• çok yüksek bend yapıldığında diğer açıkta kalan tellerin seslerinin kalınlaşmasına (dolayısıyla armoninin bozulmasına) yol açabilen, sahnede tel koptuğunda değiştirmek için programa ara vermek zorunda bırakan, tüm bunlara rağmen güzel yaramazlıklar yapmaya izin veren sistem...

    (meraklılarına dipnot; asım can gündüz, kendi özel yaptırdığı gitarlarda floyd rose'un dezavantajlarını bertaraf eden ve avantajlarından faydalanılmasını sağlayan değişik bir sistem kullanıyor, bana "iyi ki gitarımı onun ustasına yaptırmışım" dedirtiyor...)
  • sabit köprülerin ve tremolo kolu kullanımına izin veren diğer tasarımların aksine (örneğin wilkinon) floyd rose'da gitarın ortası deliktir ve köprü gitarın ön yüzüne iki vidayla sabitlenmiş, arka kısıma da kalın helezonik yaylarla tutturulmuştur. tremolo kolu aşağı bastırıldığında yaylar gerilir, köprü öne hareket eder ve teller bollaşacağı için ses kalınlaşır. tremolo kolu çekildiğinde ise yaylar gerilir, köprü geriye gider, ses incelir. başlıca üç dezavantajı vardır: köprü sabit olmadığı için sesin tınısı* azalır ve sürekli gerilme ya da bollaşma tellerin akordunun bozulmasına sebep olur. en kötüsü ise sahnede tel kopma olayında inanılmaz vakit kaybedilmesidir. ikinci olayın önüne tek kilitli (bkz: single locking) ve çift kilitli (bkz: double locking) floyd rose köprüleriyle geçilmeye çalışılır. tek kilitli sistemlerde teller, bir allen (alyan ya da alyen diye de bilinir) anahtarıyla sıkıştırılabilen özel bir eşikten geçerler, ince akort ayarları ise doğrudan köprünün üzerindeki ayar düğmeleriyle yapılır. teller, tek taraftan sabitlendiği için tremolo kolu çekildiği ya da itildiğinde burgulardan kaçmaz, akort bozulması daha az olur. çifte kilitli sistemlerde ise teller eşiğe ek olarak köprü üzerinden de sabitlenmiştir. bu daha stabil bir akort demektir. nitekim joe satriani ve steve vai'ın boyunlarına asılı olan gitarları sadece tremolo kolundan tutarak çaldıkları, salladıkları, sonra şarkılarına kaldıkları yerden devam ettikleri görülmedik şey değildir.
  • bence gereksiz bir hadisedir, steve vai tadında maymunluk yapmak isteyenler hariç tune-o-matic köprülerden vazgeçilmemelidir.
  • telleri gitarı çalarken hem pese, hem de tize çekebilmek amaçlı yapılmış tremolo kolu sistemidir. yukarıda dendigi gibi, gitar calındıkca vidalara dayanan, bir taraftan yaylar bir taraftan teller ile dengelenen köprü bir süre sonra vidaları yemeye, vidalar da köprüyü yemeye başlar. bu soruna karşı ibanez firması, lo-trs diye adlandırdıgı bu tip köprülere alternatif, lo-pro edge tarzı köprüler geliştirmiştir. bu köprülerde vidalarla temas icinde olan köprünün kendisi değil, köprüye ek olarak takılan, eskidikçe değiştirilebilen bıçaklardır. lo-trs tarzı köprüler sac-press teknigiyle üretilir. pro-edge döküm metaldir, daha dayanıklıdır, akoru da daha iyi tutar, steve vai köprüye abandıgında bişiy olmamasının önemli nedenlerinden biridir. değişebilir bıçaklar oyuldugunda ucuz bir fiyata değiştirirsiniz, diger floyd roselardaki gibi tüm köprüyü yenilemenize gerek kalmaz. bu da maliyet demektir, gelecege yatırımdır. öküzseniz, her ne türlü kıracam diyosanıoz yine kırarsınız, bu pahalı köprülere boşuna para vermeyin öyleyse.
  • bir gitara sonradan takviyesi sonucu ele patlayabilecek sistem. eger i$inin ehli bi ustaya yaptirmazsaniz i$inizi, paraniza kiymaz, bana kalsin derseniz, olan enstrumaniniza olur, kendi klavyenizden sogur, kolunuzu kullanmak istemessiniz cunku 2 gunde 1 sap, 30 saniyede 1 ise akort kaciyordur. elinize torpu alir perde kasarsiniz. deyim yerinde olursa ava giderken avlanmi$ olursunuz. fakat kaliteli (zannedilen/farzedilen) gitarlarda ba$ari $ansi elbet daha fazladir.
  • özellikle ibanez, jackson, campbell vb. gitarlarda uygulanan kilit sistemi.
  • tel, manyetik ve gitar üretmeye başlamış firma. şu anda tek olan redmond serisi gitarlarının hepsinde yeni floyd rose speedloader köprüler ve kendi üretimi manyetikler kullanılıyor. gövde bildiğimiz strat-soloist biçiminde, pickguard ve peghead tasarımını 'şekil' yapmışlar. farklı single/humbucker kombinasyonları seçenekleri sunuyorlar. liste fiyatlatları 2400-2600$ arasında.
  • ilintili olarak; (bkz: pain in the ass)
  • baştan floyd rose tremolo'ya sahip bir gitar aldıysanız ve "ben bunu kullanmak istemiyorum." ifadesi dilinizden düşmüyorsa, arkadan yaylara eklenen küçük bir tahta aparatla bridge'inizi sabitleyebilirsiniz. geri dönüşü olmayan bir işlem de değildir merak etmeyin.
hesabın var mı? giriş yap