• sabit köprülerin ve tremolo kolu kullanımına izin veren diğer tasarımların aksine (örneğin wilkinon) floyd rose'da gitarın ortası deliktir ve köprü gitarın ön yüzüne iki vidayla sabitlenmiş, arka kısıma da kalın helezonik yaylarla tutturulmuştur. tremolo kolu aşağı bastırıldığında yaylar gerilir, köprü öne hareket eder ve teller bollaşacağı için ses kalınlaşır. tremolo kolu çekildiğinde ise yaylar gerilir, köprü geriye gider, ses incelir. başlıca üç dezavantajı vardır: köprü sabit olmadığı için sesin tınısı* azalır ve sürekli gerilme ya da bollaşma tellerin akordunun bozulmasına sebep olur. en kötüsü ise sahnede tel kopma olayında inanılmaz vakit kaybedilmesidir. ikinci olayın önüne tek kilitli (bkz: single locking) ve çift kilitli (bkz: double locking) floyd rose köprüleriyle geçilmeye çalışılır. tek kilitli sistemlerde teller, bir allen (alyan ya da alyen diye de bilinir) anahtarıyla sıkıştırılabilen özel bir eşikten geçerler, ince akort ayarları ise doğrudan köprünün üzerindeki ayar düğmeleriyle yapılır. teller, tek taraftan sabitlendiği için tremolo kolu çekildiği ya da itildiğinde burgulardan kaçmaz, akort bozulması daha az olur. çifte kilitli sistemlerde ise teller eşiğe ek olarak köprü üzerinden de sabitlenmiştir. bu daha stabil bir akort demektir. nitekim joe satriani ve steve vai'ın boyunlarına asılı olan gitarları sadece tremolo kolundan tutarak çaldıkları, salladıkları, sonra şarkılarına kaldıkları yerden devam ettikleri görülmedik şey değildir.
  • baştan floyd rose tremolo'ya sahip bir gitar aldıysanız ve "ben bunu kullanmak istemiyorum." ifadesi dilinizden düşmüyorsa, arkadan yaylara eklenen küçük bir tahta aparatla bridge'inizi sabitleyebilirsiniz. geri dönüşü olmayan bir işlem de değildir merak etmeyin.
  • üzerinde floyd rose bulunan gitarlar bir defada akord edilmez. önce mi telinden başlanılıp akord edilir ancak 6. tele gelindiğinde artık ilk yaptığınız akordda diğer telleri akord ederkenki yer değiştirmeden kaynaklanan bir hata oluşmuş olur. tabi başa dönülüp yine yapılır ve bu defa oluşan hatalar bir öncekine göre azdır. iterasyon mantığıyla hatayı sıfıra yaklaştırıp 3-4 turda akord edilebilir. ya da mi telindeyken gelecekteki olası hata hesaba katılarak biraz fa'ya yakın akord edilir ve belki de bir defada akord yapılmış olunur. ne büyük başarı. herkese kutlu olsun.
  • yeni gitara baslamis ve tellerini degistirmek isteyen birisi icin olabilecek en buyuk kabuslardan biri. orijinal olmadigi zamanlarda akordun kacma olasiligi yuksektir. bunun disinda, yeni baslayanlar icin tavsiyem olarak ;

    en onemli sey bence burada bi tane sert kucuk herhangi bi nesne bunu floyd roseun altina koyacagiz. kesinlikle sert olmali ince bi tahta da olabilir ( dikkat edin kirilip parcalanmayacak birsey olsun bu ) , kalin bir plastik de olabilir.

    simdi ilk isimiz tremolo barimizi gitarimiza takiyoruz bu floyd roseun kontrolu icin gerekiyor, taktiktan sonra buldugumuz saatlerimizi kurtaracak sert nesneyi aliyoruz :

    barinizi asagi dogru iterek floyd roseun arkasinin kalkmasini saglayin ve sert nesneyi destekleyecek sekilde koyun ( cok cok kalin olmasin yani asagiya ittiginiz gibi duracak sekilde koyun bu nesneyi bu sayede floyd roseun ayarinin bozulmamasini sagliyoruz.

    gitarimizi aldigimizda l sekilde burkularimizi kullanacagiz simdi 2 tanesine ihtiyacimiz var bir tane kalin bir tane ince olmak uzere,

    floyd roseun en arkasinda havaya kalkik yerinde boru seklinde uzantilar var ( evet biraz garip bi tanim yaptim farkindayim) , onlarin arkalarinda cukurlar olacak, oraya kalin olan l sekilli burkunuzu alin hafifce cevirin,
    boylece tel kilitlerini acmis olacagiz, dikkat edin cok cevirmeyin ceyrek daire yeterli hatta en iyisi.

    boylece tellerin bittigi yerler bombe olacak yani floyd rose kilidi acilmis olacak, simdi yapacagimiz sey gitarin 1. perdesinin hemen ustunde eger gitariniz 6 telliyse 3 tane kilit goreceksiniz , simdi tekrar burkunuzu alip bunlari gevsek hale getirin.

    sira geldi telleri cikarmaya, tellerinizi akord ettiginiz ayarlar araciligi ile bosandirarak sikiligini alin ve cikarin cekerken eger 1. perdenin ustundeki kilitleri tamamiyle cikardiysaniz bi sorun olmaz sadece telleri tekrar yerine oturtunca tekrar takip kitlemeniz gerekecek.

    oneri : tellerinizi cikardiniz ve size tavsiyem perdelerinizi simdi temizlemek eger varsa planetwaves veyafender'in fiber bezleri var birde perdelerin temizligi icin uretilen temizlik urunleri var mesela abanoz perdeler icin planetwavesin hydrate urununu vardir tavsiye ederim ayni sekilde gulagaci icin limon yagi da alabilirsiniz, temizligi yaptiktan sonra iyice kurulayin perdeleri.

    sira geldi telleri takmaya, tellerimizi teker teker takiyoruz buradaki onemli nokta su tellerin sonunda boncuk veya yuvarlak halka olur bunlar arkada kalsin, ayni zamanda tellerin tamami gitar icin uygun degildir yani 042 lik bir telin tamami ayni kalinlikta olmaz.
    simdi telleri tamamen yuvalarindan gecirin ve 1. perdenin hemen ustunde biraz once gevsettigimiz kilitlerden gecirin ( henuz kitlemeyecegiz ) yuvalardan gecirdigimizde tellerin kullanmayacagimiz kisimlarini kesecegiz bunun icin en iyisi su :
    telleri tamamen cekin yavasca ve floyd roseun arkasinda halkalar goreceksiniz ( fine tuners ) bunlarin biraz arkasini goz karariyla tutun ve arkasini kesin

    (kesim icin pense kullanmanizi tavsiye ederim , eger kesimde zorluk yasiyorsaniz her teli goz hizasiyla belirlediginiz yerin hemen arkasindan pense ile sikistirin sikica, tel kopmazsa geri kalan kisimi saga sola cekerek koparabilirsiniz biraz sabir isteyebilen bir islem bu ama cok sert davranmayin tele zarar verebilirsiniz)

    simdi farkettiyseniz floyd rose kilidini ilk basta actigimizda teller bu kilitlerin yuvalarindaydi ayni sekilde telleri oraya iyice sokuyoruz -iyice soktugunuza emin olun akord ettikten sonra telleri iyice sokmadiysaniz tel atar ziyan olur - ardindan teker teker elimize l sekilde onceden kullandigimiz burkuyu aliyoruz onceden kilidi hafifce acmistik simdi ise kilitliyoruz
    bu islemi her tel icin yapiyoruz.

    simdi tellerimizi asagidan kilitledik, simdi ise akord ayarlarini kullanarak tellere cok az sikilik veriyoruz , arta kalan telleri kesiyoruz hemen yuvalardan sonra kesmeyin biraz kalsin ve 1. perdenin hemen ustunde olarak belirttigim kilitleri tekrar sikilastiriyoruz.

    tremolo barini tutarak floyd roseun altina yerlestirdigimiz nesneyi aliyoruz, iste olmasi gerektigi gibi floyd roseun arkasi havada boylece ayar yapilmasina gerek yok.

    su an tellerin biraz havada olmasi gerek, benim size tavsiyem su ilk basta akor edin gitarinizi yine perdelerin biraz ustunde olacak o teller
    bu tellerin ayarini soyle yapiyoruz : floyd roseun on kisminda sagda ve solda yuvalar olacak buralara burkularimizla ayar vererek tellerin yuksekligini ve alcakligini ayarliyoruz bu biraz zaman aliyor eger cok indirirseniz tellerden ses alamazsiniz bunu anlamak icin 1. perdeye basmaniz yeterli , cok yukselttiginizi anlamak icin diger tellerle karsilastirin gitarinizi alirken yaninda kitapcik gibi birsey verdiklerinde size tavsiye edilen perde - tel araliginin uzunlugunu verecekler ha tabiki milimetrik seyleri gozunuzle anlamaniz imkansiz ama size en uygun hale getirmeye calisin.

    bu kismida bitirince tek yapmaniz gereken gitarinizi akord etmek hepsi bu.
  • gitara yeni başlayan ve zaman sorunu olan insanların uzak durması gereken hadise . çünkü zaman eşittir floyd rose . daha müzik kulağınız gelişmeden kendinizi sayfalarca makale okurken bulabilirsiniz. ayrıca millete bayılacağınız paralardan pena almaya bile paranız kalmayabilir .
    (bkz: gitaristten çok gitarcı olmak)
  • gitara yeni başlayan birinin aldanıp da almaması gereki bu hedeye sahip bir gitarı. biliyorum evet ciddi bir cazibesi var, evet gitarı ağlatabiliyorsun bununla. ama emin ol daha yeni başlamış biri olarak sana avantajından çok dezavantaj sunacaktır.

    yeni başlayan birinin kulakları zaten akord etme konusunda çok hassas değildir. e aldığın ucuz gitarın üstündeki de floyd rose denen köprünün üvey evladıdır. bu ikisi birleşince aylarca bozuk akord ile çalıp müzk kulağının içine eden bir sürü öğrenci doluyor etraf, yapmayın etmeyin.. floyd kesinlikle belli bir seviyeden sonra belli bir seviyedeki gitar ile alınabilecek bir köprüdür. örnek vermek gerekrise 2-3 senedir gitar çalıyor ve ibanez prestige serisi bir gitar alacaksınız evet kullanın.

    ha bir de işin şu boyutu var. açıkçası gidip sürekli steve vai gibi tremeloyu daimi kullanan adamların şarkısını çalmayacaksanız gerçekten gerek yok. emin olun hakim olduktan sonra sabit köprü gitarı ağlatmanız için son derece yeterlidir.elbette tremelo köprülerin kendine has avantajları var. ama iki üç kez düşünün derim ben yine de. ayrıca işi biraz kaptıkdan sonra tel değiştirmek ve ya akord etmek öyle çok büyük bir işkence olmuyor.. belli bir ayarı tutturup sürekli olarak aynı kalınlıkta aynı tel takımını kullanıp aynı akord diziliminde takılırsanız körü asla gövdeye yapışmaz ve ya dikilmez. hep aynı kalır. eh farklı bir tel de alsan atla deve değil yani akord edersin biraz uğraşıp. köprü çok mu havalara kalktı, arkadaki yayları biraz sık. baktın gövdeye yapıştu köprü, o zaman yayları gevşet. hatta yaylardan biri dahi çıkarılıp eklenebilir böyle durumlarda. sonrasında tekrar akord et kilitle. en son da tabiki ince ayar çek bitti gitti. böyle uzun yazdığıma bakmayın 15 dakikanızı alır en fazla.

    işin bir de bakım boyuutu vardır. özellikle lisanslı floyd kullanıyorsanız bunun tüm vidalarını menteşelerini ve mekanik aksamını düzeli olarak bakım yapmalısınız. gevşeyen vidalar ve ya elemanlar varsa onları sağlamlaştırmak gerekir. ya da baktınız floyd üzerinde aşınmış yamulmuş bölgeler var. hemen önlemini almak zorundasınız. eğer bu bakıma özen göstermezseniz bir kaç yıl sonra başınız ağrıyabilir.

    işte bu yukarıda yazdığım zahmetlere uğraşmamak için yıllardır sabit köprülü gitarlar kullanırım mis gibi. burgularınız da kilitli burgu olursa tadından yenmiyor benden söylemesi.
  • kucukken dimebag darrell videolari izlerken gitarin sapini koparan hayvan dimebag, hala calmaya devam etmisti. iste o an cok etkilenmistim ben bu olaydan*, gidip ibanez-rg 270 almistim. evet cok pismanim...
  • gitarı bilmeyenler tarafından en eğlenceli gözüken noktadır burası gitar üzerinde..ve gitarın kendisiyle değil sadece rose uyla oynamaya başlarlar , çat diye teller ellerinde kalınca da "gaçhayım" diyerek ortamdan uzaklaşırlar.
  • ilintili olarak; (bkz: pain in the ass)
  • baş belasından başka birşey değildir.
hesabın var mı? giriş yap