• buraya kendim kullandığım bazı tavsiyeleri yazıyorum, belki bazılarınızın işine yarar.

    1) stable sürümü kullanmıyorsanız, güncellenmiş dökümanlar için linkin başına master yazın.
    master-docs.flutter

    2) flutter açık kaynaklı, internetiniz yokken dökümana ulaşamıyorsunuz diye üzülmeyin, anlamadığınız şeye intellij idea'da ctrl+sağ klikle tıklayıp kaynak koduna giderseniz, bol yorumlu kodları döküman niyetine kullanabilirsiniz.

    3) flutter sitesinden bir class'ın dökümanını okuyorsunuz fakat kod örneği yok, github repolarında kelimeyi aratın, nasıl implemente ettiklerini görün. özellikle test klasöründeki kaynak kodlarına bakabilirsiniz.

    4) bu eklenti docs.flutter.io sayfalarının üstüne bir buton ekliyor ve okuduğunuz sayfanın kaynak koduna götürüyor githubtan. flutter developer isimli chrome eklentisi.
    mesela buraya eklediği buton, buraya götürüyor.

    5) mesela container'da height propertysini kullanmak istiyorsunuz ama değişkenin tipini bilmiyorsunuz, ctrl+sağ klikle kaynağa gidip double olduğunu öğrenebilirsiniz.

    6) decoration diye bir property'niz var, ctrl+sağ klikle baktınız ve decoration classına ait olduğunu gördünüz. decoration class'ı abstract yani ondan bir obje yaratıp decoration propertynize veremiyorsunuz. decoration class dökümanında implementers bölümünden bir tanesini kullanabilirsiniz.

    7) en iyi ders bu: fluttercrashcourse, udemy'e paranızı çarçur etmeyin. youtube'taki tensor programming kanalı epey iyi, boring flutter development show serisi keyifli, widget of the week isimli kısa videoları faydalı. sorularınız olursa da gitter.im üzerindeki flutter kanalı epey aktif.

    8) flutter ilerde web'e (hummingbird) ve masaüstüne(windows, macos, linux) resmi olarak gelebilir, çalışmalar devam ediyor.
  • eğer yeni başlayacaksanız ve orta seviye ingilizceniz varsa "angela yu" isimli eğitmenin eğitimlerini öneririm.

    ayrıca size bir tüyo vereyim; normalde bu eğitmenin eğitimleri udemy'de ücretli, ancak aynı eğitmenin flutter eğitim videolarını linkedin learning platformunda ücretsiz bulabilirsiniz. üstelik udemy'deki içerik ile birebir aynı.

    ps: eğer siz de yeni başlıyorsanız yeşillendirin. belki birkaç kişi ufak bir grup oluşturup birlikte ilerleriz, bilgi alış verişi yaparız.
  • ilk mobil uygulamami gelistirmeme olanak saglamis, kismen karmasik ama zamanla alisacagim bir framework. gelistirdigim uygulama ahim sahim olmasa da, sahsimi motive etmistir... yeni uygulamalar gelistirecegim...
  • android için üçüncü uygulamamı yapmama yardımcı olan framework. ilk ikisi daha çok öğrenme ve deneme amaçlıydı. bu kez daha kapsamlı ve en azından işe yarayabilecek bir uygulama oldu.

    temel olarak, uygulamaya üye olduktan sonra izlediğiniz dizi, film, belgesel gibi içerikleri takipçilerinizle paylaşıyorsunuz. uygulama ücretsiz ve reklam içermiyor.

    yapılacak daha çok işi var uygulamanın ama eğer kullanıp fikirlerinizi bana iletirseniz çok mutlu olurum. ayrıca teknik anlamda sorusu olan arkadaşlar olursa her türlü yardımcı olmaya çalışırım.

    play store linki: watchingapp
  • dezavantajı şu:

    - neredeyse her şey için dart kütüphaneleri kullanıyorsunuz.

    - java ile üj-bej mb tutacak şey burada 80 mb tutabilir.

    - dart ile öğrendiğin şey diğer yerlerde işine yaramaz. halbuki java ile öğrendiğin şey diğer yerlerde yarayabilir.

    kısacası javascript ile reactjs gibi. aslında java ile flutter bundan daha da yabancılar birbirlerine. biri dart'den geliyor.

    ama bu flutter tutar. neden derseniz cihazlara "baba bir canvas versene ya" diyor. sonra ne düğme, ne input text, ne toast. hiçbir widget istemiyor. hepsini kendisi canvas üstüne çiziyor. kendi çalıp kendi oynuyor. bu yüzden de işletim sisteminin hiçbir hazır nesnesini kullanmadığı için hızlı.
  • cross platform mobil uygulama geliştirmek için önerdiğim framework. rakipleri olan diğer frameworkler ile çalışmadım ama piyasada react native in daha çok kullanıldığını biliyorum fakat bu frameworkdeki widget mantığı cidden basit ve uygulama geliştirmeği kolaylaştırıyor. işten arta kalan zamanlarda hobi projeleri için motivasyon katıyor bu basitliği. ciddi bir işte kullanılsa altından kalkabilir mi bilmiyorum fakat bunu kullanan büyük firmalar (bkz: alibaba) olduğunu içerden söyleyebilirim.

    velhasıl sevdim, tavsiye ederim.

    naçizane bir oyun da yaptım. oynamak isterseniz
  • öncelikle (bkz: #75676145).
    bugün, daha doğrusu dün öğrenmem teklif edilen hede.
    yani gerilerden koptu geliyor. react native'den sonra lider bu olacak sanırım.

    "öğrenmeli miyim?" sorusu kafanızda olarak bu başlığa geldiyseniz, ve yıl 2020 değilse bunu da öğrenin ulan. nasılsa sistemin kölesi olmuş, paso bir şeyler öğreniyorsunuz.popülaritesini arttırıyor, 1 yıl içinde bugünkü react native seviyesine bile gelmesi mümkün. arkasını google'a dayamış, yeni bi bok çıktığında "hemen deneyelim abi" diyen milyonluk bir nüfus da var. haliyle 2021-22'ye kadar buradan ekmek çıkar.

    tabii ki major bir hata ile sistemin içine etmezlerse, karar değiştirip rafa kaldırmazlarsa, şu anki ivmeyle 2020'de alanının lideri olması en muhtemel hede.

    not: yakın gelecekte bu entry kesinlikle editlenecektir.

    edit: pek yakın gelecek olmadı sayılır ama edit vakti geldi.

    bu proje rafa kalkacak diyenin sektörel bilgisinden şüphe ederim.
    bu entryi ilk yazdığımda react-native ile flutter arasında github'da 32 bine yakın yıldız farkı vardı. şu an fark sadece 2 bin küsür.
    mobil uygulama geliştirme dünyasında hatta yazılım geliştirme dünyasının tamamında flutter'in popülaritesi hala artıyor.
    ek not: stack overflow'un 2019 anketinde, %75 sevilme oranı var, react-native'in oranı ise %63.

    github'ta nasıl yakalamışsa, google trendlerde de aynı oradanda yakalamış, başa baş mücadeleye başlamış görünüyor. tabii sektörel olarak kullanım oranı hala react-native'den oldukça az. tekrara düşmek istemiyorum, performans vs. karşılaştırmaları başlık altında var zaten. ama referans vermem gereken bir proje var.

    (bkz: google fuchsia)

    flutter, fuchsia'da native olacak.
    flutter, diğer her şeyden bağımsız sadece fuchsia sayesinde çöpe atılmayacak bir proje. 2020'de sektörel bazda liderlik düşük bir ihtimal gibi dursa da popülaritesinin ve fuschsia'nın bilinirliğinin artmasıyla hala liderliğin en büyük adayı.

    2021-2022'ye kadar buradan ekmek çıkar demiştim, bu süre fuchsia'nın vereceği güçle daha çok uzar.
  • dart tabanli cross platform yuksek performansli mobil uygulama gelistirme frameworku. arkasinda google var. dil olarak dart kullanmakta. neden dart secildigini sitesinden okuyabilirsiniz.
    kurulum ve baslangic cok rahat. henuz detayli bi app yapmadim. yaparsam yazarim. ama sevdim gibi. native android'den daha hizli calistirdim ornek uygulamayi.
    rakibi react-native'dir sanirsam.

    https://flutter.io/
  • facebook tarafından geliştirilen react native'e google tarafından hazırlanan rakiptir.
    live code in flutter
  • yeter aq hangi birini takip ediceğimizi şaşırdık. yazmıycam mobil falan.
hesabın var mı? giriş yap