• 20 aralıkta çıkacağı açıklanan ücretsiz ve muhtemelen uyduruk bir mmorpg
  • denediğim tüm ücretsiz mmorpgler arasında (knight online, conquer online, rose online) tek beğendiğim oyun. arayüzü gayet sevimli, anime tarzı grafiklere sahip bir oyun. level atladığınızda kazandığınız puanları str, sta, dex ve int arasında paylaştırıyorsunuz, bunun dışında bir de skill tree var oyunda, skiller de kullanıldıkça gelişiyor ve geliştikçe yeni skiller öğrenebiliyorsunuz. level 15 olana kadar çömez statüsünde takılıyorsunuz oyunda, ondan sonra merchant (fighter), assist (healer) veya magician classlarından birini seçiyorsunuz. ayrıca yine level 15'ten sonra satın alacağınız bir sihirli süpürge yardımıyla (bunun da çeşitleri var, kaykay şeklinde olanları bile var) uçmaya başlıyorsunuz. ayrıca oyunda size questler veren npcler mevcut, seviyenize uygun bir quest bulduğunuzda hep xp kazanıyorsunuz hem de iyi bir ödül alabiliyorsunuz. level kasmak (en azından 15'e kadar) pek zor değil, öldürdüğünüz monsterlardan genellikle yiyecekler düştüğü için sürekli şehre dönüp birşeyler almanız gerekmiyor, aralıksız devam edebiliyorsunuz.
    sanırım asıl macera uçmaya başladıktan sonra başlayacak zaten oyunun açık da adı fly for fun.
    setup dosyası da çok büyük değil 400 mb civarında kurulumdan sonra da yaklaşık 5 dakika patch indiriyor, dolayısıyla bir indirip denemekten zarar gelmez.
  • pattes!
    gpotato tarafından dağıtımı yapılan, http://flyff.gpotato.com/ adresinden temin edebileceğiniz ücretsiz bir mmorpg. oyunda dört kıta mevcut. bunlar, flaris, saint morning, darkon ve garden of rhisis. bu dört kıtaya ek olarak gerçek para ile bilet satın alarak gidebileceğiniz azria gibi yerler de mevcut. herhangi bir mmorpg'de gerçek para kullanılmasına karşı olduğumdan henüz bu yerleri görmüşlüğüm yok. gerçi oyun içerisinde oyuncular flyff parası, yani penya karşılığında bu biletleri satıyorlar. ama bir günlük bilet 7-8 milyon penya olunca pek paraya kıyasım gelmiyor. neyse, dönelim;

    flaris: oyuna başladığımız ve risk almadan 20 level olana kadar takılabileceğimiz ilk kıta. güneyinde flarine köyü bulunamkta. level 7 olduğumuzda bu köyden ilk görevimizi alabiliyoruz. mikyel abla, flarine'in doğusunda minik bir evin kapısında bulunuyor.

    flaris'in kuzey ucunda ise bir mağara bulunuyor. mağara level 18 civarı olmadan girmenizi tavsiye etmeyeceğim bir mekan, zira içeride agresif moblar fazlasıyla mevcut ve fazlasıyla güçlü olduklarından iki mob aynı anda saldırdığında kurtulma olasılığınız bir parça zorlaşıyor. bir de not, mağara içerisinde süpürge ya da kaykayla uçulmuyor. dolayısıyla kaçma işleminizi koşarak gerçekleştirmek zorundasınız, bu da başka agresif moblara yakalanma olasılığınızı artırıyor tabii ki.

    flaris'te yer alan moblar:
    * aibatt
    * babari
    * bang
    * burudeng
    * chaner
    * demian
    * doridoma
    * fefern
    * flybat
    * lawolf
    * mothbee
    * mushpang
    * nyangnyang
    * peakyturtle
    * pukepuke
    * rockepeller

    saint morning: level 20 olduktan sonra uzunca bir süre vakit geçireceğiniz kıta. oldukça geniş bir köye sahip, dolayısıyla kasaba diyebilirim sanırım. flaris'te en son karşımıza çıkan bang'lerden başlıyor bu kıtada da moblarımız. pek şirin düşmanlarla karşılaşacağınız bu kıtada dikkat etmeniz gereken şey, kıtanın güney sahili (fantasy desert) girişinde bulunan mağaraya girmemek. zira flaris'teki mağaradan farklı olarak pek güçlü düşmanları barındırıyor içeride. fakat flaris'tekine nazaran çok daha renkli ve ihtişamlı bir yer.

    saint morning'de yer alan moblar:
    * bang
    * bucrow
    * cardpuppet
    * dumbbull
    * flbyrigen
    * flybat
    * gigglebox
    * hobo
    * jackthehammer
    * mia
    * mothbee
    * mr pumpkin
    * redmantis
    * rockmuscle
    * seido
    * totemia
    * wagsaac

    garden of rhisis: aslında buna kıta demek pek uygun olmaz, çünkü kendileri saint morning'in kuzeyinde yer alan ufak bir ada. saint morning'deki düşmanlar artık sizi kesmemeye başladığı an, darkon öncesi bir geçiş olarak kullanacaksınız burayı daha çok. level 30-35 olmadan gelmeniz pek tavsiye olunmaz. ve wheelem'lere dikkat. prankster'lardan sonra gelen moblar oldukları halde iki kez üst üste vurduklarından ötürü 2 kat hasar vermektedirler. wheelem'leri pas geçip darkon'da leyena kesmek çok daha mantıklı oluyor çoğu zaman.

    garden of rhisis'te yer alan moblar:
    * basque
    * flbyrigen
    * prankster
    * scorpicon
    * tombstonebearer
    * wheelem

    darkon: oyundaki en büyük kıta. öyle ki, 3 bölgeye ayrılmıştır. şehir merkezi darkon 2'de yer alır. eron's factory'nin müziği ürperticidir. darkon'da yer alan mağara, diğerlerinden farklı olarak birkaç farklı girişe sahiptir ve mağaraya girerken yükleme ekranı çıkmaz. zira darkon 1 ve 2 arasında bir geçiş kapısı oluşturur. darkon 3'ün giriş kapısı ise kıtanın en kuzey ucunda, yer altındadır. kapıyı aştığınız an, sizi karşılayan müzik ve darkon 3'ün atmosferi pek etkileyicidir. level 40 olmadan darkon'a pek uğramamanızı dilerim, hayatta kalabilmeniz açısından.

    darkon'da yer alan moblar ise şöyledir:
    * antiquery
    * bearnerky
    * boo
    * carrierbomb
    * chimeradon
    * cranemachinery
    * driller
    * dump
    * elderguard
    * garbagepider
    * gongury
    * glaphan
    * greemong
    * grrr
    * hoppre
    * iren
    * kern
    * leyena
    * luia
    * chef muffrin
    * mushpoie
    * nautrepy
    * nuctuvehicle
    * nuttywheel
    * popcrank
    * risem
    * rockepeller
    * shuhamma
    * shuraiture
    * steelknight
    * steamwalker
    * syliaca
    * trangfoma
    * volt
    * watangka
    * zombiger

    oyunda yer alan sınıflar 2 grupta incelenebilir.
    birinci meslekler: level 15 olduktan sonra seçeceğiniz ilk mesleğinizdir. bunlar merchant, assist, acrobat ve mage şeklindedir.

    ikinci meslekler: level 60 olduktan sonra mesleğinizde uzmanlık alanı seçiyorsunuz.
    merchant: fighter ya da blade
    assist: billposter ya da ringmaster
    acrobat: jester ya da bow jester
    mage: elementor ya da psykeeper

    meslek seçiminiz doğrultusunda vereceğiniz stat puanları çok önemlidir, muhtelif forumları araştırarak nasıl bir geliştirme yapmanız gerektiği konusunda birçok dökümana ulaşabilirsiniz.
  • son otuz yılın en kötü mmorpg'si.
  • 18 haziran 2009 itibariyle version 13 çıkmıştır. "son otuz yılın en kötü mmorpg'si" diyen muhtelif yazarlar bile bu güncellemenin ardından iki saatte 10 level atlayabilecek kadar kaptırmıştır kendini oyuna.

    oyundaki yenilikler; yeni bir kıta eklendi, kişiler kendilerine ev satın alıp içini döşeyebiliyorlar ve misal yatak atak gücü veriyor (evet, pek manidar..), haritaya mob'ların yerleri eklendi.. eöö, aklıma gelenler bu kadar. ha, artık hayvanlara isim verebiliyor ve elementleri değiştirebiliyoruz. böyle de bir güzellik var evet.
  • flyff universe adında tamamen tarayıcı üzerinden oynanan versiyonu çıkış yapmıştır. bugüne kadar tarayıcılardan oynanabilen en iyi oyun olmuştur. pc, mobil, tablet vesaire tarayıcısı olan her cihazdan oynamak mümkün. incelemek isteyenler: https://universe.flyff.com/
  • mobile(android/ios) gelmis oldschool mmorpg. keske nintendo switch uzerinden de oynanabilse.
  • yaklaşık 14-15 sene önce çılgınlar gibi oynadığım oyun. her aklıma geldiğinde bende geçmiş özlemi yaratıyor. gerçekten döneminin en iyi oyunları arasındaydı, çok büyük keyifti. oyunu değil ama 15 sene önce oyunu oynadığım zamanları özledim.
hesabın var mı? giriş yap