• iq testi sonuclarinin nesilden nesle artmasi etkisiymis. bu artis her 10 senede ortalama 3 puan seklinde oluyormus. bundan sonra dededen, ananeden gelen tavsiyelere aldirmayin derim. ha tabi bu mantikla newton'u satrancta uc hamlede mat etmeniz gerekiyor. antik cag filozoflarindan falan hic bahsetmiyorum bildigin tek hucreli seviyesinde adamlar. bu iste bir yanlislik var gibi.
  • ortalama insan iq sunun nesilden nesile artması hadisesi.
    özellikle sanayi devrimi ve teknolojik gelişmeler sonrasında ivmelenen bu artış araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde 1990 dan sonra durmuş. bu demek oluyorki hepimiz limitliyiz, bende torunum jedi power la eşyaları hareket ettirir diyordum.

    yazık oldu.

    http://en.wikipedia.org/wiki/flynn_effect
  • flynn'e gore turkiye'de iq 2011'de 97-99'a, fransa duzeyine cikmis. dogruysa gezi parki'nda kurban keserek kutlamaya baslayabiliriz.
    http://books.google.com.tr/…20turkeyengland&f=false
  • gelişmiş ülkelerde kaybolduğu ve hatta negatifleştiği düşünülen fenotipik etki. iq skorlarında 1930 yılından görülen artış eğiliminin öncelikle beslenmenin geliştirilmesi olmak üzere aşılama vb. diğer sağlık uygulamaları gibi çevresel nedenlerden kaynaklandığı; ve bu uygulmaların yol açtığı artışın, genotipik düşme eğiliminin yol açtığına göre, dünya çapında halâ yüksek olması nedeniyle görülen etki olduğu iddia edilmekte. dünyadaki bütün popülasyonların beslenme, çevre ve diğer sağlık şartları optimize edilene kadar sürecek ve ardından azalarak negatifleşecek etki. ülke bazında değerlendirildiğinde, söz konusu gelişme sürecini tamamlamış ülkelerde (ör. finlandiya) negatifleşen etki.

    (bkz: negatif flynn etkisi)
  • her yeni gelen neslin daha zeki olacagini savunan etki. bu etki normal sartlar altinda belli bir noktaya kadar dogru olabilir ama dissal etkilerin her nesilde degismesi bu etkinin dogru ve eksiksiz calismasini engellemektedir.

    yine benzer sekilde her yeni gelen neslin daha uzun olacagini savunan gorusler vardir. dissal faktorler (savas, kitlik, yetersiz beslenme vb. olumsuz faktorler) bu gorusun dogrulugunu gelismemis toplumlarda sinirlamaktadir.

    yine bu etkiden esinlenerek sosyal etkilerde de kullanilabilir. ornegin, "her yeni gelen nesil daha ferah, daha zenginlik icinde yasayacak."
  • flynn etkisi, ilk olarak james flynn tarafından bulunan, ıq skorlarının zaman geçtikçe artması durumudur. flynn: "insan nüfusunun ıq düzeyinde, her 10 yılda bir yaklaşık 3 puanlık bir artış gözükmektedir." tespitiyle çalışmalarını teori haline getirmiştir.
  • nostalji güzellemesi yahut x kuşağı y kuşağı güzellemesi de yapmaya gerek kalmadan biraz youtube biraz sosyal medya takip edelerin anlayacağı üzere olmayan etkidir.
  • iq seviyesinin nesilden nesile artacağını söyleyen etki. 1930 yılında ortamanın üstünde zeka seviyesine sahip olan biri,2018 yılında normal zeka seviyesine sahip olanla eş değerdir düşüncesi. bu artışı çevreye yani geliştirilmiş yaşam koşullarına bağlıyorlar. biraz daha somutlaştıralım zamane çocuklarının anne karnından çıkar çıkmaz tablet kullanmayı öğrenmeleri gibi. biz 20 yaşında öğreniyorken veletler 3 yaşında ustası haline geldiler. bunun sebebi tabletler günümüzün topiğinde hatta topiğin gerisinde kalmakta dolayısıyla koşulların kıyaslanmasıyla böyle bir etki ortaya atılmıştır.
  • yapılan son araştırmalara göre tepe noktasını 70'lerin ortasında bulmuş, sonra endişe verici bir şekilde dramatik bir hızla düşüşe geçmiş etkidir.

    yani dünyamızda bugüne kadar yaşamış olan ve yaşayan en zeki jenerasyon 70'liler..
  • zeka testleri uygulamaya başlandığından beri her 10 yılda yaklaşık 3 puan yükselmektedir. sevindirici gibi görünüyor. insanlık 10 yılda bir daha akıllı hale geliyor. yediğimiz içtiğimiz yarıyor herhalde diye düşünmüyor değil insan.
    durumu açıklamak gerekirse, testlerin ölçtüğü modern, analitik yolla düşünmede daha başarılı olmamızdan ibaret.
hesabın var mı? giriş yap