• iq testi sonuclarinin nesilden nesle artmasi etkisiymis. bu artis her 10 senede ortalama 3 puan seklinde oluyormus. bundan sonra dededen, ananeden gelen tavsiyelere aldirmayin derim. ha tabi bu mantikla newton'u satrancta uc hamlede mat etmeniz gerekiyor. antik cag filozoflarindan falan hic bahsetmiyorum bildigin tek hucreli seviyesinde adamlar. bu iste bir yanlislik var gibi.
  • ortalama insan iq sunun nesilden nesile artması hadisesi.
    özellikle sanayi devrimi ve teknolojik gelişmeler sonrasında ivmelenen bu artış araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde 1990 dan sonra durmuş. bu demek oluyorki hepimiz limitliyiz, bende torunum jedi power la eşyaları hareket ettirir diyordum.

    yazık oldu.

    http://en.wikipedia.org/wiki/flynn_effect
  • gelişmiş ülkelerde kaybolduğu ve hatta negatifleştiği düşünülen fenotipik etki. iq skorlarında 1930 yılından görülen artış eğiliminin öncelikle beslenmenin geliştirilmesi olmak üzere aşılama vb. diğer sağlık uygulamaları gibi çevresel nedenlerden kaynaklandığı; ve bu uygulmaların yol açtığı artışın, genotipik düşme eğiliminin yol açtığına göre, dünya çapında halâ yüksek olması nedeniyle görülen etki olduğu iddia edilmekte. dünyadaki bütün popülasyonların beslenme, çevre ve diğer sağlık şartları optimize edilene kadar sürecek ve ardından azalarak negatifleşecek etki. ülke bazında değerlendirildiğinde, söz konusu gelişme sürecini tamamlamış ülkelerde (ör. finlandiya) negatifleşen etki.

    (bkz: negatif flynn etkisi)
  • yapılan son araştırmalara göre tepe noktasını 70'lerin ortasında bulmuş, sonra endişe verici bir şekilde dramatik bir hızla düşüşe geçmiş etkidir.

    yani dünyamızda bugüne kadar yaşamış olan ve yaşayan en zeki jenerasyon 70'liler..
  • bilgiye ne kadar kolay ulaşırsan zeka seviyesi de o kadar artar.

    bundan 10 yüzyıl önce gazali'nin fikirlerine kimse karşı çıkamazdı. bugün ortalama bir ilahiyat fakültesi mezunu gazali'yi mat eder.

    mantığın babası aristoteles kendi zamanında kral iken bugün herhangi bir üniversitede öğretim üyesi bile yapmazlar.
  • (bkz: lynn-flynn etkisi)
    iq seviyesinin nesilden nesile arttığını belirten etki.

    ilk defa richard lynn tarafından dolaylı olarak da olsa bu konuya dikkat çekilmiş. makale: iq in japan and the united states shows a growing disparity (sondan 2. paragraf)
    sonrasında james flynn tarafından daha kapsamlı bir makale yayımlanmış. makale: the mean iq of americans: massive gains 1932 to 1978.
    bu yüzden 'lynn-flynn effect' olarak anılmasının daha doğru olabileceği belirtiliyor.

    sanırım z kuşağının en büyük sorunu olarak da negatif flynn etkisi araştırılabilir.*
  • türkiye'de hala durmamış olan etkidir.
    1977'de (11 yaşındakiler için) yapılan bir araştırmada ortlama iq 80 çıkmıştır. 2011'de ise tekrar 11 yaşındakilere yapılan iq testinde ise 97,5 olduğu çıkmıştır ortalama iq'nun. bu da ortalama 17 puanlık bir artış olduğu görülüyor.

    kaynak burada
  • geçtiğimiz yüzyılda hamilelikte sigara ve alkol kullanımında azalma, zararlı kurşunlu boya kullanımının durdurulması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki gelişmeler ve beslenmedeki cesitliligin flynn etkisinde oneminin buyuk oldugu savunuluyor.

    başka bir deyişle flynn etkisi, kısmen yirminci yüzyılda, önceki nesillerdeki insanların tam potansiyellerine ulaşmasını engelleyen halk sağlığı sorunlarının çoğununun ustesinden gelmis olmamızdan kaynaklanıyor olabilir.

    james flynn'in konuyla alakali ted konuşmasına buradan ulasilabilir.
  • genetik olmayacak kadar hızlı bir ortalama iq artışıdır. modern insanın çeşitli sebeplerden ötürü (sofistike bilgisayar oyunları oynamak, karışık senaryoya sahip filmler,diziler seyretmek,şans oyunları oynamak) beynini daha fazla kullanması sonucu nesilden nesile iq skorunun artmasıdır.
  • herkesin “ aaa insanlar daha zeki oluyor ” dediği ancak aslında sadece bu testlerin ölçtüğü modern, analitik yolla düşünmede daha ileri olduğumuzu gösterdiği için bizi daha akıllı gösteren bir yanılsama. bundan 300 sene önce yaşayan watt ya da 1000 yıl önce yaşayan (bkz: shen kuo)'nün bu etkiye göre gerizekalı çıkması gerekiyor.
hesabın var mı? giriş yap