• fokus grup yönteminin tarifi ve etik koşulları belirlidir. araştırmadan sorumlu kişi veya kuruluş katılımcılara görüntü ve ses kaydının alındığını ve camın arkasında onları izleyen birileri olduğunu söylemek zorundadır. bu kurallar araştırma şirketleri tarafından ne derece uygulanıyor bilemiyorum.

    geçen gün şahit olduğum durum tam da bununla ilgili. mutat bir fokus grup uygulamasına reklam ajansını temsilen katıldım. 6 kadın gıda ürünleri üzerine konuştular, notlarımızı aldık vesaire. çıkışta asansör beklerken katılımcı kadınlardan birini gördüm ve kadın başörtülüydü. oysa fokus grup esnasında başı açıktı. hemen şirketin yetkilisine durumu şikayet ettim. bu esnada namahremin ne demek olduğu ile ilgili bir de fetva yayınladım.

    aklıma da çeşitli ihtimaller geldi. 1- araştırma şirketi [nasıl bir mantıksa artık] kadına, diğer katılımcılar ve marka/ajans temsilcileri "etkilenmesin" diye başını açması söyledi. yani araştırma şirketi kamusal alan ilan edilmiş durumda. 2- camın arkasındaki izleyicilerin de kadın olduğu söylendi. 3- kadının bunlardan hiç haberi yoktu ve kadın kadına sohbet ediyoruz rahatlığı ile kendisi başını açmıştı.

    her koşulda örtünmeyi tercih etmiş biri olarak namahrem sayılan 3 erkek tarafından görülmüştü. bu hem araştırma yöntemi etiğine hem de kadın açısından dinî bir tercihe saygısızca bir durum.

    ve biraz da sanırım plazalarda istihdam edilen kimi beyaz yakalıların sokaktaki hayatla aralarındaki ilişkinin kopuk olmasıyla ilgili.
  • dusunun bir kere değişik tipte 3 erkek moderatör bir apartmanın bir katına inip çıkıyor. bu tipler aynı ama içeri giren orta yaşlı kadınlar saatte bir değişiyor, her saat başı 6-8 kadın geliyor ve gidiyor. ne kadar şüpheci bir durum değil mi?
    polis bu ev için kuşkulanıp ihbar aldıktan sonra ani bir baskınla focus group cuları basmıştır. 3 erkek ve bir sürü ev hanımı tipli orta yaşlı omo kullanan kadın aynı anda basılmıştır. bu 3 erkek öğretim üyesi durumu yurdum polisine anlatana kadar akla karayı seçmiş ve nezarethaneden zorda olsa kurtulmuştur.
    yukarıdaki hikaye bir boğaziçi pazarlama profesörünün başına gelmiştir. komik ama gerçektir. siz siz olun focus group yaparken dikkatli olun
  • focus group çalışması, kalitatif araştırma yöntemlerinin en sık kullanılanlarından biridir. 6-7 kişilik grupların bir araya gelerek, bir moderatör başkanlığında araştırma konusu olan şeyle ilgili 1-1,5 saat kadar konuşmalarını içeren bir araştırma/veri toplama yöntemidir. genellikle yeni ürün çalışmalarında, yeni reklam lansmanlarından önce, tüketicilerin bunlara ne gibi tepkiler vereceğini anlamakta kullanılır. örneğin henüz çekilmemiş bir reklamın storyboardı gösterilerek, tüketicilerin bu reklamdan neler anladıkları, onlara yanlış gelen bir yerin olup olmadığı, mesajı anlayıp anlamadıkları temelinde ve genel muhabbet ekseninde yapılabilir focus group çalışması. burada moderatörün görevi, konuyla ilgili genel sorular sormak ve gruptaki herkesin muhabbete katılmasını sağlamaktır. ayrıca insanların farklı yönlere sapmamasını ve genel konudan uzaklaşmamasını sağlamak yine moderatörün görevidir.

    focus group çalışmaları, genelde büyükçe bir masa etrafında yapılır, çalışma sırasında çaylar içilip börekler yenilebilir. özellikle araştırma şirketi binalarında özel focus group odaları vardır ve bu odaların bir duvarı boydan boya aynayla kaplıdır. bu aynanın arkasındaki odada, şirket yetkililerinin oturup çalışmayı izlemesi ve önemli noktaları not alması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
  • buyuk sirket calisanlarinin "is" yapmak yerine surekli katildiklari hedelerden biri. genellikle sirket disi adreslerde vuku* bulur.
    digerleri icin
    (bkz: toplanti)
    (bkz: egitim)
  • niteliksel ölçüm yöntemlerinden pazarlama alanında giderek daha çok kullanılanıdır. niceliksel yöntemlerden farklı olarak bu yöntemlerin giderek daha çok tercih edilmelerinin sebebi her ne kadar uygulama bölümü daha çok para ve zaman gerektirse de çıkan sonuçlar eğer seçilen örneklem geneli yeterli ölçüde temsil edebilecek özelliklerdeyse daha anlamlı sonuçlar ortaya çıkartır.
    yapılan grup çalışmaları genellikle rahat ortamlarda gerçekleşir ve tüketim alışkanlıklarını incelemek amacıyla yapıldıgından ve tüketimi de genelde kadınlar gerçekleştirdiğinden çoğunlukla kadınlara yapılır. hatta abartılır ev kadınlarına, altın günü ortamı yaratılarak yapılır. olan da gözlemcilere olur, moderatore olur. 30 araştırma grubu yapıldığını farz edelim misal. bu 30 grup ortalama 2şer saat sürdü ve ortalama 7 kadın katıldı, bu durumda her görüşmeye katılmış bir gözlemci uyuduğu bölümleri de sayarsak 420 kadınxsaat etkiye maruz kalmış olur, ki bu da normal bi insanda camın arkasından nanik yapma, kadınların saçıyla başıyla dalga geçme, grubun en zayıf halkasını seçme ve çok konuşup da diğerlerini susturan kadınlara alttan elektrik verme isteğini fena halde körüklemeye yeter de artar bile.
    sonra yönetici kısmısı onca eziyetle ortaya çıkan raporları bir swot tablosuna özetlemeni ister. herşey bir a4'e sığabilir. *
  • tüketim toplumunda harcıalem kalemlerin pompalanmasına nasıl yön verilebileceği sorunsalına cevap verir gibi yapma sanatı.
    kanımca ayanı beyan etme üzere kurulu meta aktivite, çekini imzalayan büyük şirketin asimile (= inisiyatifsiz) müdürleri oldukça da çatır çatır reel ekmek kapısı.
  • jack trout her insanin durust olmayan bir yani oldugu icin,focus gruplara akitilan paranin buyuk bir kisminin cope gittigini soylemektedir..
  • türkçeye odak grubu olarak çevirilebilir pazar araştırma yöntemidir.
  • sosyolojik araştırmalarda son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan kalitatif araştırma yöntemi. özellikle siyasi partiler tarafından çeşitli çalışmalarda tercih edilmektedir.

    http://en.wikipedia.org/wiki/focus_group
  • http://www.youtube.com/watch?v=g4oupggli6q
    en sevdiğim parçası üstte olan efsane müzik grubu.
hesabın var mı? giriş yap