• fön (föhn) rüzgarı
    bu rüzgar yamaç boyunca yükselen hava kütlesinin bir dağı aşarak diğer yamaçta alçalmasıyla oluşur. yükselen hava her 100m’de 0,5°c soğur. oysa dağın diğer yamacında alçalmaya başlayınca her 100m’de 1°c ısınır. bunun nedeni kuru havanın alçalırken sürtünmenin de etkisiyle daha çok ısınmasıdır. işte bu hava akımına fön rüzgarı denir. en tipik biçimiyle isviçre alpleri’nin kuzey yamaçlarında etkili olan föhn rüzgarı türkiye’de toroslar ve kuzey anadolu dağları’nda etkilidir.

    etkili olduğu yerlerde

    * sıcaklığı ve buharlaşmayı artırır.
    * bitkilerin olgunlaşma ve hasat süresini kısaltır.
    * havanın nem açığını artırır.
    * yağış oluşumunu engeller.
    * kar erimelerine neden olur.
    * bağıl nemi azaltır.
    * havanın nem taşıma kapasitesini artırır.
    devami icin (bkz: http://www.bilgiustam.com/…nedir-cesitleri-nelerdir) ve (bkz: fon rüzgarı alçağı)

    mersin'in mut ilcesinde bu ruzgarlar bariz sekilde gorulmektedir. bulundugumdan biliyorum, insanin genzini surekli kurutan bir havaya sahip, nefes almak da imkansiz. bu nedenledir ki; yore halki bolgeye mut cukuru demektedirler.

    tek faydasi ise kayısısina olmustur. sicak ve gunesin yaninda, kuru havanin da yardimi ile burada yetisen kayisilar oldukca lezzetli bir hal alir ve her yil malatyadaki gibi kayisi festivali duzenlenir.
  • lisede ezberleyip geçmiştim ama ne olduğunu şimdi anladım.

    şu an fön makinasının en sıcak modunda rüzgar üflüyor reis. esmiyor dedik sıcak estirdi gevur.
    (bkz: mikail bey n'apıyorsunuz)
  • ortaokulda saçları sürekli fön çekilmiş bir hoca tarafından anlatıldığı için kesinlikle unutulmayan doğa olayı.
  • birkaç saat önce ilk defa, faralya köyü'nde tanık olduğum, nedense apar topar odama kaçmama sebep olan doğa olayı. (bkz: bilinmeyenden korkmak)
    serin sepildek, kelebekler vadisi'ne nazır oturmuş sohbet ederken rüzgarın birden deli deli sıcak esmeye başlamasıyla benimle birlikte olan herkesin topuklamasına sebep olmuştur. sonra odada "'fön rüzgarları neyin nesiydi" sorusu aklıma gelince netleşen bilgi oldu.
  • türkiye engebeli arazi yapısına sahip olduğundan ülkemizde birçok yerde fön rüzgarları görülür.

    dağların, kıyıya paralel uzanması ve yüksekliklerinin fazla olmasından dolayı karadeniz kıyılarında kış mevsiminde etkili olur. iklimi mikro düzeyde etkiler.
  • avusturya alplerinin kuzey yamaçlarında türk rüzgârları olarak da bilinen rüzgâr türü.
  • anadolu'da bakırsattıran derler..

    bunun sebebi ise, yaz aylarında ürünlerini satarak para kazanmaya çalışan köylülerin fön rüzgarları ile erken olgunlaşan tarım ürünlerinden zarar etmesi sonucu kış mevsiminde elinde bulunan bakırları satmasıdır..
  • -(coğrafya öğretmeni): rize'de turunçgil yetişmesinin sebebi nedir?
    -(harbegidensarısaçlıçocuk): rize'de turunçgil mi yetişiyor?(cevap: fön rüzgarları)
  • sadece yamaç olan yerlerde etkili olur düz olan yerlerde olmaz, yani marmara da etkili olamaz denizden gelen sıcak havanın yamaç boyu yükselmesi ile 200 m de 1c soğur yamaç aşağı inerken 100 m 1c ısınır.
    erken kar erimelerine, tarım ürünlerinin erken olgunlaşmasına ve sel baskınlarına neden olur.türkiye de rize etkili olması rize de turunçgillerin yetişmesinde etkili olmuştur bu konuda rize bir mikro klimadır.dünyada isviçre alpleri en sık görüldüğü yerdir.
hesabın var mı? giriş yap