• öğrencilerin çoğunun ortaokullarda matematik öğretmenlerinden duydukları kavramlardan biridir. birçok konunun öğrenilmesinde temel bir yere sahip olan bir kavramdır, öğrenilmesi önemlidir.

    ama fonksiyonun ne olduğunu anlatması gereken matematik öğretmeni bir küme çizer, içine 1,2,3 yazar. bunlar bu kümenin elemanları. tamam. sonra bir küme daha çizer, içine a,b,c yazar. bunlar da bu kümenin elemanları. o da tamam. sonra 1'den a'ya, 2'den b'ye, 3'ten c'ye bir ok çizer ve bombayı patlatır: "a, 1'in fonksiyonudur". anladınız mı? hayır? "fonksiyonu işte, a, aslında a değil, yani aslında a tabii ama, aslında o 1'in fonksiyonu"..

    ortaöğretim denen cehennemî ortamlardan kurtulana kadar bu matematik öğretmenleri yüzünden kendimi gerizekalı sandığım çok zaman olmuştur. şimdi bir sosyal bilimci olarak biliyorum fonksiyonun ne olduğunu. bunu mesela psikodinamik kurama göre davranış, güdü, dürtü ve düşüncelerin bir fonksiyonudur dediğimizde anlayacak çok sayıda öğrencinin hala 1'in fonksiyonu a'dır şeklindeki ifadeler nedeniyle bir yerlerde takılıp kaldığını düşünüyorum. fonksiyon sadece matematik kavramı değil ki. ben bunu ortaokullara anlatacak olsaydım sosyal bilimler üzerinden anlatırdım, eminim anlamaları daha kolay olurdu, matematiksel anlam pekişirdi, ne de olsa soyut işlemler düzeyine yeni girmiş çocuklar var karşısında.
  • lise 1’lerin özellikle de sayısalla arası iyi olmayanların pek çoğunun anasıyla beraber kendisini de ağlatan, anlaşılamayan, baştan anlaşılmayınca hiç bişey yapılamayan ilginç bi konu. fog fofof falan…

    zor olduğu kesin. zevkli olabilir. orasını ben bilemem.

    2021 edit: yarı yaşımda yazmışımdır, oylanınca fark ettim. eğlenceli bir konu esasen, iyi oturtulsa faydası görülür. üniversite sınavında derece falan yapmıştım sonradan. oluyor yani, minik kardeşlerim üzülmesin.

    yazdığıma bakmaya utandığım için entry'nin ilk halindeki yazım hatalarını düzeltemiyorum. türkçe tengrileri affeylesin.
  • ben anamla babamin bir kis gecesi cereyan eden birlikteliklerinin bir fonksiyonuyum. yani a kumesinden b kumesine cikan bir ok degilim.
    hay sizin egitim sisteminizi de, mufredatinizi da, o mufredati ezbere anlatan hocalarinizi da...

    degiskenler isleme girer, degismeyenler de ogrenciye.

    yer: 1991 yilinda girilmis turkiyenin goz bebegi bir anadolu lisesi.
  • f(x) bitti mi g(x), o da bitti mi h(x) kullanilan, matematigin temel konularindan biri olan psikopat
  • lise öğrencilerini matematikten soğutan ünite, kendimden bildiğim için söylüyorum.

    şimdi efendim ilk okuldan daha yeni mezun olmuşsunuz, sınavlara girmişsiniz ve tek istediğiniz biraz rahat edebileceğiniz bir 9. sınıf. keza ilk zamanlar öyle oluyor ve siz cidden rahata erdiğinizi düşünüp huzur bulmuşken matematikte 3. ünite olarak fonksiyon diye lanet bir şey görmeye başlıyorsunuz.

    o anki psikolojiniz buna hiç hazır olmamasına rağmen öğretmeniniz konuyu anlatırken her şeyini öğrenebiliyorsunuz. ama tahtaya örnekler yazılmaya başlandığı an tek yapabildiğiniz ağzınızı açıp mal mal bakmak. ve öylede lanet bir konu ki ortalama 2 buçuk ay sürüyor, lise hayatınızı gerçekten etkiliyor.

    kendinize olan güveniniz sarsılıyor, bundan sonraki üniteler için ön yargılarınız artıyor, kafadan ben matematiği yapamam diyorsunuz. bunlar yetmezmiş gibi bir de bu ünite üzerinde çok durulduğundan son bir kaç ünite okulda işlenmiyor! ve üniversite sınavlarında o konulardan sorumlusunuz, görmediğiniz konulardan.

    halbuki bu üniteyi 12. sınıfta zaten özel tanımlı fonksiyon olarak üstüne bir şeyler konmuş halde tekrar görüyorsunuz ve diyorsunuz ki:
    - olum ben bunu zaten 9. sınıfta yapamıyordum, şimdi daha da zor olduğundan hiç yapamam. en iyisi hiç kasmayayım ben ona harcayacağım boş vakti başka konulara harcayayım.

    gerçekten lise hayatınıza bir darbe gibi. nerede benim logoritmam, karışım problemlerim, matrisim, determinantım. adeta bulmaca çözer gibi zevk alarak matematik işleye bileceği mize 9. sınıfta inen bu darbe yüzünden hep bir ön yargılı davranıp o konularda da çok şey kaybediyoruz.

    beni bu kadar içten yaralayan bu fonksiyona hakkımı helal etmiyorum. seni öğrenmek için sınıfta sorduğum sorulara, çözmeye çalıştığım testlere, seni anlatamayan hocaya, yığınla para verip yine de seni öğrenemediğim dershaneye ve en çokta senin sorulduğun sınav kağıtlarına lanetler girsin inşallah.
  • yüreğinin götürdüğü yere git gibi sözel bir özgürlükten ziyade, değişken sayıların götürdüğü yere git kadar sayısal bir dere beyliktir fonksiyon.

    çok basittir aslında, hatta abartmayayım ama dört işlemden sonraki en basit konudur.

    kuralı bellidir, işlemi bellidir. işlevi türetmek mantık yürütmek fonksiyonun sahibine bağlıdır.

    - ( 14*51) = [(14*50) + 14 ] şeklinde düşünebiliyorsanız fonksiyonları rahatlıkla anlayabilirsiniz.
  • f(x) = allah'ım neydi günahım
    f-¹(x) = günahım neydi allah'ım
  • biseyi biseye goturen bisey... (bkz: bisey)
  • bir değişkene bağlı işlemler topluluğuna verilen isimdir. değişken'e çeşitli değerler verilerek işlemin sonucu elde edilir... grafiği çizilir turev'i alınır... ve bişey'i bişey'e götüren değildir... birşey tarafından başka birşey tarafına götürülen bişeydir...
  • $uradan istemediginiz kadar fonksiyonla ilgili bilgi edinmeniz mumkun... super olay.
    http://functions.wolfram.com/
hesabın var mı? giriş yap