• hastalık engelleme yada sağlığa belli katkılarda bulunma söylemi olan gıda kategorisinin ismi. kolestrol düşürücü yoğurtlar (bkz: benecol), (bkz: danacol) ve sindirime faydalı yoğurtlar (bkz: activia) vb. bu kategoriye girer.
    ing. functional food.
    bu gıdaların listesi için;
    http://www.ific.org/nutrition/functional/index.cfm
  • gazetelerin pazar eklerine röportaj veren, tv kanallarının sabah kuşağı programına "beslenme uzmanı" sıfatıyla çıkanlara bakıyorum ota boka fonksiyonel diyorlar. bu fonksiyonel sepetine her gıdayı atma çabalarını anlamsız da bulmuyorum açıkçası. özellikle son 5 yılda çılgınca büyüyen bu pazardan incecik bir dilim bile kopartma hayali beni bile kamçılıyor bazen "ulan şu keçiboynuzunu fonksiyonel diye piyasaya falan sürsek" diye.
    pazar demişken birkaç kelam edelim. dünya çapında fonksiyonel gıda pazarları hızlı bir şekilde büyümekte. japonya pazarın yaklaşık yarısını üretip tüketirken, amerika en büyük büyüme hızına sahip. avrupa'da ise probiyotikli doğal süt ürünleri için (örneğin yoğurt ve fermente sütler) pazarlar hızlı bir şekilde büyümekte. çevremdeki ab grubu kitlesinden gözlemleyebildiğim kadarıyla bu tür gıdaların tüketiciye alımlı gözükmesinin birçok nedeni vardır:
    *tüketiciler, bir hastalığı iyileştirmektense onu engellemeyi istiyor.
    *tıbbi maliyetler artmaktadır.
    *tüketiciler sağlık ve gıda arasındaki bağlantının daha çok farkındalar.
    *tüketiciler sudaki, havadaki ve gıdalardaki kirlilikten, mikroplardan ve kimyasallardan kaynaklanan çevresel zararları önlemek istiyorlar.
    *faydası hakkındaki bilimsel kanıtlar artmaktadır.

    peki, kitabi tanıma göre "fonksiyonel gıda" nedir?
    eğer bir gıda vücutta bir veya daha fazla amaca sağlığı geliştirecek ve hastalık riskini azaltacak şekilde hizmet ediyorsa(asli besleyiciliğinin ötesinde) fonksiyonel olarak kabul edilebilir.
    bu da fonksiyonel gıda tipleri:
    • doğal gıda*
    • yararlı bileşen eklenmiş veya zararlı bileşeni çıkarılmış bir gıda
    • bir veya daha fazla bileşeni modifiye edilmiş bir gıda.
    fonksiyonel zırvası budur. bunun dışındakiler köşeyi dönerken kestirmeyi kullanmak isteyen zirzoplar tarafından ortaya atılıyor.

    fonksiyonel gıda terimlerinden biri için (bkz: prebiyotik/@azul celeste)
  • temel besin gereksinimlerine ek olarak daha sağlıklı bir yaşam için kullanılan gıda veya gıda bileşenleridir.
    (bkz: kalsiyumlu ekmek)
    japonya'da uzun zamandır üzerinde durulan bir alandır.
    (bkz: foshu)
  • bu sıralar kafayı bunlarla bozduğum gıdalar. süper gıdalar olarak geçiyor, piyasada organik gıdaların bile bir tık üstü diyebiliriz. böyle bir zamanda bağışıklık güçlendirici vitaminler dışında alternatif ararken rastladım fonksiyonel gıdalara. probiyotik yoğurtlar, diyabetik çikolatalar falan hepimizin bildiği şeyler zaten ama bunları ararken en çok (bkz: mormix) denen bir madde ilgimi çekti. nedir bu mormix diye soruşturdum. kısaca antioksidan bombası diyebiliriz. mor meyve sebzelerin özlerini toz haline getiriyorlar. hani ‘yeaa artık yemek kapsülleri yapsalar da vitamini oradan alsak’ diyoduk ya hep gerçekten onu yapmışlar. ister ekmeğine ister koy istersen yoğurda koyup ye, uzay çağı bir buluş valla. ben uzun süredir ekmeğini alıyorum. şimdi bide mor baklava diye bişey çıkartmışlar. he bide bu mormixle yaptığımız her şey mor oluyo ponçik ponçik insanın yemeyip yanında yatası geliyor.
hesabın var mı? giriş yap