• zorlu bir süreç sonunda oyunu indirip bilgisayarıma kurdum.beşiktaş'ı seçtim ve hemen edu'nun kiralık kontratını iptal edip evine yolladım.daha sonra da oyunu kapadım.bu oyunu çok seviyorum.
  • ben bu oyunda athletic bilbao'yu yönetiyorum. altı seneyi devirdim. barcelona altı yıldır şampiyon oluyor. ligin bitimine üç dört hafta kala şampiyonluk kutlamalarına başlıyorlar. real madrid altı senedir ikinci. ben, iki sene üçüncü, üç sene dördüncü, bir sene de altıncı oldum. bu süre zarfında kupa ve ligde barcelona ve real madrid ile oynadığım hiçbir maçtan galip gelmedim. ligde 12'de 12 mağlubiyet yaşadım. kupada ise iki takımla birer kez berabere kaldım. messi hala piç gibi. 5-0 yeniliyorum, dört gol atıyor. ronaldo da öyle. 4-0 yeniliyorum, üç gol atıyor. ikisine de acayip gıcık oldum. alabilsem paf takımına göndericem ikisini de.

    şampiyonlar liginde gruplardan çıkıp, çeyrek final görmüşlüğümüz ve uefa'da yarı finalde manchester united'e elenmişliğimiz var. her sene avrupa'da ocak ayını görüyoruz ama. takımda bir istikrar oluştu. taraftarlar da takımı destekliyor. 40bin kişilik stadyuma her maç en az 37-38bin kişi geliyor. kombinelerin hepsi her sene satılıyor. bunda takımın başarısı da önemli. hoş, taraftarın bakış açısı farklı burada. kulübün misyonu farklı. endüstriyel futbola bir başkaldırı yaptığımız. kulübün felsefesini göz önüne alınca başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. taraftarlar da benimle gurur duyuyor zaten. yakın stadı desem yakmazlar ama bizim taraftarlar gibi değiller.

    ben transfer yapamıyorum. kafam rahat. dünya yıldızları çıkıyor, gidip özelliklerine bile bakmıyorum. bakarsam üzülüyorum, neden bizim altyapıdan böyle adamlar çıkmıyor diye. basklı olmayanın bizim kulüpte işi yok. kendi yağımızda kavruluyoruz. geldiğimde 30 milyon euro olan kasa, bu yıl 100 milyon euroyu geçti. transfer bütçesi hiç azalmıyor, zaten alacak adam da yok. alınabilecek en iyi basklı xabi alonso, o da 34 yaşına kadar yüz vermedi. alt yapıdan güzel bebeler çıkıyor ama piyasa yapan olmadı daha. yine de üçe, beşe okuttuklarımız yok değil. bizim scoutlar da dünyaya dağıldı. dedesi, ninesi basklı olan adam arıyorlar dünyada. parayı transfere harcayamayınca, biz de tesislere abandık. miniklerin tesisleri, a takımın tesisleri derken üç dört yıldır bizim tesisler inşaat şantiyesinden farksız. sürekli bir tadilat işleri. hazır elimiz değmişken stadyumu da genişletelim dedim yönetime, "bi 80bin yapalım, kombineden parayı vururuz" dedim. başkan da "şehir zaten 300bin kişi. herkes maça mı gelecek, saçmalama" diyerek kabul etmedi önerimi.

    kadroda bir tane fransız bebe var, basklıymış. bask bölgesi de fransa ile ispanya sınırında bir bölgeymiş bu oyun sayesinde öğrendim. birde venezuelalı fernando amorebieta var. venezuela nere, ispanya nere. bu adamın ailesi zamanında göçmüş oralara zaar. iki yabancı var yani takımda. aslında fransız bebe futbola da yabancı ama u21'e falan çağırılıyor diye tutuyorum takımda. orospu çocuğu bir yedek kalecim var. tanıştırayım, adı raul fernandez. her sene ortasında "oynatmıyorsun" diye sorun çıkartıyor, antrenmana falan gelmiyor kafasına göre. kesiyorum 2 maaşını, adaletsizlikle suçluyor beni. "piç, sen geldin mi antrenmana da adaletsizlikle suçluyorsun beni. sene sonu bavulu hazırla gidiyorsun" diyorum. sonra önemsiz üç maç üst üste oynatınca "gitmek istemiyorum patron" diyor bana. tam bir sığır. 24 yaşında tanıştık, 30 yaşına geldi hala bebe gibi. fotoğrafı da çıkıyor profilinde, hiç sevmiyorum bunu adamı.

    onunda dışında seviyorum ben bu oyunu. takımı da seviyorum. zaten 3 yıllık yeni sözleşme imzaladık sene başında. nikah tazeledik. hedefimiz 2023 de ispanya şampiyonluğu. messi ve ronaldo'nun satılmasını da dört gözle bekliyoruz.

    maceranın devamı için (bkz: #30421623)
  • bünyesinde 2 tür oyuncu profili bulunduran oyundur.

    1. grup genelde 1987-8 ve öncesi yıllarda doğmuş cm 3 ya da 4 gibi versiyonlarda başlamış yani en az 10-12 senedir bu oyunu oynayan oyunculardır. benim de dahil olduğum bu grup biraz eski kafalıdır hala eski versiyonları oynarlar. küstahdırlar serinin her yeni oyununa burun kıvırırlar ama hepsini de çatır çatır oynarlar. bu tip arkadaşların büyük kısmının oyunun dili türkçe olsun diye bir kaygısı yoktur hatta bazıları türkçesi çıksa bile ingilizce oynamayı planlar. mesela ben pes 11'i türkçe 1 hafta oynayabildim. inanın alışamadım garip geldi tekrar ingilizceye çevirdim. dedim ya geri kafalıyız arkadaş biz diye. neyse devam edelim. bu arkadaşlar maaşımızla ev alalım, karıya çakalım, 3d motoru düzelsin gibi beklentilere sahip değildir oyundan. 2d bile yokken maçları okuyarak sevmişlerdir bu oyunu. owen has a crack! yazısını görüp kafalarında pozisyonu canlandırmışlardır ve heyecandan tırnaklarını yemişlerdir. o yüzden bu arkadaşların beklentisi genelde taktik, transfer ve oyuncu iletişimi üzerinedir. daha ayrıntılı ve gerçekci taktik ekranını, maaşıyla ev alıp stadyumun kenarına kerhane açabilmeye tercih ederler.

    2.grup ise daha çok 90 veya daha sonrası doğumluları kapsar. nispeten daha yeni kafalıdırlar. teknoloji ile büyüdükleri için oyunun oynanabilirliğinden, konusundan ziyade görselliğini ön planda tutarlar. dertleri 3d motorunun gerçekçiliği ve kalitesi üzerinedir. ask assistan seçeneği ile kafayı bozmuşlardır. her şeyi asistana sorarlar ama kararlarını beğenmezler ve oyuna kızarlar. stada otopark yaptırmak, maaşıyla ev almak, fifa 2012 grafiklerini ve animasyonlarını fm'nin 3d motorunda görmek isterler. 1. grup bunlara sen hiç maxim tsigalko'yu gördün mü diye sorar bunlar da abi oyunun türkçesi çıkmayacakmış yea diye cevap verirler.

    edit: maxim'in soyadını hızlı geçmiş yanlış yazmışım düzeltildi. uyaranlara teşekkürler.
  • play-off'taki en kritik maçımda gaziantepspor'a karşı, 30 şut, 9 kaleyi bulan, 4 direk, 3 tane kaleciyi geçmesine rağmen defansın çıkardığı top, 2 tane dinamo kiev karambolü ve %69 top kontrolüyle oynamama rağmen gol attırmamıştır. ondan sonra haberlere bakıyorum "beşiktaş was very unlucky" anan unlucky anannn.
  • staff kadronuzda bulunan bir scout hinlik peşindeyse kendisine insiyatif kullanarak ceza vermeniz mümkün. ben günlük hayattan geri kalan kısıtlı zamandan kenara koyup oynamak için takla atarken senelik 600.000 pound civarında para alan şerefsiz scout bozuntusu o tatil beldesi senin bu tatil beldesi benim fink atıyor. adamın scout raporu verdiği son 6 ülke seyşeller, filipinler, maldivler, lihtenştayn, malta ve san marino.

    lan çakalın sıçtığı ben o kadar parayı sana san marino'dan yarı-profesyonel manav raporu yaz diye mi veriyorum? biz 1 saat az uyumayı göze alıp fedakarlık yapalım paşam seyşeller'in önümüzdeki bir aylık hava durumunu yollasın. hocam malta'da yaptığım araştırmalar esnasında futbolcu bulamadım ama çok kaliteli erik buldum kütür kütür diye fedex yollasın. farketmesem las vegas'tan şanslı masa, küba'dan puronun iyi sarıldığı kasıkların raporunu yazacak terbiyesiz.

    boş durmadım tabi, çağırdım bu zeka küpü kardeşimizi odama, patlattım iki tane ağzının ortasına sonra da verdim uçak biletini aynen iran'a. biraz şeriat görsün sikini başını kesip eline versinler de göreyim. bundan sonra gideceğin en afili ülke afganistan oğlum. öyle göte böyle parmak.
  • fenerbahçe ile 7 sezon oynadıktan sonra istifa ettiğim oyun. yabancı kontenjanı ve lig reputation'u, yapmak istediklerime izin vermedi. dünya çapında yıldızlar keşfettim. tam kıvama geldikleri anda türkiye'den gitmek istediler, tutamadım. türkiye ligi'nde büyük puan farklarıyla şampiyon oldum ama avrupa'da işler karıştı. 2017'de aziz yıldırım istifa etti. yeni başkanla da iyi anlaştık. 38 maç namağlup götürdüğümüz, 20 maç üst üste galip geldiğimiz oldu. uefa'da final oynayıp lyon'a 2-1 yenildik. şampiyonlar liginde milan-valencia-tel aviv'in olduğu gruptan 6 galibiyetle çıkıp son 16'da atletico madrid'i geçtikten sonra çeyrek finalde manchester city'e elendik ve city o sezon şampiyonlar ligi kupasını kaldırdı. 7 sezonda 6 lig şampiyonluğu, 2 türkiye kupası, 1 uefa finali, 6 türkiye süper kupası gördük. toplamda 69 oyuncuyu altyapıya ve as takıma aldık. yarısı büyük oranda şans bulamadı, fakat kulübe para kazandırdı. 3. sezon sonunda stoch'u ve gökhan gönül'ü toplam 30 milyon euroya sattık. 3 sezon daha geçtikten sonra ikisini 10 milyon euroya geri aldık.

    2014/2015 sezonunda mauro formica(amc)'yı 13 milyon euroya aldık ve takıma çok fazla katkısı oldu. 4 sezon sonra çok düşüşe geçti ve real madrid'e 10 milyon euroya sattık. aynı sezon lorenzo crisetig(dm)'i ücretsiz olarak transfer ettik. dünyanın en iyi dm'lerinden ve italya milli takımının değişmez ismi oldu. çok yüksek teklifler geldi. kendisi de sıkıntı çıkarmadı ve satılmadı.

    2015/2016 sezonunun başında arsenal altyapısından 21 yaşındaki lenny nangis(st)'i 14 milyon euroya kadroya kattık. toplam 114 maçta, 138 gol ve 34 asistle oynadı. 41 defa maçın adamı seçildi. türkiye liginin en iyi yabancısı oldu. toplam 3 sezon oynadı. her sene avrupa'da altın ayakkabı ödülüne layık görüldü ve türkiye ligi gol kralı oldu. ayrıca bir defa da şampiyonlar ligi'nin gol kralı oldu. hiç sakatlık sorunu yaşamadı. barcelona'dan teklif geldi. yollamadık. aynı sezon rus defansif orta saha mikhail satov'u 18 yaşındayken kulübe kazandırdık. büyük teklifler aldı, çok gelişti. takımın değişmez isimlerinden biri oldu. yine aynı sezon jean-claude hubert'i 18 yaşındayken bedelsiz olarak aldık. avrupa'nın büyük kulüpleri defalarca kez teklif getirdi. gitmek istedi, satmadık. fakat yabancı kontenjanından dolayı çok fazla oynatamadık. yine aynı sezon 3. fransız oyuncumuz olacak fabio mazza'yı 18 yaşında kulübe kazandırdık. avrupa'nın en iyi defans oyuncusu oldu. istifa etmeden önce kontrat yenilenmesi istemişti. kontratı yenilerken dalgınlığımıza geldi ve 15 milyon euroya serbest kalma maddesini görmedik. 2 gün sonra real madrid'e 15 milyon euro karşılığında gitti. oysa ki 20-25 milyon euroluk teklifleri kabul etmemiştik.

    2016/2017 sezonunda sağ beke brezilyalı gustavo'yu, sadece 18 yaşındayken ücretsiz aldık. çok iyi değilken ani gelişimlerle üst düzey bir oyuncu oldu ve avrupa'nın büyük kulüplerini peşinden koşturdu. roberto carlos'un sağbek versiyonu gibi bir oyuncuydu. yine aynı sezon ve yine bir fransız olan tristan lebreton'u 18 yaşındayken 1.1 milyon euroya fransa'nın sedan kulübünden aldık. mazza'yla iyi bir ikili oldular. fransa'nın ve fenerbahçe'nin gururu oldu. takımdan gitmeyi çok istedi, bir şekilde takımda tuttuk. arsenal, liverpool ve manchester united'a gitmesini engelledik. serdar gürler'i newcastle'dan aldık ve takıma çok faydalı oldu. 15 milyon euro verdiler, satmadık.

    2017/2018 sezonunda sol açık jonathan montini'yi juventus altyapısından 3.6 milyon euroya aldık ve gelecek sene 15.5 milyon euroya fulham'a yolladık. mario balotelli'yi sezon arasında bedelsiz alıp sezon sonunda 7 milyon euroya gönderdik.

    2018/2019 sezonunun başında burak yolu, leonel duarte, yusuf telli, mohammed ransford gibi isimleri kadroya kattık. ancak, istifa ettim. bu sürece kadar bekleneni veremeyenler oldu. 7-8 milyon euro bonservis verip de takımdan sözleşmesini feshedip yolladıklarımız oldu. bunun dışında carlos vela, peter cech, david bentley, alex song gibi isimlerle de yollarımız kesişti.

    sezonlardan birinde büyük umutlarla aldığımız alex mununga isimli arkadaş, kazmalıkta sınır tanımadı. sözleşmesini feshettik ve 22 yaşında kulüp bulamadığı için futbolu bıraktı. oyunu bıraktığımda galatasaray'da selçuk inan, sabri reyiz, ceyhun gülselam ve muslera duruyordu. beşiktaş'ta cenk gönen, egemen, necip, ismail, fernandes, almeida forma giymeye devam ediyordu. trabzonspor'da giray, burak, colman, tolga, henrique forma giymekteydi.

    arda, atletico madrid'de 8. sezonunu oynuyordu. servet çetin denizlispor'da oynuyordu. milan baros, villareal'in yardımcı antrenörlerinden biriydi. quaresma, trabzonspor'un reserve takımındaydı. simao sabrosa, barcelona'nın genç oyuncularından sorumlu antrenörüydü. messi barcelona'da, ronaldo real madrid'de oynamaya devam ediyordu.

    istifa ettiğim anda, benle birlikte takımı bırakan 6 yardımcım da beni gururlandırdı. yerime ertuğrul sağlam'ı getirdiler. ben de inter'in başına geçtim. ancak, tottenham ve fulham'dan da teklif geldi ve inter her açıdan çok kötü durumda.

    istifa ettiğim anda şu an fenerbahçe'de futbol oynayan bazı isimlerle ilgili gelişmeler şöyle:

    - selçuk şahin (antrenör olmuş, fakat takım çalıştırmıyor)

    - sezer öztürk (trabzonspor ve bucaspor'dan sonra ankaragücü'ne transfer olmuş)

    - uğur boral (futbolu bırakmış)

    - serdar kesimal (son 6 sezondur galatasaray'da)

    - baroni (son 6 sezondur fluminense'de)

    - bilica (coritiba ve botafago'da oynadıktan sonra futbolu bıraktı)

    - stoch (lazio'da)

    - ziegler (catania'da)

    - gökhan ünal (pendikspor'da scout)

    - volkan babacan (beşiktaş'ta)

    - özer hurmacı (ibb'nin reserve takımında)

    - bienvenu (lazio kariyerinden sonra catania'yı seçmiş)

    - gökhan gönül (west ham'a yollayıp sonra geri aldık, fakat çabuk yorulduğu için rotasyonda ara sıra şans veriyorduk)

    - volkan demirel (werder bremen'de, 2019'da emekli olacaktı)

    - gökay iravul (gençlerbirliği'nde)

    - semih şentürk (2 sene al-sadd'da oynadıktan sonra göztepe'nin genç oyuncularından sorumlu antrenörü oldu. o kadar yıllık genç semih sonuçta)

    - bekir irtegün (giresunspor'da)

    - yobo (antrenör olmuş fakat boşta)

    - orhan şam (galatasaray'da)

    - mert günok (numancia'da)

    - dia (atletico madrid ve roma kariyerinden sonra aston villa'yı seçti)

    - serkan kırıntılı kendini geliştirdi ve takımın as kalecisi oldu. caner erkin'e ise veda edemedik, ancak forma şansı bulamıyor.

    - mehmet topuz (kayserispor'da scout oldu)

    - emre belözoğlu (trabzonspor'un baş antrenörü) :)))))))))))

    - aykut kocaman (trabzonspor'un teknik direktörü) :)))))))))))))))))

    - son olarak, alex'imiz biriciğimiz emekli oldu. hiçbir görev almadı. fakat ben istifa edene dek, maçlarımızdan önce bize bazı önerilerde bulundu. brezilya'da ailesiyle ve arkadaşlarıyla mutlu mesut bir yaşam sürüyor. evinin salonunda fenerbahçe bayrağı var ve bütün maçları takip ediyor.
  • bir kariyer hikayesi de benden olsun. bilmeyenler, hatta bilenler dahi okusun ki bu oyunun ne kadar detaylı olduğunu iyice anlasın.

    çeşitli ülkelerde, özellikle irlandada üçüncü lig takımları yönettikten sonra sağlam bir bütçeye sahip manchester city'nin manager koltuğuna oturdum. takıma geldiğim an etrafımda dolanan tiplere garipseyerek baktım. e alışık değilim. eski takımlarımda oynayan çoluk çocuklar okulundan çıkıp antremana geliyor, antrenör amcaları bizim mahallede bakkal dükkanı işletiyordu. bir baktım asistanım var, asistanımın bile asistanı var, o derece.

    neyse, yıllardır takımı takip etmemden doğan sevgiyle çağırıldığım basın toplantısına girdim. alkış kıyamet, bir gürültü. işte hürriyet gazetesi bile gelmiş siz düşünün. soru falan sordular, "hayalimdeki iş bu" falan dedim. kalabalığın arasında "büyüyünce bir sik olamayacaksın" diyen ilkokul öğretmenimi görür gibi oldum o an.

    sonra takımdaki herkesle tanıştım. notlarımı da yanımda getirmiştim. hemen asistanlara, koçlara notların fotokopilerini verip, bu taktiklere uygun oyuncularla alakalı geniş bir rapor hazırlamalarını söyledim. hazırladılar sağolsunlar.

    asistanım başka bir emrim olup olmadığını sorduğunda "sadece çay" dedim. o da getirdi çayı içine süt koymuş orospu çocuğu.

    neyse, bütün adamları dizdik sahaya, tevez bir köşede, diğer köşede aguero, adım adım yürüyerek adam alıştılar falan. takımı kurdular bunlar. tevez'i yanıma çağırdım, neler yapacağımızı anlattım. çok efendi çocuk öyle böyle değil. ne dersen "tamam abi yapalım" diyor. çok temiz çocuk valla, "tosun" diyorum ona zaten. tosun tevez.

    oynadı bunlar bişeyler. tevez gol atıyor ben küfrediyorum, tevez gol atıyor ben küfrediyorum. abi takımdaki herkes iyi oynuyor ama mario balotelli denilen kazma ayağına top gelir gelmez taca yolluyor. bir artistlik falan var. öğrendim, sevgilisinden ayrılmış falan. beni ilgilendirmez.

    bayağı haftalar geçti, takım tam istediğim gibi, transfer bütçesini sağlam koçlar alarak bitirdim neredeyse. antremanlarda herkes zımba gibi, bizim süper mario hariç.

    ligin ilk maç günü geldi çattı. bir baktım lan kapım çalındı. "gir" dedim umursamaz bir tavırla. mario gelmiş. hoşgelmiş.

    "e anlat derdin nedir?" deyince döküldü bu.
    işte abi ben yıllardır çabalıyorum bir şans ver de bilmem ne de.
    "olm sen kime hikaye anlatıyorsun?" dedim. raftan benim notları çıkarıp masaya vurdum.
    "antreman maçlarında yarrak gibi oynadın, ne şansı göt. seni transfer listesine koydum" dedim.

    başladı bu bağırmaya. karşısında çocuk varmış gibi bağırıyor çitlenbik. elimin tersinde herif.
    özür dile diyorum geri adım atmıyor, bağırıyor.

    adamın lakabını asshole yaptım, bizim 18 yaş takımının kadrosuna aldım şerefsizi. bizim tosun tevez başta bütün takım taşak geçiyor elemanla falan. transfer listesine koyar koymaz yönetim ayağa kalktı. adam torpilliymiş. "tamam" dedim "satmam. kalsın 18lik takımda". neyse sakinleştik sonra akşam pes kapıştık elemanlarla. tevez ibnesi baktık barcelona'yı alıyor, gül gül öldük.

    sonra aylar geçti, takım beni çok seviyor, ne dersem yapıyor. maçları hızlı geçmiyor, saniye saniye izliyor, taktik değiştiriyor, maç sonrası tek tek her oyuncuyla özel konuşuyorum. nerede hata yaptığını, hangi hareketine bayıldığımı anlatıyorum. herşey şahane. oyuncuların morali tavan. kazandığımı oyunculara dağıtıyorum falan. gazete manşetlerinde adım hep var. arada balotelli'den haber geliyor işte, 18 yaş altı takımda olay çıkarmış, sübyanları dövmüş.

    hemen gittim olay yerine, yanımda kompany vardı o sıra. ben tuttum elemanı kompany tokatladı, çok eğlenceliydi.

    zaman geçti kupalar kazandım, şampiyon oldum. taraftar mutluluk gözyaşları döküyor. ama yönetim beğenmiyor beni. üç sezon boyunca takımını şampiyon etmişim, yaptığım transferler forma satışlarında patlama yapmış. finans olarak uçmuş seviyedeyiz. üç sezonda manchester city ismi daha da yukarılara çıkmış.

    yok abi, yönetimde bir arap var. adam noah diyor, peygamber demiyor.

    ben de yeni sezona başlarken ilk antreman maçında bütün forvet oyuncularımın sakatlandığını görüp yıkıldım. tevez'in kırık bacağıyla yanıma sürünüp "abi yardım et" deyişi hala kulaklarımda çınlar.

    bir koşu mario "asshole" balotelli'nin yanına uğradım. pezevenk asistanın söylediğine göre hırs yapmış, 18'likleri ligde şampiyon etmiş, her maçta 10'ar 20'şer gol atmaktaymış.

    adama "hadi gel oyna" dedim. kramponunu bağlarken şöyle bir dönüp baktı. cevap vermedi.

    sinirim tepeme fırladı tabii. "yarın satıyorum lan seni" dedim.

    baktım bu "ama abi karım ve çocuklarım buraya alıştı, gidemem." diyor saat satan zenci garibanlığıyla.

    "görürüz lan bakalım, bu sefer seni yönetim bile kurtaramaz." dedim öfkeyle. sattım da. hem de kıçıkırık ligde sonuncu bir ispanyol takımına.

    neyse maçlara başladık, herşey güzel gidiyor ama yönetim için işim tehlikede. lan ne yapıyorum ben? siktirolup gittim, çaktım istifayı sezonun ortasında. takım yıkıldı. yerime jose morinhoyu aldılar falan.

    ben istifa ettim. kariyer sitelerinden çıkmıyorum bütün gün. yazın ispanyadan aradılar. sevilla beni istiyor.

    hop hemen iş görüşmesine gittim, pılıpırtımı topladım ispanyaya uçtum. abi taraftar ateşli, herkes kafayı yemiş ben geliyorum diye.

    ne mi oldu sonra, o kıçıkırık takım var ya...la ligadaki ilk maçımda 5-0 beni yendi. 5 golü de mario balotelli attı hem de.
  • peşin edit: buradaki yazıların tamamı kendi zihnimden çıkmış olmasa da asla ve kat'a kopi peyst değil neredeyse 5 günlük geceli gündüzlü bir çalışmanın ürünüdür. kaynakları zaten aşağıda belirttim. lazım olanları süzdükten sonra elimde bunlar kaldı. neyse başlayalım bakalım:

    öncelikle (bkz: #30305138).

    söz verdiğim şekilde hakkındaki uzun tespitlerimi bir başlık altında topladığım oyun.

    yazarken maç öncesinde yapılacak ayarlardan başlamak üzere; maç öncesi, maç sırasında yapılabilecekler, maç sonrası, bunlar haricinde scouting ve transfer ve başka aklıma gelmeyen bir sürü meseleler şeklinde sıralandı. bir de bazen kendi kendime konuşur gibi, bazen de sizinle konuşur gibi yaptım manyak falan sanmayın. sözlükte paylaşmaya karar verdikten sonra ister istemez böyle oldu. her neyse daha fazla uzatmayayım. okuyacak olana kolay gelsin.

    erken edit: ve evet arkadaşlar korktuğum başıma geldi. artık ayarları yapıcam diye oyunu oynayamıyorum ! :'(

    her şeye rağmen şimdi başlıyoruz:

    maç öncesi medyayi kullanma
    takımın moralini yüksek tutmak ve psikolojik üstünlük sağlamak için medyayı kullanmak önemli. bunun için maç öncesi toplantılara katıl ya da rakip oyuncu ve antrenörler hakkında yorum yap.
    basın toplantısı:
    *fazla optimistic olmadan pozitif mesajlar ver. bu, takımının moralini yüksek tutmasına ve iyi formunu davam ettirmesine yardımcı olur.
    *eğer kadronda çok sayıda “ambitious” oyuncu varsa, toplantılarda karamsar olmaman gerekir. diğer taraftan takımdaki “determined” adamlar senin negatif yorumunun tersini ispatlamak için çalışırlar.
    *asistan menajeri toplantılara gönderme bundan sonra. çünkü bu bazen takımın moralini olumsuz etkileyebilir.
    *eğer maç öncesi konuşmaların takım içinde “complacent” duruma sebep olmuşsa bu durumu “more demanding” olarak çözmek mümkün.
    *maç öncesi yapılan pozitif açıklamalar bazı oyuncularda gerginliğe sebep olmuşsa, bu baskıya çok dayanamadıklarını gösterir. bu durumda “pressure is off” işe yarar.
    rakip futbolcu adam hakkında yorum:
    *maçtan birkaç gün önce rakip takım futbolcusu hakkında konuşmak, spotların ona yönelmesine futbolcunun baskı altına girip moralinin zedelenmesine sebep olur. böylece maçtaki performansları düşer. üstüne bir de o adama “hard tackle” ve ”close down” yaptıysan adamı bitirdin işte.
    talk to press?overwiev?match performance?weakest link veya dangerman
    *fakat bunları yaparken “composure, bravery ve determination” olarak zayıf adamlara yaptığından emin ol. çünkü aksi durumda yaptığın yorum oyuncuyu daha çok motive eder.
    *professional, determined, evasive, iron willed(sağlam sinirli), unflappable, resilient, jovial, light hearted adamlar ya da unflappable ve evasive medya stili olan adamlar hakkında yorum yapmamalısın. bir de oyuncunun moral ve formuna dikkat etmelisin. eğer ikisi de iyi durumdaysa yorumlar “geri teper”. genelde daha düşük liglerde ve güçsüz rakiplerde yorum yapılacak adam kolaylıkla bulunur.
    *çok fazla oyuncu hakkında da yorumda bulunursan bu kez medya senin ifadelerini sorgulamaya başlar ve söylediklerin oyuncular üstünde baskı kurmaz.
    *rakip hakkındaki yorumlarına takımın kötü tepkiler veriyorsa bu işi bırakman gerekir.
    *eğer rakip hoca senin oyuncun hakkında yorum yapmış ve adamının morali bozulmuşsa bu durumda onu kadrodan çıkarmak akıllıca olabilir.

    rakip teknik adam hakkında yorum:
    *rakip teknik adam hakkında yorum yapmak, rakibin kadrosundaki bir çok oyuncuyu etkileyebilir ve performanslarını düşürebilir. bu durum, rakip takım kötü durumdayken ve menajer baskı altındayken etkili olabilir.
    *professional ya da determined olan ya da takımı iyi durumda olan bir menajer hakkında yorum yapmak iyi olmayabilir.
    maç öncesi genel takım konuşması:
    for the fans: denk takımlar, ezeli rakipler, şampiyonluk, düşen takımlar ya da önemli kupa maçlarında.diğer konuşmalara negatif tepki verirlerse de söylenir.
    you can win today(come on lads): normal bir kupa ya da lig maçında. takımın favori görüldüğü ama moralin düşük olduğu zamanlarda. takım overconfident ya da complacent ise söyleme.
    wish luck: rakip açık şekilde favori ise.
    i expect a win: takım genel olarak overconfident ya da complacent ise.
    no pressure: rakip çok ağır şekilde favori ise.
    maç öncesi oyuncularla birebir konuşma:
    pick up where you left off: bir önceki maç 7.5 ve üzeri rating almış ama complacent olmayan adam de.
    expect better: önceki maçta 5.5 ya da altı rate almış ama morali iyi olan adama de. adam nervous ise deme.
    you have faith: morali düşük olan herhangi biri, gol atamayan forvete ters etki yapmayacaksa denir.
    expect a performance: complacent ya da over confident olan adama denir.
    no pressure: nervous olan ya da takımla ilk maçına çıkan adam için.
    oyuncu değişikliği konuşması:
    you have faith: başka seçenek yoksa söyle
    you can make the different: oyuna giren key player için
    pick up where you left off: iyi tepki veren adama
    expect better: morali iyi olan ama gergin adam için.
    expect a performance: complcent ya da overconfident adam için.
    no pressure: gergin adam için.

    maç sonrası genel takım konuşması:
    not good enough: favoriyken kayıp ya da berabere biten maçta.
    unhappy: başa baş takımlarla oynarken. ya da performans beklentilerin altında kalınca
    lucky: favoriyken zar zor kazanıp iyi oynamadığında. (oyuncular moralli ise ama)
    unlucky: kaybettiğin maçta takımın performansı fena değilse
    pleased: kazandığında ya güçlü rakibe karşı ufak farkla kaybedip berabere kaldığında.
    why can’t we play like this more often: pleased olmanın başka çeşidi. ama genelde ters tepiyor.
    warn against complacency: genelde takımı uyarmak için ama pleased olsa daha iyi olur.
    maç sonrası oyuncularla birebir konuşma:
    unhappy: 6.8 in altındaki oyuncular için. genç oyuncular ve yeni gelenler ya da sakatlıktan dönenler için ideal değil. 6.0’nın altında kalanlar için agressive tonda kullan.
    unacceptable second half: ilk yarıda daha iyi ama sonuçta kötü ise
    unlucky: no pressure dediğin maç kötü biterse, gençlere ya da yeni gelenlere karşı.
    did well: iyi oynayan adama.
    delighted: takım kazanmışsa ortalamanın üstünde olan adama.
    great second half: ilk yarıda iyi olmayan ama ikinci yarı coşan adama.
    chanced the game: comeback yaparken etkili olan adama
    maç preparation
    *sezon yeni açıldığında tek bir taktik üzerinde very high training yapmak daha iyiymiş. bunun familiarity barı tamamen dolduktan sonra diğer taktiğe odaklanacağız.
    *hazırlanan diğer taktiğin formasyon ve player duty olarak değişik olması lazım.
    *familiarity bar tamamen dolduktan sonra maç antremanı ağırlığını “very low” a düşürülür.
    *maç sırasında yaptığın değişiklikler bu familiarity ve dolayısıyla performansı etkiliyor.
    *taktiği değiştirmeyi planlıyorsan da bunu maç başlamadan hemen önce değil, maçtan birkaç gün önce yap.
    *special focus içinde en iyisi genelde teamwork (ayrıca sezon başlayana kadar da bunun seçili olması iyi olur). bu, takımın birbirini çok daha iyi anlamasına yardımcı olur. (daha iyi oyuncu ilşkileri, moral, daha iyi performans). ayrıca sezon boyunca da bunun seçili olması takımın birbirini daha iyi anlaması için daha iyi olacak.

    *diğer seçenekler ise maçtan maça kullanılıyor. ve bunu maçtan 1 gün önce ayarlamamız gerekir.
    bunlar rakibin durumuna göre şöyle şekilleniyor:
    rakip favoriyse: defensive positioning
    ben favoriysem: attacking movement
    rakip duran toplarda iyiyse: defending set pieces
    rakip duran toplardan çok gol yiyorsa: attacking set pieces
    rakip senden güçlüyse: defensive positioning
    *takımların bu istatistiklerini hangi turnuvada yarışıyorlarsa oranın istatistiklerinden bulabiliriz.

    bunlar için, goal analysis, team comparison ve team reportu kullan.
    general strategies
    philosophy: strateji ne kadar sıkı olursa takımın şekli ve taktiksel bağlılık o kadar artar.
    fluid
    *oyuncuların creative freedomu yüksek.
    *pozisyon değiştirerek bir bütün halinde atak yapar.
    *anticipation, decision, flair, off the ball, position, team work, creativity önemli.
    rigid
    *oyuncular taktik disipline sadık.
    *mental kabiliyeti ve tekniği düşük olan takımlara uygun.
    *takımın şeklini koruması için pozisyon ve anticipation hala önemli.
    *yetenekli oyuncuların olduğu sisteme uygun değil.
    balanced
    *herkes yerli yerinde. oyuncu rolleri ve dutyler önemli.
    strategy:
    *daha defansif olanlarında (contain, defensive,counter) close down miktarı ve tackle azaltılır. rakibin boşlukları kullanması önlenmeye çalışılır.
    *daha ofansif olanlarda yukarının tam tersi olur. ancak bu durumda takım şeklini kaybedebilir. daha çoğu alan ve azı adam markajına kayar.
    counter
    *topa sahip değilken geride sağlam durmanı sağlar. rakibin boşluklarını kullanmaya çalışır.
    *oyuncuların yeterince hızlıysa iyidir.
    *defansif strateji, fluid felsefeyle uyuşmaz. mefhum-u muhalif de geçerli.
    *rakipten güçlüysen control ya da attacking strateji topu rakip sahada tutmak için önemli.
    hangisi ne zaman kullanılır ?
    *bu durum öncelikle evde ya da deplasmanda oynamana, maç içindeki duruma göre de değişebilir.
    *favori olduğun maçta daha atak oynamak mantıklı
    contain
    *atak yapan takıma karşı son dakiklarda skoru korur.
    defensive
    *kendi evinde senden çok daha güçlü rakibe karşı oynarken, deplasmanda senden güçlü rakibe karşı oynarken ya da güçlü rakibe karşı skoru korumak için.
    counter
    *kendi evinde daha güçlü rakibe karşı oynarken, deplasmanda kısmen daha güçlü rakibe karşı, eşit güçte ya da daha az güçlü rakibe karşı skoru korumak istersen.
    standard
    *kendi evinde senden güçlü rakibe karşı, deplasmanda eşit güçte ya da daha az güçlü rakibe karşı, az güçlü rakibe karşı skor korurken ya da nasıl oynayacağına karar veremediğin rakibe karşı.
    control
    *kendi evinde eşit güçte ya da senden biraz güçsüz takımlara, deplasmanda senden güçsüz takımlara ya da çok defansif takımlara karşı onları açmak için.
    attack
    *kendi evinde zayıf takımlara karşı, deplasmanda çok daha güçsüz takımlara karşı, rakip defansif oynuyorsa ya da çabucak gole ihtiyacın varsa.
    overload
    *çok acil gole ihtiyacın varsa ya da rakip defansı açmak için 10 dakika gibi bir periyotta.
    playing style
    *mutlaka karşılaştığın rakibin durumuna, hava, saha ve hakem şartlarına göre ayarlaman gerekir.
    passing style
    short:
    *anticipation, concentration, first touch gerektirir. passing çok iyi olmasa da olur.
    *atak yaparken daha iyi gider. defansın arasına top atıp açmak için lazımmış.
    *advanced playmaker ya da trequartista ile oynarken short pass yapacaksın ki top bu adamları pas geçmesin.
    *attacking strategy’de more direct ball’un işi yok (uzun forvetin olmadıkça). çünkü zaten defans geride bekliyor.
    *rakip saha kısa veya darsa short pass daha uygun.
    *hava sıcak ve kuruysa (?) kısa pass ve slow tempo ve less close down ile oynanır.
    direct:
    *yüksek pas ve isabet oranı. (özellikle defans oyuncularının) ayrıca technique, creativity, decision gerekir.
    *bu oyunda uzun forvetlerin, iyi first touch, head, jump, strengthi olması lazım. bir de hold up ball
    *kısa ve hızlı target man ile hız ve off the ball gerekir.
    *defansif oynarken, hızlı kontra yapabilecek adamların varsa direct pas geyet mantıklı.
    *rakibin sahası geniş ya da uzunsa (ya da dar veya uzunsa)direkt pas gayet uygun.
    *saha koşulları da önemli. eğer bozuk saha ve yağışlı hava varsa direct pass.
    ……………………………………………………………………..
    *scout reportta takımın gol analizine bakarak direct ya da short pass oynaman gerektiğine karar verebilirsin.
    creative freedom
    expressive takımda daha fazla olması iyidir.(creativity, decision, flair lazım)
    *burada oyun felsefesinin de etkisi var. eğer mesela attacking demişsen otomatik olarak creative freedom artmış oluyor. fakat bu işi abartırsan, takım oyun disiplininden kopar.
    *bu seçeneği default bırakmak en iyisi.
    closing down
    *press more dediğinde defans ileri çıkar ve stand off dersen tam tersi olur.

    press more
    *oyuncular defansif yerlerinden uzaklaşıp rakibi durdurmak için basarlar.
    *stamina, work rate, detemination ve decision gerektirir.
    *aggresive tackle ile kullanılsa iyi olur.
    *teknik olarak üstün ya da daha zeki rakiplere karşı kullanılması hata olur.
    *daha çok zayıf ve kendi hatalarından gol yiyen rakiplere karşı attacking ile yapılması uygun olur.
    *eğer press more dediysen stoperlerin close down’u “own area” olmalı. böylece muhtemel boşluklar kapatılmış olur.
    *press more, agressive tackle ve tight marking eğer uygun hakem varsa kullanılabilir. ve tabi ki sert hakem varsa tam tersi geçerli.
    ……………………………………………………….
    *takımın kondisyonu ya da staminası düşükse default ya da stand off more ile kullanılması uygun.
    stand off more
    *rakibe yaklaşmayıp pozisyonunu korur
    *atak stratejin ne kadar agresif olursa, close down o kadar artar.
    *yerinde kalır verakibin ara pası atmasını önler. ama tabi topa daha az sahip olmuş olursun.
    *böyle durumda baskıyı kırmak için defansif oyun ve cautious tackle ile oyna.
    *eğer rakibin uzaktan şut atabilen adamları varsa kullanmak tehlikeli olabilir.
    *sıcak havalarda kullandığında takımın gereksiz enerji kullanmasını engellemiş olursun.
    ? tackling
    *ne kadar attacking oynuyorsan o kadar agressive tackle yapıyorsundur.
    more aggressive
    *decision, tackle, bravery gerektirir. close down more ile birleşirse rakip topla koşu yapmaktan cayabilirmiş.
    *zayıf rakipleri rahatsız etmek ve onlar atak yapmaya çalışırken topu geri kazanmalarını engellemek için kullanılır. ama teknik olan takımlara uymaz.
    *atak stratejisi için daha uygun.
    *ama bu durum kendi oyuncularının sakatlanmasına, kart görmesine vs. sebep olur. özellikle sert bir hakem varsa. bu yüzden bunu kullanırken hakemin istatistiklerine ve rakibin duran toptan bulduğu gollerin sayısına bakmak gerekir. (scouting report)
    more cautious
    *oyuncular doğru anın gelmesine kadar bekler. senin efans blokunu kırması zorlaşır.
    *daha yetenekli takımlara karşı kullanmak uygundur.
    *bu durumda topa daha az sahip olabilirsin ama o meseleyi de daha az close down ve defansif strategy ile halletmek mümkün.
    default
    *tüm bunları kullanmak yerine default diyerek ve tackle decision braverysi yüksek oyuncularla bu işleri halletmek mümkün. bunu yaparken kabiliyeti olmayanların tackle seviyesini düşürmen gerekebilir.
    *hakemin sertliğini yine göz önünde bulundur.
    ? marking
    man
    *concentration, mark, tackle gerektirir.
    *daha ileri pozisyonda oynayan adamlara man mark verirsen, work rate, determination ve stamina da lazım ki adam geri koşup adamını marke etmeye istekli olsun.
    *rakibe daha az zaman verir ve onu hataya zorlar.
    *tabi bunu yapınca hızlı bir kontra atak yapma şansın engellenmiş olur. bu durumdan da atak oyuncularını zonal marking yaptırarak sıyrılabilirsin.
    zonal
    *uygulaması baya zor. anticipation, concentration, decision ve position’ı çok yüksek adamlara ihtiyaç duyar.
    *eğer atak stratejisi ve yüksek kabiliyetli defans oyuncularıyla oynuyorsan zonal marking en iyisidir.
    ? crossing
    float:
    *eğer kanat oyuncularının cross ve anticipationı yüksekse ve en az 1 tane kafa vurma ve sıçrama kabiliyeti olan forvetin varsa yapılır.
    drill:
    *gole direkt giden oyuncu için daha etkili.(bizimkilere uygun mesela)
    mixed:
    *decision önemli burada da. kanat adamlarına dikkat et.
    ? roaming
    *daha zeki olan takımlara karşı daha az kullanılmalı.
    choosing playmaker & target man
    playmaker
    *üretken bir orta saha ya da forvet oyuncusundan seçilir.(yetenekleri de dikkate alınır tabi ki)
    *3 çeşidi var:
    1-deep lying playmaker:
    top alan ve kazanan defansif yatkın orta saha. geriden atak yapar. hem sağlam üretken olması hem de defansif yönü olması lazım.(pass,technique,composure, creativity, decision, teamwork, strength ayrıca tackle ve position)
    *daha defnsif bir oyunda ve hızlı kanat veya forvetler varsa etkili olur.
    *more direct pass ile defansın arkasına top atar aynı anda savunma yaparken (yani tam normal xavi)
    *eğer takımdaki tek üretken oyuncu oysa, takım short pass yaparken bu adam direct passing ile iş bitirir.
    *eğer hızlı tempoda ya da kontra atakla oynuyorsan da hızlı ara toplarıyla ileri çıkmış defansların arkasındaki boşluğu görür.
    2-advanced playmaker:
    topla koşarak ya da arapası atarak şans oluşturmaya çalışır.
    3-trequartista:
    daha çok, bir attacking mid. ya da center forward gibi çalışır. defansı çok yok. yer değiştirerek boşa kaçar.
    *bu son ikisi takım ileride basarken daha iyi iş görür. ataklardaki merkez olması hasebiyle shorter pasla iş yaparlar. direk toplar bu adamlara uğramadan geçer.
    *geriye yaslanmış takımlara karşı daha çok iş yapar.
    *adv play, deep lying ve trequartistadan en az 2’si varsa hangisinin oyun kurucu olacağına, artı hangisinin daha üretken mixed pass yapacağına iyi karar vermek gerekir.
    *çünkü eğer mesela deep lying playmaker senin oyun kurucunsa onun creative freedom ve mixed passingi topun advanced playmakera uğramadan gitmesine neden olur. yani bu durumda öncelikli oyun kurucu deep lying olmuş olur. eğer advanced playmaker için aynısını yaparsan da bu kez tam tersi olur.

    target man
    *takımın beslediği ya da topu tutan adam.
    *kafasına atılacak toplar için direct, ayağa atılacaklar için short pass tercihi yapılır.
    *head, jump, strength, first touch, agrgression, bravery, determination lazım.
    *yüksek topları alır ya da flick on (tek pas) yapar. doğası direct pass için daha uygun.
    *yanında başka forvet ya da diğer yardımcı adamlar olmazsa tek başına iş yapmaz.
    *genellikle topu kafasına atmak ve support duty ile daha iyi. finish, anticipation, composure, creativity de varsa atak duty ile de oynanır.
    poacher (yani poacher target man olursa vs…)
    *bitiricilik, sezgi, hız gibi kabiliyetleri olmalı.
    *güçlü ya da üretken olmak zorunda olmadığı için, yanında partneri olması iyi olur.
    *target man için ideal değil ama hız ve off the ball varsa run onto ball ile iyi bir seçenek olabilir.
    advanced forward
    *poachera benzer ama daha üretken. bu yüzden “to feet” desteği ile iyi gider.
    *cross, dribble, finish, head, anticipation, composure, flair, off the ball ile iyi gider.
    complete forward
    *target man ve poacherın bütün özelliklerine sahip olmalı. üstüne creativity, decision, technique olmalı.
    *target man supplyı feet ya da mixed olabliir
    …………………………………………………………………………….
    *uzun boylu bir target man ile, direk topları kovalasın, ya da yüksek defansın arkasına sarksın diye poacher ya da advanced forward kullanılabilir. ya da geride kurulmuş defanslara karşı yine target man ile açma yapılabilir.
    *complete forward ya da deep lying forward ile short pass ile defans delinebilir.
    *tabi bunları yaparken tactical familiaritynin yüksek olmasına dikkat et. (yani bu hep var bizde zaten)
    *eğer kanat oyuncularınla iş yapmak istiyorsan down both flanksi kullan. özellikle hızlı kanat oyuncularıyla counter oynarken iyi olur.(iyi orta yapmak şartıyla)
    team specific instructions (takımın boyu, genişlik, tempo, focus pass vs.)

    defensive line:
    *close down un yüksek olması defansın kurulduğu yeri ayrıca arttırır.
    *yüksek olduğunda ataklar daha rahat başlar.
    *yüksek oynarken stoperlerde iyi anticipation ve position olursa ara toplarını keserler. kalede de sweeper varsa durdurmak daha kolay olur.
    *eğer defans yeterince yüksekse, kısa pas oynayan takımlara karşı etkili olur. böylece rakip, kaleden uzak tutulmuş olur.
    *saha koşulları da defans çizgisi için önemli. özellikle deplasmanda ve uzun sahalarda daha önde defans iyi olur. defans ve orta saha arsı boşluk kapanmış olur. ayrıca defans oyuncuları geri koşmak zorunda kalmazlar. ayrıca arkaya rakibi yakalamak için daha çok alanları olur.
    *kısa sahalarda daha derin defans iyi olur.
    *defansı geri çektiğinde close down ve tackle ı düşürmek gerekir. ama böyle yapınca bir dmc olursa stoperlerdeki baskı azalır.
    *defansı çıkarmak eğer yeterince hızlı stoperler varsa mantıklı. rakipte hızlı adamlar varsa da tehlikeli.
    *derin defans, geriden kendi uzun forvetine top şişiren takımlara karşı tehlikeli.
    width:
    *merkezi olanlar da dahil, oyuncuların kenarlara ne kadar yakın oynadığını gösterir.
    *eğer orta sahada çok adamın var ve kanatlar oranın doğal adamı değilse, wide oyun orta sahada sana alan oluşturur. halbuki alanı daraltırsan opsiyonları azaltmış olursun.
    *tam tersi mesela ortada 2 adam var ve narrow oynuyorsak, kanattaki adamlar ortaya desteğe gelirler ve merkezi kullanan rakibi bozarlar.
    *short pass oynuyorsak(özellikle mixed ya da thruogh the middle), width arttığında daha çok boşluk bulmuş oluruz.
    *taget man’e direct ball oynuyorsan diğer adamlar ona yaklaşıp top alırlar
    *eğer kanatlara direct pass oynuyorsan, o zaman kanatlara kullanacak alan oluşur.
    *eğer saha darsa norrow, genişse wide oyun mantıklı.
    tempo:
    *yavaş tempo kısa pasa, hızlı tempo direct pasa uygun.
    time wasting:
    *hızlı tempoda oynarken az, tersinde çok.
    focus passing:
    *mixed pass; slow tempo ve short pass için daha uygun. böylece takım topu en iyi yere atmak için en iyi kararı verir.
    *eğer short pass ve through the middle dersen wider oyun daha etkili olur.
    *eğer ortadan direct oynuyorsan ,ileride target man gibi bir adamın olması gerekir ki topu tutsun. ya da hızlı bir poacher ile o topları kovalayasın. ya da direct down both flanks oynayarak kanatları beslersin.
    counter attack:
    *yavaş tempo ve direct pass ile olması iyi olur. aynı zamanda karşı takımı yerinden çıkarmak ve üzerinize gelmesini sağlamak için yapılır.
    *geriden deep lying playmaker iyi kontra başlatabilir. forvetlerin de hızlı olması lazım.
    *kontra yapıyorsan ileri uçtaki adamların zonal mark yapıyor olması gerekir.
    play offside:
    *özellikle defansı ileride olan takımlar için lazım. aynı zamanda böyle olursa arkaya kaçanı da yakalama imkanı olur.
    *birbirini çok iyi tanıyan adamlarla daha iyi yapılır.
    *direct oynayan takımlara karşı etkili. özellikle de havadan etkili ama yavaş target man leri varsa. ama hızlı forveti olan takımlara karşı uygun değil.
    *rakip kısa pasla oynuyorsa close down ile onları uzun oynamaya mecbur edersin. ama bunu teknik ve mental olarak iyi olan rakiplere kullanma.
    opposition instructions
    1. tight mark
    always:
    *teknik kabiliyeti yüksek oyunculara karşı. bunu position instruction ile de yapabilirsin.
    *eğer tight mark yapan adamların marke etme kabiliyeti düşükse olay başarısız olur.
    *adam markajcıları için mark,tackle, concentration
    *alan markajcıları üsttekilerin üzerine bir de anticipation, decision ve position’a ihtiyaç duyarlar.
    *eğer marke edilen adam daha uzunsa bu durum bizim markajcıyı saf dışı bırakır.
    never:
    *çok hızlı olan ya da anticipation ve off the ball’u iyi olan oyunculara karşı.
    *ya da tekniği olmayan yüksek oyunculara karşı da kullanılır. ama kendi defans oyuncuların yeterince uzun ve iyi sıçrıyorsa buna gerek kalmaz.
    *eğer çok yeteneksiz bir oyuncu varsa onu serbest bırakıp diğerlerini marke ederek topu ona atmalarını sağlarsın. aynı şekilde hızı ve tekniği olmayan adamları da serbest bırakabilirsin.
    2. close down
    always:
    *hızı, driplingi olmayan oyunculara karşı kullanılır. genelde karşı takımın dmc’sine karşı kullanılır.
    *eğer rakibin kanatlarda sadece bekleri varsa bunu yaparak kanatlarda avantaj sağlarsın.
    *çok fazla rakibe karşı uygularsan boşluk oluşur.
    *rakipte forvetin arkasında oynayan birden fazla attacking midfield varsa forvete karşı kullanma. çünkü bu beklerin arkasında boşluk kalmasına sebep olur.
    *arkasında destek olmayan forvetlere karşı etkili kullanılabilir.
    *attacking midfielderlar için dmc’lerle ya da başka bir cm ile tight mark ile yaparak kullanılır.
    *zayıf rakiplerin defansına baskı yapmak için kullanılabilir. burada forvetin determination, work rate ve staminası önemli.
    never:
    *çok hızlı ancak yetersiz teknik, dribble ve passingi olanlara karşı kullanılır.
    *rakibin yeteneksiz oyuncularına karşı yaparsan böylece diğer adamlara karşı daha çok konsantre olur takımın.
    3. tackling
    oyuncu genel olarak tackle ve decision olarak zayıf olduğu için hard tackle yapma dediysen ama opposition instruction olarak hard tackle varsa, adamın yine hard tackle yapar.
    hard:
    * bravery, determination ve strenghti zayıf olan rakibe karşı kullan.
    *cross, pass ve creativitysi yüksek olan adamlara karşı da kullanılabilir. böylece onu erken hareket etmeye zorlarsın.
    *yorulan, darbe alan oyunculara karşı kullanılabilir.
    *yumuşak huylu hakem varsa ya da maça tekrar ortak olmak istiyorsan da iyi gider.
    *rakipte dribbling, agility, balance yüksekse ve hakem sertse kullanma.

    easy:
    rakipte dribble, agility ve balance yüksekse kullan. böylece rakibin geçmesi zorlaşır ve defansın ayakta kalmış olur.
    4. show onto foot
    left foot:
    *eğer rakip forvet senin defanstan kısaysa sol kanattaki oyunculara karşı kullan.
    *sol kanattaki rakip çok hızlı adamsa
    *eğer rakip forvet senden uzun ama yavaşsa sağ kanattaki oyuncuları ara pası atmak zorunda bırakır. onu da defans alır zaten.
    *sağ kanattaki adam sol ayaklı ve teknik, hız kabiliyeti olarak iyi ise kullanma.
    right foot:
    *rakibin forvetleri senin defanstan kısaysa ya da beklerin hız olarak iyiyse kullan.
    *ya da rakip forvetler senden uzun ama yavaşsa bu kez sol kanat oyuncuları için kullan. eğer kanat oyuncusu ters ayakla oynuyorsa kullanma.
    weaker foot:
    *cm ve strikerlar için pasları etkisizleştirmeye yarar.
    *eğer rakip forvet daha uzun ve senden hızlıysa kanat oyuncusu için kullan. böylece forvete etkili toplar gitmez.
    *ayrıca ters kanatta oynayan ve long shot’ı iyi olan adamlara kullanılır.
    set pieces
    ? korner:
    corner takers:
    *en iyi korner kabiliyeti olan adam kullanır. “crossing” de önemli. “curls ball“ kabiliyeti olan adamlar da ekstra tehlikeli olabilir. bunular birlikte korneri kullanan adam aslında ortalara iyi vurabilecekse bu durumu göz önünde bulundur.
    *eğer muz(soldan sol ayaklı, sağdan sağ ayaklı adam) orta yaptırmak istiyorsan, bu durumda ön ve arka direkte bekleyen adamları top ıska geçmiş olur.
    corner aim:
    *eğer korneri iyi atan adamların varsa “far post” daha iyi. ama yoksa “near post” olması iyi olur.
    *eğer 1 ya da 2 tane uzun ve güçlü adamın “challenge keeper” yapıyorsa kale sahası ya da penaltı noktasına kullanmak da isabetli olabilir.
    *kısa kullanmak, zaman geçirmeye çalışıyorsan ya da direkleri tutan rakibi dağıtmak istiyorsan iyi bir taktik olabilir.
    korner için yer paylaşımı:
    *hangi direğe orta yapmak istiyorsan o direğe havadan en etkili olan adamını yönlendirmen gerekir. yani bu adamda iyi head,position,jump,strength olmalı.
    *kornerde topu atmak istediğin adam “near post” ta olmalı.
    *yukarıdaki gibi bir adam, challenge keeper yapmak için de etkili olabilir. ya da bu adam yakın direğe yapılacak ortalar için, “flick on” yapabilir ve bu flick on’ları almak için benzer bir tanesine “attack far post” denilebilir.
    *lurk outside the area da görevli adamın first touch, long shot, technique ve creativity si iyi olmalı. bunu yapacak adamın, shoot from distance, shoot with power veya curl the ball preferred move’u varsa da olur.
    *korneri kısa kullanıyorsan bu topu alacak oyuncunun tekniği iyi olmalı.
    *genelde geride bırakılan adamlar 2 tane full back ve dmc olur. stratejiye göre değişebilir tabi ama gayet ideal.
    *diğer adamlar da mesela, topu göndermek istediğimiz asıl adam markajdan kurtulsun diye sağa sola serpiştirilir.
    *maçta rakibin alan paylaşımında hangi adamı zayıf görürsen sonraki atışları da ona göre düzenleyebilirsin.
    defending corners için,
    * uzun oyuncular için “mark tall player”, kısalar için “mark short player” seçilir. diğerleri için man mark seçmek yeterli.
    *marking kabiliyeti düşük adamları “direkleri” tutmakla görevlendir ve bir tanesini de” edge of the area” da görevlendir.
    *man mark için, anticipation, concentration,position, jump,strength iyi olmalı.
    *bir başka uzun ama marking kabiliyeti olmayan adamı “close down corner” olarak seçebilirsin.,
    *”atak duty” si olan forvet oyuncuları kontra için korner sırasında ilerde kalır.
    *çok riskli bir durum yoksa kontra ya da yüksek tempolu oynarken 3 hatta 4 oyuncuyu bile ileride bırakabilirsin.
    ? free kick:

    free kick takers:
    *en önemli özellik free kick taking olmakla birlikte cross, long shot, technique, composure ve concentration da önemli olabilir. ayrıca oyuncunun “hit free kick with power”, ”tries long range free kick” ya da ”curls ball” gibi teknikleri tercih sebebidir.
    free kick aim and player positioning:
    *genellikle en iyi kafa vuran adama atılması iyi olur. bununla birlikte havada en etkili adamın da “challenge keeper” yapması gerekir. bu durum şut şansı olmadığında iyidir.
    *havada etkili olmayan 1-2 tane adamın “disrupt wall” yapması lazım. böylece kaleyi karşıdan gören yerlerden daha iyi şut atılır.
    *eğer, long shot, technique ile birlikte “shoot from distance”, “shoot with power”, “curl ball” gibi yetenekleri olan adamlar varsa bunlar “stand with taker” için ideal adamlar.
    *eğer direct pass oynuyorsan free kicklerde “long” demek geriden direk top atılmasını sağlamış olur. aynı şekilde “short” da short pass yaparken ya da zaman geçirirken lazım olur.
    *3 adamı geride bırakmak ideal olabilir.
    defending free kicks için,
    *4 adamın baraj yapması ideal. bu adamların boyu uzun olsun. jumping ve bravery olsun.
    *ileride bırakacağın adam hızlı olsun.
    *free kick savunurken ileride maksimum 1 adam bırak ki baraj kurmak ve marke etmek için adam ihtiyacı olmasın.
    *man mark için, anticipation, concentration,position, jump,strength iyi olmalı.
    ? penalties:
    *tabi ki penalties önemli olmakla birlikte, finish,composure,concentration ve decision da lazım
    ? taçlar:
    *uzun taç atma kabiliyeti olan adam varsa, taçlar “long” kullanılır. ayrıca balance ve strength de olursa “long flat bullet throw” antremanıyla taçlar daha tehliekli olur.
    *eğer uzun taç atacak adam yoksa ve hızlı tempoyla oynuyorsan “short” ya da “quick ” şeklinde de kullanılabilir.
    her mevkideki önemli oyuncu özellikleri
    ? goalkeeeping
    • yüksek toplarlı alma
    position, anticipation, decesion, concentration,composure, bravery, determination, command of area, balance,agility, strength, aerial ability, handling
    • shot stopping
    position, anticipation, decision, concentration, composure, bravery, balance, agility, rush out, one on ones, reflexes, handling

    ? defending
    • intercepting pass
    position, anticipation, decision, concentration, composure, work rate, aggression, determination, acceleration
    • tackling an opponent
    position, marking, anticipation, acceleration, work rate, aggression, determination, bravery, decisions, concentrat,on, composure, tackling

    ? attacking- off the ball
    • receiving a passoff the ball, anticipation, decision, composure, agility, balance, acceleration, pace, first touch, technique, strength

    ? attacking on the ball
    • running with the ball
    creativity, decision, team work, anticipation, concentration, composure, flair, determination, work rate, acceleration, pace, agility, balance, dribble, technique
    • making pass
    anticipation, creativity, decision, teamwork, concentration, composure, passing, technique.
    • shooting at goal
    creativity, decision, composure, finish, technique
    player duty seçimi
    *bunları otomatik olarak seçtirmek takımın şeklinin korunması açısından önemli. ancak kendin yapmak istiyorsan da en az 3 tanesinin rolü automatic olmalı ki oyun içindeki strateji değişimlerine daha iyi ayak uydursun.
    *aynı çizgi üzerinde oynayan oyuncuların farklı görevleri olmalı.(yani mesela orta sahada) bunu yapmanın en kolay yolu da onlara farklı duty vermek. bu, takımın çizgi halinde hareket etmesini önler ve pas almak için boşluk bulmanızı sağlar.
    defans:
    *full back, otomatik duty ile seçilse iyi olur.
    *eğer rakibin hızlı kanat oyuncuları varsa, ya da kanatlardan saldırıyorlarsa support veya defend seçilse daha iyi olur. böylece kanatlardan inmeleri engellenir.
    *stoper, default olarak defend ile gelir. stopper ve cover seçeneklerinin farkı mentality ve close down instruction farkıdır.
    stopper, daha az defansif oynar ve close down yüksektir.
    cover, daha defansif ve close down düşüktür.
    *decision ve teamwork iyi olmalı.
    *havadan toplara stopper, ara toplarına cover iyi müdahale eder.
    *mesela hızlı forvete karşı cover; uzun, yetenekli ama yavaş forvete karşı stopper iş yapar.
    *stopper’in uzun ve iyi head, jump, strength, detemination, work rate sahibi olması lazım.
    *cover’in da acceleration ve pace inin iyi olması lazım.
    orta saha:
    *farklı tipte, görevde ve duty’de adamların olması gerekir. atak-defans ve üretkenlik-disiplin dengesini iyi kurmak gerekir.
    *orta saha adamlarından biri “otomatik duty” ile kullanılsa iyi olur. böylece değişen stratejiye göre posizyon alır. (atak, kontra, defans) ve tabi ki bu durumda adamın atak ve defans kabiliyetlerinin yeterli olması gerekir.
    *orta sahada bir 3’lü ve ileride tek forvet varsa ortadakileri en az 1’i atak duty’de olmalı. ya da bir forvet arkası varsa “support duty” ile olur.
    kanatlar:
    *eğer oyun “through the middle” devam ediyorsa bu durumda “atak” dutyde olan kanat oyuncuları pasif kalmış olur. bu durumda onlar için “support” demek gerekebilir. böylece o adamlar orta saha adamlarına pas atabilir ya da forvetleri ara topları ile beslerler. aynı zamanda bu support duty ile kanatlardan saldıran rakiplere karşı beklere yardımcı olmuş olurlar.
    defansif bir stratejiyle ve “through the middle” oynanan bir oyunda “automatic” duty ile rakip kanat oyuncularına karşı defansa ekstra destek sağlamış olurlar. aynı şekilde atak stratejisi ile de kanatlara daha çok açılmış olurlar.
    *eğer oyun “through the flanks“ devam ediyor ama kanat oyuncuları yeterli boşluğu bulamıyorsa “support” duty ile boşluk bulma şansı yakalarlar.
    forvet:
    *eğer 2 forvetle oynuyorsan biri “atak” diğeri “support” duty ile oynar. böylece orta saha ile bağlantı kurulmuş olur. aynı zamanda forvetlerin biri geriden geldiği için onları savunmak zorlaşır. çünkü support dutydeki forveti savunmaya çalışan defans oyuncusu eğer ona yaklaşırsa “atak duty” de olana boşluk çıkmış olur ya da bu kez o forvete yaklaşmazsa ona çok boş alan bırakmış olur.
    *2 forvetli sistemde “atak duty” de olan forvet poacher ya da advanced forward olabilir. “support” ise daha üretken ya da topu tutacak olan “deep lying forward” ya da ”target man” oynar.
    *3 forvetli sistemde eğer 2 tane çok iyi golcünüz varsa bu ikisini de “atak duty” ile oynatabilirsin. ama biri mutlaka orta sahayla bağlantıyı kuran adam olarak kalmalı. yoksa gol atma imkanları kısıtlanmış olur.
    *ayrıca duty’lerin farklı olması her zaman forvetlerin savunulmasını zorlaştırır.(atak, support)
    *eğer tek forvetle oynuyorsan “support duty” olmalı ki adam ileride çok izole kalmasın. bu durumda onu destekleyecek “support duty” de en az 1 tane forvet arkası olmalı. eğer bu adam forveti koşu yoluna atılacak direk toplarla destekleyeceksen o zaman “atak duty” olabilir.
    kadro yapilandirmasi
    *her mevkide en az 3 futoblcu. bunlardan biri gelişen genç olsa iyi.
    *squad rotation, takımın kaynaşması için çok önemli.
    *kadroda 4-5 tane key player, 6-7 first team, kalanlar rotation ve backup oyuncular olmalı.
    *swap position, rakibin markaj yapmasını zorlaştırır.
    *takımda benzer karakterli adamların olması moral ve performansı artırır.
    kadro oluşturma
    kale: en az biri sweeper olursa takım ileride basarken faydalı olur.
    stoper: hızlı rakiplere karşı ya da önde basarken, anticipation, acceleration, pace gerekli. aggression ve bravery yüksek ise bir stopper-cover ikilisi kurulabilir.
    aniticipation,acceleration, pace ?“cover”
    aggression, bravery? stopper
    için gerekli.
    bek: defans ve atağa uyumlu oynayabilmesi önemli.
    dmc: başlangıç taktiğinde yoksa bile backup taktikte mutlaka bir dmc olmalı. eğer 2 tane defansif karakterli adam varsa bunlardan birinin deep lynig playmaker tipinde defans arkasına top atabilecek olması önemli.
    cm: defans, support ve atak rolleri arasında denge olması önemli. box to box midfield ekstra faydalı olabilir.
    forvet: gol atacak adam? advanced forward, poacher
    daha üretken olacaklar? deep lying, target man, complete forward
    *eğer 2 rolü de iyi yapacak adam varsa swap position etkili olur.
    *defansı önde olan takımlara karşı hızlı ve atak forvetlerle, geride oynayanlara karşı güçlü ve hava kabiliyeti olan adamlarla oynanır.
    choosing player roles
    kaleci
    • sweeper keeper:
    *standart kaleci özelliklerinin üstüne first touch, rush out, anticipation, creativity, hız
    *ayrıca, throwing ve kicking
    *sweeper özellikle yüksek defans oynayan ve defansının arkasına yüksek top atılan takımlar için lazım.
    defans
    • central defender:
    *stopper için aggression ve bravery
    *coveriçin anticipation ve hız(özellikle önde defans için)
    preferred moves:
    *mark opponent tightly, run ball rarely, stay back at all
    • full back
    preferred moves:
    *likes to switch the ball to other flank
    • anchor man
    preferred moves:
    *dive into tackles, mark opponent tightly, run with ball rarely, stay back all time, play short simple pass,no through ball, stop play
    • deep lying playmaker
    *defend duty için marking
    *support için first touch, off the ball
    bu adamı mutlaka daha defansif bir adamla takviye etmek gerekir. özellikle rakip ortadan bastırıyorsa.
    defansını çıkarmış rakibe karşı atacağı paslarla forvetleri çok pozisyona sokar.
    preferred moves:
    *comes deep to get ball, tries killer ball often, dictates tempo, try long range pass, like to switch to ball to other flank, curl ball
    • box to box midfield
    *dribble, finish, first touch, head, long shot, mark, pass, technique, anticipation, bravery, decision, determination, off the ball, position, work rate, acceleration, stamina, strength lazım.
    *atakta, uzaklaştırılan ortalar vs gibi topları kovalar, uzaktan şut atar.
    *defansta, rakip atak oyuncularını rahatsız eder.
    preferred moves:
    *shoot from distance, shoot with power, arrive late in opposition area, switch to ball to other flank, curl ball
    • advanced playmaker
    kısa paslarla atak yapan bir takımda çok daha faydalı. (böylece top ona uğramadan geçmemiş oluyor.)
    kapanan rakiplere karşı çok daha etkili.
    forvet ve kanatlara servis yapar. o varken atak duty ile 2 forvet oynatabilirsin. bloklar arası bağlantıyı sağlar. ama eğer orta sahanın ortasında oynuyorsa forvetleden birinin support duty ile oynaması lazım.
    preferred moves:
    *run with ball through centre, run with ball often, comes deep to get ball, play one-twos, knocks ball past opponent, try killer ball often, dictate tempo, switch to ball to other flank, curl ball
    • trequartista
    atak stratejisinde yeri var. aynı adv. playmaker gibi atakların odak noktası olmalı.
    onu mümkün olduğu kadar topla buluşturmak gerekir yoksa oyundan kopar.(through the middle passing)
    pozisyonundan ayrılarak oynadığı için, eğer amc olarak oynuyorsa en az 1 dmc ile ya da en az 2 cm ile kıçını toplamak gerekir.
    onun arkasında, topu onun ayağına atabilecek tipte adamlar olması gerekir.
    eğer önde basan bir takım olarak oynamak istiyorsan trequartista bu iş için uygun değil. bunun yerine top class ve yeteneğe dayalı bir takımda kapalı defansları açmak için kullanılabilir.
    preferred moves:
    *move into channels, place shots, likes to round keeper, like to lob keeper, attempt overhead kick, try first time shot, play one-twos, knock ball past opponent, try killer balls often, dictate tempo, curl ball.
    • winger
    takım ileri çıktığında kanada açılır.
    kısa paslı bir oyunda topu alıp kendileri ya da takım arkadaşları için pozisyon oluşturmaya çalışır.
    direct pass oyununda hızını kullanıp defansın arkasına koşar.
    support duty bir bek ile desteklenmeleri gerekir.
    eğer atak duty ile rakip defansı aşmakta zorlanıyorsa, support duty ile biraz daha geri çekilerek oralardan orta yapması sağlanabilir.
    through the middle bir oyunda ziyan olurlar. o durumda wide midfield kullanmak daha iyi olur.
    preferred moves:
    run with ball down flanks, run with ball often, hug line, get forward whenever possible, try to beat the offside trap, play one-twos, knock ball past opponent, get into opposition area, curl ball.
    • inside forward
    eğer kanatlarda ters ayakla oynayabilecek bir adam varsa mutlaka inside forward kullanılır.
    onu marke edecek defans oyuncusu yerini kaybedince o boşluğu dolduracak adamlara faydalı olur
    özellikle dar sahalarda kanatlar etkisiz kalabileceği için inside forward etkili olabilir.
    rakibin dmc’si orta sahada senin başka adamını tutmuyorsa o zaman inside forward’ı marke etmek için gelir.
    kanatlardan yapılacak ataklar için atak mantalitesi olan beklerle iyi birer ikili oluştururlar. tabi geride yeterince destek olduğundan emin olmak gerekir.
    preferred moves:
    *shoot from distance, shoot with power, try killer ball, run with ball often, cut inside, play one-twos, knock ball past opponent, get into opposition area, curl ball.
    *long shot, technique (support için)
    *cross, finish, creativity (atak için)
    forvet
    • deep lying forward
    target man’e benziyor. topu alıp daha ilerideki arkadaşlarına servis eder. kısa pas oyununa daha yatkın.
    en az 1 ya da 2 tane forvet partneri olması lazım ki topu onlara atabilsin. ya da ileride tek başına da kullanılabilir.
    genelde takım arkadaşlarıyla beraber oynaması için support duty ile kullanılır. atak duty ile takımın gol yükünü çeken adam gibi oynar.
    • advanced forward
    takımın ataklarına öncülük eden oyuncu. atakların odak noktası. hem atar hem attırır. ara paslarını ya da geriden şişirilen topları kovalar, pozisyon alır, arkadaşlarına pozisyon hazırlar.
    ya bir amc ile ya da support duty si olan başka bir forvetle desteklenmeli.
    eğer yeterince hızlıysa “run onto ball” ile rahatlıkla takım için target man olabilir. özellikle de defansı ileride olan rakiplere karşı.
    preferred moves:
    *place shot, like to round keeper, run with ball often, move into channel, beat the offside trap, play one-twos, knock ball past opponent,
    • target man
    direct pass ve through the middle ile özellikle defasif oynayan takımlara karşı iyi gider.(to head)
    en az bir tane forvet partneri ya da orta sahadan desteği olmalı ki ileride kuşatma altında olursa topu atabilsin.
    bu adam için en iyi partnerler poacher ya da advanced forward’dır .
    eğer onu marke eden defans güçsüzse, target man bu defansa man mark ve tight mark yapsın ! (enteresan). böylece onu saf dışı bırakıp diğer takım arkadaşlarına fırsat vermiş de olur.
    genelde kendisine support duty verilir. ama eğer finish, anticipation, composure ve creativity iyi ise atak duty de düşünülebilir.
    preferred moves:
    *mark opponent tightly, shoot from distance, shoot with power, play with his back to goal, stops play
    • poacher
    advanced forward’a benziyor ama onun gibi pozisyon hazırlamaz. o yüzden yanında en az bir tane support dutysi olan partner forveti ya da bir attacking midfield olması lazım.
    eğer yeterince hızlıysa “run onto ball” ile target man olur. özellikle de saldıran rakibe karşı.
    preferred moves:
    *place shots, round keeper, run with ball often, move into channel, beat offside trap, play one-twos, knock ball past opponent.
    • complete forward
    eğer bir forvetteki tüm özelliklere az çok sahipse, forvet için mükemmel bir seçim olur.
    support duty ile deep lying forward ve target man’in görevlerini birleştirirken, atak duty ile poacher ve advanced forward özelliklerini birleştirir. her iki durumda da diğer forvet tiplerinden çok daha fazla pozisyonun üretilmesini sağlar.
    bunun sonucunda bütün taktiklere kolayca uyar, rahatça target man olabilir takımın pas stiline göre herhangi bir şekilde beslenebilir.
    1 ya da 2 forvet partnerle de tek olarak da oynayabilir. eğer yanında başka forvet olacaksa bu adamların duty’sini birbirini tamamlayacak şekilde seçmek lazım. mesela biri support, diğeri atak olabilir.
    preferred moves:
    *shoot from distance, shoot with power, round keeper, lob keeper, overhead kick, first time shot, run with ball often, plays with his back to goal, comes deep to get ball, try killer ball, stops play
    useful combinations
    *ball playing defender-central defender: böylece stoperlerden biri topu ileri gönderebilir.
    *full back-inside forward: içeri kat ederken inside forward için opsiyon oluşturur.
    *anchor man-box to box midfield(support)-advanced playmaker: kısa pasla oynarken biri defansı sağlam tutar, diğeri atak yapar ve üçüncüsü bu ikisi arasında bağ kurar ve pas dağıtır.
    *anchor man-defensive midfield(support)-deep lying playmaker(defend): defansı sağlamlaştırır.
    *deep lying playmaker-poacher(advanced forward): direct oynarken hızlı forvet defansın arkasına koşu yapmış olur. özellikle hızlı tempoda ya da kontra oynarken
    *deep lying forward/complete forward(support)-advanced forward/poacher: suporter forvet pozisyon oluşturur, diğeri hanimiş hanimiş der. şaka lan gol atar.
    *target man-poacher/advanced forward: direct pass ve through the middle oynarken. target man topları indirir ya da aşırır. öteki gol atar.
    maç içi
    player instructions
    defansif dağilim
    play out of defence: defans oyuncuları çok kötü pas yüzdesine sahip olduğunda ya da pozisyonu korumak istediğinde kullanılır. orta saha mixed pass seviyesinde.
    *defans ve orta saha çok kısa paslar kullanır.
    pump ball into box: through the middle şeklinde top şişirme. thruogh ball en aza iner. kanatlardan ortalar sıklaşır. kanatlar topu tutar ve forvetler geriden daha çok koşu yapar.
    *forvetler rakipten daha hızlı ve güçlüyse artı anticipation ve off the ball iyiyse işe yarar.
    clear ball to flanks: down the flanks şeklinde top gönderme ve daha az arapası. kanatlar için more wide play.
    *kanatlar hızlıysa ve rakip ortadan geliyorsa iş yapar. kanatlarda anticipation ve off the ball iyi gelir.
    defans çizgisi
    push higher up: rakip çok gömülü ya da boş alan bırakıyorsa kullan.
    *rakip forvetler hızlı ise tehlikeli. determination, work rate ve staminanın iyi olması lazım.
    retain position: oyuncular kendi alanında savunma yapar.
    *rakip forvetler çok hızlı ise ya da rakipten çok atak yiyorsan yapılır.
    tackle
    get stuck in: müdahalede sert ve agresif olur. kart riski artar.
    *oyunu çevirmeye çalışırken, hakem yumuşaksa ya da karşı tarafta low bravery, determination ve strenght varsa yapılır.
    *tackle yüzdesi düşükse ya da karşıda hızlı ve teknik adamlar varsa tehlikeli.(ama eğer bunu kullanıyorsan rakiplere easy tackle ile idare edebilirsin.)
    stay on feet: müdahale ederken ayakta kal. yani kayarak müdahele yapma.
    *müdahale derecesini yumuşatır.
    **hakem sertse, conceeding too many free kicks varsa, rakipte iyi frikik atan adamlar varsa, rakipler seni kolayca geçiyorsa ya da karşıda dribble, agilitiy, balance yüksekse seçilir.
    passing
    pass into space: boşluğa pas atar. through balls sayısı artar.
    *az pozisyona giriyorsan, rakip defans yavaşsa ya da defansif özellikleri kötüyse kullan. orta sahanın sağlam üretken olması lazım.
    pass to feet: ayağa pas. ara pasları azaltır.
    *pozisyona giremiyorsan, pas yüzden düşükse, rakip ara paslarını kesecek kadar yeterliyse, ya da defansif özellikleri yüksekse kullan.
    width
    play wider: genişliği artırır focus pass down the flanks olur.
    *iyi kanat oyuncuların varsa, atak için(özellikle küçük sahada) daha çok alan gerekiyorsa, rakip kanatlardan geliyorsa, rakip bek ve kanatlar kötüyse, rakip çok defansif ya da merkezi adamla oynuyorsa kullan.
    play narrower: daha dar alanda oynar, genişliği azaltır focus pass through the middle olur.
    *rakip orta alandan geliyorsa, geniş alanda oynuyorsa, ortada boşluk bırakıyorsa, ortada az defansif oyuncusu varsa, kenar bekleri iyiyse kullanılır. orta alandaki oyuncuları n iyi olması gerekir.
    attacking
    run at defence: kanat ve forvet oyuncularının topla daha çok koşmasını sağlar. (atak dutysi olan adv.ler için geçerli değil)
    *bunu düşük tempo ve kısa pasla kullan.(rakibin bizden uzak durduğunu düşünüyormuşuz.) rakibin tackle yüzdesi düşükse de olur.
    play through defence: defansın arasına top at.
    *kanat ve forvet oyuncuları topla daha az oynar.
    *forvetler topu çabuk kaybediyorsa ya da rakip geride hızlı çoğalıyorsa kullanılır.
    shooting
    shoot on sight: fırsat olursa ya da karşıda belirgin bir açıklık yoksa kullanılır.
    *pozisyon bulamazsan ya da diğer taktikler işe yaramazsa kullan.
    work ball into box: sabırlı şekilde oyunu açmak için kullan. uzaktan şutu azalt.
    * ceza sahasında çok pozisyon bulamazsan kullan. çok defansif bir takıma kullanma.
    wing play
    hit early crosses: bekler topla az koşar. çok ve geriden orta yapar. kanatlar da topla az koşar ve değişik bölgelerden orta yapar.
    *rakip bekleri geçemiyorsan kullan. ama kanatların iyi orta yapmalı ve ortada iyi vuran adam olmalı.
    *defansı ileride olan takımlara karşı hızlı forvetle iş görür. defansı geride olan takımlara karşı mutlaka uzun boylu adam lazım. eğer ortadan toplar yerini bulmazsa exploit the flanks ile de kombine edilir.
    look for overlap: kanat bindirmesi yapan adam görene dek topu tutarsın.
    *beklerde atak ve cross ball yüksek, by the line ortalar, geriden koşular sık, kanat oyuncuları daha defansif ve geriden koşuları az, less wide play ve hold up ball olacak, topla koşuları da daha az olacak.
    *çok defansif rakipleri kanattan delmek için pas opsiyonu açar. rakibin kanat oyuncuları az, dar alanda oynuyor ya da dandik kanatları varsa, yorulmuşlarsa, bizim beklerden yavaşlarsa, rakibin merkezde çok ve defansif adamı varsa, rakip geniş sahada ortadan ataklara kolaylıkla karşılık veriyorsa kullanılır.
    possession
    retain possession: öncelikli olarak topu tutma hedefi varsa. pasları kısaltıp tempoyu yavaşlatır.
    *pozisyon ve pass yüzden düşükse, direkt paslar rakip tarafından kolayca karşılanıyorsa ve özellikle kısa sahalarda kullan.
    get ball forward: topu ileri uca taşımak için kullan.
    *az pozisyon yakalıyorsan, gole ihtiyaç varsa, forvetlerin rakip defanstan hızlıysa iş görür.
    pressing
    stand off: rakibin topla oynamasına izin verir. tempoyu, close down’u düşürür ve alan markajı yapar.
    *rakip çok defansifse, açmak için çok zaman ve boşluğa ihtiyaç varsa.
    *ya da güçlü bir rakibi durdurmaya çalışıyorsan, rakip forvetler hızlı ve senin defansın boşluklar veriyorsa kullan.
    hassle opponents: rakibi hataya zorla. topla oynamasına izin verme.
    *tempoyu arttırır. close down’u yükseltir. ve man mark yapar.
    *oyunda geri dönüş yapmak için, rakip boşluk bırakıyorsa kullan. rakipte hızlı forvet ve kanatlar varsa kullanma(eğer never close down ve never tight mark dersen kullanabilirsin ama). determination, work rate ve staminası yüksek adamın varsa iyi gider.
    midfield distribution
    exploit the flanks: kanatları işlet.
    *down both flanks. beklerin atak mantalitesini, geriden koşusunu, ortalarını artır.
    *kanatların wide play’ini arttır.
    *orta sahan hold up ball yapsın.
    *iyi kanat oyuncuların varsa, rakip dar alanda oynuyor ve kötü kanatlara sahipse, yorgunsa ve senden yavaşsa, rakibin merkezde çok oyuncusu varsa, ortadan getirilen topları kolayca kesiyorlarsa (özellikle geniş sahada) kullan.
    exploit the middle: rakibin muhtemel zaafına karşı orta sahayı işlet.
    *through the middle, dmc ve stoperlerin atak mantalitesi ve ara paslarını arttırır.
    *rakibin kanatları zayıfsa, geniş alanda oynuyorsa, orta sahası zayıf, sayıca az ve defansif olarak kötüyse, bekleri iyiyse kullan.
    other
    take a breather: oyuncular topu tutup tekrar atak yapmak için güç depolar.
    *tempoyu düşürür ve geriden koşuları azaltır.
    *maçta rahatsan ya da rakibin üzerine saldırmadan önce güç depolamak için kullan.
    assistant feedback
    son 15 ya da 30 dakikada olanları görmek daha iyi.
    *complacent ve over confident adamlardan daha fazlasını iste
    *gergin adamların üzerindeki baskıyı hafiflet.
    ? we are misplacing too many long passes: pasları kısalt ya da daha iyi direkt pas atan adamlarla oyna demek.
    ? we are misplacing too many short passes: pasları uzat ya da daha direk pas oyununa geç. tempoyu da biraz artırmayı gerektirir.
    ? we are msiplacing too many easy passes: daha yavaş tempoyla oyna. özellikle de short pas oyununda.
    ? player has misplaced many of his passes straight to the opposition: oyuncunun pas stilini kısalt. ayrıca eğer yüksek seviyedeyse creative freedom düşür. ama bunu playmaker için yapma. performans düşük devam ediyorsa adamı çıkar.
    ? player missing crucial interception/getting skinned too often: oyuncunun tacklingi easy yap ve close down düşür. eğer opposition instructionsla çelişen durum varsa, bu ayarları çelişmeyecek duruma getir.

    ? bazı kombinasyonlar
    ? rakip çok pozisyona giriyorsa: push higher up, get stuck in, hassle opponents
    ? skoru korumak için: retain possession, pass to feet, drop deeper
    ? katı defansları açmak için: play out of defence, push higher up, pass into space, play through defence, work ball into box, retain possession
    ? bizim defansın arasına oynayan hızlı ve yetenekli takımı durdurmak için: drop deeper, stay on feet, stand off opponents.
    ? çok defansif oynayan takımı üzerine çekmek için: drop deeper, play wider, stand off
    ? ortadan oynamak için: exploit the middle, play narrower
    ? kanattan oynamak için: exploit the flanks, play wider
    match stats
    attacking issues
    ? shots on target and clear cut chances are low (toplar auta gidiyor ve atakları kesemiyoruz)
    *tempoyu düşür ve kısa pas oyna. zaten kısa pas ve yavaş tempoyla oynuyorsan width’i artır.
    *retain possesion ekle.
    ? possesion is poor (topu tutamadığımız için pozisyon üretemiyoruz)
    *tempoyu düşür, pasları kısalt.
    *retain possession
    *take a breather (tempoyu artırmadan önce biraz uygula)
    ? possession is high(pozisyon üretemiyoruz ya da defansı kıramıyoruz, çünkü tempo çok hızlı)
    *defansı ileri çıkar, close down’u artırıp rakibi baskı altına al. eğer kısa pasla ve yavaş tempo oynarken rakibi delemiyorsan width artır ya da daha atak stratejiyle fast tempo, fluid philosophy, direct pass ve through ball ile sıkıştırma yap.
    *push higher up
    *take a breather (tempoyu tekrar artırmadan önce)
    *get ball forward (yavaş tempodaysan)
    *pass into space (yavaş tempodaysan)
    *retain possession (yavaş tempodaysan)
    ya da ek olarak, play narrow-exploit the middle veya play wide-exploit the flanks veya look for overlap.
    ? long shots is high(ceza sahasından çok erken şut atıyoruz)
    *long shot’ı düşür. eğer long shot düşük olduğu halde problem devam ediyorsa, takım defansı delemiyordur. o zaman short pass ve slow tempo dene. bunları da yapıyorsan width’i artır
    *work ball into box
    ? blocked shots is high(rakip topun arkasında, yarı alanına yerleşmiş ve uzaktan şuta zorluyor)
    *tempoyu düşür, pasları kısalt, genişliği artır. ya da tempoyu aşırı artırmadan önce tempoyu düşürüp pasları kısalt. defansı çıkar, close down artır, arapaslarını artır ya da yetenekli kanatlar varsa down both flanks yap.
    *retain possession
    *play wider
    *take a breather(tempo yapmadan önce)
    *push higher up
    *exploit the flanks
    *look for overlap
    *pass into space
    ? crosses completed is low (isabetli orta düşük)
    *ortalardan medet ummayı bırak, through the middle ve narrow oyna, ayrıca kanat oyuncuları için less wide play yap. cm’lerde mentality, through ball ve run from deep’i artır. ya da hava ortalardan üstünlüğü ele geçirmek istiyorsan hava toplarında iyi bir forvet al. olmadı eğer oyundaki adam havadan iyi değilse cross near post yap. hava toplarında en iyi olan adamının, rakipte hava hakimiyeti en zayıf olanının üzerine oynat. eğer forvetlerin havadan üstünlük kurabilecek durumdalarsa crossingi iyi olan kanatlar al ve cross near post yap yine.
    *exploit the middle
    *play narrower
    ? passes completed is low (takım çok kolay pozisyon veriyor. ya rakip önde basıp iyi marke ediyor, ya takımın boşluk bulamıyor, ya da paslar yanlış yere gidiyor çünkü yüksek tempoda ve yüksek direct pass ile oynuyoruz. ya da oyuncu dutylerini iyi ayarlamadığın için pass opsiyonları kısıtlanıyor ya da çok fazla fluid oynuyoruz)
    *tempoyu düşür, pasları kısalt ki oyun kontrolü elimize geçsin. ara paslarını azalt, basit pas yap. genişliği artırıp boşluk ara. kendi defansını geri it ve close down’u düşür böylece pozizyonlarını koruyup pas alsınlar. player dutyler dengeli ayarlanmamışsa (mesela çok fazla atak duty varsa) mix yap ki oyun açılsın. çok fluid oynadığını düşünüyorsan daha rigid bir anlayış seç.
    *retain possession
    *pass into feet
    *play wider
    *drop deeper
    ? passes completed is high (takım topla daha az oynuyor ama paslar isabetli. muhtemelen close down ve tackle yeterli derecede değil. çünkü rakip çok yüksek tempoyla kısa pas yapıyor)
    *eğer yeterince yaklaşmıyorsan close down’u artır, defansı çıkar. tight mark ve hard tackle yap. daha atak bir felsefe ile close down’u artı, defansı çıkar, tempoyu artırırsan takım toparlar. diğer taraftan, yüksek tempo ve kısa pasın pozisyon kaybına neden olduğunu düşünüyorsan width’i artır.
    *push higher up
    *hassle opponenets
    get stuck in
    ? opposition passes completed is high(rakip çok isabetli pas yapıyor. takımın yeterince yaklaşmıyor ya da agresif değil)
    *close down ve tackle artır. tight mark yap. rakibin nerde üstün olduğuna stats sekmesinden bak. mesela senin savunmana yakınlarsa ortadan bir adamını defansa yarım için yönlendir. ortada üstünlerse forvetten birini feda edip ortaya takviye yap.
    *push higher up
    *hassle opponents
    *get stuck in
    ? header won is low (kafa toplarını alamıyoruz. bu problem eğer direct pass oynuyorsan daha belirgindir.)
    *istatistiklerde kimin kafa topu ratingi düşük diye bak. eğer direct pass yapıyorsan forvetlerine dikkat et. eğer gerekiyorsa daha iyi kafaya çıkan birin al. direct pass oynuyorsan ya pasları kısalt ya da tempoyur düşür. ya da daha yetenekli oyuncuların varsa (pass, technique, creativity,decision’ı iyi olan) uzun boylu bir target man ya da hızlı bir forvete topu aktar.defansı geride kurmuş rakibe karşı uzun forvet daha etkili olur. defansı ileride tutup atak yapan rakiplere karşı hızlı forvet etkili.
    *retain possession
    ? tackle won is poor(müdahaleler yetersiz. adamlar ya çok erken müdahale edip faul yapıyor ya da rakip ikili mücadeleyi kazanıyor.)
    *kim kötü tackle yapıyor kontrol et. bu adamlra easy tackle ver ve bu adamların karşısında kimler oynuyor siye bak. rakibe yapılan müdahaleyi easy yap. close down ve tight marking de tackle rate’in kötü olma sebebi olabilir. bunları azalt.
    *stay on feet
    *stand off opponents
    defensive issues
    ? tackles won is low (takım iyi defans yapmıyor. rakip mücadeleden kurtuluyor ya da çok faul yapıp kart görüyoruz)
    • fouls is low(rakip, müdahalelerinden kurtuluyor)
    *kötü tackle’ı olan adamlara easy tackle ver. rakibin kolayca attlattığı adamlarına easy tackle ver.
    *stay on feet
    *stand off opponents
    • fouls is high but bookings are low(çok faul az kart)
    *maçı yumuşak bir hakem yönetiyor. tackle, close down ve markingi kökle. ama bu işleri tackling ve decision’ı kötü adamlara yaptırma. buna rağmen böylelikle adamların üstüne gelmelerini durdurursun. ama rakibin free kick tehlikesini gözardı etme.
    *get stuck in
    *hassle opponents
    • fouls is high for you and bookings are high for either (çok faul yapıyoruz ama iki taraf da çok kart görüyor)
    *hakem muhtemelen sert. tackle, close down ve markingi düşür. ama tackle rate i yüksek olan adam aynen kalsın
    *stay on feet
    *stand off opponents
    • fouls is high and opposition is dangerous from free kicks (çok faul yapıyoruz ve rakip iyi frikik atıyor)
    *rakibin iyi frikik atan ve kafay acıkan adamlarının durumuna bak. tackle, close down ve tight markı düşür.
    *stay on feet
    *stand off opponents
    ? shots on target or clear cut chances is high for the opposition (rakip çok pozisyon üretiyor ve biz savuşturması için kaleciye güveniyoruz)
    • opposition possession or passes completed is high (rakip topa sahip oluyor ve paslar yerini buluyor)
    *eğer rakip kısa pasla oynuyorsa defansif oyun ve dar alan.
    *close down, tackle ve markingi artır.
    *hızlı oyunculara karşı daha yumuşak ve derin defans. hızlı oyunculara karşı close down ve tight markingi, driplingi olan adama hard tackle ı kaldır.
    *ya da belki defans yeterince agresif değil. yavaş oyunculara karşı daha agresif ve yüksek defans.
    *rakibin pas yüzdesi yüksek adamlarına salça ol.
    *eğer senin defansa yakın oynuyorlarsa ortadan bir adam defansa yardımcı olsun. ya da orta sahada üstünlerse forvetten birini feda et.
    *eğer rakip target man için yüksek top atıyorsa defansı çıkar ve tight mark yap.
    *play narrow, drop deep, stand off , stay on feet (yavaş ve yeteneksiz rakibe karşı)
    *push higher up, hassle opponent, get stuck in (hızlı ve yetenekli rakibe karşı)
    *push higher up(uzun target man için)

    • opposition possession or passes completed is low (rakip topa sahip değil ve paslar yerini bulmuyor)
    *defansif oyun, drop deep (özellikle hızlı forvete karşı. böylece kontraları kesmiş oluruz.)
    *rakibin iyi pas yapan adamını kesmek için close down tight mark kullan. ama hızlı forvetleri varsa o adama böyle yapma.
    *drop deeper (kontrada oynayan hızlı adamlara karşı)
    *push higher up (uzun, yavaş target man için)
    • opposition crosses completed is high (rakibin ortalar yerini buluyor)
    *witdhi artır böylece rakip bek ve kanatların önünü kes.
    *uygun ters ayak markajlarını uygula
    *en iyi defans adamını rakibin havadan etkili silahına karşı kullan.
    *play wider

    • opoosition long shots is high (rakip uzaktan şutlar kaleyi buluyor)
    *ya defansı çıkar ya da ortadan defansif özellikteki adamı şut atana yakınlaştır.

    staff
    koç özellikleri haricinde, reputation, age, nationality önemli.
    *staff eğer geçmişte senin ülkende çalışmamışsa adaptibility iyi olmalı.
    *daha genç staffla çalışmak genelde daha avantajlı. reputation aynı şekilde önemli.
    *bütün bunlarla birlikte koçun determination, disiplin ve motivatingi yüksekse star ratingi daha yüksek olur.
    *yaşı ilerlemiş futbolculara staff role teklif ettiğinde kabul ederlerse, staff kabiliyeti kazanmaya başlarlar.(recommend possible staff role..development)
    *eğer yaşının genç olduğunu düşünüyorsa, oyuncu-antrenör kontratı teklif edilebilir.
    * determination iyi ise yaş ve tecrübeyle kabiliyet artar.
    *man management: etrafı ve altındaki adamlarla nasıl geçindiğini gösterir. oyuncuları moralli tutmaya yararmış.
    adaptibility: yeni ülkeye, takıma ya da role ne kadar çabuk uyum sağladığını gösterir.
    determination: koçun kendini geliştirme konusundaki isteği.
    judging abilitiy-potential: rakipleri araştırırken bu özelliğin iyi olması lazım.(ability)
    motivating: takımın moralinin yüksek seyretmesi için gerekli.
    tactical knowledge: etrafındaki adamlardan etkilenerek gelişir. sıradan koçların bildiğinden daha fazlasını bilirler.
    *takımın iyi performansa sahip olması için man management skillin iyi olması lazım.
    *teamwork antrenmanı squad harmonyi arttırır ve performansı etkiler. team talk feedback ve reportsa dikkat et.
    staff roles
    assistant manager:
    *team talk feedback?assistant manager report sekmesinde
    *asistan menajer oyuncu scout edebilir.
    gereksinimleri
    *judging ability-potential (sağlıklı bir takım raporu için)
    *adaptibility (yabancıysa ve daha önce o ülkede çalışmamışsa)
    *motivating (takım konuşmasını yapıyorsa)
    *tactical knowledge (eğer maç esnasında taktik alıyorsan)
    *media hanfling style (eğer senin yerine toplantılara katılıyorsa)
    *positive personality (professional, determined, ambitious) tercih edilir. takımın da genel karakterine uyuyorsa daha iyi olur.
    coach(bütün coaching kategorileri için geçerli):
    *iyi bir taktik koçu almak çok önemli. çünkü bu adam kendi yaptırdığı antrenman yanında match preparation’ı da üstleniyor. ne kadar iyi olursa, takım taktiğe o kadar kolay adapte olur.
    *koç özellikleri haricinde, reputation, age, nationality önemli
    *bütün bunlarla birlikte koçun determination, disiplin ve motivatingi yüksekse star ratingi daha yüksek olur
    *staff eğer geçmişte senin ülkende çalışmamışsa adaptibility iyi olmalı.
    koçların antrenman gereksinimleri
    ball control: technical-mental
    attacking: attack-tactical
    defending: defend-tactical
    shoot: technical attack
    physio:
    *ne kadar çok ve kaliteli olurlarsa iyileşme süreci kısalır.
    *fitness, motivating ve level of discipline diğer etkili özellikleri olabilir.
    scouting
    *next opposition için ayarlayacaksan tactical knowledge yüksek olmalı.
    *daha az bildiği bir yere gidecekse, adaptibility önemli.
    *scout’un determination iyi ise, bulduğu oyuncu sayısı artar.
    *bir oyuncuya imza attırmayı planlıyorsan, en az 3 maç izletmelisin.
    *scout’un bölgeyle ilgili bilgisi ne kadar yüksekse, araştırmanın süresi o kadar kısalır.
    scout report card’daki önemli bilgiler
    ? oyuncunun kişiliği
    ? düşündüğün mevkiye ne kadar uygun. hem attribute hem de preferred move olarak
    ? transfer ve oyuncu ücreti (serbest kalma bedeli var mı bak)
    ? güçlü ve zayıf yanları
    ? tüm pozisyonlar için lazım olan mental kabiliyetler: anticipation, bravery,, composure, concentration, decision, determination, team work, work rate. ayrıca atak oyuncuları için technique ve creativity.
    ? antrenmanla kazanılmayacak kabiliyetler. aggression, anticipation, brevery, concentration, creativity, decision, determination, flair, influence, team work, work rate, natural fitness vs.
    ? özellikle kanat oyuncuları için hangi ayağın güçlü olduğu
    ? konuştuğu dil ve kadroda anlaşabileceği birisinin olup olmadığı
    ? yaş ve tutoring yaparsa ne kadar faydalı olabileceği
    ? takıma kaynaşması geçecek süre.(özellikle gençler ve yabancılar için)
    player personality
    *daha profesyonel karakterli oynucular antrenmanda daha iyi çalışır, daha ağır antrenman temposuna ayak uydurabilir, daha uzun kariyeri olur.
    *düşük profilli takımlar için “ambitious” adamlar zararlı olabilir.
    *oyuncu kişiliği, ona nasıl davranman ya da hakkında konuşuşurken ne demen gerektiği konusunda fikir verir. mesela yüksek determination ve pressure sahibiyse, o adamdan fazlası istenir. ambitious ise daha pozitif konuşman gerekir.
    *club oveview’daki information sekmesi, takımın karakteri hakkında bilgi verir.
    pressure: ne kadar yüksekse, o adamın baskıyla mücadele etme şansı artar. dışarıdan gelecek tepkilere kapalı olur.
    professionalism ne kadar çalışkan ve iyi huylu olduğunu gösterir.bu adamlar sahada daha pozitif görüntü sergiler. mesela displine daha yatkındır.
    temperament (huy) olaylar karşısında ne kadar sakin kaldığını gösterir. yüksekse oyuncu kendini kaybetmez.
    personality description (iyi olanlar sadece)
    resolute: very good professional, determination
    evasive: good pressure, professional
    reserved: low contorversy good professional
    driven/determined/fairly detemined: good detemination, fair ambition
    resilient: very good pressure, good determination
    unflappable: good pressure, good temper
    very/fairly ambitious: good ambition, poor loyalty.
    diğer iyi olanlar: model citizen, perfectionist, model professional, professional, fairly pro, spirited, charismatic leader, born leader, leader, iron willed.
    position
    *oyuncuyu hangi pozisyonda oynatacağına karar verirken, scout raporundaki preferred move lardan hangisine sahip olduğuna bakıp bu durumun o pozisyona uyup uymadığını da kontrol etmen gerekir.
    interaction
    yeni oyuncularla alakalı basın demeci:
    *eğer oyuncuya başka talipler de varsa basına konuşmak iyidir.
    *eğer başka talip yoksa ilginin gizli kalması iyidir.
    *eğer oyuncunun gelmesine dair şüphe varsa basına konuşmamak en iyisi.
    *oyuncunun hocası senden az ünlüyse konuşmak işe yarar.
    *eğer almak istediğin bir oyuncuyla alakalı basına açıklama yapar ve takımına iyi teklif yaparsan oyuncu senin namına huzursuz olur. daha düşük klüplerde daha düşük hocalarla çalışan adamları iyi ayartır bu.
    oyuncu satişi
    *diğer oyuncular için favoured personel olan adamı satarken dikkatli olmak lazım.
    ne zaman satılır:
    *önemli mental kabiliyetleri düşükse (determination, anticipation, bravery, composure, concentration, creativity, decision, team work, work rate vs…)
    *negatif kişiliği varsa
    *kulüpte diğer adamlar tarafından sevilmiyorsa
    *aldığı ücrete göre performansı çok düşük kalıyorsa
    *antrenmanlarda sürekli olarak düşük performans gösteriyorsa.
    *en iyi performans yılları geçtiyse
    *kontrat yenileme ücretleri yüksekse. genelde bu işlerin takibini adamın kontratı bitmeden 2 yıl önce takip edip yenilemek iyi olur.
    nasıl satılır:
    *satmak istediğin adama daha çok şans vererek cazibesini artırabilirsin.
    *adamı neden sattığını anlatınca takımı da daha az etkilemiş olursun.
    offer to clubs:
    *başka kulüplerin de ilgisi olan ve senin transfer listesine koymadığın bir adamı 2 katı fiyatına kadar diğer takımlara teklif edebilirsin.
    *bir kulüp teklif yapana kadar offer miktarını biraz düşürerek devam etmek lazım.
    kontrat görüşmeleri
    menajer:
    *öncelikle menajerin seninle olan ilişkileri çok önemli. eğer daha önceden takıştıysanız, sonradan ikna etmek için daha çok para vermeniz gerekir.
    *willingness, fee ve patience görüşmelerde kilit öneme sahip.
    *willingness to tout ne kadar yüksekse oyuncusu ve kendi için istediği şartlar o kadar yüksek olur.
    *fee agent ı biraz yükseltirsen anlaşma şansı oldukça artar.
    *patience ne kadar düşükse menajerle papaz olma ve sonradan sana salça olma ihtimali artar.
    kontrat teklifi:
    *oyuncuyu ikna etmek için adama daha yüksek bonuslar (özellikle loyalty bonus) vermen gerekir.
    *ilk teklifi yapman gerekiyorsa scout raporundaki wage sınırları içinde bir teklif yap.
    *eğer oyuncu zirve dönemlerini geçmişse, daha düşük de teklif yapılabilir.
    *görüşmelerde daha fazla teklif yapamayacaksan “non-negotiable” teklif yap. ama bunu yaparken menajerle aranın bozulma ihtimalin göz ardı etme. yoksa sonraki seferlerde öpebilir.
    loyalty bonus:
    *kontrat boyunca aylık olarak yapılıyormuş bu. eğer wage budget’ı zorlamak istemiyorsan burada bir miktar daha artırmak isteyebilirmişsin. tabi bunu yaparken de yine finansal sınırları çok germemek lazım.
    agent fee:
    *anlaşma sağlanınca menajere hemen ödeniyor. agent fee rating ne kadar yüksekse bu adam bizden o kadar fazla para koparıyormuş. bununla birlikte menajere vereceğimiz fazladan para sayesinde oyuncunun bonuslarını vs. kısabiliyormuşuz.
    appearance fee:
    * daha az oynaması muhtemel adamlar için yüksek tutulması diğer giderleri kısar.
    team of the year bonus:
    *eğer oyuncu kendi takımının içinde belirlenen “yılın takımı” na seçilirse ödeniyor. (yani ligde yılın takımı değilmiş lan !). diğer giderleri kısmak için bunu artırmak mantıklı olabilir. özellikle oyuncunun çok oynamayacağını düşünüyorsan.
    görüşmelerin tıkanması:
    *eğer görüşmeler başarız sonuçlanırsa en az 2 hafta beklemek lazım. ne kadar fazla para, o kadar iyi ilişkiler.
    *iyi ilişkiler sürdürünce ilerideki muhtemel kontrat görüşmelerinde daha nüfuzlu olabilirmişiz.
    antrenman
    *oyuncular tatilden döndüğünde baştan onları conditioning antrenmanına almak iyi olur.
    preferred moves kategorileri:
    defending
    • dives into tackles: tackle, anticipation, aggression, decision gerekir.
    *dmc’ler için iyi. stoperler için riskli. o yüzden buna sahip stoper varsa unlearn demek gerekir.
    • doesn’t dive into tackles: tackle, aggresion, anticipation, decision gerekir.
    *defansif oyuncular için pek önerilmez. varsa unlearn.
    • mark opponent tightly: mark, tackle, concentration, anticipation, decision gerekli.
    *dmc’ler için ideal. hızlı stoper ve bekler için de iyi. yavaş defanslar için unlearn.
    finishing
    • shoot from distance: long shot, technique, decision gerekir.
    *orta sahada hücuma dönük adamlar, inside forward, support duty’deki forvetler için iyi. ama 1-2 oyuncudan fazlasına vermemek lazım. ayrıca adv. playmaker gibi bir adamda da olmaması gerekir.
    • shoot with power: finish, technique
    *forvetler ve composure olmayan amc’ler için.
    • places shots: finish, technique, composure
    *golcüler için lazım. (poacher, adv. forward)
    • likes to round keeper(kaleciyi geçip gol atma): dribble, technique, anticipation, composure, decision, flair, acceleration, agility, balance, pace
    *finishingi düşük olan forvetler için iyi olabilir. dolayısıyla o özellikleri iyi olan adam için unlearn.
    • lobb the keeper(kaleciyle birebirde aşırtma yap): technique, finish, anticipation, composure, creativity.
    *herhangi bir forvet oyuncusu için olabilir.
    • attempt overhead kick(röveşata): technique, finish, anticipation, creativity, decision, flair
    • first time shot(kontrol etmeden vur): finish, technique, anticipation, composure, crativity, decision, flair
    • hit freekick with power: free kick, technique, long shot
    *free kick kullanan öncelikli oyuncular için gayet iyi.
    movement- on the ball
    • runs with ball down left (soldan kaleye in): güçlü sol ayak, dribble, acceleration, agility, balance, pace
    *sol ayaklı, topla çok koşan kanat ya da bekler için ideal. bunun dışındakiler için unlearn
    • runs with ball through centre: dribble, flair ve hız.
    *topla koşan forvet ve orta saha için.
    • run rarely with ball: top sürme kabiliyeti olmayan defansif oyuncular için
    • move into channels: anticipation, crativity, off the ball
    *tehlikeli bölgelerde top almasını istediğin adamlar için.
    • cut inside: inside forwardlar için.
    • knocks ball past opponent (topu at ve koş): decision
    *hızlı adamlar için. dribble kabiliyetine gerek yok.
    • stop play: strength lazım
    *tempoyu düşürecek, ayağında top tutan adamlara lazım.
    • dwells on ball: karar verene kadar topla çok oynayan adam demek. stop play’den farklı özelliği bunun. ama kendisine close doen yapıyorlarsa topu kaybedebilir.
    movement- off the ball
    • gets forward whenever possible(öne doğru düzenli koşu yap): decision, off the ball
    *geriden koşu yapan atak oyuncularına. bekler de dahil.
    • likes to try to beat offside trap: anticipation, concentration, decision, off the ball, acceleration, pace.
    *özellikle yüksek defansla oynayan atak rakiplere karşı çok iyi. özellikle target man ise daha iyi. yeterli özelliği olmayan adam için unlearn.
    • comes deep to get ball: anticipation, creativity, decision, off the ball, possession.
    *takım pozisyonda iken yaklaşıp top alır, takım arkadaşlarını oyuna katar ya da geriden pozisyon üretir ya da markajcısını pozisyonundan uzaklaştırıp boşluk açar.
    • play one-twos: first touch, anticipation, creativity, dec,s,on, flair, off the ball, position, teamwork, hız
    *kısa pas oynuyorsan herhangi bir atak oyuncusu için olabilir.
    passing
    • play short simple pass: yakındaki arkadaşına oynar riske girmez.
    *stoperler, tekniği zayıf orta sahalar. playmaker olan ya da direct pass oynayan, ara topu atan adamlar için unlearn.
    • tries killer balls often: pass, technique, creativity, decision, flair
    *playmaker için zorunluluk. ara pası atan diğer atak oyuncuları içinse gerekli.
    • dictates tempo: creativity, decision
    *zeki playmaker için geçerli.
    • looks for pass rather than shoot(şut yerine pas ver): teamwork
    *ileride oynayan ama bitiriciliği olmayan adamlar için. böylece uygun durumdaki adama pas verir.
    • tries long range passes: pass, technique, creativity, decision, teamwork
    *direct oynayan defansif oyuncular için iyi. ileride o topu alabilecek iyi atak oyuncuları da olması gerekir.
    • likes to switch the ball to other flank: pass, technique, creativity, decision, teamwork
    *kanat oyuncuları, bekler, merkezde olmayan orta saha oyuncuları
    technique
    • avoids using his weaker foot: çoğu zaman kullanılması gereksiz. özellikler atak oyuncuları weaker foot şeklinde close down’a uğradığında daha da kötü. o yüzden var olanlarda bile mümkün mertebe unlearn.
    individual training focus
    *individual trainingin etki yapması için diğer training kategorilerini mümkün mertebe düşük tut.
    *preferred move trainingte de istemediğin özellikleri unlearn diyebilirsin. mesela hızlı tempoyla oynuyorsan oyunu yavaşlatan adamı bunu bırakması için teşvik et.
    *gelişen oyunculara bunu yaptırmamak lazımmış !!
    *tutoring olayı baya önemli. hem bazı preferred moveları daha etkili şekilde kazandırır.
    *preferred move trainingi olan adam tutor olamaz. 23 yaşından büyük adamlar tutor olabilir.
    *tutor öğrencisinden daha meşhur olmalı.

    tutor nasıl seçilir
    *seçilen adamlar benzer karakterde olmalı. eğer adam istemiyorsa zorlamamak lazım. yoksa ters etki yapar.
    *tutor professional, ambitious ya da determined olmalı.
    *iyi profesyoneller: modern citizen, perfectionist, resolute, professional, spirited, evasive
    *tutorun determinationy çekirgeden yüksek olmalı.
    *tutor, öğrencisinin oyununu kötü etkileyecek preferred move sahibi olmamalı.
    useful combinations
    buna karar verirken mutlaka player role kısmına da bakmamız gerekiyor.
    • shoot with power, shoot from distance, curl ball
    • hit free kick with power, tries long range free kick, curl ball
    • hug line, run with ball down left-right
    • come deep to get ball, dictate tempo
    • cut inside, run with ball through centre
    • cut inside, shoot from distance, shoot with power, curl ball
    • like to beat offside trap, run with ball through centre, likes to lob keeper, places shots, shoot with power
    • mark opponent tightly, dive into tackles
    kaptan seçimi
    *kaptanı illa ki değiştireceksen onu önce vice-captain yapıp yumuşak geçiş yapabilirsin.
    *yaşça biraz ileri durumda olması iyi olur.
    *infulence, detemination, bravery, team work ve work rate önemli kriterler.
    *kaptanın kişiliği de uygun olmalı. born leader, professional ya da determined iyi gider. ayrıca kaptanın kişiliğinin takımın genel karakterine de uyarsa iyi olabilir. ama çok gerekli değil.
    *çok önemli olmasa da kaptanın mevkisi de önemli. bir orta saha oyuncusu bütün takımı rahatlıkla yönetebilir. defans ya da forvetteki kaptan da bu mevkiyi toparlayabilir.
    *eğer takımda çok sayıda genç oyuncu varsa kaptan seçimi çok daha önemli hale gelir.
  • kırk yıllık korsan kullanıcılarının parayı basar basmaz zabıta kesilmesine vesile olmuş oyun. komünist parayı bulana kadar komünisttir demişler.
  • olum italya futbolu harbi bitmiş. sikmişler mizanseni.

    şimdi size bahsedeceğim takım roma, 1927 yılında tek sermayesi 2 çift koşu ayakkabısı ve 3 adet tişört olan kulüp.

    yıllarca geliştiler.. 70 bin kişilik stadları oldu.. mükemmel başarılar kazanmasalarda kalbur üstü takımlarından biri oldular italya'nın.

    yıl 2011-2012 gibi bir şey takımın başına geçiyorum. ilk bakıyorum 2-3 tane gelecek vaad eden oyuncu var. bunlardan özellikle papaz erik lamela ve miralem pjanic iyi performans sergiliyor ve ligde ilk 3 e oynasam da avrupa kupasında follo foş oluyorum.

    gel zaman git zaman lig bitiyor. 2. sırada tamamlıyorum yönetim çıldırmış yeni sözleşme diye. ben ilk olarak ne kadar transfer bütçesi vereceksin hele bi ondan çıtlat dememe kalmadan ligi 2. sırada bitirdiğim için federasyonun hediye ettiği 1,87 milyon avro ile dumurlardayım. ciddi anlamda oyuna güzelce bir küfür savuruyorum.

    yönetim katına hiç çıkmıyorum bile. ben aç, adamlar benden aç. taraftar desen 34 bin kişi anca geliyo stada.. kodumun dürzüleri. neyse sikeyim taraftarı..

    sezon açılışına doğru tv gelirleri geliyor 77 milyon avro.. avuçlarım kaşınıyor inceden fakat yönetime istek için gittiğimde şu an ki bütçen ki o da
    548 bin avro.. evet milyon değil bin. rakamla 1000. sana yeter de artar diyor..

    şimdi burada kısa bir ara vermek istiyorum.

    normalde bildiğin bir türküm. işin bu noktasında noldu lan tv. yayınından gelen 77 milyon dedikten sonra ananıskim diyip kapıyı çarpmam lazım. ama sağ duyunun sesini dinliyorum ve öyle göte böyle yarrak sözünü içimden söyleyip yüklü miltarda taksitli adam alıyorum.

    kasada para yoksa taksitli alış veriş oluyor. mis gibi çiçek gibi.. kimi görsem aldım.. beşiktaş'tan fernandes, tulüz den moussa sissoko ki canavar bir oyuncudur fm de, georginio wijnaldum ve daha niceleri.. havada uçuşuyor paralar. araya hemen marc-andre ter stegen ve gylfi sigurosson'u da tanıdık simalar olarak serpiştirdim.

    sezon başladı. şu anda 18. hafta. napoli'den yediğim 4 gol ile ligde 12. sıraya geriledim.

    kovuldum.

    yemin ediyorum kovulmak koymadı ama neden böyle oldu anlamadım. o çok koydu işte.

    annem yemek yapıyordu. gittim kızarttığı patateslerden biraz ekmek arası sıkıştırdım. çöplenme diye kovdu.

    o bile kovdu.
hesabın var mı? giriş yap