• önce tsr ve sonrasında hasbro'ya bağlanan wizards of the coast şirketinin çıkarttığı bir rol yapma oyunu dünyasıdır. high fantasy tabir edilen bir dünyadır.

    dungeons & dragons oyun sisteminin 5. versiyonu olan 5th edition ile tekrar yenilenen forgotten realms (fr), d&d'nin eski kemik kitlesinin daha aşina olduğu bir duruma geldi. 4th edition sırasında değişiklik ve yeni oyuncuları oyun dünyasına katmak için girişilen bir çok başarısız ve gereksiz özellik, olay, durum, karakter vs. oyun dünyasından çıkartıldı ve fr, d&d'nin daha da eski olan 3rd edition zamanlarına benzer bir hal aldı. d&d oyunlarının 2014'ten beri patlama yapması, bu alınan kararın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

    ancak, her şey gül pembe değil. second sundering ve spellplague hadiseleri ile bir şekilde geri getirilen oyun dünyasının eski özellikleri, 5th edition d&d sistemiyle çok temel kavramlarda çatışmalar ve çakışmalar yaşıyor.

    şöyle ki, d&d 5th edition oyun sistemine göre, büyü gücü çok nadide ve paha biçilemez bir durumda. büyünün (büyü derken wizard ve sorcerer'ların yaptığı arcane büyüden bahsediyorum) bu durumunu en iyi yansıtan oyun kuralları ise, büyülü objelerin fiyatlarının olmaması. kural kitabında gayet açık bir şekilde, "büyülü objeler çok nadir oldukları için aklı başındaki hiç kimse bunları parayla satmaz. ancak büyük maceralar sonunda elde edilebilirler" diyor. yani bütün oyun sistemi low-magic bir oyun dünyasını öngörüyor.

    forgotten realms'a, mesela waterdeep şehrine baktığımızda, asla sönmeyen büyülü ateş küreleriyle aydınlatılmış manav tezgahı var...

    evet manav tezgahı. büyü tanrısının tapınağı, kralın şatosu, ulu büyücünün kulesi falan değil, manav tezgahı...

    yani bu oyun dünyasında, orta gelirli bir tüccar dükkanına asla sönmeyen büyülü ateş küreleriyle aydınlatma satın alabiliyor. ama kurallar diyor ki "olmaz öyle şey". oyun dünyasında büyülü objelerin her yerde ve herkeste olması ile kitabın bu objelere fiyat bile biçmemesi, net şekilde paha biçilmez olduğunu söylemesi çok büyük çelişki yaratıyor. çünkü belli ki oyun sistemindeki karakter sınıfları da gayet low-magic bir dünya düşünülerek tasarlanmış. işin içine fr'daki kadar büyülü obje girmeye başlayınca işler sarpa sarıyor. wotc'un çok acil bir şekilde oyun sistemi ile oyun dünyası arasındaki bu kavramsal farkı düzeltmesi gerekiyor.

    edit: imla
  • doksanlarin sonlarinda tureyen yerli metal gruplarindan biri. bakirkoy'de kurulmuslardi.
  • özellikle ilk üçlemesi (anayurt, sürgün ve göç) benim aklımda yer etmiş güzel seridir. benim okuduğum ve bildiğim diğer fantastik hikayelerden ayrılan yanı;kara elfler, onların anaerkil düzenleri, yalan ve entikanın hüküm sürdüğü yaşam anlayışlarıdır. serinin kahramanı olan drizzt do'urden fantastik dünyadaki en ilginç karakterlerden biridir. yeni bir soluk arayanlar sadece anaerkil düzen,matron analar ve evlerin hiyararşileri gibi kısımlar için bile olsa okumalıdır.
  • bir zamanlar game of thrones ve hatta lotr'den daha popülerdi. filmi veya dizisi henüz yapılmadığı için de bu eserlerden geri kaldı ve artık tamamen masaüstü rol yapma oyunlarının alanına sıkıştı. halen dünya üzerinde en çok oyunu oynanan fantazi dünyası. ayrıca sanırım ed greenwood ile yaşanan telif hakkı veya bir pazarlama stratejisi durumu var ki wizards of the coast firması bu dünyanın sadece sword coast bölgesini pazarlıyor, buralara dair kitap ve cesitli oyun ürünleri piyasaya çıkarıyor. hatta daha da spesifik olarak baldur's gate ile sınırlı. dünyanın asıl heartlands olarak adlandırılan bölgeleri ki içinde cormyr, sembia, zhentil keep, dalelands gibi 90'larda muazzam seviyede detaylandırılmış ülkelere günümüzde dokunan yok.
  • çok uzun zaman önce kütüphanede ders çalışmamak için etrafa bakınırken raflardan birindeki bir kitabın dikkatimi çekmesi ile tanıştığım evren. o kitap da tabi drizzt'in ilk kitabıydı. birkaç kitabını çok kısa sürede okuyup evrenin içine giriş yapmış bulundum. ancak kitaplarını nedense çok sevemedim, anlatımı biraz yavan geldi belki, belki de o zamanlar çok genç olduğum için bir şey anlamadım doğru düzgün. şimdi okusam severim belki.

    ama yine de evren beni bir çekti kendine. bunun biraz isminden dolayı olduğunu düşünüyorum. forgotten realms-unutulmuş diyarlar, iki dilde de çok büyülü geliyor kulağa. üstüne evren de büyü ile dolu. bu kısmı biraz meh geliyor bana ama kabul edilebilir. bunun dışında evrenin genişliği çok hoşuma gitmişti. frp settinglerini hiç oynamadım, belki oynasam daha bir severdim. ancak gerek bazı oyunlar olsun, gerek ara sıra oradan buradan okuduklarım olsun çok da kötü bir evren değil. güzel bir rpg oyunu çıkartsalar, iyi bir şekilde anlatsalar daha bir güzel olurdu.
  • ejderha mızrağı (bkz: #132019467) serisini okuyup bitirdikten sonra, "dur bakalım bir de unutulmuş diyarlar serisi vardı, önümüz kış, büyük şehirden köye de kaçtım (buralarda sosyal hayat neredeyse yok) bol bol kestane, kitap günlerim olacak" diyerek bu gün ilk 26 kitabının siparişini verdim.

    unutulmuş diyarlar başlığında, serileri ve seri içindeki kitapları okuma sırası şeklinde yazmıştım daha önce. okudukça ilgili kitap/seri hakkında entrylerim olacak.
    (bkz: #132411980)
    ejderha mızrağı hakkında (seriler hakkında) olabildiğince yazmaya/yorumlamaya çalışmış, çok da spoiler vermeden ilgili arkadaşlara tanıtmaya çalışmıştım. aynı sistemi bu seri için de yapacağım. hiç yoksa, merak eden, okumak isteyenlere bir fikir olur.

    okuma sırası ile ilgili, ejderha mızrağı serisinde olduğu gibi, minik detaylar var bu seride de. geçiş kitapları, ara kitaplar vs. kafama takılan sadece minik bir kısım var. seriye hakim kişilerce yeşillenirsem müthiş olur. olmazsa da çok mühim değil. bildiğim gibi okurum.

    (sonradan gelen edit: yeşillenmedik lakin sorunu çözdük)

    misal, karanlığın yolları serisinde, dünyanın omurgası okunduktan sonra, kristalin hizmetkarı okunmalı diyor. bunu okumadan kılıçlar denizine atlasam, kristalin hizmetkarını kiralık kılıçlar serisinin başında okusam ne gibi bir kopukluk olur? ya da kopukluk olur mu? bilemedim.

    şöyleki;
    http://www.o-love.net/…fr_storyline_connections.gif
  • türkçede şu an aktif olarak sadece ra salvatore'un drizzt kitapları çevrilip yayınlansa da ejderha mızrağı'nın aksine ana bir kitap serisi bulunmayan evrendir. bazı seriler ya da yazarlar diğerlerinden daha popüler olsa da çook büyük bir evren olduğu için hikayelerin etkisi genelde konu aldığı bir kaç şehir / krallık çevresini geçmiyor oluyor.

    bu da bir yandan daha gerçek büyük bir evren hissi verirken, unutulmuş diyarları'nın özü nedir sorusu da cevapsız kalıyor.
hesabın var mı? giriş yap