• tarihin en fazla sayıda (22) grand prix'sine şahitlik edeceğimiz sezon.
    7 hafta arka arka yarış.

    yeni gp olarak vietnam'ı göreceğiz. ayrıca hollanda (zandvoort) grand prix'sini de tekrar göreceğiz. (max verstappen etkisi)

    takvim de açıklanmış.
  • yaklaşık 20 yıldır f1 izleyen bazı dönemler izlemeyip uzaktan takip eden biri olarak iddia ediyorum 2020 sezonu, 2008 sezonundan beri göreceğimiz en heyecanlı sezon olacak muhtemelen.

    neden 2008? çünkü sonraki sezonlarda sırasıyla brawn gp, red bull ve mercedes takımları çok güçlüydü, pilotları 2008 ve öncesine göre bence nispeten rahat şampiyonluklar kazandı.

    bu sezonun özelliği ne peki? hamilton, schumi'nin 7 şampiyonluk rekorunu egale etmek ve en çok yarış kazanan pilot rekorunu kırmak için yarışacak. ferrari bu sezonun ortasından sonra güçlendi, seneye kurallarda radikal bir değişiklik yok ve artık vettel'e muhtaç değiller, leclerc de şampiyonluk kovalayacak. hangisi iyi giderse 2020'de onu koyacaklar hamilton'ın karşısına. schumi'nin rekorunu kaptırmama motivasyonunun italyanları ayrıca gaza getireceğini düşünüyorum. yani ferrari-vettel-leclerc-tifosiler topyekün savunacaklar schumi'nin rekorunu, en azından savumaya çalışacaklar bu sebeple çok enteresan bir sezon olacak.

    hamilton seneye kazanmasa da sonraki senelerde kazanır diye düşünenler olabilir ama işi bir daha hiçbir zaman 2020 kadar kolay olmayacak çünkü 2021'de tüm formula 1 kökünden değişiyor. çünkü formula 1'i birkaç sene önce satın alan liberty media, istediği köklü değişiklikleri ancak 2021'de uygulamaya koyabilecek. 2021 tabi ki son yılların en enteresan sezonu olacak ama nasıl bir sezon olacağını hiç kimse bilmiyor, araçların görünümleri kurallar her şey çok radikal şekilde değişecek. burada serhan acar ayrıntılı olarak anlattı 2021 sezonunu. o sezon bambaşka bir takım çıkabilir şampiyon olabilir, 2009'da brawn gp'nin yaptığı gibi. bu sebeplerden dolayı asıl çatırtı 2020 sezonunda kopacak. kaosa girmeden önce 2020 sezonu, ferrari'nin de mercedes'in de son şansı şampiyonluk için.

    takımlar böyle düşünmüyor olabilir diyebilirsiniz ama mercedes'in 2021'den itibaren mclaren'e motor sağlayacağını açıklaması bence bazı ipuçları veriyor. son yılların en dominant takımı mercedes bile korkuyor gelecek yılların belirsizliğinden yoksa mclaren-mercedes gibi bir efsaneyi diriltmek istemezlerdi bence. istedikleri dominasyonu 2021 sonrası dönemde sağlayamazlarsa f1'den çekilebilirler, bu bence çok muhtemel. eskisi gibi motor tedarikçisi olarak devam ederler bu onların için yabancı bir durum değil.

    ferrari için schumi'nin rekorunu savunmak harici ekstra bir şey yok, kırmızılar 2021 sonrası dönemde de zirveye oynayan takımlardan biri olmaya devam edecektir muhtemelen.

    ve son ferrari şampiyonu raikkönen'e saygılarımızı sunarak yazıyı bitirelim.
  • 12-15 mart 2020'de yine avustralya'da başlayacak olan ve geleceği de önemli oranda şekillendirecek yeni formula 1 sezonu olacaktır.testler 19-21 ve 26-28 şubat'ta gerçekleştirilecek ve ferrari bildiğim kadarıyla 11 şubat'ta da araç tanıtımını yapacak.neden geleceği şekillendirecek dersek bir üstteki entryde de açıklandığı gibi 2021 belirsizliklerle dolu olacak her takım için ve birçok pilot için de aslında bir karar sezonu olabilir:

    hamilton geçen sene testlerde aslında bir hurdaya sahip olduklarını ama testlerin son gününde doğru ayarları bulduklarını söyledi yamulmuyorsam.evet mercedes yine favori ama büyük bir fark olur mu araçlarda daha doğrusu virajlarda bunu bilemeyiz.eğer hamilton kazanamazsa 2020'yi geleceğiyle ilgili birçok kararı(olası bir ferrari pilotluğu gibi) daha büyük bir baskı altında vermek zorunda kalabilir.sonuçta işin ucunda büyük kural değişikliğinden önce 7. şampiyonluğu kazanmak var bu sezon.

    bottas'ı konuşmaya gerek var mı bilmiyorum reis biraz efkarlı olabilir,eşinden yeni ayrıldı çünkü.onun dışında zaten tam gümüş okların aradığı pilot durumunda.ne ham'i geçecek kadar hızlı ne de diğer takımlara geçilecek kadar yavaş.

    ferrari kanadında nur yüzlü leclerc'in gelişimini yine göreceğiz ama şampiyonluk yarışı için bir şey diyemiyorum çok sevsem bile.asıl konu vettel,artık helmut marko bile bıyığına sövdüğümüz arkadaşımızı savunmayı bıraktı ve 'tarihin en iyi 3 pilotundan biri değil' dedi.evet tuhaf bir eleştiri ama o da çok sövemiyor işte.bence yavaş yavaş bu sezona ve geleceğin getireceklerine bakıp emekliliği düşünebilir.

    max crashstappen:) için ise bence bu sezon onun son red bull sezonu olabilir.bana da çok mümkün gelmiyor ayrılması ama 2015'ten beri adam red bull'u bekliyor durumda.eğer red bull bildiğim kadarıyla mersolarla olan 0.700 küsür saniyelik farkı bu sezon da indiremezse belirli bir oranda,portakal kardeşimiz de üst taraflarda doğabilecek fırsatları değerlendirebilir.albon da zaten red bull'u net bir şekilde hak ettiğini gösterdi.onun da gelişimi üst tarafı alevlendirir umarım.

    üst taraf dışında ricciardo palyaçoluk yapmayı biraz azaltıp renault'nun gelişimine katkıda bulunursa,ocon adlı gariban kardeşimizle bize 2021 ve sonrası için umut verecektir umarım.mclaren zaten mercedes ile anlaştığını duyurdu gelecek için onlar da hazırlanıyorlar yavaş yavaş.bunun dışında russell gelecek için bir mercedes bileti kapabilir mi onu ispatlamaya çalışacaktır.zaten bırakın bottas'ı alemin en dertlisi claire ablamız.williams umarım f1'de kalmayı sürdürür.

    ve son olarak ben de ice man'e saygılarımla bitirmek istiyorum.bu sezondan aslında tek isteğim rai'nin olaylı bir yarış sonrası podyum yapması diyebilirim.

    edit:verstappenle uzun süreli bir sözleşme imzaladı red bull.2021 ve sonrası için daha fazla yatırım yapacaklarını da açıkladılar zaten.yani yine en iddialı 1-2 takım içinde olacakları kesinleşti bundan sonrası için.tabi hamilton’ın yerine adı geçen isimlerden biriydi max aynı zamanda ama nasıl etkiler diğer takımları göreceğiz.
  • sözlükte pek entry yazılmasa da yavaştan başlayan formula 1 sezonudur. formula 1'i yakından takip edenler sezonun aslında ilk yarış (bkz: avustralya gp) ile değil, sezon öncesi testler ve hatta lansmanlar ile başladığını bilirler. bu açıdan gridde yer alacak araçların yarısından fazlasını görmüş durumdayız.

    18 şubat 2020 tarihine kadar tanıtılan araçlar:

    (bkz: ferrari sf1000) - teknik analiz
    (bkz: mercedes w11) - teknik analiz
    (bkz: mclaren mcl35) - teknik analiz
    (bkz: red bull rb16) - teknik analiz
    (bkz: alphatauri at01) - teknik analiz
    (bkz: haas vf-20) - teknik analiz
    (bkz: alfa romeo c39) (kamuflajlı)
    (bkz: renault r.s. 20)
    (bkz: racing point rp20)
    (bkz: williams fw43) - teknik analiz

    19 - 21 şubat ile 26 - 28 şubat tarihleri arasında ispanya'nın barcelona - katalonya pistinde 6 günlük sezon öncesi testler gerçekleştirilecek ve sonrasında 15 mart'ta sezonun ilk yarışı avustralya gp gerçekleşecek.

    dip not: corona virüsü nedeniyle çin gp ertelendi ve sezonun sonuna doğru gerçekleşebileceği açıklandı ancak henüz net bir şey yok.

    2020 formula 1 takımları ve pilotları

    mercedes: lewis hamilton - valtteri bottas
    red bull: max verstappen - alex albon
    ferrari: sebastian vettel - charles leclerc
    mclaren: carlos sainz - lando norris
    renault: daniel ricciardo - esteban ocon
    racing point: sergio perez - lance stroll
    haas: kevin magnussen - romain grosjean
    alfa romeo: kimi raikkonen - antonio giovinazzi
    alphatauri: daniil kvyat - pierre gasly
    williams: george russell - nicholas latifi
  • 2020 sezonunda german gp gibi efsane bir pistin yarış takviminden çıkarılmış olması şaşırtmıştır. f1 demek para demek gerisi hikaye.
    şöyle ki;
    f1’in sahibi abd’li liberty media bu pistte yarış yapmak için 50 milyon dolar istiyor. pist yönetimi ise “sie, du bist eine aç köpek” diyor. 2019’da tüm bilet satışlarından dahi bu para kazanılamamış ve mercedes’in desteği ile yarış yapılabilmiş.
  • ülkedeki f1 pist'i çürüyor ve buraya artık yarışlar geri gelsin diye kamuoyu oluşturup gönüllü çalışmak lazım, cidden utanıyorum bazen bu ülkede olan bitenlerden.

    (bkz: tosfed) ne iş yapar, bilen varmı ?
  • takimlar siralamasi tahminlerimin su sekilde oldugu sezon.

    1) mercedes
    onceki sezonlardan gelen birikimle rahat sekilde 1. olacaklardir.

    2) ferrari
    gectigimiz sezondaki fiyasko sebebiyle panik yapip 2021 yerine bu senenin aracina yatirim yaptiklarini dusunuyorum. ancak mercedes'i gecmeleri imkansiz.

    3) red bull

    2010-2013 dominasyonunu yeniden yakalayabilmek icin 2021'e oncelik verdiklerini dusunuyorum. bu sezonu muhtemelen minimum caba ile gecireceklerdir. honda motoru surekli gelisse de henuz ferrari seviyesinde degil.

    4) renault
    eger bu sezonda basari gelmezse takim patronu cyril muhtemelen gonderilecektir. bu sebepten ferrari ile benzer sekilde panik yapip bu sezona yatirim yaptilar. ricciardo'nun da takima daha cok uyum saglamasiyle mclaren'i geceklerini dusunuyorum.

    5) mclaren
    gectigimiz sezonki siradisi performansin ardindan bu sene normale donup motor saglayicilari renault'un gerisine duseceklerini dusunuyorum. muhtemelen kaynaklarini 2021 sezonunda mercedes motoru ile baslayacak doneme ayirmislardir.

    6) racing point
    yillardir ne artan ne de azalan bir takim. perez'in surekliligi ile diger alt sira takimlarindan daha iyi bir konumda olacaklardir.

    7) alpha tauri
    gectigimiz sezondan kalan iyi bir araclari ve takimla uyumu gayet ust duzeyde olan 2 pilotlari var. honda'nin da gelisimini surdurmesiyle bu sezonu haas ve alfa romeo'nun ustunde bitirirler.

    8) haas
    gecen sene avustralya'da gayet iyi gozuken araci nasil olduysa sene icinde geriye goturmeyi basardilar. guncellemeleri duzgun yaparlarsa ve pilotlari kavga etmeyi birakirsa bu seneyi rezil olmadan bitirirler.

    9) alfa romeo
    brezilya'da gelen surpriz 22 puanla seneyi haas kadar rezil olmadan bitirdirler. ancak sezonun 2. yarisinda surekli geriye giden bir araclari vardi. bu sene de gecen seneden farkli olmayacaktir.

    10) williams
    soylenecek pek bir sey yok. yeni araclari yapisal olarak gecen senekine gore cok daha iyi gorunuyor ama fazlaca puan almalari zor. bazi yarislarda 13. - 16. gibi sonuclar alsa da sezonu maksimum 5 puanla kapatirlar.

    pilotlar siralamasi tahminlerimi daha sonra ekleyecegim.
  • bugün kış testleri başlıyor. f1'in resmi sitesi ücretli hizmetiyle canlı yayınlayacak. türkçe canlı anlatım her sene olduğu gibi(bkz: motorsport türkiye) sitesinde olacak.

    testler 11:00 ile 20:00 arasında gerçekleşiyor.
  • sezon öncesi testleri başlamıştır ve pilotlar şu şekilde poz vermişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap