• ea sports f1 2002 ve grand prix 4'ten bu yana gerçekçilik ve oynanabilirlik gibi sorunlarla boğuşmaktan sıkılan, oynayacak düzgün oyun bulamayan tüm formula 1 meraklılarına ilaç gibi gelen oyun. ne yazık ki sadece ps2 ve psp için piyasaya sürüldüğünden, pc kullanıcıları için büyük bir yenilik olduğunu söylemek zor tabi. oyunun yapımcı firması ise studio liverpool, yani eski adıyla psygnosis.

    oyunun zevk veren kısımlarına bakarsak; arabanızın ayarlarıyla daha detaylı biçimde uğraşabilmeniz ve yaptığınız değişikliklerin tur zamanlarına mantıklı bir şekilde yansıması büyük bir artı ve oyunu gayet gerçekçi kılan bir özellik. arabanızın pist üzerinde verdiği tepkiler de aynı şekilde geliştirilmiş ve son zamanlarda birçok f1 oyununda görülen saçmalıklar minimuma indirilmiş. ''bir f1 arabasını kullanmak bu kadar kolay mı?'' ya da ''arabaya ne yaptırırsam yaptırayım spin atmıyor.'' gibi sorunları kafasına takan kişiler bu oyunu oynayınca gelişmeleri rahatça anlayabilmekte zaten. ayrıca iyi bir pit stop süresi elde edebilmenin biraz da sizin elinizde olması hoş bir özellik. lastik değişimi, benzin alma gibi işlemlerin başlaması ve bitişi tamamen oyuncunun elinde. yani, olağan bir pit stop müthiş bir zamanlamayla 7 saniyede yapılabileceği gibi, 13-14 saniyeleri de bulabiliyor. oyunu zevkli kılacak bunun gibi daha bir sürü detay var. mesela quick race mode haricinde yarış kazandıkça eskilerin f1 ekibi lotus'un bir arabasından tutun da, gizli pistlere kadar pek çok ödül açılmakta.

    oyundaki career mode'u oynaması oldukça keyifli. 2006 sezonunun yeni takımları super aguri, midland ve torro rosso'dan gelen deneme tekliflerini değerlendirerek oyuna başlıyorsunuz ve mode'un bitimine kadar beş sezonluk süreniz var. bu takımlardan birine kabul olduktan sonra derhal yükselmeniz ve başka takımlar tarafından transfer edilmeye bakmanız gerek. ilk bir veya iki sezon büyük takımlar yüzünüze bakmayabilir tabi ama küçük takımlarla başarı elde ettiğiniz sürece bulunduğunuz takımda birinci pilot olmanız ve sonrasında da yükselmeniz pek uzun süre almayacaktır.

    iyi yönleri saydığım gibi bazı eksilere de değinmem gerek tabi. oyunu bu noktaya getirdikten sonra biraz uğraşılarak düzelebilecek kusurlar bunlar gerçi ama sıkabiliyor bir süre sonra. yarış sırasında yaptığınız hatalar sonrasında pitten geçme veya 10 saniye durma gibi cezalar yerine pist üzerinde bir süre, belli bir hızı aşamama gibi cezalar veriliyor. belki kötü bir düşünce değil ama ceza gerektiren durumlar iyice abartılmış. arkadan gelen arabanın size bindirmesi üzerine, elinizde olmadan kısa yolu kullanmak zorunda kalmanıza bile ceza verecek kadar abartmış yapımcılar bu işi. böylece belki daha kusursuz kullanmak zorunda kalıyorsunuz ama bazen kurallar dahilindeki geçişinizin bile cezalandırılmasını görmek çıldırtıyor insanı. ayrıca 40-50 ile başka bir araca çarptığınız zaman kanatlar uçabiliyor, tekerlekler fırlayabiliyor bazen. oynayanların çoğundan duymadım böyle birşey aslında, sadece bana denk geldi galiba bu saçmalık.

    o güzelim career mode'da bazı salaklıklar da göze çarpmıyor değil. küçük, diğer bir deyişle puan alması mucizelere bağlı bir takımın adına yarışmak pek kolay değil ama kısa bir süre alışılıyor ve puan kazanmaya başlıyorsunuz. buraya kadar bir sorun yok, yükselmeniz için yapmanız gereken bu zaten. ama bu kıçı kırık takım, üst üste puan almanıza rağmen birkaç yarış sonra 10. olmanızı bile sindirememeye başlıyor. ''böyle devam ederse pozisyonunu düşünürüz.'' gibi gıcık tehditlerle gelebiliyorlar karşınıza. ulan benim sayemde gelmişsin bu günlere, 6 puanı ilk kez bir arada görmüşsün, git öbür pilota posta koy kardeşim, derdin nedir benle. o yetmezmiş gibi, pilotlar sıralamasında ilk 5'te yer alan bir pilota test pilotluğu teklif eden yüzsüz orta sıra takımlarının olması pek mantıklı değil.

    tabi yine de belirtmeden edemeyeceğim; oyunun güzelliği yanında çok da büyük, kafaya takılacak cinsten sorunlar değil bunlar. ps2 ve psp sahibi olan f1 oyunu meraklılarının uzun bir süre sonra kendilerini kaptırabilecekleri bir oyun yapıldığını görmek bile gayet sevindirici.
hesabın var mı? giriş yap