• amacı haber değeri taşıyan fotoğraflar çekmek olan kişi.
  • gazetecilik mesleği içinde en renkli branş foto muhabirliğidir. muhabirler genelde bir veya birkaç konu üzerinde yoğunlaşırlarken *, *, foto muhabirleri her türlü habere gider. meydanları inleten mitingler, mayo defilesi, cinayet mahalli, falanca ülkenin büyükelçiliğindeki kokteyl, afganistan dağları, bodrum plajları, böyle gider bu.
    zorlu tarafı, fotoğraf ekipmanlarınızı kendi imkanlarınızla edinmenizdir. çaylaklık dönemlerinde maaşınız da olmadığından zorlanırsınız. tabii işin içinde meslek aşkı olunca, ordan burdan sıkılır, profesyonel bir foto ekipmanı alınır.
    klasik bir yaklaşım vardır. şöyle ki; haberler görece unutulur ama fotoğraf belleklere kazınır. hemen herkesin hafızasında tarihe geçmiş haber fotoğrafları vardır şüphesiz. satırlarca yazı tek karede anlatılır foto muhabirliğinde. çok güzel bir meslektir.
  • anlaşılmak için anlatmaya ihtiyaç duymayan fotoğrafçı olmaktır. kendilerini sanat fotoğrafçısı olarak adlandırmazlar ama yaptıkları işin sanatsal olduğu tartışılmaz. çünkü, beş kare içerisinden en iyi olanı seçmek bile bir sanat icraatıdır.
    amaçları tarih olan değil tarih yazan fotoğraflar çekmektir.

    bazı en iyi örnekleri için: www.magnumphotos.com
  • nezih tavlaş'ın hazırlayıp fotoğrafevi'nin yayımladığı fotoğrafın efsane ismi ara güler'in hayatının anlatıldığı kitap.

    http://www.bianet.org/…ysuz-ve-tatli-adam-ara-guler
  • "foto muhabiri" dergisi, türkiye foto muhabirleri derneği'nin bir yaynı.

    tasarımı çok klişe olsa da genel olarak fena bir dergi değil.
    ücretsiz olan bir dergiye göre hele iyi bile sayılır
    -fakat dergiciliğimizin asgari standartlarını yakalamış
    olsa bile vasat bir dergi olduğunu söylemek gerekir.

    son sayıda (sayı:5, haziran 2010) güzel bir coşkun aral söyleşisi var, okunmalı.

    http://dergiokuyorum.blogspot.com/…iri-dergisi.html
  • gazetecilere çalışan fotoğrafçı. habere mesafesi düğün fotoğrafçısı ile denktir.
  • habere mesafesi çoğu kendini gazeteci sanan muhabirden çok daha yakındır. iyi foto muhabiri haberin nerede olduğunu muhabirden daha iyi bilir zaten. sezgi işidir foto muhabirlik. doğru yerde doğru zamanda olma meselesidir. fotoğrafsız veya görüntüsüz haber etkisiz kalırken, bir kare fotoğraf tek başına haber olabilir.

    ve ayrıca foto muhabir, adı üzerinde aynı zamanda bir muhabirdir. kendi haberini kendi yazabilir. o sebeple örneğin savaşa giden foto muhabirleri kameramanla beraber giderler. yanlarına genelde muhabir verilmez. ayak bağı olmasın mantığı ile.
  • "bir patlama olduğunda olay yerine doğru koşan kişi foto muhabiri'dir, oradan kaçan ise fotoğrafçı" der efsanevi ara güler.

    yıllar önce bakırköy'ün göbeğinde patlayan bombanın ilk fotoğraflarını çeken ve bunlardan biriyle associated press'den yılın fotoğrafı ödülünü alan foto muhabiri de, akrabam olmasından gurur duyduğum kemal önder'dir.

    foto muhabiri; kameraman, muhabir ve röportajcı ile birlikte, gazeteci ünvanını tam anlamıyla hakkeden kişidir.
  • basın camiasının en free, en cool elemanlarıdır. outdoor elbiseler, güneş gözlükleri bir bodyde tele lens diğer bodyde geniş açı ve sırt çantasında laptop. bir de ömründe bir yıl, yılın en iyi haber fotoğrafı ödülün de alırsa değmeyin keyfine. iyi meslektir, prestijli bir kurumda.
  • haber değeri olabilecek olay, kişi ve durumların fotoğrafını çekerek, bu fotoğraflar arasında habere en uygun olanlarını seçip gerektiğinde haberi de yazarak değerlendiren meslek.
hesabın var mı? giriş yap