• cogu zaman, yaygin olarak hatta nerdeyse, resim cekmek seklinde yanlis bir tabirle ifade edilen olay. (bkz: sevgilinin ciplak resimlerini cekmek)
  • dünyanın en zevkli hobilerinden/işlerinden biridir. özellikle eğer dışarıda**vs, insanların bol olduğu bir yerde çekiyorsanız kitap okumak durumunda olduğu gibi nedense ayıplanan ve garip karşılanan ve hatta kızılan durum. öyle bir durumda insanın " evet o objektif yiyecek hepinizi" diye bağırası geliyor insanın.
  • fotograf makinesi ne içindir "ben buraları gezdim, gördüm ne eğlenceli zamanlar geçirdim, hey gidi hey" demek için. tabi. insan yaşamını, anını ölümsüzleştirmek ister. yaş kemale eripte, çöşmüş bi kotuğa oturup, "ulan ben bi zamanlar gençtim, dolu doluydum" diyebilmek için çekilir fotograflar. illaki torunlara gösterilir. yaşamdan kesitler verilir ufak ufak. her fotografta bi anı vardır çünkü.

    çanakkale'ye gidilir, şehitlik abidesinin önünde, el arkadaki abideyi gösterir şekilde yukarı kaldırılır, "bu benim" der gibi. pamukkale'ye travertenlere gidilir, orda eğlenmek, bembeyaz travertenlerin tadını çıkarmak yetmez, "ben tam aylayı ittiğimde çek tamam mı" denir.

    özellikle atatürk büstleri, fotografa fon olma konusunda ihtisaslaşmıştır. fotograf albümü olan herkesin, atatürk büstü fonlu bi çalışması vardır. hatta bazen hadise iyice abartılır, büstün üstüne çıkılır, el büstün omzuna atılır "tamam baba, çek " denir.

    bi gezi gözlem ortamına gidilir, üç-beş arkadaş fotografta nesne olucaktır, hemen ortamın dokusunu oluşturan en önemli obje fon yapılır, sırıtılır, eger yeterli derecede samimilik var ise, eşek kulağı yapılır. çogu zaman "yaa baba, hamdi bana eşek kulagıyaptı, bi da çek şunu" istekleri doğar.
  • eğer çekmeye değer şeyler bulursanız* sadece tek başına yapabileceğiniz ve çok zevk alabileceğiniz dünyanın en güzel olaylarından biri.
  • kendi icerisinde sanat amacli/ani amacli, digital/otomatik, siyah-beyaz/renkli gibi gruplara ayrilmaya musait eylem. kim hangisini tercih eder, hangisine laf eder, orasi kisiye gore degisir.. kanimca her turlusu sevilesidir ve fotograf cekmek kadar rahatlatan ve zevk veren baska bir hobi zor bulunur.
  • bayramlarda seyranlarda düğünlerde ritüelin başlangıcıdır fotoğraf çekmek zira giyinilip süslenilmiştir. aile, albümleri bu tip güzel anlarla doldurur ve zaman zaman çıkartıp eşe dosta komşuya falan gösterir 'bu da benim halamın kızının torunu murtaza' diye. dondurup saklamak içindir fotoğraf makinesi. güzel bişidir.
  • ınsanı rahatlatan bisi.
  • zamani geri çevirmenin tek yolu. anlari kare kare yakalayip, zamanin boslugunda bir yere sabitlemek için yapilabilecek tek sey. uzak insan, giden insan, eski mutlu an, eski güzel gün, sadece güzel eski bir gün vs. her birinden birer kare alma istegiyle, yasananlarla çogalma istegiyle deklansöre basmak. sonsuza kadar o, orda kalacak.
hesabın var mı? giriş yap