• rabelais(1494-1553) fransız,hümanist yazar,filozof..sadece 2 eser vermiştir..ilk eseri "pantagruel" yayınlanmasından kısa süre sonra sorbonne tarafından yasaklanmıştır..2.eseri gargantua da orta çağa yönelik politik,dini,ahlaki,pedagojik ve savaşlarla ilgili alaycı denebilicek üstü kapalı eleştiriler yüzünden yasaklanmıştır..rabelais ortaçağın herşeyi dinle açıklayan eğitim sisteminden nefret eder..bilimin öğretilmesini,ve bunun da fiziksel br gelişimle desteklenmesi gerektiği fikrini savunur..rabelais,hacca gitme olayından,namazlardan ve gereksiz ayinlerden de yapılmaması gereken boş şeyler olarak bahseder..oysa ki kendisi manastırda yetişmiş,keşişlikten ayrılıp kendini hukuk,tıp öğrenmeye yöneltmiştir..eserlerini yayınladıktan ve yasaklanmasından sonra rabelais ortadan 11 yıl boyunca kaybolur,ve sürekli seyahat eder,italyaya giderek tıp konusunda kendini geliştirmekle uğraşır..
  • alcofribas nasier diye bir müstear isim kullanmış olan yazar.
  • maalesef butun sene boyunca okuyacagım $ahsiyet.ah sj,ah 16 eme siecle,nerdesin erasme?
  • (bkz: gargantua)
  • "çocuk, doldurulacak bir vazo değil, tutuşturulacak bir ateştir." - rabelais
  • sorbonne universitesi hocalarindan nefret edermis ayrica. bu yuzden kitaplari, cok prestijli bir kurum olan sorbonne tarafindan yasaklanmistir. akabinde gargantua'yi yazmis ve sorbonne hocalarini cok komik bir dille elestirmistir rabelais.
  • anlasilmaz bir fransizcaya sahip kendisi, agdali fransizca nedir ögrenmek isteyenlere siddetle onerilir.
  • efendim, çok mühim,
    (bkz: le probleme de l incroyance)
    yahut (bkz: lucien febvre)
  • "francois rabelais 1949(arka kapak typo hatası.. doğrusu 1494) yilinda loire'da dogdu. dava vekili olan babasi antoine rabelais, chinon sehrinin seckin soylularindandi. dort kardesin en kucugu olan rabelais'nin cocuklugu bu yorede gecti. 1511 yilinda yoredeki manastirlardan birine gidip kesis oldu. ileri gelenlerle dostlugunu kullanarak bir sure sonra manastirdan ayrilmayi basardi. fransa'yi dolasti. 1530'da montpellier tip fakultesine yazildi. yedi yil sonra doktor olarak mezun oldu. lyon sehrindeki hotel dieu hastanesinde gorev aldi. modern hekimlik uzerine arastirmalar yapti. bir derste asilmis bir adamin olusunu tesrih* edince klisenin tepkisini cekti. fransa disina, italya'ya kacti. 1532'de pantagruel'i, 1534'te gargantua'yi, 1545'te tiers livre'i, 1552'de quart livre'i yayimladi. butun kitaplari cikar cikmaz yasaklandi. fransa'da tutuklandigi haberleri yayildi. bu arada bel kemiginin kirildigi soylentileri dolasti. 1553 yilinin nisan ayinda oldu. ardinda biraktigi isie sonente baslikli besinci kitabinin bir bolumu 1562'de yayimlandi. 1564'te cinquieme et dernier livre'in yayimlanmasiyla dev yapit tamamlanmis olarak gun isigina cikti."
    - gargantua
    (bkz: arka kapak yazilari)
hesabın var mı? giriş yap