• // müzisyen. 1957'de paris'te doğdu, küçük yaştan itibaren klasik batı müziği eğitimi gördü. doğu ülkelerinin folkloruna duyduğu merakla, liseyi bitirdikten sonra bir hobi olarak folklor öğrenmeye başladı. bir önem balkan halk danslarını eğitmenliği yaptı ve paris'te "djanam" adlı çoksesli bir balkan müziği korosunun kurucularından oldu. 1985'te bu grupla halk müziği konserleri vermeye başladı. folklor öğrenimim tamamlamak için türkiye'ye gelen ve anadolu müziğine hayran olan françoise, sazın aracılığıyla mahmut demir'le tanıştı. ikili 1986'da paris'te evlendi. iki çocuk sahibi oldular.
    altı dil bilen ve birçok kitabın çevirmenliğini yapan françoise, yaptığı çeviri ve araştırmalarıyla anadolu halk şiirini ve müziğini tanıtmaya, yaşatmaya çalışıyor. 1996'da fransa'da "en suivant les asik (aşıkların peşine giderken) adlı bir türk halk şiiri antoloji ve inceleme kitabı çıkartmıştır. //

    (kalan müzik)
  • ne güzel söylüyor yahu
  • insanın fransız olduğuna bir türlü inanasının gelmediği kadın. seçim yapmam gerekse reenkarnasyona inanmayı tercih ederim. zira bana ancak bir anadolu insanı böyle güzel nefes okuyabilirmiş gibi geliyor.

    1997 yılında eşi mahmut demir ile birlikte çıkardıkları "yar bağında" albümü dışında bir çalışmasının olmadığını görmek üzdü. umarım kırklara karışmadan o güzel sesiyle birkaç nefes daha kaydeder bizler için...
  • söylemiyor, şakıyor denmesi daha doğrudur. bülbül gibi, bülbül.
  • derin bir ses, içli ve mağrur vurgular ve uzaklardan gelen bu toprağın tınıları ve çınlamaları. tek kelime ile etkileyici. dinlemekten başka yapacak bir şey yok.

    edit: adının doğru yazılışı da françoise’dır. moderasyon düzeltirse seviniriz.
hesabın var mı? giriş yap