• aslında patrona halil amca tarafından 1750'de yapılmaya çalışılmış ama başarılı olmamıştır. (bkz: patrona halil isyanı)
  • nice cevher adamin kellesi ucmayabilirdi. yani fransizlar pek iyi yapamadigi icin, turkler daha iyi, kotu yapadi... muallak.

    bulabildigim ilk turkce kaynak, celal hoca
  • fransa'nın adının türksa olmasına sebep olacak durum.
  • yapamazlardı, nitekim yapılmadı.
    bizimkiler hiçbir zaman birlik olup, haksızlığa hukuksuzluğa karşı başkaldırmaz. biat kültürü, çaresizliğe şükretme, öteki tarafta adalete erişeceğine inanma kodlarına işlenmiş. hırsızı, yalancıyı, dalavereciyi, zorbayı yüceltme dna'larında var.

    toplumun en küçük birimi aileyi getirin göz önüne.
    birbirine en çok tutkun, en çok bağlı olması gereken çekirdek aile içinde bile; birbirinin kuyusunu kazmalar, ayıbını aramalar, kapı dinlemeler, telefon karıştırıp koz elde etmeye çalışmalar, gizli gizli birbirini takip etmeler, yaşanan herhangi bir olumsuzlukta birbirine destek olmak yerine, aleyhinde kullanıp yıllarca başa kakmalar, acısını üzüntüsünü paylaşmak, hafifletmeye çalışmak yerine yılan gibi sivri dilleriyle daha beter acıya gark edecek bunalıma sokacak raddeye getirmek, hainlik, kıskançlık, nankörlük, saygısızlık ve bencillik doğuştan gelen fabrika ayarları.

    4 kişilik toplumun yapı taşı bu haldeyken, daha kalabalık topluluklar adalet, hak, hukuk uğruna bir araya gelecek ortak paydada buluşamazlar ama birbirlerini aşağı çekecek bir organizasyon varsa sonsuz motivasyon ve hınçla kinle el birliği yaparlar.
hesabın var mı? giriş yap