• fransız devrimi (1789), uzun zamandır iktidarın gerçek sahibi olan burjuvaziyi iktidara getirmiş olması nedeniyle üstüne düşüne yapmıştır. önemli olan ya da anlatılması gereken devrimden sonra fransa özelinde ve avrupa genelinde yaşananlardır. fransız devrimi ile çoktan feodal beylerden ve krallardan özerkleşmiş olan devlet erki burjuvazinin eline geçmiştir. burjuvazi toplumsal hayatta uzunca bir süredir zaten hakimiyetini kurmuş meta ekonomisi toplumsal hayatı biçimlendiren bir olgu durumuna gelmiştir. (meta ekonomisinin zaten yy’dır var olduğu yönünde itirazlar gelecektir, burada vurgunun meta ekonomisin başat üretim biçimi olduğunun söylenmek istenmesidir). iktidar aygıtın jakobenler aracılığıyla burjuvazinin eline geçmesi kanlı bir devlet terörünün de tarihidir. kısa süre içinde halk kendilerine vaadedilenlerin aslında hiçte eşitlik, kardeşlik ve özgürlük olmadığını anlamış olsa da, devrimin asıl kahramanları olmuş olsalar da, burjuvazinin iktidarını yıkabilecek örgütlülüğe ve bilince sahip olmamaları nedeniyle burjuvazinin eski rejime karşı sürdürdükleri savaşta onların yanın da olmaları gerekliliğinden hareketle devrimi desteklemişlerdir. burjuvazinin ideologları devrimin bu itici gücünün aslında kendilerini de alaşağı edebilecek bir boyutta olduğunu fark etmeleri nedeniyle kısa süre içinde eski rejimin güç odakları ile beraber hareket etmeye başlamışlardır. bu süreç 1800 lerde başlayan bir restorasyonla sonuçlanmış ve 1830’lara kadar napolyon abimizin burjuva rejimlerini tüm avrupa’ya yayma sürecinin de devam ettiği yıllardır. 1830 yılı restorasyon döneminin tamamlandığı ve burjuvazinin kanla iktidarını kurduğu dönemdir. sonra ki süreç ise proleryanın iktidara yönelik savaşlarının başladığı yıllar olup yine ne yazık ki, 1848 devrim ve karşı devrim süreçlerinin olduğu yıllardır. bu dönem sadece fransa için değil tüm avrupa için bir sınıf savaşımı dönemidir. süreç paris komünü ile işçilerin kesin yenilgisi ile son bulmuştur. fransız devrimine kanat ve hegelle doruğuna çıkan alman felsefesinin pratiği olarak bakılabilir.
  • fransız devriminin zaten burjuva devrim olduğunu bilmeyenlerin iddiasıdır.
  • kontrollü bir devrimdir. devrim kendiliğinden başlamış olabilir ama sonuçta burjuva yine kendi kontrolüne almayı başarmıştır bunu da. sonucunda fransa'da kralın göreve gelme şekli değişmiştir. şimdilerde seçilerek geliyor o krallar. seçilmiş krallar deniliyor buna da.
  • fransız devrimi bal gibi de burjuva devrimidir. kentli, sanayiyle uğraşan ve yakın zamanlarda fazlasıyla zenginleşen bu kesim, artık ekonomik yapının gerçekleriyle bağdaşmayan feodal düzene, aristokrasiye ve büyük toprak ağalarına karşı halkı da yanına çekmek suretiyle bu devrimi yapmıştır. devrim'den hemen sonra ise baş aktörlerden halk yönetimden dışlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap