• biranın nirvanasıdır. ulaşabilmek için almanya'nın güneyine gitmek gerekmektedir.
    1 sene sonra gelen göbekli edit: aslında güneye gitmeye hiç gerek yoktur. hamburg falan gibi kuzeyde kalan şehirlerde bile bulunur ama maksat ben münih'e gittim, franziskaner içtim, ortamlara aktım, selam ederim demektir.
  • içtikten sonra; ''yahu ben ne içiyordum bunca zamandır'' diye insanı düşüncelere salan, dünyanın en güzel birası. münih birasıdır. yüzyıllardan beri üretilir.

    bu güzelim biradan kafi derecede içtikten sonra kendinizi özellikle münih sokaklarında ''moruk adamlar ne güzel memleket kurmuş, bu nasıl memleket hey gözünü seveyim'' diye dolaşırken bulabilirsiniz. kaybolursanız eğer; oturup cidden içmek istediğim ve çok kafa dengi bir adama benzeyen o keşiş size yol gösterir. sadece sormanız yeter: wo ist das weissbier?
  • ben biradan anlarım diye geçiniyordum, tuborg gold çok güzel bira diyordum. tuborg greeni kaldırmasalar daha iyiydi ama gold da idare ediyor diyordum ki, berlin diye bir şehre gittim ki gitmez olaydım, oraları görmez olaydım oralardaki hayatı tecrübe etmemiş olaydım, o biraları tatmamış olaydım. hüzünleniyorum o yumuşak içimli damağı okşayarak geçen bira aklıma geldikçe, 4-5 biradan sonra şişenin-bardağın üzerinde bulunan o rahiple ettiğim sohbetler aklıma geldikçe.

    neyse aşk yaşadım resmen entry'yi yazarken, dostlar bulun bu biradan, için bu biradan.
  • franziskaner münih'in hatta bavyera bölgesinin en tanınan ve en fazla tüketilen bira markalarından bir tanesidir. spaten-franziskaner-brau gmbh firması tarafından üretilmektedir. münih te kurulmuş ilk özel bira imalathanesi de bu şirkete aittir. ilk olarak 1363 yılında faliyete geçmiştir. franziskaner ismini imalathanenin karşısında bulunan franziscan manastırından alır. marka pils, weiss, dunkel tarzında biralar üretsede, sahip olduğu ününü kanımca efsanevi weiss birasına borçludur. weiss tipi biralar yurdum insanının çokta alışık olduğu bir bira çeşidi değildir. malzeme, hazırlanış ve görünüş bakımından önemli farklılıklar arz eder. yapımında sadece arpa değil, arpa ve buğday maltları karışımı ve şerbetçiotu kullanılır. weiss biralar alışkın olduğumuz pils biralara (bkz: efes pilsen) (bkz: tuborg pilsener) göre daha kıvamlıdır ve transparan değildir, şöyleki bardağınızın bir tarafından baktığınızda diğer tarafı göremezsiniz. muhakkak özel yarım litrelik bardaklarından tüketilmelidirler. çünkü bahsettiğimiz weiss biraların bir özelliğide, pilslerde rastlanmayan canlı maya mantarlarıdır. bu canlılar ziyadesiyle şişelerin dibinde yaşadıkları için, onları bulundukları yerden ayırıp bardağımızın içine almak özenli bir çalışma gerektirir. çünkü bu canlılar biraya tipik tadını vermekle birlikte içene daha güzel ve hızlı bir kafa yapma durumu vaad eder. bu yüzden şişenin dibinde 2 parmak bira kalana kadar bardağa boca edilmeli, kalan bira hızlıca çalkalanarak köpürmesi sağlanmalıdır. bu çalkalama işlemiyle dipten kopan maya mantarları artık size şifa olmaya hazırdır. dediğimiz gibi franziskaner bu weiss bier (bkz: beyaz bira) tayfasının en delikanlı olanı, en meşhuru ve de ağababasıdır. klasik kahverengi şişede, meşhur bira içen keşiş amblemiyle satılır. alkol muhteviyatı hacmen %5 olup 4 derecede tüketilmesi önerilir. akşam yemeklerinin yanında tüketimi şiddetle tavsiye edilir. ( özellikle et yemekleri ve ızgaralarla). 2006 yılında almanya da depozitosu hariç 0.75 euro ya satılmaktaydı. fransizkaner in yaman rakipleri bulunur. bunlar meşhur weiss lar paulaner ve erdinger dir. fakat fransizkaner, ilk aşkımız, gençlik arkadaşımız efes pilsen şişe ile birlikte gönlümüzde rakipsizdir. bu bira ile herhangi bir yerde karşılaşırsanız denemenizi tavsiye ederim..
  • 3 yıl önce wackende litrelerce içtikten sonra beşiktaş'ta tekrar içmek o güzel günleri hatırlattı. sonra 50lik bir şişeye 48tl vermenin hüznüyle ana geri döndüm. vergisini siktiğimin coğrafyası.
  • akaretler’deki craft beer labde 48 lira olan bira
  • weissbier (weizen) kategorisinde en kaliteli biralardan biri. su ana kadar bir suru weizen ictim, hell turunde simdilik favorim. uzun suredir dunkel'den uzagim, o yuzden dunkel'i icin kesin birsey soyleyemem. erdinger, paulaner ictiyseniz bir sonraki durak icin schofferhofer'i oneririm. ilk ikisi kadar populer olmasa da guzel bir bira, tadi franziskaner'e gore daha "otlu" ve tatli.
  • kendisini içtiğim günden beri bira kavramına yaklaşımım değişti. ama sorun şu ki, türkiye'de yok sanırım bu meret. efes pilsen diye yıllarca sidik içtikten sonra, bu o kadar tatlı o kadar keyifli geldi ki... çok lezzetli ve güzel bir biradır, adamın midesini yakmaz, su niyetine bile gider ki almanya malum biracı memleket ve franziskaner'i gördükten sonra adamlara hak verdim.

    aynı şekilde, franziskaner'in almanya'nın çeşitli yerlerinde otelleri vardır. bina üstlerinde malum rahip amca logoları bulunur. ben koblenz ve bonn arasında hausen wied bölgesindeki otellerinde kalmıştım, şirin ve temiz bir oteldi. üç yıldızlı olmasına rağmen bizdeki üç yıldızlardan daha düzgün işletiliyordu. yolunuz o civarlara düşerse aklınızda olsun.
  • amerika'da her yerde bulunmayan (bkz: draft), bulundugu yerde icilmesi gereken en guzel bugday birasi. bunu bilmeyenler gidip blue moon falan alirlar, shock top alirlar, usul usul gulerim icimden.
  • bayern munchen den sonra munih den cikmis en basarili sey....

    (bkz: bira bu kapagin altinda)
hesabın var mı? giriş yap