• stephen hawking'e gıcıktır bu biraz. hatırlarım bir keresinde cambridge çıkışı fred stephen'a "lan çok biliyosan git te gut teorisini birleştir sen göt" demişti de kafa göz dalmışlardı. disipline gitmişlerdi hatta...*
  • "uzay hiç de uzak değildir: arabanız dümdüz yukarı gidebiliyor olsa sadece bir saatlik yol"*
  • sabit evren modeli*'nin -hermann bondi ve thomas gold'la birlikte- başlıca kuramcılarındandır. bbc'de bir radyo konuşmasında big bang kelimesini küçümseyici olarak ortaya attığı 1950 yılından, 2001 yılındaki ölümüne kadar modelini düzeltmeye devam etmiştir. ayrıca (bkz: jayant narlikar)
    yayımlandığında dünya'da -ve hatta türkiye'de- tartışmalara yol açan evren modelleri, big bang ve "kuşkucu" yaklaşımlar hakkında bir bildiri için:
    (bkz: http://www.newscientist.com/…le/mg18224482.900.html)
    (bkz: http://www.cosmologystatement.org/)

    fred hoyle'un chandra wickramasinghe ile birlikte dünyada canlı evriminin uzaydan bilinçli varlıklarca gönderilen dönüştürücü yaşam-formlarının düşmesiyle gerçekleştiğini ileri sürmesi ve british museum'daki archaeopteryx fosilinin sahte olduğunu "ilan" etmesi ortodoks bilim çevrelerince "aykırı" olarak değerlendirilmesine neden olmuştur.
    http://www.google.com.tr/… and wickramasinghe&meta=
  • ingiliz astronom.

    big bang teriminin mucidi.
    1949 yılında bu terimi bbc'de bir radyo programında dile getirmiş.
    işin ilginci aslında kendisinin hayatı boyunca büyük patlamaya inanmamış olması.
  • yasaminin son demlerinde karbon atomunun ve oksijen atomunun enerji seviyeleri oraninda yasanabilecek cok kucuk bir degisikligin yasamin olusmasina engel oldugunu anladiktan sonra bir yaraticinin varligina inanan bilim adami. 2001 yilinda bournemouth'da vefat etmistir.

    ben de bir donem ingiltere'de yasadim ama o siralarda atomlardan, astronomiden bir haber sekilde pub'larda, galerilerde, festivallerde kiz pesinde kosarken neyi kacirdigimizi bilememisiz be sozluk. simdi olsa gider muzeye cevrilmis evini ziyaret ederdik, iki selfi cekerdik.

    edit: enerji seyiyesi diye birsey icat etmisim.
  • ingiliz matematikçi, astronom ve kozmolog. bilime katkılarından dolayı şövalyelik ünvanıyla (bkz: sir)ödüllendirilmiştir ve aynı zamanda bilimkurgu yazarıdır.
  • ...eğer bir böcek size şöyle deseydi: "lütfen bayan halsey, buraya basmayın; yoksa beni ezeceksiniz." ayağınızı çekmeyi düşünmez miydiniz? ...

    (bkz: the black cloud)
  • yıldız nükleosentezi konusunda bilime katkıları muazzam olan fred hoyle, hayatı boyunca anaakım bilimsel tezlerin çoğu ile ilgili, geçerli olduğu düşünülen teoriyle çelişen bir sürü hipotez ortaya atmış ve neredeyse tüm hayatı "tartışmalı" hipotezlerle geçmiştir. ölümünden sonra allahın varlığına kanıt olarak gösterilmesi de herhalde, tarihin kendisinden intikam almayı kolay kolay bırakmayacağına dair bir işaret. buradaki ironi öyle güçlü ki, tam gülümseyeceğim içimi derin bir keder kaplıyor. her şey bitti, fred hoyle gibi sürekli tartışmalı tezleri savunmuş ve bunu yaparken bile her zaman bilime sadık kalmış bir adam tanrının varlığına delil oldu he? ya sizin ben aklınızı sikeyim.
  • "uzay hiç de uzak değildir: arabanız dümdüz yukarı gidebiliyor olsa sadece bir saatlik yol." diyen ingiliz gökbilimci.
  • hep bir ateist olarak bilinen, ama sonra karbon elementi üzerinde yapdığı araştırmalar sonucunda, en küçük bir sapmada bile hayatın var olamayacağını anlayınca "evrenin yaratıldığı görülüyor... bir güç, bir akıl olması gerekiyor" diyerek üstü kapalı bir şekilde allah'ın varlığını kabul eden ünlü ingiliz fizikçi ve astronom.
hesabın var mı? giriş yap