• neden beğenilmediğini anlamadığım film, 90larda çok popülerdi. kaset dükkanlarında kopyası zar zor bulunurdu. bilmeyenler için kısaca bahsedeyim: 90larda kaset kiralama olayı vardı, her yerde dükkanlarıyla karşılaşmak mümkündü. bu filmi birkaç defa kiraladığımızı hatırlıyorum. en önemli özelliklerinden biri 3d gözlük verilmesiydi. bir tarafı kırmızı, diğeri tarafı mavi gözlük de kiralarlardı size.

    belki de bir benim beğendiğim filmdir. olabilir. çocuklukta etkilendiğiniz şeyler kalıcı olabiliyor. özel birkaç sahneden ve psikanalitik yönlerinden bahsedeyim.

    -filmin özellikle renkleri, 80leri yansıtması ve tabiiki soundtrackte 80lerin önemli progressive gruplarından fates warning'ın yapması oldukça etkileyici.

    -filmde ilginç metaforlar mevcut. yakaladıklarımı kısaca açıklayayım. mesela filmde oz büyücüsüne göndermeler mevcut. john rüyasında bir evde uyanır, kontrol edebileceğini düşünür, çıkmamak için direnir fakat yangın çıkar, ardından ev bir anda havalanır, bu esnada freddy'i batının kötü cadısı gibi süpürge üstünde yanından geçer.
    oz büyücüsü

    -yine bir diğer sahnede peter pan'e gönderme mevcuttur. freddy kendisine zarar veren ailelerin geçmişini silme amacıyla john' otobüsle hızla çarpar ve çocuk boyut değiştirir. o esnada bir delik açılır. orada da peter pan'e gönderme mevcuttur. john aslında bilinmeyen bir dünyanın kahramanı olarak diğer boyuta geçer ve hafızasını yitirir.
    peter pan

    -filmi güzel yapan taraflarından biri de inception'a bile konu olan çıkılmaz döngülerdir. sahnelerin birinde gençler arabayla springwood'dan çıkmaya çalışır ama çıkamaz. hep aynı heykele dönerler. heykelin mesajı şöyledir: the children shall endure, yani "çocuklar katlanacak"
    döngü

    -freud'a rüyalar üstünde gönderme yapılması daha ilginç. filmin başında doktor rüya terapisinden bahseder. yine bütün karakterlerle oedipus kompleksine ilişkin göndermeler vardır. rüyalar freud'da göre bilinçaltını simgelediği için freddy o karakterlerin bütün iç dünyasını bilmektedir.

    mesela freddy'nin kendisi de odipal süreç yüzünden psikopat olmuştur. annesi psikiyatri kliğinde 100lerce kişinin tecavüzüne uğrar. hem genetik aktarım hem annesi problemlidir.

    1) psikiyatrik tedavi göre duyma zorluğu çeken carlos'un rüyasında annesi tarafından öldürülmesi.
    2) spencer'ın babası yüzünden devamlı zorbalığa maruz kaldığı için tedavi görmesi ve yine rüyasında babası tarafından öldürülmesi
    3) tedavi gören tracy'nin babası tarafından tacize uğramış olması ve rüyasında freddy'nin babası kılığında görülmesi.
    4) john doe'nun freddy'i babası zannetmesi.
    5) yine esas kahramanız olan maggie'nin babasının freddy olması yine bunlara örnektir. esas karakterimiz ciddi bir çocukluk travması geçirdiği için psikolog olmuştur. tabii bir de maggie'nin "ben küçükken sarışısındım" metaforu mevcut *

    filmdeki doktorun güzel bir yorumu var: "freddy rüya-gerçeklik arasındaki çizgilerle oynuyor, onları sildi."

    tabiiki ufak bir süpriz de var. filmde johnny depp de oynuyor. sahnesi 42.dk civarı şöyle:
    johnny depp

    ilginç bir film, mantık hataları da olsa o dönemin ruhunu bence iyi yansıtan nostaljik bir yapımdır. şu son epik sahneyle bitireyim:
    1-2 seni almaya geliyor freddy.
    seni almaya geliyor

    ne demiş freddy?
    her kasabanın bir elm sokağı vardır.
  • 1991 yılında sinemalarımıza teşrif etmiş komik freddy filmi. konusu kısaca rüya yaratığı freddy'nin onu öldüren tüm fertlerin çocuklarını yokettikten sonra kurtuluşu için kızından yardım istemesidir. özellikle kızının rüyasında geçen son dakikalarda film üç boyutlu olmuş zaten bütün çocukluğu bu adamdan tırsarak geçmiş bendeniz'de derin yaralar açmıştır. diğer elm sokağı filmlerinin aksine çok eğlenceli olan filmde küçük bir rolde de johnny depp görülebilir.
  • freddy serisinin anasını belleyen film olarak hafızama kazınmış filmdir. 2. film a nightmare on elm street 2 her ne kadar başarısız olsa da kendini zar zor izlettirmiştir. fakat bu 6. film olmamış be abi. yıllardır bu seriyi arkadaşlarla zevkine arada açıp izleriz, bu filme geldiğimizde herkesin canı sıkılır, morali bozulur. filmin yönetmeni rachel talalay, zaten var olmayan yeteneğini bu filmin ardından 93 yapımı makinedeki hayalet adlı boktan ötesi filmle dünyaya kanıtlayıp madara olmuştu. şanssızlığıma o filmi de yıllar önce cine5'te izlemiştim. allahtan wes craven usta, 94 yılında bu film hiç çekilmemiş gibi davranarak new nightmare ile seriye son noktayı koymuştu da hepimiz rahatlamıştık.

    film zevkimizin, korku filmi endüstrisinin ağzına sıçmışsın be rachel talalay abla. yakışmamış sana.
  • shaolin soccer'dan sonra gördüğüm en geyik film.
  • a nightmare on elm street serisinin kanımca 2. filmle beraber en kötü filmi. yönetmenimiz ilk sinema filmini çeken rachel talalay. ki bu filmdeki muazzam(!) başarısından sonra 2 sinema filmi daha çekip kariyerine dizi yönetmenliğiyle devam etmiş. iyi de etmiş, çünkü senaryosunu da yazdığı final nightmare içinde birçok mantık ve zaman hatasını barındıran bir film. filmin müziklerine efsane gitarist brian may imza koymuş. filmimiz alışık olduğumuz gibi bir rüya sahnesi ve freddy’nin şakalarıyla başlıyor. ancak bir önceki filmde annesi tarafından cehenneme gönderilen freddy’nin tekrar nasıl ortaya çıktığını ne yazık ki göremiyoruz. yönetmenimiz olaya bodos girmiş.

    --- spoiler ---

    rüya sahnesinden sonra sorunlu gençlerin yaşadığı bir rehabilitasyon merkezine geçiyoruz. karşımızda yine sorumsuz ebeveynler var. yolu buraya düşen john doe, eğitmenlik yapan magge ile aynı rüyaları gördüğünü anlar. rüya uzmanı bir adamla konuşan maggie kararını verir. john ile birlikte karavana atlarlar ve springwood’a doğru bir yolculuğa çıkarlar. karavana kaçak olarak binen tracy, carlos ve spencer adındaki zıpçıktılar da olaya dahil olmuşlardır. bu üç zıpçıktı ne kadar isteseler de geriye dönemezler, kasabaya sıkışmışlardır. freddy için eğlence vaktidir. film süresinin bir kısmını bu üç gençle uğraşarak geçiren freddy asıl hedefi magge üzerinde çalışmaya başlar. maggie’nin fred krueger’ın kızı olduğunu anlarız. filmin son yarım saati içinde 3 boyutlu görüntüler içerdiği için maggie rüyalar alemine giderken 3 boyutlu gözlük takar. burdan biz de gözlüklerimiz takmamaız gerektiği sonucuna varırız. gerçekten dahiyane bir fikir (!). freddy ile kapışmalarından sonra onu gerçek dünyaya çeken maggie bir dinamit yardımıyla freddy’i paramparça eder ve dünyayı kurtarır.

    --- spoiler ---
  • gerçekten berbat ötesi berbat film. komik desen değil korkunç desen değil. kısacası çekici değil. e o zaman yıl olmuş 2017 niye bu filmi izledin de yorumluyorsun dediğinizi duyar gibiyim. ne bileyim işte can sıkıntısı diyelim.
  • 91 yilinda 7 yasindayken anne ve babami zorla adana’da ari sinemasi’nda izlemeye razi ettigim, sinemada izledigim ilk korku filmi. ızledigim de ilk 3d film ayni zamanda.
  • the final nightmare freddie filmlerinden freddie'nin oldugu yegane filmdir.. 3 boyutlu 10 dakkalik bolumu ilginctir..
  • bütün serinin içindeki en fantastik ve mantar kafası yaşatmış filmdir.bazı bölümleri komik, bazı diyalogları sonuçsuz, ve bazı sahneleri gereksizdir.
  • serinin ilk filminin ardından johnny depp'i ikinci defa konuk eden film. ancak, depp o kadar kısa görünür ki niye geldin o zaman diye sordurur insana. filmin açılış jeneriğinden sonra ekranda friedrich nietzsche'nin şu sözleri görünür :

    do you know the terror of he who falls asleep?
    to the very toes he is terrified.
    because the ground gives way under him.
    and the dream begins.

    hemen akabinde freddy krueger'dan bir söz gelir : welcome to prime time bitch

    ayrıca açılışta şarkı için (bkz: i'm awake now)
hesabın var mı? giriş yap