• 1801-1850 yillari arasinda yasamis olan 19. yuzyilin onemli bir politik iktisatcisi. bireycilige ve rekabetin faydalarina inanan bir dusunurun onemli eserleri arasinda proudhonizm'e bir tepki olarak yazilan "l'etat" (1849), "sophisms of protection" ve "harmonies of political economy" yer almaktadir.
  • fransız iktisatçısı, devlet adamı ve gazetecisidir. az tanınır.
    atilla yayla der ki: onu çağdaşı marx ile kıyaslarsak daha iyi anlayabiliriz. her ikisi de gelecek ile ilgili tahminlerde bulunmuşlardır. marx'ın tahminleri neredeyse bütünüyle yanlış çıkarken onunkilerin çoğu doğru çıkmıştır. buna rağmen marx herkes tarafından bilinirken onun adını işitenlerin sayısı oldukça azdır.
  • " hukuk, bireyin meşru haklarının kollektif organizasyonudur" diyerek zararsız,temiz bir hukuk tanımı yapmış kişidir..
  • sanayide korumaciligi hicveden cok hos bir "dilekce" yazmistir. kisaca: "mum, fener, yag, cadde lambasi, hayvansal mum yagi*, yangin sondurucu, recine, alkol imalatcilarindan ve genel anlamda isiklandirmayla ilgili her seyin ureticilerinden hukumete bir dilekce: lutfen gunesin sebep oldugu haksiz rekabeti derhal onleyiniz!"

    http://bastiat.org/en/petition.html
    http://bastiat.org/fr/petition.html
  • frederic bastiat tüccar bir ailenin oğlu olarak 1801'de bayonne' de doğdu. ailesine ait işyerlerinde çalışırken jean babtiste say ve adam smith' in serbest ticaret üzerine yazdığı eserlere ilgi duymaya başladı. 1844 ve 1845 yıllarında serbest ticaret ve gümrük vergileri üzerine ilk çalışmalarını yayınladı.
    fransız serbest ticaret birliği'nin ve bu birliğin haftalık olarak yayınlanan libre-echange gazetesinin kuruluşunda aktif rol aldı. korumacılığı savunanları ve proudhon'un sosyalist fikirlerini eleştirmiştir. bireyciliğe ve rekabetin faydalarına inanan bastiat’ in eserleri michel chevalier ve diğer liberal fransız iktisatçılarının fikirleri üzerinde etkili oldu.
    bastiat 1848 yılında seçmen meclisi ve yasama meclisi' ne seçildi.
    1850 yılında üzerinde çalıştığı economic harmonies kitabına son halini veremeden ölmüştür.
    bastiat' ın önemli eserleri arasında proudhonizm' e bir tepki olarak yazılan "l'etat" (1849), "sophisms of protection" ve "harmonies of political economy" yeralmaktadır.

    1964'te cumhuriyetçi parti kurultayında yaptığı konuşmayla hem kendi hayatını, hem de abd'nin tarihini değiştiren reagan, "devletin ekonomideki rolünün azaltılmasını ve vergilerin düşürülmesini" önermişt. bu görüşleri 1950'lerde general electric personeline verdiği ve büyük ölçüde frederic bastiat'ın kitaplarına dayanan "pazar ekonomisi" derslerinde oluşmuştu.
  • fransız düşünür ve siyasi iktisatçı. (d. 30 haziran 1801 - ö. 24 aralık 1850)

    1850 tarihli ce qu'on voit et ce qu'on ne voit pas (görünen ve görünmeyen) makalesinde bir çocuğun bir dükkanın camını kırmasının halk tarafından, her ne kadar talihsiz bir olay olsa da, en azından camcının yararına olduğunu düşünmesini ve bu düşüncenin nereden itibaren yanlış olduğunu anlatır.

    çocuk dükkanın camını kırarak elbet camcının bütçesine camın yenilenme masrafı kadar katkıda bulunmuştur. bunun bir daha tekrarlanmayacak bir kaza olduğu düşünülürse ekonomiye de pozitif bir etkisi olduğu inkar edilemez. ancak buradan yola çıkarak camları kırmanın, ekonomik açıdan, iyi birşey olduğunu söylemek cahilliktir. çünlü camcının bu işten kârı görünürde ve kolay algılanabilir olanken, görünmeyen ve anlaması daha zor yan etkileri de vardır.

    dükkan sahibinin tamirata ödeyeceği para ile yapabilecekleri mesela. eğer cam kırılmasaydı ve o para dükkan sahibinde kalsaydı, belki o parayla gidip meyve ve ayakkabı alacaktı. dolayısıyla manavın ve ayakkabıcının iş yapması, çocuğun camı kırmasıyla kısıtlanmıştır.

    farklı ekonomi ekolleri bu durumu farklı yorumlamışlardır.

    keynesyen ekonomistler çocuğun bazı durumlarda ekonomiye katkı sağlamış olacağını, ancak bunun olabilecek en iyi şekilde olmadığını savunurlar.

    avusturya ekolünden ekonomistler, ve bastiat, çocuğun faydalı bir iş yapmış gibi gözüktüğünü, ancak, örneğin, camcının çocuğa dükkanın camını kırması için para verdiğinin ortaya çıkması gibi bir durumun bir anda olayın tamamen farklı yorumlanmasına (adli ve ekonomik açıdan) sebep olacağını ileri sürerler.

    bir başka düşünce de camın kırılmaması durumunda belki de dükkan sahibinin o parayı harcamak yerine bir kasada saklayacağını ve bunun da manava veya ayakkabıcıya katkısı olmayacağı gibi camcının da hiçbir kazanç sağlamayacağını, dolayısıyla da çocuğun yine de ekonomiye faydalı bir iş yaptığını söyler.

    bu makaleden dolayı bastiat'ın adı savaş, terörist eylemler gibi pek çok farklı olayın ekonomik anlamının tartışıldığı ortamlarda pek anılır.
  • kendisinin kırık cam fenomeni üzerinde yazdığı makaleden esinlenerek yazdığım bir yazı için;

    http://ekonomiturk.blogspot.com/…masayd-camlar.html
  • "hukuk, herkese memesinden süt veren sağmak inek değildir" gibi nefis benzetmesi olan fransız düşünür.

    ölümüne negatif hukuk anlayışını savunmuş, pozitif hukukun (yani devlete ve insanlara sosyal, ekonomik vb. görevler yükleyen normların) sosyalizm getireceğini ifade etmiş uç liberal yazar.

    ekonomist olmasına rağmen liberalizme asıl katkısı la loi (hukuk) eseri ile olmuştur. hukukun yozlaşması üzerine öyle bir eserdir ki hukukun çürümüş amaçlara alet olan yönünü böyle etkili anlatan eser nadirdir. kanunların soygunları yasal hale getirdiğini, devlet okullarının, asgari ücretin, faizsiz kredinin, yoksullara yardımın, gümrük vergilerinin yasal yağmanın örnekleri olduğunu belirtir.

    (bkz: la loi)
  • zamanında m. simiot adlı bir milletvekili, paris-ispanya treni için ilginç bir teklifte bulunur. ona göre, eğer sözkonusu tren yolculuk esnasında bordeaux’da mola vermeye zorlanırsa, bu, oradaki ticaret için iyi olacaktır. insanlar trenden inip alışveriş yapmak zorunda kalacak ve hamallardan, restoranlara herkes bundan fayda sağlayacaktır. frederic bastiat ise kendi uslubunca bu teklife karşı çıkar ve "eğer bu anlamlı bir şeyse, neden her istasyonda bunu uygulamıyoruz?" diye sorar. öyle ya, tren ispanya'ya gidene kadar 14 istasyonda daha dursa ekonomi için daha 'iyi' olmaz mı?? elbette böylesi bir uygulama düpedüz, tüketicileri, üreticiler lehine sömürmek demektir.
  • "bir toplum ahlak ve hukuk içinde olmadığı zaman, vatandaşlar kendilerini bir çıkmaz içinde bulurlar. insanlar ya ahlaki değer yargılarını veya hukuka olan saygılarını yitirirler." - frédéric bastiat
hesabın var mı? giriş yap