• ukteci muhtemelen is yaptigi birisine fatura vererek is yaptigi sahis veya firmanin yapilan isi muhasebelestirmesini saglamak icin bu ukteyi vermistir.

    bunun iki yolu vardir, freelance calisan kisinin anlasmali da olsa, donemsel de olsa calistigi bir firma varsa faturayi onlara kestirtmesidir ya da freelance calisan kisinin tuzel veya ozel kisi olarak bir firma kurmasidir. zira sahislar fatura kesemezler.

    faturalar maliye bakanliginin denetiminde bazi matbalarda basilir veya kirtasiye veya bilgisayar ciktisi olarak alinanlar notere onaylatilarak fatura ibaresini kazanirlar.

    freelance'le is yapan kisinin sahis sirketi kurmasi sorumluluk ve kolaylik acisindan en rahati gibi gozukse de eger fatura talebi cok gelmiyorsa sirket kurmak yerine tanidiga fatura kestirmek en iyisidir.

    ayrica faturada %18'lik kdv farki dogar. genel de bu tur islerde xxx is+kdv seklinde konusulur.

    (bkz: kollektif sirket)
    (bkz: komandit sirket)
    (bkz: sahis sirketi)
  • freelance olarak uzun zaman çalışmayı düşünüyorsanız en karlı yöntem şirket kurup fatura kesebilmektir. aksi halde, herbir faturanın yaklaşık olarak %25-30'luk bir kısmını üzerinden fatura kestiğiniz kişiye vermek zorunda kalırsınız.
    şirket kurduğunuz taktirde - ki önerilen şahış şirketi kurmanız - masraflarınızı da düşebildiğiniz için karınız daha fazla olur.
  • ortalama ucyuz ytl ile bir sahis sirketi kurulup gerceklestirilebilecek olay. tabi muhasebecisiydi, vergisiydi, gider gostermeydi, birsuru ayrintiyla ugrasmak gerekecektir, ama yine de kafanin rahat olmasi ve musteriyle kurulan iliskide resmi-kurumsal olmanin verdigi rahatik ve ciddiyet icin deger...
  • tamamı yurtdışı müşterilere sahip olunca yapılması çok basit bir eylem. kafanıza göre bir firma yaratabilir ve sözde fatura kesebilirsiniz.
  • freelance olarak iş bulma sıkıntısı olmayan kişiler için, oldukça mantıklı bir seçim. örneğin, aynı işi yapan kişi 5 ytl maaş alırken, freelancer olduğu için kendini hem daha pahalıya satacaktır, hem de kdv farkını cebe atacaktır, bu rakam da , it sektörü için, 8 ytl'yi geçecektir.
  • bu konuda kafası karışan ya da farklı çözüm yolları arayanlar için güzel bir yazı;

    http://www.ozdtasarim.com/…al-sorumluluklari-1.html
  • gider pusulası kesebilir.
hesabın var mı? giriş yap