• kara, hava, deniz demiryolu gibi kombine taşımacılık gibi taşıma türlerinde sevkıyat, dağıtımı gerçekleştiren lojistik hizmeti veren kuruluş, kişi.
  • taşımacılık sektöründe armatör ile yükleyici arasında köprü görevini oluşturan, organizasyonunu yapan , malın gemiye yada uçağa yüklenme aşamasından nihai varış yerine teslim olana kadar ki geçen süreden sorumlu olan firmalardır.
    geçimini ise ödediği navlun ücretinin üzerine küçük bir miktar* profit koyarak ihracatçı yada ithalatçıya yansıtıp devam ettirirler.
  • herhangi bir taşımacılık türünde, kendi gemisi, kendi kamyonu olmadığı halde, kısaca özmal kullanmaksızın, piyasa içersinden toptan kiralama ve müşteriye perakende satış usulüyle, ithalat ve ihracat firmalarına hizmet veren kuruluş. türkçe olarak karşılığı nakliye komisyoncusudur. türkiyede genç olan bir sektör olup, dünyada gelecek vaad eden ilk 20 meslek arasında gösterilmektedir.
  • belli bir komisyon bedeli karşılığında yukun taşınması için araç, aracın taşıma yapabilmesi için de yuk bulmakla uğraşan ve bu şekilde piyasada yer etmiş nakliye aracılarıdır. abd dışındaki ülke limanlarına olan ihracatlarda kendi ülkelerinden aldıkları freight fowarder lisansına dayanarak firmalarınına ait konşimentoları kullanabilirken abd yuklemelerinde nvocc * belgesine sahip bir firmanın konşimentosuna gerek duyar bu lojistik işletmeleri. armatör ya da nakliyeci karşısında avantajlarından biri; gemi sahibi, kara nakliye firmaları ya da hava nakliyesiyle uğrasan hava yolu şirketleri sadece belli bir taşıma modunda uzmanlaşmışken freight forwarderlar kombine taşımacılık olarak adlandırılan kara, deniz, hava ve raylı taşımayı maliyetleri optimize edecek biçimde düzenleyebilirler. bazı ihracatcı firmalar da kendi bunyelerinde kurdukları freight forwarding ofisleri ile bu avantajlardan yararlanmışlardır.

    bazı freight forwarderlar armatörlerden fcl * bazında aldıkları konteynerleri ihraç mal hacmi bir konteyneri doldurmayacak derecede az olan firmalara lcl * bazında pazarlayarak, aynı konteyner içinde birden fazla ihracatçının kargosunu yukler. bu servise parsiyel hizmet adı verilir. ya da bazı durumlarda fcl olarak satılan bir konteynerde boş yer olması durumunda ayrıca lcl olarak farklı bir müşteriye de satılır ki bu durumda fcl navlunu ödeyen müşterinin kendi konteynerine başka kargo yuklenmesini istemeyebileceği düşünülerek dikkatli davranılmalıdır. *
  • "for vardır, for yoktur" esprisine malzeme olan bu insanlar işlerine karşı hem büyük bir nefret, hem de mükemmel bi sevgi duyarlar. tıpkı lanet olası bir bağımlılık gibi.

    muntazaman tır firması çalışanları ve kamyon şoförleriyle konuşarak nakliyenin nabzını tutarlar. düzenli olarak armatörlere küfür ederek ve "gemiyi ben kaldırmıyorum ki arkadaşım" türü münakaşalara girerek ömürlerini sürdürürler. gümrükçü bozuntularının ahkam kesmelerini ve burnu büyük acentelere şirinlik yapmayı ise sineye çekerler.
  • (bkz: komet)
  • aracılık ederek acentalara yük bulmalarına rağmen acentaların kendilerinden zaman zaman kurtulma çabalarına girdiklerinden şikayet ederler. freigth forwarderlar açısından onlardan kurtulunması çok saçmadır çünkü onların bakış açısına göre freight forwarder acentaya taşınacak yük bulur ve bundan 2 taraf da kazançlı çıkar. ancak acentalar bu sefer bulduğu yük bana getirdi ama bir daha ki sefere bulduğu yükü bana taşıtmayabilir bu yüzden ben müşteriyle aramdan freight forwarderları kaldırmayalıyım diye düşünebilirler. benim düşüncem ise acentaların freight forwarderlarla iyi ilişkiler yürütmesi gerektiği çünkü devamlılık sağlandığı zaman acentanın bir daha ki sefere yükü bana getirmez kaygısı ortadan kalkacaktır.
  • bilgisayarlar bulunmadan çok çok önce bu mesleği icra eden kişiler vardı. bu terimin kesinlikle mail forward etmek ile ilgisi yoktur. 350 sene önce bilgisayar vardı diyorsanız, size diyecek bir şey yok.

    en meşhurları için;

    (bkz: edward lloyd)
  • yükleyiciye karşı taşıyan gibi, taşıyana yani hatta karşı da müşteri gibi hareket ederler ve bu işten komisyen alırlar. çoğu durumda müşterinin drek hatla çalışmaktansa forwarder la çalışması daha karlıdır şöyleki forwarder hatla daima çalıştığı ve toplamda büyük miktarlarda yük gönderdikleri için fiyat konusunda iyi bi pazarlık yapabilir ve taşıma maliyetini yani navlunları düşürebilirler öyleki yükleyen forwardera komisyon ödediği halde kendi alacağı navlundan daha ucuza taşıtır. unutulmamalıdır ki düzenli hattlarda yani line larda çalışır bu komisyoncular
  • yük'e taşıyıcı - taşıyıcı'ya yük bulan bunun üzerinden komisyon koyarak geçimini ve devamlılığını sağlayan , kendine ait herhangi bir elleçleme veyahut ulaştırma aracı v.s bulunmayan , lojistiğin genellikle ağırlıklı olarak " taşımacılık " kısmı ile ilgilenen , kimileri sadece deniz , kimileri sadece kara , kimileri sadece hava yolu konusunda uzmanlaşmışken kimileri ise 3 ünü birden kullanan , bir nevi lojistiğin p.zevengliğini yapan meslek dalı...

    freightforwarderlığın en güzel yanı hemen hemen hiç bir yasal risk taşımamasıdır... malın çalınması , kaybolması , yanması , müşterinin ücreti ödememesi gibi durumlarda müşteri veya nakliyatçı ile forwarder karşı karşıya kalmamakdadır. çünkü forwarder olarak biz burada sadece komisyonumuzu almakdayız...

    80'ler sonu 90'lar başında lojiistiğin türkiyede yeni yeni geliştiği dönemlerde oldukça karlı bir iş iken şuanda rekabetin artmasından ve bu işi yapanların 2000'li yıllarda pıtrak gibi çoğalmasından + internetin artık herkesin elinde olması ve müşterilerin forwarder yerine nakliyecilere direkt ulaşmasının kolaylaşmasından dolayı sadece türkiyede değil tüm dünyada durma noktasına gelmeye başlamıştır. fakat müşterinin bunca olanağına rağmen direkt nakliyeciler ile görüşmek yerine forwarderlara yönelmesinin en büyük sebebi şüphesiz ki forwarderların nakliyeciler ile olan sıkı işbirlikleri ve işlerini daha kolay yaptırabilme yetenekleridir. ayrıca forwarderların bir diğer avantajı çalıştıkları ve hizmetinden memnun kaldıkları ulaştırmacı - nakliyecilere sürekli olarak müşteri akışı sağlamalarıdır.

    müşteri gelir " benim şu kadar ton malım var şuradan şuraya gidecek "'der , forwarder nakliyenin planlamasını yapar , taşımacı şirketler ile görüşür , bu işin üstesinden gelebilecek en iyi ve mümkün mertebe müşteriyide kaçırtmayacak derece ucuz olan firmayı bulur , navlun fiyatı üzerine belirli bir kar marjı koyarak müşteriye iletir veya nakliye firmaları anlaşmalı oldukları forwarderlara bu navlun ücreti üzerinden belirli bir komisyon verir. forwarderlıkdaki altın kural iş tamamlanana kadar nakliyeciye - müşteri adını veya müşteriye nakliyeci adını vermemektir , bu gibi durumlarda müşteri veya şirketler fowarderları aradan çıkartmaya çalışabilirler. her ne kadar forwarderların malın başına birşey gelmesi durumunda yasal sorumlulukları olmasada işlerinin sürekliliğini ve piyasadaki saygınlıklarını sağlamak açısından gönderdikleri her 1 kg ürüne bile gözleri gibi bakmaları gerekmektedir.

    bir müşteri veya nakliyeci olarak forwarderları aradan çıkartmaya çalışmanın en büyük tehlikesi kara listeye girmenizdir... bu durumdan haberdar olan diğer forwarder şirketler sizinle iş yapmakdan çekinebilir , buda doğrudan malınızı taşıtabilmek yada nakliyeci olarak mal taşıyabilmek için daha çok efor ve para sarf etmeniz gerektiği anlamına gelir ki hepimizin bildiği üzere ticaretin dini imanı para'dır... o yüzden pek çok nakliyeci veya müşteri forwarderlardan şikayetçi olsa dahi böyle bir g.tlük yapmaya pek yanaşmazlar... bunu biyolojideki mutualizm'e birebir benzetebiliriz. forwarderlar sayesinde müşteriler kaliteli nakliye hizmeti alacaklarından ve kazıklanmayacaklarından emin olurken , nakliyecilerde paralarının ödeneceği konusunda emin olurlar. bu durumda forwarderları piyasadan tamamen silmeye çalışmak ileri zamanlarda karmaşıklığa ve doğrudan işlerin yavaşlamasına neden olabilmektedir.

    piyasada çok sık olmasa da yeri geldiğinde forwarderların , başka bir forwarderdan fiyat talep ettikleri dahi olur... tabii bu müşteri için kötü bir haber olsa dahi işinin yapılacağının daha garanti olduğu anlamına gelebilir. genellikle bu durum malların birden çok ülkeden geçmesi gerektiği veya kombine taşımacılığın kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda ortaya çıkar.
hesabın var mı? giriş yap