• oncelikle vites kademeli olarak du$urulur, guvenli bir $ekilde yol kenarina yana$ilabilir durum var ise, yeterli hiza inildiginde el freni yavasca yine kademe kademe cekilir. hic biri sonuc vermez ise ve aracta sofor (siz) disinda kimse yoksa, cansiz bir hedefe arabanin sag tarafi ile vurulur.
  • (bkz: motor freni)
  • eğer freni patlayan aracın içerisinde ve aracı kullanan kişiyseniz başka da kimse yoksa atlayın gitsin araba nasılsa durur kime ne olur ile fazlaca ilgilenmeyin kader utansın, aracın içerisinde başka kişiler de varsa atlamadan önce patladı laaa patladı laaa diye çığırın ki olur ha kurtulurlarsa niye bize haber vermedin lan şerefsiz demesinler siz atlarken araçtakiler garipsemesinler. aracın içerisinde yolcuysanız ve şöför patladı laaa patladı laaa diyerek arabadan atladıysa durum kötü demektir panik yapmadan siz de aracın kapısını açıp şoförün arkasından atlayın yakalarsanız bir ara da şoförü pataklayı verin. eğer araçta değilseniz ancak freni patlamış araç üzerinize doğru geliyorsa ve şöför patladı laaa patladı laaa diyerek atladyısa sıçtınız demektir, kaçın hemen
  • eger bisiklette iseniz ayaklarinizi yere surtturerek durmaya cali$in. hiziniz yuksek ise ayaginizi on tekerlegin donmesini engelleyecek $ekilde kullanmaniz iyi olabilir.
  • uzay gemisindeyseniz yavasca ters itki motorlarini calistirin. oda ise yaramiyorsa birakin gitsin, uzayda salinsin.
  • aracınızın frenine dokundunuz ve pedalın boşaldığını fark ettiniz. şimdiki arabalarda pek rastlanmasa da hava yapmış olması ihtimaline karşı öncelikle hızlı hızlı bir kaç kez fren pedalına basın. buna pompalamak denir ve eğer hava yapmışsa herşey kolayca düzelir, fren tutar.

    ha baktınız bi bok değişmedi şimdi iki seçeneğiniz var:

    hiç vaktiniz yoksa aracınızı sağ veya sol köşelerinden birini duvara veya yakınlardaki sizi durdurabilecek herhangi bir şeye çarpın. araçların köşe kısımları dirençli kısımlar olup buralardan çarpmak bodoslamadan daha hayırlıdır diye bir genel düşünce vardır.

    ha biraz vaktim var, biraz da eğlence olsun diyorsanız hemen vites küçültün. hızlı bir şekilde ve sırasıyla 1. vitese kadar inin. vites küçültürken vaktiniz varsa aracın motor devrinin ve hızının küçülttüğünüz vitese uyum sağlamasını bekleyin, bunu vitesi düşürürken debriyajı yavaş yavaş bırakarak da yapabilirsiniz. durum o kadar da basit değilse gerekirse iki vites birden küçültüp debriyajın ve vites kutusunun ömrünü tüketebilirsiniz. bu durumda araç, çekiş olan tekerlekleri hız yüksekse kilitlenerek, geçtiğiniz vitesin gaz basmadan yapabileceği maksimum hıza kadar düşer.(yani mesela yokuşta vitesle iniyorsunuz, gaza basmadan. araba her viteste belli bir hızın üstüne çıkmaz gaza basılmadıkça, o hadise.)

    1. vitese inince el freni ve belki de aracın bir taraflarını kaldırıma ya da diğer araçlara, refüje vs. sürtme yardımıyla araç durdurulur.

    bu işlemleri yaparken : 1. debriyajın amına koyabilirsiniz. 2.vites küçültürken aracın mevcut hız ve motor devrine göre aracın kabul edilebilir devrinin üstüne çıkabilir, motor çatlatabilirsiniz. 3. el frenine kastırarak arka fren balatalarını ciddi şekilde yorabilirsiniz. 4. oraya buraya çarparken aracınıza ve içindekilere zarar verebilirsiniz. 5. vites kutusunda onarılmaz hasarlara neden olabilirsiniz.

    soğukkanlı olmak ve kendinize ve diğer insanlara minimum zarar vermek elinizde.

    kadınlar için not: yukarıda anlatılanları uygularken hiç bir şekilde gaza basmayın.

    (bkz: #4052994)
  • vites küçültültme. ancak aşağıdaki gibi tepkilere sebep olabilirsiniz.

    5. vitesten 3. vitese
    aracın tepkisi: grooooaaaahhhhhhaaayyyyymınagoyuuuuumm.

    3. vitesten 1. vitese
    aracın tepkisi: hhhhhhhhhheeeeeeeeeebebebbbeeenizikiiiiiiiiim

    5. vitesten 1. vitese
    şoförün tepkisi: ha siktir motor düştü.
  • fren patlaması durumunda motor freni seçeneğini kullanacak arkadaşların dikkat etmeleri gereken bir diğer sevimsiz durum ise düşmek istediğiniz vitese göre süratinizin yüksek olması ve bundan dolayı da vitesin geçmemesi olabilir.

    bu durumda vites boşa alınır, debriyaj bırakılıp gaz verilir. (şöyle temiz bir 5-6000 rpm) devir düşmeden debriyaja tekrar basılıp vites küçültülür. ara gazı olarak da anılan bu manevradan sonra debriyajı bırakıp bırakmamak sizin hür vicadanınıza kalmıştır efem.

    daha radikal çözümler için ise arkadan çekişli araçlarda el freni çekilir, tekerlekler dönmezken geri vitese takılır. el freni bırakılır, debriyaj konusu yine hür vicadanınız ve iq'nuz arasındaki seçime kalır.

    *
hesabın var mı? giriş yap