• boya tekniklerinden , gereçlerinden biridir.fresk tekniği , çok eski çağlarda da kullanılırdı.örneğin eski mısırlılar , yunanlılar duvar üstüne işlenmiş freskler yapmışlardı.tutkallı maddeler , ya da kireç ,yumurta akıyla sulandırılmış toz boyalar, harcı henüz nemli olan duvarlara sürülür.harç kururken boyayı emer ve freskle yapılan resimler böylelikle duvar yapısı ,bünyesiyle birleşmiş, kaynamış olur.
    fresk tekniğiyle resim yapmak çok güçtür. çünkü bu gereç ,yağlı boya gibi ne kazınabilir, ne de üst üste sürülmüş renk katmanlarını kaldırır.duvar üstüne çizili desenleri ressam çabuk ve bir sürüşle boyamak zorundadır.
    raphaello, michelangelo, masaccio gibi rönesans ressamları kilise ve saray duvarlarında büyük çapta freskler yapmışlardır.
  • ımmanuel kant groteskin mimarlıktaki yansımasını çirkin olarak tanımlamakta ve bunu yaparken de fresk örneğini vermektedir,yöntem olarak olmasa da mecazen fresk bu anlamda da kullanılmaktadır.
  • romanesk* dönemde öne çıkan duvardaki resim sanatı.
  • yukarıda da belirtildiği üzere yapım esnasında yer alan kimi zorluklardan dolayı mannheim palace church daki tavanda bulunan eseri düşündükçe akla deli sorular eşliğinde bunu yapan insan olamaz diye düşünürken buluyorum kendimi

    nasıl bir sabır, emek ve özen göstermişler ki hayran kalmak ve saygı duymamak elde değil
  • duvarlara alçı üzerine yapılan resimler.
  • bu tekniğin rönesans döneminde kuzey ülkelerinde kullanılmamasının en önemli sebebi iklim farkıdır. kuruma süresi sıcak iklimlere göre çok daha uzun olduğundan kuzeyli sanatçılar ** ağırlıklı olarak yağlı boya kullanmışlardır eserlerinde.
  • son büyük üstadı 18. yüzyılda yaşamış venedikli giovanni battista tiepolo olarak kabul edilen, tekrar diriltilesi bir sanat dalı.

    üstadın juno and luna isimli eseri: fresk
  • duvarın sıvanmasından sonra kireç harcı daha ıslakken uygulanır. fresko tekniğinde yalnızca kireç zeminle tepkimeye girişmeyen boyalar kullanılır. kuruma sürecine bağımlı olarak ressam boyayabileceği kadarlık bir alanı sıvar. buna gerçek fresko (buon fresco: iyi fresko) adı verilir.

    fresko ressamlığı özellikle renklerin farklı açılma dereceleri üzerine büyük bir deneyim gerektirir. çünkü renklerin son ton değerleri haftalar sonra, sıva tabakaları kuruduğunda ortaya çıkar. en eski fresko örneklerine anadolu’da çatalhöyük ve hacılarda rastlanmıştır. uruk dönemine ait tel ukayr’da “boyalı tapınak” freskoları, mezopotamya sanatındaki en eski örneklerindendir.
  • çoğunlukla hristiyan, budist ve hinduist topluluklar tarafından yapılmış duvar süsleme sanatı. türklerde ilk kez uygurlarda görülmüştür ve daha sonrasında osmanlılar tarafından devam ettirilmek için çalışmalar olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap