• 1914 yılında fırsat maliyeti kavramını iktisat literatürüne sokan avusturyalı ekonomist.
  • 1926 yılında viyana’da ölen avusturya iktisat okulu’nun avusturyalı iktisatçısı. carl menger ile aynı dönemde alternatif maliyet teorisine farklı görüşler öne sürmüşlerdir.

    carl menger, üretim yapısını ve fiyatlandırılmasını talebin belirlediğini söyler. malın faydası da değerini belirlemektedir. üretim girdilerinden birinin bir birim azalması ile diğer girdiler sabitken bir fayda kaybı oluşacağını, değişken üretim faktörünün değerinin de toplam üretimin azalmasıyla belirlendiğini belirtir.

    weiser ise üretimden çıkarılan faktörün üretiminin arttırılması ile oluşan üretim fazlasının o faktörün değerini belirttiğini söylemektedir. maliyet, bir birim artışın diğer faktörlerde oluşturacağı azalma ile belirlenir. bir üretim faktöründeki azalış diğer faktörlerin verimini de azaltır. toplam ürünün azalması söz konusuylen girdilere ödeme yapılırsa toplam üründen daha büyük bir ürünün girdilere dağıtılması gibi bir problem ortaya çıkar. bu yüzden girdilere ödeme marjinal verim ile belirlenmelidir.
hesabın var mı? giriş yap