• hitler döneminde almanya'yı terkederek, türkiye'ye yerleşen alman aydınlarından prof. dr. fritz neumark
    birgun öğrencileri arasında geçen bir söyleşinin "tutanağı" yıllar sonra elektronik posta aracılığıyla avrupa fısıltıları'na da ulaştı. prof. neumark, istanbul'da öğrencilerinin bir kısmıyla çıktığı bir gezide gerçekleştiği belirtilen bu söyleşide türkiye-batı ilişkileri üzerine oldukça ilginç tezler dile getiriyor. batılı bir aydının yarım asır önceki tezleri bunlar: bazıları geçersiz, eskimiş ya da tartışılır durumda...ama bazıları günümüzdeki gelişmelere en uygun yanıtı veriyor: öğrencilerden biri prof. neumark'a şu soruyu sorar: "avrupa bizi neden sevmez?". neumark şu cevabı verir:
    "çok samimi olarak itiraf edeyim ki, avrupalı türkleri sevmez ve sevmesi de mümkün değildir. asırlardır kilisenin türk ve islam düşmanlığı hıristiyanlar'ın hücrelerine sinmiştir.
    sebeplerine gelince:
    1. müslüman olduğunuz için sevmez. ama laiklik şöyle dursun, hıristiyan olsanız da size düşman olarak bakmaya devam eder.
    2. sizler farkında değilsiniz ama, onlar şu gerçeğin farkındadırlar: tarihten türk çıkarılırsa tarih kalmaz. osmanlı arşivi tam olarak ortaya çıkarsa, bugünkü tarihlerin yeniden yazılması gerekir.
    3. avrupa'nın pazarı idiniz. şimdi avrupa'yı pazar yapmaya başladınız.
    4. en az 400 yıl avrupa'da sırtımızda ve ensemizde at koşturdunuz.
    5. selçuklular anadolu'yu, osmanlılar ise orta avrupa ve balkanları haçlı ordusuna mezar ettiler.
    6. sizi silah ile yenemeyenler, sizleri kendilerine benzeterek hakimiyet sağladılar.
    7. selçuklu ve bilhassa osmanlı, islamiyet uğruna her şeyini feda etmeseydiler, islamiyet bugün belki sadece hicaz'da varlığını devam ettirirdi. kaldı ki vehhabiliği kuranlar da, ingiliz dominyon bakanlığı'nın adamlarıdır. batı her yerde islamiyet'i, sapık inançlara kanalize etti. ama osmanlı, asr-ı saadet'i devam ettirdi.
    8. kilise size kin kusmaktadır. ve sebepleri yukarıdadır.
    9. ben türkiye'ye geldiğimde 2 üniversiteniz vardı, şimdi 19 üniversite var.
    10. sizler, gerçek hüviyetinize döndüğünüz an avrupa'nın refahı ve medeniyeti yıkılır.
    11. yine sizler, avrupa'nın tarihi düşmanısınız ve daima düşman olarak kalacaksınız."
  • kimdir nedir tanımam bilmem ama "bir söyleşi" sırasında "yukarıda belirttiğim hususlar üzerine..." gibi bir cümle kuracağına ihtimal vermiyorum.
  • nazilerin iktidara geldiği 1933 yılında almanya' dan kaçıp türkiye' ye yerleşen alman ord. prof. dr. 1952 yılına kadar türkiye' de yaşamış; istanbul üniversitesi iktisat ve hukuk fakültelerinde maliye ve iktisat dersleri vermiştir. kamu maliyesinin türkiye' deki öncülerindendir.
  • bir uydurma felansa, sözkonusu adamın bu maddelerle alakası yoksa bilmem, ama bu maddeler gerçekten sıralandıysa ya, "ulan yeni geldiğim memlekette rahat edeyim, nasılsa bunlar boğazlarına kadar aşağılık kompleksine batmış, vereyim gazı gitsin" diye düşünmüş bu adamcağız ya da on numara süzme salakmış...

    3 numara da şahaneymiş ha: "avrupa'nın pazarı idiniz. şimdi avrupa'yı pazar yapmaya başladınız." oldu canım...
  • https://youtu.be/q9ucvvjnfc8

    ıstanbula kaçış (flucht nach ıstanbul)

    1986 yilinda onunla yapilan bir söyleşi.
    ölümünden bir kac yil önce cekilmis.

    keşke türkce altyazili olsa.

    merhum prof. fritz neumark, atatürk ile anisini, eski istanbulu ve türkiye de yaşadiklarini anlatmiş.
  • i.ü iktisat fakültesinin kurucu hocalarından, maliye konusunda uzman, saygıdeğer iktisatçı.
    hocamız erol manisalı, cumhuriyet'teki makalesinde, fritz neumark'la ölümünden 2 yıl önce almanya'da sohbet ettiklerini ve ona "1933’te atatürk türkiye’sine kaçışınızda esas neden yahudiler üzerindeki baskı mıydı?" diye sorduğunu, neumark'ın da ona -kendi ifadesiyle- hiç beklemediği bir yanıt verdiğini anlatıyor. "yahudilikle ünsiyetim* yoktur. esas korkum almanya’da meslektaşlarımın birçoğunun hitler rejimine yakınlaşmalarıydı. onlara benzemekten korktuğum için türkiye’ye sığındım." demiş.
    erol hoca, ionesco'nun daha sonraki yıllarda (hoca'ya göre 1958, diğer kaynaklara göre 1959) yazdığı gergedanlar oyununa gönderme yaparak, neumark, gergedanlaşmamak için türkiye'ye kaçmıştı, diyor.
    fritz neumark'ın bizimle ilgili bir yorumu da var:"türkler pek farkında değil ama avrupalılar şu gerçeğin farkındadır: tarihten türkler çıkarılırsa, ortada tarih kalmaz."
    iktisatçılığı bir yana, zarif bir misafir, iltifatta cömert bir insanmış.

    *ünsiyet: tanışıklık, ahbaplık
  • türkiye'de iktisat öğreniminin gelişmesinde ve gelir vergisi yasalarının hazırlanmasında önemli katkıları olan alman iktisatçı. 1900'de doğdu. hitler almanyasından 1936'da türkiye'ye göç ederek, istanbul üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak katıldı. 1952 yılı başına kadar türkiye'de kaldı. üniversitede, maliye ve iktisat dersleri verdi. türkçe olarak çok sayıda eser yayınladı. türk üniversitelerinde halen görevli bulunan çok sayıda iktisat ve maliye öğretim üyelerinin hocasıdır.
    türkiye'den ayrıldıktan sonra frankfurt üniversitesinde uzun yıllar görev yapan ve rektörlüğünde bulunan neumark, kamu maliyesi alanında milletlerarası kuruluşlarda görev yapmış ve vergi alanındaki incelemeleri yönetmiştir.
  • kitaplarından bazıları maliyeye dair tetkikler, vergi politikası, umumi iktisat teorisi, mukayeseli hukukun maliye ilmindeki önemi duayen hoca. istanbul iktisatın ordinaryusu.
  • gelir vergisi sistemimizin mimarıdır. atatürk döneminde türkiye'ye gelen bilim insanlarındandır.
  • “boğaziçi’ne sığınanlar” adlı anı/biyografi kitabı türkçe’ye de çevrilmiştir, ilgililerine duyurulur.
hesabın var mı? giriş yap