• fujifilm ile geçen 10 senenin ardından genel bir değerlendirme yazısı yazmaya karar verdim.

    fujifilm fuji x-mount apsc sistemini 2010'lu yılların başlarında geliştirmeye başladı. x- mount lensleri 4 ayrı jenerasyonda inceleyebiliriz. ilk dönem 35mm f1.4, 18mm f2, 23mm f1.4, 14m f2.8, 16mm f1.4 (sadece bu lens wr'dır) gibi lensler. bunlar yavaş fokuslayan, focus breathing problemleri olan, weather resistance özellikleri bulunmayan, filmsi vintage görünüm veren lensler. ikinci dönem f2 serisi diyebileceğimiz, görsel olarak leica lenslerine benzeyen 35mmf2, 23mmf2, 50mmf2 diye gruplayabileceğimiz hızlı focuslayan, nispeten az focus breathing problemine sahip, wr özelliği olan oldukça küçük lensler diyebiliriz. üçüncü grup kırmızı etiketli 16-55f2.8, 50-140mmf2.8, 8-16mmf2.8 gibi wr özelliği olan yüksek kaliteli zoomlar diyebiliriz. bunlar gerçekten workhorse diyebileceğimiz iyi lensler. 4. jenerasyon lensler ise 18mm f1.4, 33mmf1.4, 23mmf1.4 diye gruplayabileceğimiz wr özelliği olan en yeni grup lensler. bunlar çok çok hızlı focuslayan, focus breathing problemi olmayan profesyonel video ve fotoğraf lensleri diyebiliriz. bunun dışında tekil olarak incelemek gereken tele lensler ve amatör kullanıma yönelik kit lensler de mevcut. fujifilm lenslerinin en önemli özelliği metalden çok kaliteli üretilmiş olmaları ve neredeyse hepsinin lens üzerinde aperture ring ile üretilmiş olması.

    açıkçası bütün bu lensler arasında ben fujifilm sistemin fotoğraf için erken dönem 35mm f1.4 gibi lenslerle kullanılmasını öneriyorum. video için ise geç dönem 33mm f1.4 gibi lenslerle kullanılması uygun olacaktır. apsc sistemlerin en yüksek performansın alınabilmesi için bu tip prime lenslerle kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum. workhorse diye nitelendirebileceğiz zoom lensler de son derece profesyonel sonuçlar verecektir ama sistemi limitlerine taşımak konusunda f2.8 aperture apsc bir sistemde kullanıcıyı kısıtlayacaktır.

    body'lere gelince fujifilm body'ler bugüne kadar aynı jenerasyonda aynı sensör ve işlemcileri kullanmasıyla tanınıyordu. yani daha pahallı olan xt1 ve ucuz olan xt10 arasında sadece kontroller ve dinamik aralıkta ufak farklar dışında bir değişiklik yoktu. yani xt1, xt10 veya xpro1 aslında özünde çok minimal değişikliklere rağmen aynı teknolojiyi kullanıyor ve aynı kalitede fotoğraf üretiyorlardı. bu gelenek 2023 senesinde bozuldu. aynı dönemde piyasada olan h2s, xt5 ve x100v artık tamamen farklı sensörler ve işlemciler kullanıyorlar.

    body türlerini farklı başlıklarda inceleyebiliriz.

    ilki xt1, xt2, xt3, xt4, xt5 gibi kameralardan oluşan grup. bu grup aslında fujinin kendi tanımlamasına göre aslında foto ağırlıklı bir grup. bu gruptaki body'ler xt2 ile fotografın yanında ek olarak video çekmeye de başlıyorlar. bu gruptaki xt4 hariç bütün kameralar birbirinin yeni versiyonu sayılabilir. fuji bu grubun içinde xt4'ü açıkça yayınladığı reklamlarla bir hata olarak gördüğünü açıkladı. bunun temel nedeni x-t4'un hem fujifilm sensörlerini üreten sony ürünlerini hem kendi ürünlerini kanibalize edecek kadar başarılı, üstün bir kamera olması. bu nedenle fuji son jenerasyonda bu kamerayı değiştirdi ve daha pahallıya sattığı başka kameralar sundu. bütün ürün grupları içinde xt4 gerçekten çok özel ve başarılı bir üründü ama fuji kendisi sensör üreticisi olmadığı için bu ürünün devamını getiremedi. genel olarak grubu inceleyecek olursak 17 mp den 40 mpe artan çözünürlüğü, body üzerinde eski analog kameralar gibi bulunan analog shutter speed ve iso ayarları ile fotoğraf ağırlıklı kameralardan oluşur. ( tekrar belirteyim hem video hem fotoğraf çekebilen efsanevi bir hibrid olan xt4 hariç) (aynı grubun xt10, xt20 gibi isimlendirilen bazı analog kontrolleri, wr özelliği ve minimal teknik özellikleri eksik olan daha ucuz bir versiynu da hep üretildi. bu grubu da bir alt grup olarak ele alabiliriz.)

    ikinci grup xh1, xh2 ve xh2s gibi kameralardan oluşan fujinin bayrak gemisi grubu. aslında fuji bu grubu bir türlü tam konumlandıramadı. xh1 hep xt3 ve xt4'ün gölgesinde kaldı. xh2 hep xt5in gölgsinde kalacak gibi gözüküyor. bir tek xh2s stacked sensörü ve sunduğu üstün auto focus kalitesiyle gerçek anlamda bayrak gemisi olarak nitelendirilebilecek bir kamera. bu anlamda xh2s gerçekten piyasada video işi yapanların kullanabileceği çok kaliteli bir hibrid. fakat fiyat performans olarak fullframe/35mm kameralara pek de bir avantaj sağlamadığı için geride kalıyor. bu grup ayrıca analog kontroller yerine tamamen modern rollerlar kullanan tek fuji grubu.

    üçüncü grup x-pro grubu. bu gruptaki kameralar evf yanında ovf de kullanan, leica rangefinder tarzı kameralar. fakat manuel focusing istendiği gibi kısa stroke ile çalışmadığı ve focus by wire olduğu için leica kameralara olan bu benzerlik sadece görselde kalıyor. bu gruba rangefindera benzeyen otofokus kameralar diyebiliriz. evf + ovf yani optik vizör kullanımı neden ile tercih edilen kameralardır.

    dördüncü grup kameralar x- pro grubun ucuz alternatifi diyebileceğimiz e serisi. (bakınız xe1, xe2, ... ) e serisini fotoğraf tarihinde hep economik alternatifler için kullanıldığını biliyorsunuz. (bakınız nikon e-series lensler) bunlar arka ekranı sabit, ovf'i olmayan, bazı tuşları eksik fakat aynı kalitede fotoğraf üreten xe1, xe2 gibi kamera bodylerinden oluşuyor. fotoğraf amaçlı üretilen bu kameraların fuji'nin en ucuz grubu olduğunu söylemek mümkün.

    son olarak x-mount sistemiyle ortak işlemciler ve sensörler kullanan ama sabit objektifli yani sisteme dahil olmayan x100, x100f, x100v gibi kompakt kameralar mevcut. bu grup 23mm f2 (35mm dengi) lensler kullanan fujinin en başarılı serilerinden birini oluşturuyor. xpro serisi gibi hem evf hem ovf kullanıyor. boyutu ve başarılı pancake lensiyle alınabilecek en kaliteli dijital vintage kompakt kameralardan birisi. bu nedenle ülkemizde bile genellikle yok satıyor.

    bütün bu kameralar arasında fujifilm xt2 ve xt20 km taşı diiyebileceğimiz yumuşak, 24 mp sensörleriyle filmsi fotoğraflar çekmek için bütün özelliklere sahip, eski olmalarına rağmen çok kaliteli kameralardır. spor ve doğal hayat hariç, fotoğraf çekmek için bu jenerasyondan daha üstün kameralara ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. iso performansı olsun, otofokus olsun, koşan bir ayının gözünü netlemeye çalışmıyorsanız bu jenerasyondan kameralar işinizi görecektir.

    bütün bu gruplara sokamadığımız bir kamera daha var: xs10. fujinin xt4 döneminde çıkardığı, daha çok xh2s'e benzeyen, xt40'a in body stabilisation yerleştiremedikleri için çıkardıkları, fujinin 2. hatası ve en başarılı fiyat performans ürünü diyebileceğimiz kamera. (aslında herkes bir xt40 bekliyordu, ama bu dönemde 10,20 diye giden seri bozuldu) gerçekten fuji almak isteyenlere ve vintage görünüme çok takılmayanlara önerebileceğimiz fujinin gizli hazinesi diyebiliriz bu kamera için.

    son olarak gelelim film simülasyonlarına. fuji aslında ülkemizde çok bilinmese de tarihte bilinen çok başarılı bir orta format kamera üreticisi. hasselblad lensleri üretecek kadar becerikli bir teknoloji devi. fakat fotoğraf dünyasındaki asıl becerisi adı üzerinde film üretmedeki tecrübesinden geliyor. sony, canon, nikon, leica gibi markalar renk kimyası geliştirme sorunlarıyla son 20 senedir tanışmışken fujinin bu konuda neredeyse 100 senelik bir tecrübesi var. fuji bir kamerayı elinize aldığınızda ve ilk kullanmaya başladığınızda gerçekten bu konudaki farkı anlıyorsunuz. ben kişisel karşılaştırmalarımda bugüne kadar sadece z sisteme geçtikten sonraki nikon kameraları fujinin renk kimyasından başarılı bulduğumu belirteyim. bu anlamda diğer bütün markalara karşı ciddi anlamda avantajlılar. bunu yanısıra fuji post edit işlemlerini en aza indirmek üzere amatör kullanıcılara yönelik film simülasyonları da sunuyor. yani lightroom, capture one gibi programları kullanmadan dijital fotoğraflarınızı bir derece editlenmiş olarak almanızı sağlıyor. hatta isim kullanım hakkı olmayan kodak filmlerini bile fujiweekly gibi bir site üzerinden elde etmeniz mümkün. elbette bu editleri enhancer gibi software pluginleri ile yapmak çok kolay ama amatör kullanıcı için ayrıca bir zaman ve uğraş olduğunu hatırlamak lazım.

    fujifilm geçmişte x-mount aps-c sistemleri için çıkardıkları kameralara seneler sonra bile firmware update'ler vermesiyle tanınan, düzgün fiyat politikalarıyla bilinen, kullanıcıyı sadece ürünlerinin kalitesiyle değil firma kültürüyle de etkileyen bir firmaydı. mesela x-t4 çıktığında firma xt3 kullanıcılarına x-t4 ofokus özelliklerini kullanabilecekleri yeni bir firmware sağlamıştı. ne fotoğraf ne endüstri tarihinde buna benzer bir örnek pek azdır. firma x-t30ii versiyonuyla artık firmware update'ler konusunda bu geleneği sürdürmeyeceğini gösterdi. fiyat konusunda da bir karşılaştırma yapacak olursak fuji kameralar rakiplerine göre 3 sene önce olduğundan daha yüksek fiyatlara satılıyor. örnek verirsek x-t4, a7iii'ün 5te 3ü fiyatlandırılırken xh2s, a7iv'ün 5te 4ü fiyatlandırılıyor. evet x-t5 aynı 5'te 3 fiyat aralığında kaldı ama x-t4'ten de çok farklı bir kamera değil, otofokusu geliştirilmiş olsa bile istenen düzeyde değil, hatta iso performansı, keskinlik gibi konularda geride kaldığını söylemek bile mümkün. açıkça fujifilm kameraların fiyatlarının rakiplerine göre %20 arttığını görmek lazım. diğer yandan film fiyatlarının artışıyla firma hem kameralarının vintage görüntüsü, hem de film simülasyonlarıyla giderek daha da popüler olmaya başladı.

    günün sonunda fujifilm artık eski fiyat performans canavarı kameraları üreten, sınırsız firmaware update'leri sağlayan firma değil. diğer yandan amatörler için hala en keyifli sistemi sunuyor. fotoğrafla amatör olarak ilgilenen, keyif almak isteyenler için gerçekten önerebileceğim bir marka. bu nedenle profesyoneller açısından azalan fiyat farkları, canon ve nikon gibi firmaların bugüne kadar sony ve fuji tarafından domine edilen aynasız pazarına çok kuvvetli girişi, sigma tamron gibi 3. taraf firmaların giderek daha hesaplı aynasız lensleri üretmeleriyle artık eskisi kadar kuvvetli bir firma değil. sistemi mesela 50mm f1.0 gibi lenslerle mesela fullframe / 35mm sistemlerden aldığını performans kalitesine taşımak mümkün ama fiyatının da aynı performanstaki lensin 2 katı olduğunu da görmek lazım. geçtiğimiz on yılda aynasız kameralar gelişirken fujifilm x-mount profesyoneller için de altenatif bir sistem iken artık sadece amatörler için dream sistem olarak anılmaya başladı. bu süreçte fujifilm de giderek daha fazla gfx orta format sistemlere ağırlık verdi.

    öneriler
    fujifilm kameralara ilgi duyuyorsanız 2. el alın. bunlar profesyonel kalitede üretilmiş kameralar, amatör kullancıların elinde bulacağınız 10-15k fotoğraf çekmiş bir kamera nerdeyse sıfır sayılır. bilen biriyle inceleyerek alırsanız senelerce bir sorun yaşamazsınız. fotoğraf çekecekseniz x-t2, video çekecekseniz xs10 almanız doğru olur. bu kameraları sınırlı sayıda f1.4 ( boyut önemliyse f2) prime lenslerle kullanmaya çalışın. fujifilm tek bir lens (veya mesela bir f1.4 ve daha az kullanılan f2 prime lens ) ile seyahatlerde veya gündelik hayatta taşımak için belki de en ideal sistem olabilir. örneğin benim en sık kullandığım kombinasyonlar 18mm f1.4 + 35mm f2, 23mm f1.4 +50mm f2 şeklinde. fakat yarı profesyonel / profesyonel amaçlarla, lightroom desteğiyle, geniş lens paketiyle, en üst performansları elde etmek amacıyla kullanmak isterseniz fullframe/35mm nikon, canon veya sony gibi sistemlere upgrade etmenin daha doğru bir seçenek olacağını da unutmayın. 50mm f1.0, 40mp sensörlü veya stacked sensörlü body'ler gibi sektörün en gelişmiş teknolojilerini bu sistemde satın almaya kalktığınızda ödeyeceğiniz ücretlerle daha yüksek performans sağlayan, daha geliştirilebilir sistemlere geçmeniz mümkün. kısacası fotoğrafçılıktan keyif almak istiyorsanız, spor, vahşi doğal hayat, gece fotoğrafçılığı gibi limitleri zorlayan konularda çalışmayacaksanız, 100x70 gibi çok büyük profesyonel kalitede baskılar almayacaksanız fujifilm sizin için en ideal sistem sayılabilir.

    2023 senesinde markanın fotoğraf coğrafyasındaki yerini ve kendi iç dinamiklerini bu yazıda özetlemeye çalıştım.
  • " fujifilm ürünleri neden yalnızca fujifilm shop’larda?
    fujifilm türkiye olarak tüketiciyi korumak adına uyguladığımız “amerika fiyatları” politikamız çerçevesinde toptancılar, dağıtıcılar ve elektronik marketler tüketici ile fujifilm markası arasından tamamen kaldırılmış olup fiyatlarımız amerika ile aynı seviyeye getirilmiştir. yüksek aracı komisyonları ve fotoğraf makinalarına uygulanan %20 ek vergi ile, ülkemizde olması gerekenden hayli pahalı bir hobi olan fotoğrafçılığın, ilgi duyan herkes tarafından kolayca erişilebilecek seviyeye getirilmesi ile başlatılan fujifilm shop projemizde tüm fujifilm ürünlerine amerika fiyatları ile sahip olabilirsiniz." şeklinde sitelerinde açıklamaları mevcut.
    daha ucuz olur diye yurt dışından getirmek istediğim fujifilm x-t30 modelinin türkiye body satış fiyatı 5000tl, usa satış fiyatı ise 800$. yani gerçekten adamlar hiçbir ek vergi koymadan abd satış fiyatını tüketiciye yansıtıyorlar. tabiki doların başını alıp gitmesiyle yine ucuz sahip olamıyoruz ama tüketiciyi daha fazla mağdur etmeme konusunda ellerinden geldiğince çabaladıklarını görüyoruz. kendilerine buradan teşekkür etmek istiyorum. bir aksilik olmazsa xt-30'uma kavuşmak ümidiyle ay sonunu beklemeye başladım. aslında yılbaşı kampanyası da yapsalar süper olur da nerede bizde o şans.
  • yav he he pazarlama hilesi hepsi.

    cunku biz gerizekaliyiz. 20bin liralik dslr setimizi satip fujifilme geçiyoruz cunku satici bizi kandirdi:)

    verilen dandik review sitesinde fujifilm t10 u t2 den daha iyi gostermis. bilmeyen de gercek sanacak ha.

    bir de ozellikle reklamcilar simdi karsi entry girecek demis. bi siz zekisiniz demi?

    satış personelinin demesiyle iş yapan biri lutfen fotografcilik hakkinda konuşmasin. fujifilm butun urunlerini musteriye test ettiriyor. sirf test yap diye workshoplar duzenliyor istersen 6 ay test et öyle satın al.

    tabi 2 gram fotoculuktan anlaman lazim.
  • gerçekten inanılmaz bir atak yaptı bu firma dijital kamera pazarında. nikon ve canon ile baş edemeyeceğini anlayan olympus, fujifilm gibi firmalar, aynasız (kompakt sistem de denebilir) sizteme yöneldiler, ve bana sorarsanız nikon ve canondan çok daha iyi iş çıkardılar. şimdi nikon canon ile dslr pazarında rekabet eden bir pentax kaldı (ki kesinlikle baş edebilecek kapasitede değilller ürün tasarımı, lensleri vs olsun) bir de sony (gene bence sony aynasız pazarını daha çok önemsiyor).

    fujifilm en büyük atağını hybrid viewfinder ve de aps-c sensör kullanarak yaptı, ha bir de retro tasarımı da unutmayalım. x100 ile marketi yokladı, ardından x10 ile kompakt pazarına saldı çocuğu, en sonunda da x e-1 ve de x-pro 1 ile de interchangeable pazarına daldı, ve dalmasıyla şimdiden efsane oldu.

    mesela fujifilm sony gibi de değil. adamlar gerçekten kamera yaptılar, bir fotorafçının ne istediğini bilerek. sony'e baktığımızda mesela adamlar deneme yanılma tahtası gibi kullanıyorlar. nex serisi 3ler 5ler arasında giderken 7 yi çıakrdılar, fakat hala kontroller olsun, ayarlar olsun eleştiri alıyorlardı. fujifilm öyle değil, adamlar bir çıakrdı pir çıkardı, en büyük sıkıntıyı auto focusda yaşattı kullanıcılarına, ama onu da yeni firmware ler ile halletmeye çalışıyor yani kullanıcısını yalnız bırakmıyor ve gelişiyor. bu sebeplerden ötürü de nikon ve canon'un dslr kullanan müşterisini kendi üstüne çekmeye başlıyor. aynısını sony için de diyebiliriz. aynen fuji gibi adamlar da muhteşem fikirlerle piyasaya dalıyorlar.

    müşterilerini almakla da kalmadı, nikon ve canon'u da bu pazarın içine sürüklediler (burda olympus ve panasonic in hakkını yememek lazım. onlar da büyük iş çıkardılar mft sistem ile). ve sürüklemelerine ramen bu iki firma da kullanıcılarını ve hatta diğer kullanıcıları tatmine decek bir ürün süremediler.

    nikon 1 japonyada en çok satılan aynasız sistem kamera olmasına rağmen, rakiplerden müşteri çekmek yerine, kompakt fixed lens pazarından daha çok müşteri çekti. nikon markası da cabası. şu isme gözü kapalı atlayacak binlerce insan var tabi.

    her neyse diyeceğim odur ki fujifilm şimdiye kadar çok iyi işler çıkardı. ürünleri kusursuz değildi, ama fikir inanılmazdı. kullanıcının aç olduğu bir alana yöneldi.

    fuji, sony, olympus sağolsun, bu aynasız piyasasında daha çok güzel şeyler göreceğimize inanıyorum.

    esen kalın.
  • turkiyedeki herhangi resmi bir dukkanina gittginizde en iyi teknik hizmeti ve bilgiyi sicak kanli bir sekilde size sunan firmadir.
    almayi planladiginiz lensi veya govdeyi bizzat yerinde veya haftaosnu workshoplarinda tum gun deneme sansiniz vardir.
    bununla beraber gecen senekerde tum turkiyeyi sari otobusle bir ekibi dolasmis ve tamamen ucretsiz egitimler vermislerdir.

    biraz arastirip oyle elestirmek lazim. ama zor tabi.
  • değiştirilebilir lensli x sistemlerin isimlendirilmesini anlamak için.

    üç farklı grup vardır fujifilm x serisinde.

    a - görünüş olarak; viewfinder tipli, eski leicalara benzeyen grup. bunlar da ekran tilt olmaz. pahalı olanları x-pro serisidir. nispeten daha ucuz olanları da x-e serisidir. sondaki rakam arttıkça daha yeni modeldir. şu ana kadar çıkan ürünler
    x-pro 1
    x-pro 2
    x-e1
    x-e2
    x-e2s
    ve xe-3'tür.

    burada dikkat edilmesi gereken nokta şu. aynı sensöre sahip makineler arasında hemen hemen hız farkı yoktur. sadece fonksiyon açısından pro modelinde daha fazla olanak vardır.i battery grip seçeneği,çift sd kart takma zımbırtısı , ek fonksiyon tuşları vs. bu durumda x-e2, x-pro1'den biraz daha iyidir. kafa karıştırıcı evet, o yüzden en iyisi kullandığı sensör tipine bakmaktır.

    b - tip olarak dlsr'lara benzeyen grup. bunlar da ise vizör ortada bulunur. ekran tilt edilebilir. sonu tek harfli bitenler daha büyük ve pahalıyken, sonu 0'la bitenler giriş seviyesi için düşünülmüştür.

    x-t1
    x-t2

    ve
    x-t10
    x-t20

    yine sensör olarak x-t1 ile x-t10 arasında bir fark yoktur tıpkı a grubundakiler gibi.

    c - vizörsüz olanlar. bunlar da x-a serisi. rakam büyüdükçe yenisi.

    bir de x-h1 geliyor. bunda da ibis olacak. genelde video çekimleri için optimize edilecek.
  • ürünlerini abd fiyatlarindan daha ucuza satmaktadir.

    yani soyle dusun; iphone abdde 700 dolar, turkiyede 4000 tl ya.

    hah işte fujifilm olsaydi iphone turkiyede 2000 tl falan olcakti.

    yani "abi vergi mergi" diye bahanelere sığınıp turkiyede fahiş fiyata satiş yapan şerefsiz firmalardan degildir.

    en sevdigim yönü budur kendilerinin.
  • fujifilm türkiye'de direk amerika satış fiyatı üzerinden satış yapıyor. amerika'da 1000dolar ise türkiye'de de aynı fiyat. vergiyi yansıtmıyorlar. üstelik kur artışlarını anlık olarak değil, gecikmeli olarak fiyat listesine aktarıyor. türkiye'de böyle başka bir firma var mı bilmiyorum. türkiye'de amerika satış fiyatı üzerinden garantili ürün alıyorsunuz. zaman zaman kur artışlarını bekletip ancak kurun düşmeyeceğine ikna olduklarında bu artışı yapıyorlar ve bu da birikmiş bir artış oluyor. bu kadar düzgün fiyat politikası olan bir firmayı fiyat konusunda eleştirmeyi anlamak mümkün değil.

    son olarak video konusunda fujifilm xh2s ile sony'nin video konusundaki bayrak gemileri a7siii ve fx3'e meydan okuyup kazanmış firma.

    edit: burada a7siii un iso performansinda daha iyi oldugunu eklemek isterim ama video isinde mecburen isik kullaniyorsunuz. kendi kendinize alacakaranlikta national geographic belgeseli cekmeyecekseniz abartilmis bir ozellik olarak kaliyor.
  • markanın türkiye'de son derece yanlış tanındığını düşündüğümden fujifilm hakkında detaylı bilgi vermeye karar verdim.

    fuji elektronik, biyoteknoloji, optik ve fotoğrafçılık alanında hizmet veren dünya devi bir şirket. başlangıçta fotoğraf filmi üretmek amacıyla kurulmuş olmasına rağmen bugün çalışmaları çok farklı alanlara yayılmış durumda. fotoğrafçılık kendi çalışma alanının artık çok ufak bir bölümünü oluşturuyor. dünyadaki fotoğraf sektörünün tamamı bile şirketin toplam faaliyet alanı ile karşılaştırıldığında dişe dokunur boyutlara ulaşmıyor.

    fujifilm bugün dünyada çok prestijli fotoğraf makinelerinin ve objektiflerinin üreticisi olarak anılıyor. firma hasselblad objektiflerinden, profesyonel sinema objektiflerine, ikonlaşmış xpan gibi panoramic filmli makinelerden taşınabilir orta format filmli makinelere kadar efsaneleşmiş bir çok fotoğraf ve optik malzemeyi yıllar içinde üretmiş. fotograf tarihinde 3 firma getirdikleri yenilik ve buluslarla fotograf dunyasini degistirmistir. rangefinder kameraları geliştiren leica, single lens reflex makineleri geliştiren nikon ve medium format taşınabilir makineleri geliştiren fujifilm fotoğraf tarihinin efsaneleri arasında yer alır. geçmişte üretmiş olduğu makinelerin bazıları çok yüksek fiyatlara satılıyor. örneğin geçmişte üretilmiş tx10 bugün bile hala 5000 dolar civarı alıcı buluyor. bu fiyat modern dijital kamerlaarin fiyatlarinin cok ustunde, hatta altin kaplama hasselbladlar ile karsilastirilabilecek bir fiyat.

    taşınabilir orta format fotoğraf makineleri geleneği efsaneleşmiş fuji gw690, katlanabilir koruklu gw645 gibi makinelerle en üst noktasına çıkıyor. bu gelenek günümüzde de gfx100s gibi 100 megapiksel çözünürlüğe sahip 400 megapiksel piksel shifting yapabilen makinelerle devam ediyor. bu makinelerin sadece çözünürlükleri değil dinamik aralıkları, renk geçişleri, mikro kontrastları da piyasadaki full frame diye sunulan 35mm makinelerden kat ve kat üstün buna rağmen türkiye'de film üreticisi kamera mı üretir diye bir bakış var. oysaki fuji birçok fotoğraf makinesi üreticisi farklı elektronik sektörlerinde faaliyet gösterirken orta format fotoğraf makineleri üretiyordu. fujifilm makinelerin bugün diğer bütün kamera üreticilerinden daha gelişmiş bir renk kimyasına sahip olmalarının ardında da film üreticisi geçmişiyle, fotoğraf makinesi üreticisi geçmişini dijital çağda doğru şekilde birleştirebilmesi yatıyor.
  • ıki yildan uzun suredir bir fujifilm kullanicisi olarak buraya 'fujifilm turkiye' konusunda bir seyler yazmak istiyorum. "o zaman niye fujifilm turkiye basligina yazmiyorsun da buraya yaziyorsun" denilebilir. oraya yazmamamin nedeni, fujifilm kamera almak icin arastirma yapan kisilerin o basliga pek bakmamasi.

    enteresan bir sekilde bu baslikta fujifilm turkiye'ye ovguler duzulurken kendi basliginda memnuniyetini dile getiren ya da en azindan hakkinda kotu bir yorum yapmayan tek entry bile yok. aslinda evet, o baslikta yazilanlar, fujifilm turkiye'in aslini eksik de olsa gosteriyor.

    yazacaklarim fujifilm markasindan bagimsizdir, fujifilm turkiye ile ilgilidir.

    filipinler'de yasiyorum ancak fujifilm'in turkiye grubunu da takip ediyor(d)um. normalde hicbir sekilde turk gruplarini takip etmem. bunun bircok nedeni var, sonra deginirim.

    ıki yildan uzun bir sure once makinemi aldigimda kendime lens de ariyordum. makine ile birlikte o zaman guzel oldugunu dusundugum bir zoom lens tercih ettim ve en cok da bu lensi kullandim. ayrica sokakta cekim yapmak, hikaye anlatmak icin biraz genis aci olan 27mm'yi ikinci el olarak satin aldim. gece fotografi, kilise gibi tarihi binalar ve manzara icin de bir 12mm samyang'i (amerika'daki adi rokinon) yine ikinci el olarak satin aldim. bir de portre lense ihtiyacim oldugunu dusundum.

    bu markayi kullanan kisiler, "portre lensi" denildiginde 56mm 1.2'yi gozlerinde canlandirirlar hemen. her ne kadar simdi 50mm 1.0 cikmis olsa da biz hala 56mm'yi goz onune getiririz (bunda belki fujifilm lenslerinin pahali olmasi etkili). ancak her ne kadar bu lensler guzel olsa da pahali olduklarindan biraz daha beklemek istedim. kendimi gelistirmeye odaklandim ama ben de fotograf ile ilgilenen herkes gibi surekli lens arastirmasi, inceleme izlemeleri yapiyordum.

    derken karsima viltrox 56mm 1.4 cikti. bu lens o zaman yeni piyasaya surulmustu hatta amerika'da bile sadece inceleme yapacak kisilere gonderiyordu sirket. hakkinda cekilims butun videolari izledim, gruplarda okuma yaptim ve lensi almaya karar verdim. tabii hicbir yerde olmadigi gibi filipinler'de de yoktu ama cin'den getirttim. dolayisiyla lensi ilk kullananlardan oldum.

    o zaman lensin ciktigi bile turkiye'de bilinmiyordu (simdi biliniyor mu bilmiyorum). ben denedim, begendim. fujifilm makineme de cok yakisti. kendine has bir karakteri, rengi olan bir lens. 56mm 1.2 kadar iyi degil ama ona yakin (daha sonra bu lensi 35mm 1.4 ile takas ettim ancak bu konuya baska zaman degineyim).

    lensi bir sure deneyip memnun kaldiktan sonra bircok yabanci grupta paylastim ve olumlu geri donus aldim. fujifilm turkiye grubunda da paylasip turkiye'de bu sinifta bir lens almayi dusunenlere biraz daha beklemelerini tavsiye ettim ve lens ile ilgili goruslerimi belirttim.

    lens grupta cok konusuldu. ınsanlar'in en cok sordugu "nasil alabiliriz?" oldu fakat bizim dunyaya kapali ulkemiz icin biraz zor olacakti bu ama yine de satin almak isteyenler icin fiyati makul olacakti.

    fujifilm turkiye bu gonderiyi gruptan kaldirdi.

    simdi nedeni zaten apacik. anlamamak icin cok iyi niyetli olmak lazim. fujifilm lenslerine rakip urun istemiyorlar.

    gonderimi kaldirarak bana degil gruptaki diger kisilere kotuluk yapmis oldular. ınsanlarin bilgilenmesini, daha ucuza lens kullanmalarini istemediler.

    bizim ulkemiz o kadar enteresan ki...

    fujifilm ya da diger markalar aslinda ucuncu parti lens ureticilerinin, kendi kameralarina lens urettikleri kadar gucluler. yani bir marka icin mesela viltrox ya da sigma veya tamron ne kadar lens uretiliyorsa o kadar cok tercih edilir ya da edilmesi gerekir. simdi herhangi bir ureticinin sitesine girip lensleri inceleyin, kimin kac tane lensi var gorulur. ben az secenegim olan bir markayi neden tercih edeyim? bir fujifilm asigi olarak sony, canon, nikon kullanicilarinin daha fazla secenegi oldugunu, ucuncu parti firmalarin bu markalar icin daha fazla lens (ve diger ekipmanlari urettigini) biliyorum ve asik oldugum bu markayi sirf bu yuzden terk edebilirim. sigma ve tamron daha yeni uretim yapiyor fujifilm'e. o da bir-iki lens...

    fujifilm, kendi dedikodu sitesinde bunlari paylasip gurur duydugunu gosteriyor bir anlamda.

    butun yabanci gruplarda ucuncu parti lensler paylasilir. bunlar, bir markanin lenslerini ya da kendisini kotu duruma dusurmez, tam aksine markayi daha fazla tercih edilir kilar. marka icin gurur kaynagidir.

    ama bizim ulkemizde boyle olmaz. fujifilm turkiye grubuna girip grup kurallarini okuyun. ucuncu parti ekipman paylasimi yapamazsiniz hatta bunlarla cekilmis fotograf paylasmaniz bile aslinda yasaktir. o kadar komik ki. tekrar soylemek istiyorum, disaridan bakinca o kadar komik ve acinasi ki... bunu baska bir ulkede soylesen kimse anlam veremez. cunku herkesin gece gunduz gruplarda gordugu sey ucuncu parti ekipman paylasimi ya da bu ekipman ile uretilmis fotograf. adam fujifilmini sigma lens ile seviyor. ne diyeceksin? bizim kameramizi alma, sana satmiyoruz mu diyeceksin? yoksa bu markanin esnekliginden dolayi gurur mu duyacaksin?

    ama dedim ya, turkiye kapali bir toplum. birileri, insanlarin cehaletinden dolayi (bakin baska hicbir nedenden degil, insanlarin cahilliginden dolayi) cebini doldurmakla mesgul. ınsanlari enayi yerine, aptal yerine koymakla mesgul.

    e tabii, klise olacak, hak ettigimiz gibi yonetiliyoruz, hak ettigimiz gibi yasiyoruz. kendi kalibindan cikip dunyaya bakamayan tek milletiz biz. ulke nufusunun neredeyse tamami internete erisebiliyor, su mereti alip kullanabiliyor ama binlerce, on binlerce lira verdigi makinesi ile ilgili -bedava olan- onlarca guzel yabanci grubu kullanmiyor. dil bilmedigi icin anlamayacagini dusunuyor, dil bilmeye de zaten ihtiyac duymuyor. o yuzden enayi yerine konuldugunu bile fark etmiyor. ne yapalim? boyle musteriye boyle satici... yaklasik 165 bin uye arasindan bir kisi bile cikip "lan niye boyle salak bir kural var ve daha vahimi niye on binlerce insandan sadece bir kisi bile cikip bunu sormuyor" demiyor. trajik mi komik mi siz karar verin.

    bunlari buraya turkiye'de fujifilm urunu almak isteyen kisiler icin yazdim. fujifilm turkiye'den ve yonettikleri rezil sosyal medya gruplarindan bagimsiz takilip dunyaya acilmak isteyenler icin bir sorun teskil ettigini sanmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap