• günümüz futboluna eklenmesi muhtemel, takımların oyun anlayışlarını değiştirip, futbolu daha da güzelleştirecek olan kurallardır.

    basketbolda 5 faul yapan oyuncunun oyun dışı kalması gibi futbola da benzer bir kural getirilebilir. ayrıca kırmızı ve sarı kart uygulaması da olduğu gibi devam eder.

    her maç, bir çoğu arkası dönük ve gol bölgesinden uzaktaki oyunculara gereksiz ve tamamen ipnelik dolayısıyla yapılan ortalama 40 faulün olduğu ligimizi düşününce bir hayli gerekli olan bir uygulamadır kanımca.

    basketboldaki gibi 5 olmaz başka bir sayı olur orası tartışılır. liglerdeki birçok sakatlığın darbeye bağlı olduğu göz önüne alınırsa, sporcu sağlığı açısından kasap futbolculara da bir dur denmiş olur.

    böyle bir kural ilk başta yapabildiği sadece rakibi oynatmamak olan hürriyet, yalçın, ibrahim kaş, sedat ağçay, veli kavlak, sedat bayrak, yiğit incedemir vs. gibi yetenek fakiri, nasıl futbolcu olabildiği merak edilen kişileri etkileyecektir fakat ben eminim ki oynanan futbolun kalitesi de oldukça artacaktır.
  • kesinlikle maçın son dakikalarında kendini yalandan yere atan futbolcular için getirilmeli. adam ibneliğine yatıyo bacağını yüzünü tutuyor. kural gelip bu adamların saha kenarına 3 yada 5 dakikalığına gönderilmesi öngörülürse bence herşey güzel olacaktır.

    böylece vakit geçirmek isteyen orospu çocuğu futbolcuların da önüne geçilmiş olur.
  • her sezon sonunda trabzonspora 1 kupa verilsin
  • nba'de olduğu gibi takımlara maksimum kontrat sınırı getirilmesi. böylece büyük takım- küçük takım farkı bir nebze olsun azalır, tüm yıldızlar tek bir takımda toplanmaz.
  • kesinlikle ve kesinlikle süre olayı basketbolla bire bir aynı olmalı.tabiki 90 dakika aynı kalacak ama basketboldaki gibi maçın her durduğu anda kronometre durucak.ve statta herkesin görebileceği scorboard olucak izleyenlerde zamanı görebilecek.hakem maçı uzatmıycak öyle bi insiyatifi olmuycak.90 dakika dolduğu an maç biticek.o zaman isteyen istediği kadar sakatlık numarası yapsın,yerde uzansın isterse sabaha kadar.elmi yaman beymi yaman.bitti.
  • golsüz biten maçlara 1, gollü beraberlikle biten maçlara 2 puan verilmesi en güzel değişiklik olur bence.
    ayrıca 2. yarıya çıkarken istenildiği kadar oyuncu değiştirilebilmeli.
  • "taç atışlarının ayakla kullanılması"nı ilk sırada içermesi gerekendir.

    topu taca atarak zaman kazanmak tarihe karışacak, oyuncular topu oyunda tutmaya daha çok gayret edecek, kenar ortaların sayısının ciddi anlamda çoğalmasıyla gol sayısı ve seyir zevki artacaktır. ayrıca şu anki haliyle atışı kazananın kalesine yaklaşıldıkça söz konusu atış, atışı kazanana avantajdan çok dezavantaj getirmektedir. hepsinden önce bunun düzeltilmesi için bile taç atışlarında bir düzenleme yapılması gerekmektedir. en azından kendi sahasında kazandıkları atışı ayakla soksunlar şu adamlar oyuna.
  • taç atışı için süre sınırlaması getirilmesi olabilir. kaleciler için 6 saniye kuralı var ama taç için birşey yok. adam istediği gibi vakit geçiriyor. taç atmaya gitmiyor. vs..
    taç el değiştirir böylece oyun hızlanmış olur.
  • 3 den fazla fark atana 4 puan versinler gol izleyelim..
  • süre hesabı 90 dk olarak değil de, basketboldaki gibi topun oyunda olduğu sürelere göre ayarlanması. 30'ar dakikadan 60 dk olabilir mesela.
hesabın var mı? giriş yap