• (bkz: g çekmek)
  • adam g kuvvetini anadolu jette yaşamış tebrik ediyoruz kendisini. ayrıca hava boşluğuda çok mühim.
    (bkz: hava boşluğu)
    ahahahaha
  • bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak ağırlaşmasına neden olan kuvvettir. insan yeryüzünde 1 g kuvvet hissederken f16 pilotu 9 g kuvvet hissetmektedir. bu nedenle pilotlar özellikle boyun ve karın kaslarını çalıştırmaya yönelik egzersizler yaparlar, uçuşta paraşüt kumaştan yapılan ve kuvvet artıkça şişerek kasları sıkıştıran özel kıyafetler giyerler.
  • cep telefonundan video açıp yatık şekilde arabanın konsoluna sabitledikten sonra ne kadar sert viraja girmeliyiz ki telefon düz çevrildiğini zannedip ekranı döndürsün diye rakamsal ifadelerini merak ettiğim doğal hadise.

    edit : imla
  • genellikle havacılıkta kullanılan bir tabirdir fakat hıza ve manevaya dayalı haraketler için de kullanılabilir.

    kısaca; ''insan vucudunun santimetrekaresinde oluşan basınç'' olarak açıklanabilir.

    her bir g kuvveti vucut ağırlığımız kadardır.

    örnek olarak; 70 kg ağırlığındaki bir kişi, hızına ve haraketine bağlı olarak 10 g' lik bir kuvvete maruz kalır ise; bu durum, o kişinin vucudundaki her bir santimetrekarenin 700 kg' lık bir basınca maruz kalması şeklinde örneklendirilebilir.
  • (bkz: g force)

    adını kütle çekimi anlamındaki 'gravitational' kelimesinden alır.

    formülü
    g = maximum hız /süre / 9,81m/s²

    minimal dozlarda g kuvvetine maruz kalmak isterseniz
    (bkz: lunapark)*
  • pilotların g kuvvetine karşı nasıl eğitim aldıklarıyla ilgili bir video. 3g'den sonra insan yamulmaya başlıyor 7'den sonra dayanılacak gibi değil. 9'da son nokta. bu video ise 30 saniye boyunca 10g kuvveti uygulanan bir pilot var.
  • formula 1 türkiye gp'inde adını sıkça duyduğumuz ve en çok pistin 8. virajında pilotların maruz kalacağı g kuvvet konuşuluyor basit bir şekilde anlatalım.

    g kuvveti bilinen adıyla (bkz: g force), ani hızlanma ya da yavaşlama ile oluşan direncin ağırlığıdır. bu dirençler içinde bulunduğunuz aracın karşılaştığı katı, sıvı ya da hava olabilir. hızlanan araca havanın uyguladığı direnç olarak düşünün.

    arabanın içindeyken aniden bizi koltuğa iten kuvvet, g kuvvetidir ya da
    uçakların kalkış esnasındaki hızlanması ile oluşan o garip his, g kuvvetinden kaynaklanır.

    şu an da oturarak maruz kaldığımız g kuvveti 1 g'dir.
    1 g kuvveti = kendi ağırlığımız.

    kendi kilomuzu 80 kg olarak baz alırsak,
    5g'lik bir kuvvet uygulanırsa üzerimizde hissedeceğimiz ağırlık tam olarak 400 kilogramdır.

    8. virajda pilotlar boyunlarına 300-400 kilogramlık kuvvet hisseder. normal bir insan bu g kuvvetinde ciddi sakatlıklar yaşabilir. takip edenler bilir. f1 pilotları g kuvvetini tolere etmek için düzenli spor ve özellikle boyun antremanları yaparlar. bazı pistlerde bunun için ekstra koruyucu boyun pedi kullanılır.

    formula 1 pilotlarının boyun antremanları

    g kuvvetinin değerinden daha çok ne kadar süre bu kuvvete maruz kaldığınız da önemlidir. 1 saniye 5g kuvveti sizi sarsabilir ama sakatlamaz.

    100 km hızla bir kaza yaparsanız 100g kuvvetine maruz kalırsınız. anlık bir kuvvet olsa da sizi ön camdan fırlatan etken, g kuvvetidir. ne kadar güçlü ve dikkatli biri olursanız olun, bu kuvvetin sizi savurmasından bir yerlere tutunarak kurtulamazsınız.

    uçak pilotlarının g kuvvet testleri

    videonun sol üst köşesinde g değerlerini görebilirsiniz.
  • metrobüsle zincirlikuyu’dan beylikdüzü yönüne gitmek için 360 derece dönerken yenilen kuvvettir. istanbul gp 8. virajla kapışır.
  • şu videoda insanlar üzerine etkisine dair örnekler var. bununla birlikte video, g kuvvetine pek çok erkekten çok daha iyi dayanan bir kadını da içermektedir.
hesabın var mı? giriş yap