• şimdi okuyacaklarınız, bir galatasaraylı'nın gözünden 20 yıllık kazanamama öyküsüdür.

    hazırsanız başlıyoruz.

    * * *

    (bkz: 6 mayıs 2001 fenerbahçe galatasaray maçı)

    kadıköy'de galatasaray'a karşı yenilmezlik serisinin başladığı maçtır. mircea lucescu'nun "köpekler istedi diye atlar ölmez" açıklaması yüzünden oldukça gergin bir atmosferde başlamıştır. karşılaşma öncesi fenerbahçeliler tarafından rakip takım koltuklarına bırakılan at gübresi ve yumurta organizasyonu ile hatırlanır. emre belözoğlu'nun galatasaray formasıyla çıktığı son derbi mücadelesidir. sarı-lacivertlilerin 2-1 üstünlüğü ile sona ermiştir. sezon sonu şampiyon fenerbahçe, lucescu'nun atları pastırma olmuştur!

    * * *

    (bkz: 16 şubat 2002 fenerbahçe galatasaray maçı)

    akp döneminden önce oynanan son kadıköy derbisidir. hakem ali aydın'ın gösterdiği 4 kırmızı kartın ardından maçı zor bela tamamlar cim bom. buna rağmen 1-0 gibi gayet makul bir skorla kadıköy'deki en tatlış mağlubiyetini alır. nitekim sezon sonu şampiyon olarak üçüncü yıldızı ezeli rakibinden önce takar. gel gör ki kendisini şampiyon yapan dünyanın en efektif hocasını göndererek bir çuval inciri berbat eder. bir sonraki kadıköy derbisinde başına gelecek iş vardır!

    * * *

    (bkz: 6 kasım 2002 fenerbahçe galatasaray maçı)

    hafızamdan sonsuza dek silmek istediğim kâbus gecem. altıncı golden sonra arkadaşım berk'e dönüp "hadi siktir olup gidelim burdan" dediğimi dün gibi hatırlıyorum. mübalağa ettiğimi düşünebilirsiniz, inanın doğruyu söylüyorum. koşarak çıktık kahvehaneden. hem de arkamıza bile bakmadan. kafayı dağıtmak için gün ağarıncaya dek arşınladık kaleiçi sokaklarını. bir ara bilmem kaç derece soğukta donla denize bile girdik. fenerbahçe'nin varlık sebebidir bu maç. sırf bu galibiyet için kurulmuş adamlar.

    * * *

    (bkz: 29 şubat 2004 fenerbahçe galatasaray maçı)

    rambo okan'ın izleyebilmek için bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi'nden kaçtığı derbidir. fenerbahçe'nin 2-1 üstünlüğü ile sona ermiştir. tribünlerde açılan pankartlarda çok sayıda imla hatası mevcuttur. dahi anlamına gelen de'yi doğru yazamayan taraftarlar dışarı atılmıştır. şaka bir yana, harıl harıl "yeni hagi" arayan galatasaray adına berbat geçen bir mücadele olmuştur. iş bu sezonda 50 maç yenilgi yüzü görmeyen beşiktaş'a bir takım oyunlar oynanmış ve şampiyonluk el değiştirmiştir.

    * * *

    (bkz: 22 mayıs 2005 fenerbahçe galatasaray maçı)

    fenerbahçe'nin eze eze yenerek şampiyonluğa ulaştığı maçtır. karşılaşmanın tek golünü marcio nobre kaydetmiştir. maçın ardından kurulan platformda fenerbahçeli oyuncular gelmiş geçmiş en güzel şampiyonluk kutlamasını yaşarlar. üzerinde pierre van hooijdonk ve nicolas anelka'nın gezindiği oldukça taşaklı bir platformdur bu.

    * * *

    (bkz: 22 nisan 2006 fenerbahçe galatasaray maçı)

    fenerbahçe'nin zinciri kopmuş pitbull gibi saldırdığı, galatasaray kalesini saddam'ın sarayı gibi bombalığı, derbi galibiyetlerini seriye bağladığı, çılgın golcü luciano'nun coştukça coşturduğu, 4-0'lık net bir skorla evire çevire patakladığı, tuncay şanlı'nın meşhur "hindi baba hindi" nidalarıyla şampiyonluk turu attığı... neyse uzatmayalım. 2 hafta sonra saat 20:45'de kafasını aldığı derbidir efendim. (gülücük)

    ha bu arada unutmadan. siyah-beyazlı dostlarımızın şoka girdiği anı bir kez daha anımsayalım. sahi ne diyordu tribünler? "zalad gelsin sizi kurtarsın" hahaha :))

    * * *

    (bkz: 3 aralık 2006 fenerbahçe galatasaray maçı)

    gelelim zurnanın zırt dediği maça... 100 yıllık ezeli rekabetin en iğrenç görüntülerine sahne olan, futbol dışında her türlü nanenin döndüğü, kelimelerle ifade edilemeyecek bir maçtır efendim. yani söze nereden başlasam bilemiyorum. atılan maddeler yüzünden koskoca galatasaray teknik direktörü maçı kanlar içinde izlemiştir.

    öyle sportmenlik dışı sahnelerin yaşandığı bir maçtır ki bu, intikamı çok çok acı olur. galatasaray taraftarı yaşananları unutamamıştır. ali sami yen'de oynanan ilk derbide yüz misliyle karşılık vererek, "o iş öyle öyle olmaz, böyle olur" dercesine holiganizme çağ atlatırlar.

    mecidiyeköy'deki rövanş günü geldiğinde dünya futbol tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir öfke patlaması yaşanır. galatasaray taraftarı çevik kuvvet dahil önüne gelen herkese meydan dayağı atar. kaçan canını zor kurtarır. ne hakem ne de bir federasyon yetkilisi korkudan kılını dahi kıpırdatamaz. galatasaraylı futbolcular bile taraftara ayak uydurup rakiplerini kesip biçer. literatüre sulu derbi olarak geçer.

    * * *

    (bkz: 8 aralık 2007 fenerbahçe galatasaray maçı)

    fenerbahçe'nin 2-0 gibi temiz bir skorla (semih, deivid) liderliğe yükseldiği maçtır. hiç hız kesmeden sezon sonuna dek zirve takibini sürdürürler. ammavelakin cevat güler önderliğinde 6'da 6 yaparak mutlu sona ulaşan sarı-kırmızılılar olur.

    * * *

    (bkz: 9 kasım 2008 fenerbahçe galatasaray maçı)

    aslanların avını elinden kaçırdığı ilk derbidir. açılış golünü cassio lincoln atar ve hemen ardından bir tane de serbest vuruştan yapıştırır. (1-2) ama geçersiz sayılır. sonra selçuk şahin saçma sapan bir vuruş yapar, emre aşık kendi kalesine atar derken film kopar. galatasaray sahaya iğrenç ötesi turuncu renk bir forma ile çıkarak buz mavisi umbro'ya rahmet okutmuştur. sezon bitiminde beşiktaş jk bütün kupaları silip süpürür.

    * * *

    (bkz: 25 ekim 2009 fenerbahçe galatasaray maçı)

    hakemin kafasının daha maç başlamadan yarıldığı, fenerbahçe sahasının 200 sene kapanacağı yerde 2 maç ile paçayı yırttığı bir kadıköy klasiğidir. ekşi sözlük yazarlarının birbirine girdiği ilk derbi olmasıyla ünlüdür. 3-1 bitmiştir. son düdüğün ardından şükrü saraçoğlu bayram yerine dönmüş, insanı kıskandıran çok özel görüntüler ortaya çıkmıştır.

    ciguli'den "çalgıcı karısı binnaz" şarkısını 50 bin kişi aynı anda söylemiştir. nilüfer'in "bir masum mor menekşe ağlıyor mu ne?" parçası yine ilk kez bu maçta çalınmıştır. ligin son haftasında ise bursaspor-beşiktaş maçı 2-2 bitince şampiyon fenerbahçe olmuştuıdasfasdfsfsofls.

    * * *

    (bkz: 24 ekim 2010 fenerbahçe galatasaray maçı)

    ikinci gheorghe hagi döneminde oynanmıştır. galatasaray maça oldukça rahat çıkmış, hayatının topunu oynamış ve rakibini yıkıp geçmiştir. galatasaraylı futbolcular maç sonu kaçan galibiyete pek üzülürler. (0-0)

    iş bu sezon şampiyonluğa koşan trabzonspor'a karşı bir takım oyunlar oynanmış, ekinler ekilmiş, buğdaylar başak vermiş, tarlalar sürülmüş ve şampiyonluk el değiştirmiştir.

    * * *

    (bkz: 17 mart 2012 fenerbahçe galatasaray maçı)

    galatasaray'ın ilk 15 dakikada 2 gol yiyip, geri kalan 75 dakika tek kale oynadığı, deyim yerindeyse ortalığı birbirine kattığı maçtır. emre belözoğlu'nun meşhur "beyler bittik biz bittik" tepkisi ve milan baros'un 90+3'de direkte patlayan dokunuşu ile hatırlanır. 2-2 sona ermiştir.

    galatasaray ligi en yakın rakibinin 9 puan önünde tamamlamasına rağmen sezon bir türlü bitememiştir. futbol federasyonu galatasaray'ın 9 puanının yarısını siler ve "süper final" adını verdiği 6 haftalık bir turnuva düzenler. fenerbahçe şampiyon olana dek oyunlar sürecektir... lakin ki öyle değildir.

    * * *

    (bkz: 12 mayıs 2012 fenerbahçe galatasaray maçı)

    ve süper final! maçın oynanacağı tarihten günler öncesinde galatasaray başkanı ünal aysal'ın; "beyler yapmayın, köpekbalığını başımıza sarmayın" ikazına rağmen, başta yayıncı kuruluş ve federasyon başkanı yıldırım demirören, olası bir fenerbahçe galibiyetinden emin oldukları için aysal'ı dinlemeyerek kupayı stada getirirler.

    90 dakika sona erdiğinde sarı kanaryalar şampiyon olacak, cümle alemin yüzüne gözüne sokarak kupasını kaldıracak, 3 temmuz'dan itibaren kendisini yok etmeyi amaçlayan "küresel güçlere" nispet yapacaktır. lakin evdeki hesap cim bom'a uymaz! zira galatasaray'ın olduğu her yerde daima umut vardır.

    laff-a-lympics'deki "gerçek kötüler" misali galatasaray'ın kupayı statta almaması için her türlü fenalık yapılır. fışkiyeler açılır, ışıklar kapatılır, koridorlar yıkanır, kapılar kilitlenir, internet kesilir vs. oysa fenerbahçe şampiyon olsa idi, kurulacak alevli malevli platformda marşlar, konfetiler eşliğinde alacaktı kupasını. demirören ise eki eki gülümseyerek poz verecekti dünyaya.

    bu geceye dair en anlamlı sözü, son düdüğün ardından sıcağı sıcağına konuşan johan elmander söyler;

    "we fucking played great the whole season... and we deserved it!"

    yani diyor ki adam;

    "hey dostum, sikicem bak yapacağınız sezonu. oh lanet olsun, sanırım siktik de!"

    * * *

    (bkz: 12 mayıs 2013 fenerbahçe galatasaray maçı)

    galatasaray'ın ligi ve avrupa'yı toza dumana kattığı bir sezonda, hiçbir derde derman olmayacak bir adet 3 puan bıraktığı maçtır. canları sağolsundur. aslında bu maça dair konuşulması gereken başka şeyler var. türk futbolu geçen zaman içinde insanlığa dair herhangi bir evrimsel gelişme göstermediğini bir kez daha ispat eder.

    volkan ve sabri'nin birbirini gırtlaklaması, emre'nin sürekli parmak sallayarak küfretmesi, webo'yu yerden kaldırmak için elini uzatan melo'yu itip kakması, (gerçi melo'da az değildi) meireles'in şortunun altından galatasaraylı oyunculara şeyini göstermesi, fenerbahçe taraftarının eboue'ye muz fırlatması. (ki bu gerçekten onur kırıcıydı)

    türk futbolunun yüz karası derbilerinden biri olmuştur. son düdüğün ardından galatasaraylı oyuncular sahanın ortasında kenetlenip şampiyonluğu kutlarlar. ayrıca fenerbahçe tarihinin yüzü akı olan alex de souza'nın harcandığı sezon yine bu sezondur. (seni seviyoruz alex)

    * * *

    (bkz: 10 kasım 2013 fenerbahçe galatasaray maçı)

    lig tv'nin "ibne galatasaray" tezahuratını sansürlemeyip" her yer taksim her yer direniş sloganını susturduğu maçtır. standart bir fb-gs karşılaşması olmuştur. iki takımdan biraz daha istekli olan fenerbahçe haklı bir galibiyet almıştır. ligi galatasaray'ın 9 puan önünde bitirip şampiyon olurlar. lakin teknik direktörleri antremanları orospulara göre ayarladığı gerekçesiyle kovulur. şampiyonluk kutlamaları sırasında da pavalı köpekler gibi azarlanırlar.

    * * *

    (bkz: 8 mart 2015 fenerbahçe galatasaray maçı)

    fenerbahçe'nin 1-0 kazandığı maçtır. sezon bitiminde galatasaray 3 kupa birden toplayarak 4. yıldızı armasının üzerine kondurur. yıl boyunca "kek kalıbı" esprisi kasan, başta mahmut uslu olmak üzere tüm "gerçek kötüler" bol tereyağlı vezir parmağı tatlısını afiyetle yer.

    * * *

    (bkz: 25 ekim 2015 fenerbahçe galatasaray maçı)

    1-1 bitmiştir. fenerbahçe'nin golü net ofsayttır. galatasaray'ın 2 net penaltısı verilmemiştir. fenerbahçe taraftarları her ne kadar centilmence davranıp hakem hatalarını kabul etse de olan olmuştur artık. bir ekşi sözlük yazarı karşılaşmanın ardından şöyle isyan eder;

    "başkanı dost değiliz der, orta sahası çifte atar, stoperi diz vurur, kalecisini söylemeye lüzum yok, top toplayıcısı sahaya top atar, hakemi penaltıyı çalmaz, yan hakemi ofsaytı es geçer. ondan sonra 'on yodo yoldor kozonomyorsonoz'

    tabi kazanamayız amk."

    * * *

    (bkz: 20 kasım 2016 fenerbahçe galatasaray maçı)

    riekerink bey diyeceksiniz goygoyunun kadıköy semalarında tuzla buz olduğu derbidir. futbol adına herhangi bir yaşam belirtisi gösteremez galatasaray. hayatı ve kadınları öğrenmekte olan kadıköylü bir şairin de dediği gibi; "yine sabah olacak, yine yeni bir gün başlayacak ve ben yine öleceğim."

    galatasaray taraftarı içip içip rezalet çıkaran berduşlar misali sevdiceğinin kapısına dayanır maçın ardından.

    * * *

    (bkz: 18 mart 2018 fenerbahçe galatasaray maçı)

    3 yıl süren reklam arasının ardından sinyor terim önderliğinde çıkılan ilk derbidir. ligin ilk yarısındaki sessiz gecenin skoru ile 0-0 biter. maçın ardından beşiktaşlıların "el sikko" benzetmesini bolca kullandığı görülmüştür. kim bilir? belki de haklıdırlar.

    * * *

    (bkz: 14 nisan 2019 fenerbahçe galatasaray maçı)

    ekrem imamoğlu'nun belediye başkanlığı döneminde oynanmıştır. galatasaray tek farkla öndeyken hakem ali palabıyık fenerbahçe'nin net faul olan pozisyonunu iyi süzemeden (bu var niye var?) golü vermiş ve muhtemel bir şampiyonluğun el değiştirmesine sebep olmuştur. (olamadı) zaten işini ali'ye veli'ye bırakırsan kadıköy'den 3 puanla ayrılamazsın. kazanmak istiyorsan fişi kendin çekeceksin.

    (bkz: 23 şubat 2020 fenerbahçe galatasaray maçı)

    kadıköy düştü...

    kazandık!
  • onu bunu bilmem de fenerbahçenin büyü geçmişine değinen şu yazıyı buldumdu bir blogda, epey eğlenceli;

    "her kulübün belli bir itikat yahut yöntem üzerine geliştirdiği büyü veya tılsım çatışmalarında fenerbahçe’yse eline ne geçtiyse kullanmıştır. halihazırda bir tekkenin kalıntıları üzerine kurulu olan şükrü saraçoğlu stadının 1965 yılındaki yenileme çalışmaları sırasında bir takım efsunlu hadiselere bulaştırıldığı rivayetler arasındadır. eski turizm ve tanıtma bakanlarından olan yönetim kurulu üyesinin girişimiyle topkapı sarayı müzesi deposunda öylece bekletilen bir sütun, inşaat sırasında şeref trbünü altına yerleştirilir. bu sütun bizans döneminde gerçekleştirilen hipodrom yarışlarında yeşil fraksiyona mensup sporculara başarı getirmesi içim at meydanına dikilmiş bir tılsım kaynağıymış. ancak hangi akla hizmet buraya getirildiyse hiç fayda sağlamamış. aksine takım rengi içinde yeşil bulunan ve o yıllarda çok başarısız takımlardan olan sakarya veya karşıyaka ile oynanan çok basit maçları kaybetmesine sebep olmuştur. evet, sütun tesirlidir fakat yalnızca takım renginde ya da formasında yeşil olan tarafa etki etmekte ve o tarafa fayda sağlamaktadır. 76 ve 77 sezonlarında şampiyonluğu bu akıl almaz hatayla kaybetmesi ardından yeni bir koruyucu ve hatta saldırgan doğaüstü güce ihtiyaç duyan sarı kanaryalar bu sefer de rotayı islami ezoterizme çevirir. 80’lerin başında ortaya çıkan değerli taş soygunları ve kıymetli mücevherat hırsızlığı furyası sırasında uluslararası bir soyguncu grup londra’daki bir bankanın kasasından çaldıkları değerli taşları istanbul sosyetesine fahiş fiyata kakalamak için büyük kulüp’e gelmişlerdi. ellerinde iddialarına göre ingiliz işgali sırasında kabe’deki ile değiştirilen hacerül esved taşının orjinali vardı. o zamanların sosyetik başkanı bunu duyunca taşa talip olmuş ve bol sıfırlı bir çek yazarak kutsal taşın yeni sahibi olmuştu. beş kişinin ancak tutup kaldırabildiği ve cennetten geldiği iddia edilen bu taş ile ne gibi bir tılsım elde edilebilirdi bunu çözmek için aylarını harcayan başkan hiç bir efektif çıkar yolu bulamamıştı. muska bağlanan ayaktan çıkan şuta veya okunmuş topun izleyeceği yola bir katkısı olmadığı gibi kimsenin manevi duygusuna tesir etmiyordu. başkan tam kazıklandığını düşünmeye başlamıştı ki çok garip bir tesadüf işleri fenerbahçe’nin lehine çevirmişti. denemelerin yapıldığı çiftlikte hatrı sayılır miktarda bitki, çiçeği varsa çiçeğiyle yoksa yapraklarıyla taşa doğru eğiliyordu. üstelik taş şöyle bir iki hareket ettirildiğinde bitkiler de aynı istikamete doğrulup secdelerine devam ediyordu. dini duyguları o kadar da gelişmiş sayılmayan başkan’ın bu mucize üzerine gözleri dolar gibi olmuştu ancak hemen kendine gelerek bu hadiseyi futbol müsabakasında kullanılabilecek bir çıkara çevirmenin yollarını aradı ve buldu da!

    işte o yıl fenerbahçe stadı etrafında gerçek hacerül esved, taşı kamyonet ardında bir o yana, bir bu yana turlamıştı. çünkü başkan stadın çimlerine 200-250 metre mesafeden etki edebilen bu kutsal emanetin top sürerken çok faydalı olabileceğini keşfetmişti. eğer fener kalesi migros tribünü tarafındaysa kamyonet lise tarafındaki otoparka çeker ve çimlerin rakip sahaya doğru yatması sağlanırdı. böylece hem rakibe karşı depara kalkmak kolay olur, hem de karşı tarafın hızı kesilirdi. devre aralarındaysa kamyonet de tıpkı takımlar gibi yer değiştirirdi. bu işin on beş yıl ekmeğini yiyen fenerbahçe çok hazin biçimde kutsal emanetinden olana kadar başka sihirdi büyüydü ihtiyaç duymadı. ancak kutsal hacerül esved taşını kadıköy mıntıkası civarında devreden devreye hicret ettirmek hususunda artık birer kompetan sayılan ikilinin dalgınlığı sonucu kamyonetin çalınması bir çuval inciri berbat etmişti. ne yazık ki olağan kutsiyetiyle birlikte kayıplara karışan kamyonet ardından fenerbahçe uzun yıllar boyunca yeniden koca karı büyülerine, hacı hoca tavsiyelerine kalmıştı."
  • riekerink , 20 kasım 2016 fenerbahçe galatasaray maçına bu kadar çalıştıysa maçı 3-0 gibi net bir skorla kazanırız.

    tanım : nedeni netleştirilemeyen yenilgiler bütünü
  • (bkz: okuyamadım kardeş durumumuz yoktu)
    uzatmaya gerek yok tamamen yaratılan algının psikolojik yansıması
  • aziz yıldırım 2000 yılında büyü yaptırmış diyolla , ondandır.
  • galatasaray'ın yeteri kadar çirkeflik yapamamasından dolayı galibiyet alınamıyor.
    derbi mücadelerinde en çirkef taraf 3 puanı alan takımdır her zaman.
    not: galatasaray
  • tamamen ihtiyaçtan kaynaklı bir durum.

    şampiyonluklar, kupalar ve avrupa'da başarı hususunda önde olan fenerbahçe olsaydı tam tersi galatasaray benzer bir seri yakalardı.

    rekabeti diri tutmak adına fenerbahçe'nin yapabileceği tek şey galatasaray'ı yenmek, o da bunu yapıyor.

    medya ile birlikte aziz yıldırım'ın güzel pazarladığı bu durum fenerbahçe'nin zararına aslında, ama taraftarların da şikayet ettiği yok.
  • fenerbahçe'nin galatasaray maçlarına hazırlık motivasyonunun daha güçlü olmasıdır. yıllardır gözlemlerim sadece kadıköy'deki değil tüm gs maçlarına yoğun bir kazanma arzusuyla çıkıyor fenerliler. bunda denildiği gibi sürekli gs'nin gerisinde kalınmasının etkisi muhtemel.

    mesela konu kupa olunca da gs'nin motivasyonu inanılmaz güçlü. o nedenle bu iki takım kupa için sahaya çıkınca genelde gs kazanıyor kupayı. haliyle bir gs taraftarı olarak fb'yi her zaman yenelim istesem de işin sonunda kupalar bizim olacaksa varsın fb'ye kaybedelim, ne olacak?
hesabın var mı? giriş yap