• yanlış olduğu halde dille bütünleşmiş deyim, kelime vs. düzeltilmesinin çok da gerekli olmadığını anlatan osmanlıca deyim.
    sadeleşmiş türçesiyle, sözlükte ayan beyan olandansa meşhur olmuş hata daha iyidir, şeklinde söylenebilir (çok güzel sadeleştiremedim gerçi, kusura bakmayın).
  • örnek: genelde kullanılan bir deyimdir "sükut'u hayale uğramak". halbuki bu," sessiz hayale uğramak" gibi bir mana taşır. doğrusu "sukutu hayale uğramak"tır ve sukut, kırılmak, parçalanmak manasındadır. ama bunu her duyduğumuzda uyarmaya, avcılık yapmaya gerek yoktur. zira artık sükutu hayale uğramak "galat-ı meşhur" olmuştur.
  • örnek olarak:

    (bkz: göz var nizam var)
    (bkz: göz var izan var)
  • bu deyişin teşbihte hata olmaz lafındakine yakın bir mantıkla follofoş edildiğini düşünüyorum. bir kelime sözlük anlamı ve kullanımıyla dahi henüz yerli yerinde dururken çok denyoca bir kullanımın ortaya çıkıp kötü para iyi parayı kovar misali aslını dejenere etmesi söz konusuyken bir de hatalısını kullandıktan sonra galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evladır demezler mi? sonra düzeltince ukala oluyosun, sen kötü oluyosun. bana de ki 300 yıl önce aslından uzaklaşmış, amenna, 300 yıl öncekinin günahıdır. ama bundan böyle, kulağa daha hoş gelenler müstesna, galatımeşhurlara karşı tek yürek tek yumruk olalım kardeşlerim!

    ikisi de bir de değil, utanmadan evla oluyor bir de. allaam ya.
  • kemal gözler'in mottosu söz öbeği.
  • affa lüzum olmayan sürç-i lisan halleridir.
  • misal vermek gerekirse, ikametgâh ilmuhaberinin sahih telaffuzunda "ka" hecesi, kâtip kelimesindeki gibi ince değil, kadın kelimesinde olduğu gibi kalın okunur. lakin ince vaziyeti galat-ı meşhur olduğundan kalın telaffuzu, muhtar, muhtarlıkta çalışan eleman ve orada bulunan diğer insanlar tarafından yadırganmanıza neden olabilir. hatta, "varoş cahile bak" diyen bile çıkabilir. bu sebeple galat-ı meşhur, lügat-ı fasihten evladır efendim.
  • sanırsam ve korkarım tiki türkçesi, facebook türkçesi, ergen türkçesi adına ne derseniz, bu anlayışa oturuyor. (gerçi onlar dj qalat~ı meshu® falan diyodur kendi aralarında buna.) bunlardan sonraki nesil nasıl konuşup yazacak valla merak ediyorum.
  • (bkz: beyanat)

    aslen beyan kelimesinin çoğulu olmasına karşın, tekil olarak kullanılmaktadır. beyanatlar kelimesi de galat-ı meşhur olmuştur haliyle.
hesabın var mı? giriş yap