• galatasaray lisesi ogrencilerinin genelde konu$tuklarina inanilan, yer yer turkce deyim ve cumlelerin mot a mot cevirilerine rastlanabilecek fransizca konu$ma bicimi.. bir ukte olabilecek kadar dikkat cekici oldugunu du$unmemi$tim hic ..
  • galatasaray lisesi'nde fransizcadan daha önemli şeyler ögretildiği için {allahım kasıntıyım allahım} ögrencilerin çoğunda fransizca konuşabilme ve anlayabilme eksikliği vardir... örnek vereyim, adam mektupla eğitim için fransiz üniversitesine kabul olmuştur, fakat cevap mektubu yazamamaktadır... yine de bu başarıdır, fransızca bilerek herkes kabul olabilir, marifet fransizca bilmeden kabul edilmektedir...
  • şimdi düşünüyorum da, aslinda bu dilin bir çeşit versiyonu... yani bence, breton aksani, marseille aksani gibi galatasaray diyalekti diye de birşey var... ne bileyim, biz birbirimizi anliyoruz * sonuçta...
  • (bkz: galatasaray) (bkz: fransizca)
  • ornek olarak kasko icin: le sigort
  • galatasaray liselilerin kendine has bir fransizcasi vardir, biraz kazmatordur aslinda. bu konuda etrafta donen liseliler arasinda taninmis bir hikaye vardir.

    pariste genc bir galatasarayli araba surer, ve aniden dikkatsizlikten kaza yapar. arabadan iner, carptigi arabanin yanina gidip cama egilir ve sorar:
    - pardon, mosyo, avez-vous de la 'sigorte'? (sigortaniz var mi demek ister, ama fransizcada sigorta sigort degil 'assurance' dir)
    cam iyice acilir ve cevap verir icerdeki.
    -yavrum senin devren kac soyle bakalim...

    iste bu sekilde de tanisilir, rastlasilir aslinda disarda.
  • fransızcaya birçok katkısı olan ve académie française tarafından onaylanmış şu sözcük grupları galatasaray lisesi'nde türetilmiş olup galatasaray lisesi fransızcasının en güzel örnekleridir: aman que, ah keşke que, en faisant fazlı que, en allant au zümrüt que ve belki de en önemlileri degman.
  • galatasaray dışındaki, yani "cici" frankofon okul mensuplarının ürettikleri bir deyimdir. galatasaraylılar bu deyimin ne manaya geldiğini anlamazlar pek. anlasalar da siklemezler zaten.
hesabın var mı? giriş yap