• hata değildir. bile bile yapılmış bir hamledir.

    (bkz: şampiyonlar ligi kandırmacası)
  • dogru bir dusunce, biraz eksik açiklanmis.

    oncelikle konu hakkinda donen bazi yanlislari duzeltelim :
    - eger çok feci bir sezon geçirmezse galatasaray'in sampiyon olamamasinin salt super lig gelirlerine etkisi çok sinirli. sampiyonluk payi dediginiz sey sampiyona verilen ekstra miktar degil, sampiyonluk yasamis 5 takimin havuzun bir bolumunden aldiklari paydir. galatasaray ornegin geçen sezon 69 milyon alirken, fenerbahçe 62 milyon almistir ve bu, uzun bir sampiyon olamama serisi ihtimali disinda hemen hemen stabil bir kalemdir.
    - super lig performans primi uç asagi bes yukari ayni sekilde, puan basi belirlendigi için çok buyuk bir puan farki yemedikçe butçede buyuk açik yaratacak bir fark olusmaz. ornegin fenerbahçe burada dahi buyuk bir zarara ugramadi, hepi topu 19 milyon tl az aldi fenerbahçe galatasaray'dan. (3 milyon euro). besiktas ve basaksehir ise benzer bir performans primi aldilar. sezon sonunda 3-5 puanla sampiyonluk kaçirsan da 65 milyon civari alacaksin.
    - siralama primi keza, basaksehir ile galatasaray arasindaki gelir farki 7, bjk il gs arasindaki gelir farki 15 milyon lira civarinda. fenerbahçe buradan darbe yedi zira son siralama kalemi (6. sira) ile sampiyon arasinda 32 milyon tl (kabaca 5 milyon euro) fark var. ama bu bile sampiyonlar ligi gelirinden olmak gibi darbe vurmuyor. galatasaray ilk 3'te olursa bunu minimize eder.
    - toplam gelirlere bakarsaniz fenerbahçe tum sorunlarina ragmen 153 milyon lira almis (gs 212), çunku sampiyonluk payi belli bir kemik olusturuyor. toplam euro bazinda fark 10 milyon euro bile degil.
    - sampiyon olamamanin tek ve gerçek mali kulfeti kesinlikle sampiyonlar ligi geliridir. baska bir sey degil. digerleri amorti edilir zararlardir.

    simdi gelelim konuya : besiktas biraz ekstrem bir durumdu. sadece yuksek maasli oyunculari elden çikarma geregi degil, sadece kiralik futbolcular degil, genel olarak kadro kalitesinin kotuye gitmesi sorun yaratti. ustune ustluk yonetimin teknik direktoruyle, tribunlerle olan gerginlikleri salt yonetimsel açidan sorun yaratti. fikret orman gerçekten olumcul hatalar yapti.

    galatasaray'in lehte bir farki var : toplam maas duzeyi 2017 besiktas'i kadar yuksek degil, 50 milyon civarinda ki kendi geçmis standartlarina gore olmasi gerektigi oranda dusmus. falcao istisnasini kenara koyarsak muslera, belhanda ve feghouli haricinde eskisi gibi 3 milyon kemik maas arti bonus tarzi kontratlari kalmadi. yine sampiyonlar ligine kalinamadigi durumda kiraliklari salmak takimin maas yukunu azaltmaya yetecektir. (edit: surada bir vatandas açiklamis, yaklasik 49 milyon euro net maas + yaklasik 3.100.000 eur imza parasi + puan basi verilecek ekstralar derken 56 milyon euro gibi bir gider olacak, geçmis sezona gore sadece 7 milyon fazla var).

    ama galatasaray'in asil sorunu burada basliyor : ffp girdabina girmis tum takimlar gibi toplam gelir gider dengesini kurmak için yerine gore maas ve fesih bedeli (bonservis yanlis bir terim artik) uzerinden ayarlama yapip, kiralik kontratlarla isini kotariyor. ffp donemi hasarsiz atlatilsa dahi iki sezon sonra elde para edecek oyuncu kalmayacak, kiraliklar da gidince ya bugun oldugu gibi bedavalara yonelecek ya da ekonomik durumu iyiyse yine fesih bedeli odeyecek. iki senaryonun da sorunlu taraflari var : ilkinde kadro kalitesi dusup kuçuleceksin (bu, besiktas'in yasadigi sportif buhranin benzerine yol açar), ikincisinde geçmisteki kisir dongulere tekrar gireceksin çunku fesih bedeli, kontrat gibi futbolcu gonderilince zarardan kâr edebilecegin bir sey degil, net zarar. ffp'nin, her ne kadar genel hatlariyla mantikli bir uygulama olsa da boyle yan zararlari oluyor ve denetime girmis her takim bunu tadiyor.

    tek bir çikar yolu var : eldeki gorece mutevazi oyuncularin bir sekilde parlatilmasi. ozan kabak, eljif, cenk tosun, cengiz under,... az yatirimli 10 oyuncudan bir veya ikisini onemli bir miktara elden çikarmak bile donguyu pozitife çevirebiliyor. ozellikle yerli oyuncularin parlamasi, uzun suren yabanci sinirinin 14'e kadar genislemesinin etkisiyle patlama yapti, simdi kisa vadede tekrar durulacaktir çunku gidebilecek yetenekler gitti, gelecek 2-3 sene boyunca galatasaray'in da diger kuluplerin de bu tarz oyunculardan onemli meblaglar kazanmasini beklemiyorum. mesele orta vadede tekrar duzenli sekilde bazi futbolcularin ihraç edilmesi için yeni jenerasyonlara yatirim yapmak. yabanci siniri gibi abuk tartismalarin dondugu ortamda bu da muallak.

    asil onemli olan, konsolide borçlari bir sekilde eritmek ve surekli yapilandirma gerektiren, finansman gideri yukleyen, ust uste uzun yillarin gelirlerini kismi olsa bile yiyen bu geçmis borçlari sifirlamak. bu her kulup için geçerli. yoksa bir donem kâr bir donem zarar edersin, donem tablolari su an borçlu halde olundugu için onem tasiyor ama konsolide borç-alacak farki çok daha onemli. ve bu konuda hiçbir buyuk kulubun kisa vadede borcunu onemli oranda eritebilecegi bir ortam yok.

    kisacasi kanimca besiktas ornegi tam geçerli olmamakla birlikte benzer riskler var ve galatasaray babaniz diyerek geçistirilemeyecek seyler. sonuçta ulkenin ekonomik yapisi belli.
  • yanlış önermedir.

    beşiktaşın yaptığı hatayı doğru tespit edemezseniz bu hataya sürekli düşmesi muhtemel, ki öyle de görünüyor zaten. kiralık destekli kurulan kadro ile şampiyonlar liginden muazzam para kazanıldı, yani yazar kişisi bu kadronun kiralık kurulmasını hata görüyor, oysa kiralık maliyetiyle şampiyonlar liginde 2 sezonda çok önemli gelir elde edip, yerel ligde de şampiyon olmanın nesi hatadır sormak lazım.

    hata kiralık kurulması değil, kurulan kadro düzeyinin başarısının sportif olarak doğru tespit edilememesi ve bu düzeyin devam ettirilememesidir. galatasaray da diyelim ki bu sene futbol başarısını yakaladı, eğer kadro düzeyini yakaladığı seviyelerde tutamaz ise o da hata olur.

    beşiktaşın yaptığı en önemli hata ki buna çözülmenin başlangıcı diyebiliriz, şampiyonlar ligi 2. tur maçı öncesi cenk tosun’u elinden çıkarmak olmuştur, gruptan namağlup çıktığın bir sezonda forvetindeki en önemli adamı elinden çıkarmak önemli bir vizyon göstergesidir.

    ayrıca galatasaray’ın taraftar büyüklüğü, mali olarak en önemli iki rakibine göre kârda olması, borç yükümlülüğünün çevrilebilir olması, hata yapan her kimse ona anında faturayı kesebilecek bir kongresi olması zaman zaman içine girdiği krizlerden hızlı çıkmasını sağlamıştır.

    ek olarak belirtmekte fayda var, 98lerde 99larda da takımda 3,4 milyon dolar civarında paralar kazanan futbolcular konuşulurdu, sonuç malum. büyük maçlar, büyük adamlarla kazanılır.

    mühim olan bütçenin yüksekliği değil, yüksek bütçenin yönetilebilirliğidir.

    not:gs
  • “ersun yanal fenerbahçesi yüksek ihtimalle şampiyon olacağı için”i görünce, “tüh lan ben bunu niye okudum ki” dediğim önerme.

    not: ikimaçsonundafalcaoilemuriçikıyaslayanlarabitarafıylagülenspor
  • “sene sonunda fenerbahçe şampiyon olacağından” kısmına kadar ciddi ciddi okuduğum ama orada kahkahayı bastığım hayal.
  • biz de bonservis vermeden yüklü maaşların altına sokmuştuk kendimizi. örneğin pepe negredo. baştan sorun olmuyor da sonra şampiyonluk gelmez, cl'ye gidemezsen katılım parası bile alamadığın için tepe taklak oluyorsun. ki biz gruptan namağlup çıktık oyuncu sattık. onlara rağmen yani. galatasaray diagne hariç bonservise çok para harcamadı belki ama maaş skalasını yukarı çekti. bu sene cl her türlü zor. avrupa liginin de gelirleri çok düşük. hem de ffp kıskacındasın. gruptan çıkamasan bile maçlarda oyuncu parlatıp iyi paralara satman lazım. cl en iyi oyuncu vitrini çünkü. diğer türlü gelecek 1-2 sezon şampiyon olup cl'ye katılamazsa tarih tekerrür edebilir. maaşlarını ödeyemeyince takım hem saha içinde hem saha dışında dağılmaya başlıyor zaten.
  • derin lise iş başında cincona bişey olmaz
  • bir öngörüden daha çok bana bir temenni gibi göründü

    kendi vasat takımlarınızı galatasaray ile karıştırmayınız
  • --- spoiler ---

    beşiktaş ayrı bir dünya, galatasaray ise apayrı bir evren. galatasaray ile beşiktaş'ın dinamikleri bir değil. beşiktaş; federasyon ve mhk' yı yönetirken bile galatasaray tarafından tokatlanmış. geçen sezon 17 kulübü topladılar hepsini üstüste dizmiş bir kulüp galatasaray. yani yıldız futbolcunun beşiktaş'a gelmesi ile galatasaray' a gelmesi aynı düzlem değil. heyecan, aksiyon, aşk, büyük kulüp dinamikleri, taraftar gücü hataların tekrarlanmasına izin vermez.
    --- spoiler ---

    malum şeyin etkisi kripto olarak devam ettiğinden dolayı arkadaşa katılıyorum! anlayan anladı.

    (bkz: maklube tarifi)
  • ya şu galatasaray ayrı bir evren falan muhabbetine katlanamıyorum artık liverpool sanki amk galatasaray lan işte bildiğimiz türk futbolunun başarılı sıradan birkaç takımından biri.
hesabın var mı? giriş yap