• tam bir faşistti, hükümet basın bürosunun başına geçmekte, basın müsteşar yardımcısı, halk kültürü ve dışişleri bakanı olmakta, bu yolla elde ettiği itibarı arnavut kralına yakınlık kurarak şahsi menfaatleri uğruna kullanmakta tereddüt etmedi. züppe ve sığ bir şahsiyet olarak tanımlandı . ancak öte yanda 1939'da, führer'in politikasının italya'yı sonu belirsiz bir savaşa sürüklediğini anladı ve italya'yı bunun dışında tutmaya çalıştı ve işler çığrından çıktığında italya sosyal cumhuriyeti'nde kayınpederine karşı oluşan siyasi hareketin içinde yer almaktan çekinmedi.

    25 temmuz 1943'te, faşizmin düşüşünü desteklemek üzere oy kullandı ve almanya'ya sığındı. almanlar onu ve eşi edda'yı ispanya'ya kaçırmayı planlar gibi yaptılar . oysa, mussolini henüz iktidardaydı ve almanya'da tutuklanan ciano, italya'ya getirildi. 8-10 ocak 1944'te, verona, castelvecchio'da yargılandı. yargıçlar onu kurtaramadı ya da kurtarmak istemediler ve 11 ocak 1944'te, dokuza on kala, san procolo kalesi'nde kurşuna dizildi.

    karısı edda bütün tehlikeleri göze alarak kurtuluşunu sağlamak üzere tutulduğu verona'ya koştuysa da idamı engelleyemedi.

    tarihçiler mussolini'nin de sözde mahkemenin idam kararını prestij kaybından korktuğu için engellemediğini veya artık işler çığrından çıktığından istese de engelleyemeyeceğini yazdılar.

    ciano'nun günlüklerini italya dışına kaçıran adde savaş sonrası yayımlanmasını sağlayarak faşist iktidarın iç yüzünü gözler önüne seren önemli bir kaynak sağlamıştır.

    ciano, 2-3 şubat 1937'de tevfik rüştü aras ile italyan dışişleri bakanı sıfatıyla milano'da görüşmüş, bir iş birliği havası yaratarak türkiye'yi italya-almanya safına çekmeye çalışmıştır.

    nazim hikmet'in "taranta babu'ya mektuplar"ında "italya'nın en zengin, en rahat delikanlısı kont ciano" olarak geçer.

    http://en.wikipedia.org/wiki/galeazzo_ciano
    http://www.focusdergisi.com.tr/tarih/00478/
  • italyan devlet adamıdır kendisi.faşistlerin roma yürüyüşü'ne katılmıştır zamanında. birçok yabancı ülkede de görev yapmıştır.mussolini'nin kızıyla evlenmiştir ve ilginçtir ki kendisi mussolini'ye ihanet suçlamasıyla kurşuna dizilerek öldürülmüştür.
  • ikinci dünya savaşı'na ilişkin temel vesikalardan biri olan günlükleri ilk kez türkçeye kazandırılmış: (bkz: savaş günlükleri)
  • mahkeme süreci sonrası cezasının infazı sandalyesine ters bir şekilde oturtulup sırtından vurulması suretiyle aşağılayıcı bir şekilde icra edilmiş, son sözleri "viva la italya" olan savaş günlükleri nin müellifidir.
  • günlüklerine yapılan tercümenin (savaş günlükleri), kendisi hakkında muhtemelen türkçedeki en teferruatlı bilgileri içeren önsözü internette yayınlanmıştır: https://wwturkiye.org/…-bakani-kont-galeazzo-ciano/
  • günlüklerinden ikinci dünya savaşıyla ilgili çok detaylı bilgi edinebileceğimiz zamanın italya dışişleri bakanı ve aynı zamanda mussolini'nin damadı. daha savaşın başındayken almanyanın kaybedeceğini tahmin etmiş ve italyayı savaşta tarafsız tutmaya çalışmıştır.
  • mussolini italyasında dışişleri bakanlığı görevini yürütmüş,aynı zamanda mussolini’nin damadı olan şahıstır. ayrıca kendisi italya kraliyet hava kuvvetlerinde,savaş uçağı pilotluğu yapmıştır. yugoslavya’nın parçalanması,arnavutluk’un ilhakı gibi birçok olayda bizzat parmağı vardır. almanlardan hiç haz etmemiş. eğer italya imparatorluğu savaşacaksa,bu savaşın almanlar ile birlige verilmesine her zaman karşı çıkmıştır. 1939 itibari ile savaşa hazır olmayan,ekipmandan yoksun,ciddi komuta aksaklıkları olan italyan ordusunun savaşa girmemesi gerektiğini,her zaman savunmuştur ve mussolini’ye bu konuda hep telkinlerde bulunmuştur. lakin bütün uğraşlarına rağmen savaşa engel olamamıştır. italya-almanya çelik paktında kendisinin imzası vardır. ayrıca ittifak görüşmelerini alman meslektaşı,her ne kadar haz etmesede,nazi almanyası dışişleri bakanı,von ribbentrop ile yürütmüştür. asılarak idam edilmeden önce,çok önemli tarihi belgeler olan,günlüklerini karısına aktarmıştır.
  • 1939-1943 senesinde tuttuğu günlüklere bakılırsa mussoliniden çok daha ileri görüşlü zeki bir politikacıydı.
  • günlükleri "savaş günlükleri" adıyla türkçeye tercüme edilen italyan siyasetçi. günlüklerinde 2. dünya savaşının seyriyle ilgili olarak türklerin düşüncesini şu şekilde tanımlamıştır:
    "türklerin mefkuresi geriye kalan son alman askerinin son rus askeri üzerine yığılmasıdır".
hesabın var mı? giriş yap