• veri gorsellestirme uzerinde calisan bir vakif. cok boyutlu, zaman icinde degisen ekonomik, sosyal, vb. verileri insanlara aktarmak konusunda guzel seyler yapmislar:

    http://gapminder.org/index.html
    http://tools.google.com/gapminder/
  • google'ın da documents hizmeti içerisinde spreadsheet üzerinde oluşturulan tabloları benzer şekilde görselleştirmeye yönelik bir gadget'ı var. ismi de motion chart.
  • (bkz: mind the gap)
  • yapımcısı hans rosling in bi nevi programın tanıtımı niteliğindeki ted konuşması aşağıdaki linkten dinlenebilir. kendisi hitap konusunda oldukça yetenekli ve bi o kadar eğlenceli birisi.
    http://video.google.com/…docid=2670820702819322251#
  • bu sitedeki sağlık ve zenginlik indeksi tablo üzerinden üstelik akan zaman bağlamında incelendiğinde türkiye'nin 1913 yılındaki görece iyi diyebileceğimiz durumuna i. dünya savaşı ve kurtuluş savaşından sonra ancak 1945-46 yılları civarında gelebildiğini görüyoruz.

    tabi aynı yıllarda (1945-46) tablodaki gelişmiş ülkeleri incelediğimizde bunların uçuşa geçtiğini ve makası baya açtığını görüyoruz. abd ile aramızda 12 kat civarında bir kişi başına düşen milli gelir farkı olduğnu görüyoruz, bir çok avrupa ülkesinde ve abd'de ortalama hayat beklentisinin 65 üzerine çıktığını görüyoruz (türkiye'de 35 iken).

    ve hala o makası kapatmaya çalışıyoruz.

    tabi bu sitedeki tablo ne kadar sağlıklı bilgiler üzerine yapılmış, onu bilemem, ama biz türkler için gerçekten ibretlik. en azından benim gözümde öyle.
  • sunum yaparken hocalarin aklini almaniza * yarayacak bi yazilim.

    dipnot: bunu bile google almis
  • sosyal bilimlerle (özellikle tarih, sosyoloji ve ekonomi) uğraşanlar için muh-te-şem bir site. ülke(leri) seçin ve 1800'lerden itibaren 2013'e kadar insanların tahmini yaşam süreleri, nüfus artış ya da azalışları, ekonomik gelir değerleri gibi detayları grafiklerle önünüze sersin.
  • toplum ve tarihle bağlantılı olarak inanılmaz sayıda parametre barındıran,(kent nüfusu, hiv, hava kirliliği vs.) kurucusu isveçli bir profesör olan, birçok konuda faydalı ve dünya daha kötü bir yer oluyor çocuk doğurmam ayol diyenlerin kafasına vura vura tezlerini çürütebilecek parametreler de barındıran bir site.
  • türkiye verilerinde istihdam oranları, evlilik yaşı, tarım işçileri gibi konularda 2010 yılına kadar verilmiş istatistiklerde durum içler acısı. şu günü düşünemiyorum bile, yazık.

    http://www.gapminder.org/data/
  • fakir ülkeler o kadar da kötü değil ya diyen bir site. bunu nasıl yapıyorlar kişi başı geliri abartılı olarak ppp olarak veriyorlar, grafikte gelir kısmını logaritmik olarak gösteriyorlar(2018 ppp olarak türkiye kişi başı geliri 249000 dolarmış, nominalde 2016 turkiye kişi başı gelir 14100dolarmış,2019da 15000 dolarmış başka da bir şey demiyorum). sitenin tools kısmındaki datayı inceliyecekseniz aşağı kısmı gdp/per capita yapın(ppp olmasın), logaritmik göstermeyi de lineere çevirin. türkiyenin yerinin çamurda yuzen bir çok devletten bir tık daha iyi olduğunu görebileceğimiz gibi amerika devletinin başka bir zenginlik düzeyinde olduğunu da görebilirsiniz. bak hala, 2020de kişi başı gelir 12bin dolarmış türkiyede hadi bizimkini abartıyor herkesinkini mi abartıyor hayır amerikanın kişi başı düşen değerini 58.5bin dolar göstermiş ama 2020 değeri 63,414 aslında. lüksemburgu 101 göstermiş 117,182 dolar aslında
    https://www.gapminder.org/…hart-type=bubbles&url=v1
    işler iyiye gitmiyor dünyanın en zengin %1 i 2001de dünyanın %45,5 zenginliğine sahipken 2017de bu oran %50,1 olmuş
hesabın var mı? giriş yap