• herşeyin bir sonraki şeyi tetikleyerek hayatın cehenneme dönüşmesi...

    yatagımı sevmiyorum

    odamı sevmiyorum

    evimi sevmiyorum, mahallemi, şehri, ülkemi, dünyayı, kainatı sevmiyorum...
  • ust duzey kosullanmadir. bir ogedeki olumlu veya olumsuzlugun diger ogelere de yansimasidir. ornegin, sevgilisinden ayrilan bireyin birlikte yasadigi sehri, gezdigi yerleri, izledigi filmleri, dinledigi muzikleri, yedikleri yemekleri hatirlatan uyaranlardan etkilenmesidir.

    garcia etkisi tepkilerin tetiklenmesi seklinde olabilir. ornegin, x dersini sevmeyen cocugun, olumsuz duygulari diger faktorleri olumsuz etkiyebilir: ogrencinin x kitabini, x dersinin ogretmenini, sinifini veya okulunu sevmemesini tetikleyebilir.
  • bir çok suserin söylediğinin aksine bir genelleme değil olumsuz tat koşullanmasıdır. yediği yemek sonrası (bitişiklik ilkesine uygun olmak zorunda değil, zaten bitşikliğe tepki olarak doğmuştur) midesi bulanan organizmanın o yemeği tekrar gördüğünde veya düşündüğünde, yemek yediği mekanı gördüğünde midesinin bulanması örnek teşkil eder.

    ayrıca hamileyken midesi bulanan birey o an içinde tepkide bulunduğu şeye karşı da tat koşullanması yaşayabilir. örneğin dinlediği şarkı sırasında midesi bulanan birey o şarkıyı her duyduğunda midesi bulanabilir.
  • iki yönü vardır.

    birincisi: olumsuz tat koşullanmasıdır. bu koşullanma pavlov'un bitişikliğinin gerekli olmadığı ortaya koymuşturç

    ikincisi: "bana her şey seni anlatıyor." cümlesi buna örnektir. bir koşullu uyarıcıyla alakası olan olmayan her şeyin o koşullu uyarıcıyı çağrıştırması sonucu diğer uyarıcılara da koşullanılmasıdır.
  • bir yönünü örneklersek

    örümcek ısırığından canı yanan bir çocuğun örümcek ağı görünce korkup, ağlaması klasik koşullanmaya göre genelleme değil garcia etkisidir.
  • klasik koşullanmadaki bitişiklik ilkesinin (pavlov'a göre en etkili koşullanma için yarım saniye) her koşullanma için geçerli olmadığını ifade eden etkidir.
    olumsuz tat koşullanması olarakta geçer
    puding yedikten 8 saat sonra mide bulantısı ve kusma yaşayan insanın bir daha puding gördüğünde kusması.
    geçmiş yıllarda kpss eğitim bilimleri sorusudur.
  • genellemeden farkı; sadece belirli bir uyarıcıya benzeyen diğer tüm uyarıcılara karşı da aynı tepkinin gösterilmesi değil, uyarıcıyı çağrıştıran ama temel olarak farklı uyarıcılara da aynı tepkinin gösterilmesidir.

    nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama örnek vermek gerekirse; aracıyla yolda giderken karşısına geyik çıkan ve kaza tehlikesi atlatan ve olumsuz etkilenen kişi, daha sonrasında yolda karşısına herhangi başka bir hayvan (tavşan, tilki,köpek...) çıktığında da aynı şekilde etkilenmekte ve tedirgin olmaktaysa bu uyarıcının genellenmesidir.
    aynı olayın sonunda kişi eğer geyiği çağrıştıran tamamen farklı uyarıcılara da aynı tepkiyi gösteriyorsa, örneğin bir binada süs amaçlı kullanılan geyik boynuzu, noel baba... vs. , bu garcia etkisidir.
  • tat koşullanması olarak da geçer. garcia, klasik koşullanmanın bitişiklikilkesine; yani koşullanmanın gerçekleşebilmesi için, koşullu uyarıcı (zil) ile doğal uyarıcının (et) veriliş zamanlarının biririne yakın olması ilkesine karşı çıkar. bu ilke günlük hayatta geçerliliğini korumamaktadır.örneğin bir lokantada bozuk tavuk yiyen bir kişi, aradan saatler geçtiğinde zehirlenip kusmaya başlarsa, bunun nedenini saatler önce yediği tavuğa bağlayacaktır. klasik koşullanmanın bitişiklik ilkesine göre ise bu bağ ancak 30 sn ve öncesinde kurulabilir.
  • öğretmeni sevmeyen bir kişinin okulu,öğrencileri,eğitimi de sevmemesidir.
  • olumsuz tat koşullanmasıdır. yalnız koşullanma sadece tattan oluşmuyor. genel itibarıyla bir durum, kişi psikolojisi üzerinde etki bırakmışsa, o etki bir zaman sonra belli refleksler ortaya çıkarıyorsa, o zaman garcia'nın koşullanması gerçekleşmiştir.
hesabın var mı? giriş yap