• mide, barsak, karaciğer, dalak, yemek borusu (tüm karın bölgesi) (bkz: sindirim sistemi) 'na ait kanser, ülser, polip, kolit gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgili üst ihtisas alanı. teşhiste endoskop isimli 100 ila 160 cm uzunluktaki aletler ağızdan veya makattan girilerek kullanılır.
  • gastro*ye
    entero*ler
    loji*

    11 sene sonra gelen edit:
    doctor bane diyor ki:
    on numara sallamışım
    gastro mide
    entero barsaklar
    loji bilim.
    doğru olanıymış.

    hiç içime sinmedi, nöronlarıma işlemedi ama
  • insanın altından girip üstünden çıkabilecek aletlerin tanı ve tedavi amacı ile kullanıldığı, çoğu paramedikal insan için iğrenç durumları akla getiren, ama aslında insanın en önemli ihtiyaçları olan yiyip, içip sıçmanın verdiği rahatlığı sağlamaya çalışan bilim dalı.
  • dahiliyenin hastası bitmeyen geleceği şimdiki halinden de parlak dalı. dahiliyecilerin en çok girişimsel işlemi olanı, dahiliyenin cerrahisi.

    bu arada insanlar ne kadar iyimser ya. ülkemizde 100 bin kişiye 1 gastroenterolog düşerken, büyükşehirlerde genel dahileyici görmeden kapısını çalıp giremeyeceğiniz uzmanı ekşi sözlükten arıyorlar. ne bileyim bir gülesim geldi. özelde 40-50 bin filan alması doğal olan, ercp denilen bir işlemi 2-3 bine yapan bir adamı sözlükte bulmaya çalışmak hakikaten komik geldi bir an. neyse umarım sözlükte hazır ve nazır bir gastroenterolog vardır ve yardımcı olur.
  • bir sorunun çaresini aradığımız tıp alanı.

    yani ya işinin ehli bir doktor bulamıyoruz ya da bize denilenleri anlayamıyoruz.

    olay şu, babam 1 sene önce 2018 ekim de safra kesesi taşını aldırmak için ameliyat oldu. iyileşme sürecinden sonra boşaltım alışkanlıklarında süre ve miktar olarak bir sorun yaşamadık. taa ki 2019 ekime kadar, bir ekim günü kendisi otururken safra kesesini bulunduğu bölgede mide gurultusu gibi bir ses (hava firarı gibi) ve hareketlenme hissediyor. bu olayı takip eden bir hafta içerisinde hiç tuvalete çıkamadığını, ayrıca otururken de -araba kullanırken mesela- o bölgede hafif ağrısı olduğunu fark ediyor. bu rahatsızlıklar neticesinde bir daha endoskopi ve kolonoskopi yapılıyor. sonuclar gayet iyi. hatta doktor bey mide çıkışında gördüğü polipi de aldım demiş kendisine. gidilen doktorlar ameliyatı yapan genel cerrah ve bir adet farklı gastroenterolog. iki doktor da ısrarla sonuçların iyi olduğunu söyledi. dışkı katı değil ve nutella kıvamında. dışkı örneklerinde ters bir sonuç da yok.

    ama gelgelelim adam 2 günde bir çıktığı tuvalete şu anda haftada bir çıkıyor.
    kendisi sürekli tuvalet ihtiyacı olduğunu ve içinin bir türlü boşalmadığını söylüyor. ki ben gördüm bir kere davul gibi şiş mide mesela durduk yere bir anda indi. yanisi ameliyat öncesi olan dışkılama ile ameliyat sonrası olan dışkılama aynı değil. korkuyoruz . bir terslik var ve doktorlar sindirim sistemi ve karaciğer de bir sorun olmadığını söylüyor. ameliyat sonrası ekstra başlanılan bir ilaç yok.

    doktorlar -daha dogrusu bir tanesi- başa bir sistemde problem olabileceğini kan değerlerini değerlendirirken böbreğe baktırmalısın ama muhtemelen bolbol su iç denecektir demiş.

    yanisi bir tür dr house luk durumla karşı karşıyayız.

    babam dışkının kaymadığını bağırsakta oluşan dışkının kaydırılamadığını söylüyor. * ama vucut onun vucudu ve hafif ağrı hissettiğini de söylüyor. 65 yaşında ama hastalık hastası olduğunu düşünmüyorum. çünkü gerçekten gözlemledim ve çıkamıyor tuvalete adam.

    sözlükteki doktorlar ya da aynı sorunla karşılaşanlar ne der acaba? yeşilendirirseniz sevinirim.
  • türkçesi sindirimbilim olan bilim dalı.
  • uzmanları aynı zamanda dahiliye uzmanı da olan bilim dalı.
  • sanırım, uzman doktor eksikliğinin açıkça hissedildiği bölümlerden. 500 binden fazla nüfusa sahip başkent ilçesi sincan'ın devlet hastanesinde yalnızca 1 (bir) gastroenteroloji uzmanı bulunmaktadır.
  • son yıllarda özellikle mide ve barsak hastalıkları çok artmış durumda. bu alanda çok iyi doktorlar yetiştirilmelidir.
  • uzmanı olması gerektiği gibi az olan branş. bari yandallar ele ayağa düşmesin
hesabın var mı? giriş yap