• diplomalardan hak ettiğimiz unvan olan “tıp doktoru” ifadesini kaldıran güzide okulum gazi üniversitesi tıp fakültesi.

    okulumuzun diplomaları geçen yıl değiştirilmiş, tıp fakültesi diplomaları da bu süreçte yeniden düzenlenmiş, fakat yapılan düzenlemelerde diplomalarda "tıp doktoru (doctor of medicine)" ifadesi yerine "lisans" mezunu ingilizce olarak da "bachelor of science" ibaresi getirilmiş...... sonuç olarak diplomalarımızda tıp doktoru olduğumuzu kanıtlayacak bir ibare bulunmamaktaymış.

    bu durum unvanımızın ve yüksek lisans derecesinde kabul edilen eğitimimizin eksik gösterilmesine neden oluyor ve verilen diplomalar yurt dışında tıp fakültesi öncesi temel bilim mezuniyetine denk geldiği için yurtdışında çalışma ve uzmanlık yapma imkânlarımız da kısıtlanıyor.

    okulda son yıllarda birçok problemle baş ediyorduk zaten. üstüne bir de uğruna eğitim hayatımızın başından beri canla başla çalıştığımız unvanımız elimizden alınıyor. insan gerçekten hayret ediyor.

    “bu okula ve bu hayata dair hiçbir şeyin, hiçbir zaman benim istediğim gibi olmayacağını biliyor, artık bundan acı duymuyorum.”

    edit: bazı yazar dostlarımız phd ile md’nin farkını anlamakta zorluk çekiyor sanırım.
    yazı boyunca ifade ettiğim doktor “phd” değil “md”. istediğimiz unvan diğer tüm tıp fakültelerinin diplomalarında yazan, yazması gereken “md” ifadesi.
  • aslında doğru olan uygulamadır.

    “doktor” ünvanı için doktora yapmak gerekir, yüksek lisans mezunları “doktor” ünvanı almaz. eğer öyle olsaydı yüksek lisans mezunu sayılan diş hekimliği ve veteriner hekimlik mezunlarının da “doktor” ünvanı alması gerekirdi. hekim başka şeydir doktor başka şey.

    tabi yıllardır yanlış uygulama yapıldığı için düzeltmek isteyince sorunlar çıkacak...
  • yıllardır yapılan uygulama gazi biraz geç kalmış.
  • ingilizcede doctor of medicine (m.d) veya doctor of philosophy (ph.d) şeklinde ayırt edilir. karıştırılacak bir şey yok. tıp fakültesi mezunları doktor unvanına sahiptir.
  • başlık sahibi genç sözlük kullanıcısının yaşından fazla yurt içinde ve dışında iş hayatına sahip birisi olarak md ile phd farkını çok iyi bildiğimi belirtmek isterim. sorun şu ki ülkemizdeki yönetmeliklere göre bizde md tanımı farklı; hekim olarak çevrilmiş. kendisi sanıyorum bunu bilmiyor; diş hekimi, veteriner hekim, tıp hekimi.
  • tıp doktorluğu bir mesleki unvandır. akademik doktora ile ayırt edilebilmesi açısından doctor yerine bachelor unvanının kullanılmasını akla yatkın buluyorum. ama gazi'nin kullandığı iddia edilen "bachelor of science" kelimesi, türkiye'deki tıp fakültelerinin mezunlarını doğru tanımlamıyor.

    ingilizce konuşulan ülkelere bakıldığında tıp fakültesi mezunları amerikan sisteminde doctor of medicine (md) olarak, ingiliz sisteminde ise bachelor of medicine & bachelor of surgery (mbbs) olarak geçer.

    bence "doctor" yerine "bachelor" kullanılması doğru, ama "bachelor of science" yerine "bachelor of medicine" veya "bachelor of medicine and surgery" denmeliydi.
  • (bkz: tabip) gibi güzel bir kelimemiz varken..
    yabancı dilde birşeyler yazmak istiyorsanız da en azından (bkz: le toubib) falan yazın da havalı olsun.
  • bunu bu şekilde türkiyede başka ünilerde yapılıyor mu önce onu sorgulamak lazım
  • bir iki laf yazacağım ama şunu yazmazsam olmaz
    gazi üniversitesi rektörlük binası cehaletin kabesidir.
    normal/vasat bir ülkede bir üniversite böyle bir hata yapsa yaptığı bu rezil ve komik hatanın duyulmaması için çok hızlı davranması adeta sümen altı edilmesi için çaba sarf etmesi gerekir. lakin burası türkiye. bırakın bazı çift basamak iqlu ekşicileri, koca koca(!) prof doç. gezinen davarlar bilmiyor md ne demektir ne demek değildiri. yahu hiç mi bir şey yaparken olabilecek olumsuzlukları ve hataları düşünmüyorsunuz. ben kıçı kırık bir entry yazarken bile o kadar düşünüyorum. onbinlerce öğrenciniz var onbinlerce. okulda yüzlerce yabancı uyruklu öğrenci ve kariyerini yurtdışında sürdürmek isteyen öğrenci var. bunlar yarın birgün bir yerde işe başvursa tıp doktoru sayılmıyor ya.
    biraz entegrasyon istiyoruz. galiba bu isteğimiz bile çok geliyor bazılarına
  • vazgeçtim, buna birşey yazılmaz. birşey yazmıycam.
hesabın var mı? giriş yap