• erkek çocuklarının eskiden biriktirmeyi çok sevdikleri, uğruna arkadaşlarını dövdükleri, kirlilik ve dağınıklık yüzünden anneleri tarafından azarlandıkları ve hala hatırladıkça aaahh 25731 tane gazoz kapaam vardı hepsi kayboldu dedikleri zımbırtı. artık tasolar gazoz kapaklarının yerini tutuyo o ayrı tabii
  • küçükken içlerine çamur doldurup, çizdiğimiz bi alanda ilerleterek oynadığımız, ama şu an kurallarını hatırlayamadığım oyun. ilk bitiş çizgisine gelen kazanıyodu, yarıştı yani bi nevi. bi de ters dönünce "gazoz kapak" dioduk ama onun da sebebini hatırlamıyorum. oyunun adı da "gazoz kapak"tı zaten niyeyse, gazoz kapağı diil...
  • bir zamanların koleksiyon malzemesi
  • el değmemişliğin kanıtı olarak, şişe mantarının öldürülmesiyle ortaya çıktı.
  • önce mühürler ve korur; ardından er ya da geç, bir anlık ferahlık sağlamak için açılır. sonra yeni yaşamı başlar, bir bozuk paraya, madalyaya vb. dönüşmüş olarak...
  • ...aile çay bahçelerinden toplananlarla, mahallede oynadığımız o dönemin en populer oyunu. tuborg kapağı 50 sayılırdı bizim orda. karizmatik bir kapaktı. çok az çocukta bulunur, olanlara da imrenerek bakılırdı. gazoz kapaklarının yere belirlenen sayılarda dizilmesi ve genelde mermer tercih edilen taşlarla vurulup alınması oyunuydu. taş atılmadan önce, baş ne taraf diye sorardı ilk atan. sağ ya da sol seçilirdi hiç de ideolojik olmadan. başı vuran, kapakların hepsini alırdı. bir de baş altı vardı. baş olarak seçilen kapağın hemen yanındaki kapaktı bu. bunu vuran, baş hariç diğer bütün kapakları toplardı.
    bilgisayarda oyun oynayan çocuklar hiç bilemeyecekler, ülkersiz bir çamlıcanın tadını ve kapağıyla, yemek yemeden akşama kadar oynanan, biraz asitli bu güzel çocuk oyununu.
  • zedelenmeden, bükülmeden, boyası falan çizilmeden açılmış olanları çocukluğumuzda çok makbul olan bilgisayarların, janjanlı oyuncakların olmadığı zamanlar çocuklar tarafından oyun malzemesi yapılmış nostaljik nesne. aynı zamanda tanıdığım ve sevdiğim oldukça enteresan bi arkadaşımın da takma adı.
  • belli bir yöreye ait olanları diğer illerde az bulunduğundan daha değerliydi. süpermarket zincirlerinin açılmasından, bütün gazoz markalarının bir iki grubun elinde geçmesinden önceki o güzel günlerde çamlıca gazozu kapakları ankara'da acayip fiyaka yapmanızı sağlardı. ankara gazozu kapağı verip çamlıca kapağı alırdık istanbul'a yolumuz düştüğünde.
  • küçükken para yerine geçtiği zannedilen şeyler. schweppes kapağı vardı mesela çok ender bulunurdu, 10000likti. ama bakkala verince çukulata bile vermiyodu. (bkz: senin paran burda geçmez)

    oysa schweppes kapağına 1000 tane coca cola 500 tane pepsi kapağı verirlerdi de değişmezdik. değerini bilmiyolar tabi bakkallar.

    (bkz: gazoz kapağından hızar yapmak)
  • kucukken ilginc oyunlarin gozdesiydi. misal bir gazoz kapagi alinir, di$ yuzeyi parlatilir ve icine cam macunu koyularak agirla$masi saglanirdi. eskiden bol bol gorulen kenarlari yuksek olan kaldirimlarda 3 kere parmakla vurarak biti$ cizgisi gecilmeye cali$ilir, eger gazoz kapagi kenarlardan kayip du$erse ba$tan ba$lanirdi. ilk biti$ cizgisini gecen daha onceden belirlenmi$ sayida gazoz kapaklarini kazanirdi. golf benzeri bir oyun olan belirli bir uzakliktan eldeki yuvarlatilmi$ mermer ta$i kucuk deliklere sokma oyunu zamanlarindan kalmadir bu da. ama bu ta$ oyunu daha profesyonel ki$ilerce, tommiks ve teksas'ina oynanirdi.
hesabın var mı? giriş yap