• gdp= c + i + g + nx

    c= consumption (harcama)

    i= investment (yatırım)

    g= government spending (devlet harcaması)

    nx= export-import (ihraç-ithalat)

    yukarıdaki basit formülden anlaşılacağı üzere ekonominin ipleri bu formule göre üç oluşumun elindedir. devlet, yatırımcı, tüketici, uluslarası ticari tüzel, öznel kişileri.

    tüketici genel tüketim mallarını illa ki alır. (ekmek, su) lakin özel tüketim mallarını (kürk, playstation, oyuncak kalemtraş, batman robotu...) parası oldukça alma eğilimi gösterecektir. yani c'nin görece yüksek olmasını kötü bir ekonomide beklemek anlamsız olur. c'nin düşük olması da zaten varolan kötü durumu umutsuzlaştıracaktır.

    i daha çok altyapı imkanları, politik bariyerler, gelişmişlik düzeyi, faiz oranları gibi değişkenleri ipler. ekonomik gidişatı sakat olan memleketler yatırımcıyı ürkütür, zira bu sakatlık risk doğurur. yatırımcı riski sevmez, girişimci sever. yatırımcının olmadığı ekonomik sistemde girişimcilere ise bok yemek düşer.

    devletin yol, tesis vb. atraksiyonlara yelken açması ekonomiyi pekala canlandıracak, yeni iş sahaları oluşturacaktır.

    türkiye açısından olaya bakarsak;

    c'nin yüzde sekseni yüzde yirmilik azınlığın elindedir. bu gelir dağlamının hayvansal bir etkisidir. ayrıca "yerli malı tüketme bilinci" yerli malı haftasında kuruyemiş yemekten öteye geçmez.

    türkiye'ye gelen i sakattır. daha çok faiz yatırımıdır. birçok sektör (tekstil, organik tarım) ruhunu teslim etmiş, götünü poyraza açmıştır. yabancı sermayenin ani, toplu çıkışı olması demek bugün türkiye'de yeni bir ekonomik kriz demektir.

    devlet harcaması -'dir. zaten olan kamu kuruluşları bile özelleştirilmekte elden çıkarılmaktadır.

    nx ise eksidir. bu kapımızın önünde yetişen muzu gavuristandan getirtmemizin sonucudur.

    bilimum anatema olarak türkiye'de ekonomik istikrar yoktur.
  • burdan 2004 yili icin tum ulkelerin gdp lerini ogrenebilirsiniz.
    http://www.photius.com/…ngs/economy/gdp_2004_0.html
    burdan da binbir turlu guncel ekonomik veri elde edebilirsiniz.
    http://www.photius.com/rankings/
    napcaksaniz artik....
  • o halde alakali olarak (bkz: gayri safi milli hasila)
  • abd gibi ulkeler, milli hasilayi olcmek icin gdp kullanirlar.
  • kalemin içinde kullanılan odunun daha evvelki tahta imalatında sayıldığı için, kalem imalatında saymadan hesaplanan ülke içi toplam üretim hesaplama yöntemi. ayrıca (bkz: real gdp) (nominal gdp)
  • o ülkedekilerin etki alanlarını belirleyen kavramdır. pwc'nin iş dünyası araştırmalarında, örneğin, katılımcıların yanıtlarının ağırlığı, iş yaptıkları ülkenin gdp'sine göre belirlenir.
    özetle gdp'n kadar konuş.
  • ekonomik performans ölçmede başarısı üzerine foreign affairs'den eleştirel bir makale; http://www.foreignaffairs.com/…ts-beyond_gdp-021714
  • ayrica gdpnin icinde shadow economy de mevcut degildir.
  • gayri safi yurtiçi hasıla, belirli bir zaman dilimi için, belirli bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin toplam parasal değerleri karşılığıdır.

    yukarıda bir entryde de belirtildiği gibi:

    gdp: c + i + g + nx şeklindedir. buna müteakiben kafaları karıştıran bir de gayri safi milli hasıla mevcuttur. peki nedir bu gdp ile gnp yani gayri safi milli hasıla arasındaki fark. milli kelimesinden ne anlıyorsunuz. türkiye cumhuriyeti vatandaşları olarak kabul edelim. ya da t.c. pasaportu olanları alalım.

    a. sizin ülke sınırlarınız içinde çalışan yabancı kişiler ve yatırım yapan para kazanan yabancı firmalar var değil mi? var
    b. sizin ülke sınırlarınız dışında çalışan ve yatırım yapan sizin vatandaşınız olan kişiler ve firmalar var değil mi? var.

    a grubu parayı kendi vatandaşı olduğu ülkeye götürür, b grubu da kazandığı parayı türkiye'ye getirir.

    yani denklem gdp - net transferler : gnp (gross national product - gayri safi milli hasıla) olur.

    almanya'daki akrabalarınızın gönderdiği veya buraya getirdiği paralar transferdir. renault firmasının türkiye fabrikasından elde ettiği ve fransaya götürdüğü para da transferdir. transferleri en temel haliyle bu şekilde sayabiliriz.

    yani gsyih ve gsmh arasındaki temel fark budur. yurtiçi ve milli iyi düşünülünce gerçek ortaya çıkar.
hesabın var mı? giriş yap