• yeni bir futbol terimi. sözlükte futbol özerine bunca kalem oynatılırken başlığının hala açılmamış olması ilginç. benim kabahatim mi acep arayıp da bulamamak, hafiften kıllanmadım da değil doğrusu. neyse. daha önce bir yerlerde, başka başlıklar altında tartışıldığını bilen-gören buraya ekler zaten.

    almanca bu futbol terimiyle alman futbolu üzerine ihtisas yapan borges nam orhan uluca'nın yakın zamanda yazdığı birkaç yazı vesilesiyle tanıştım. orhan uluca "karşıpres" diye çevirmiş, ama açıkçası onun da içine pek sinmemiş gibi. öyle almancayı eğip bükecek bilgimiz yok ki terime alternatif önerelim, ama karşıpres hakikaten çok içe sinmiyor. gerçi artık pek sözleri itibar görmüyor, ama bana kalırsa futbolun taktik tarafını türkiye'de elinden geldiğince tartışmaya çalışmış (ve hala da çalışan) birkaç isimden olan ömer üründül misal şok pres tabirini kullanırdı özellikle savunmadan topla çıkan rakibe yapılan baskı için. tabii gegenpressing eğer doğru anlıyorsam yalnızca ömer üründül'ün anladığı tarz, topla çıkan takıma yönelik ani baskından daha geniş bir kavram. belki yıldırım baskın da denebilir terim için, bilemedim.

    bu taktikte amaç, topun kaybedildiği noktada hemen yıldırım bir baskına kalkarak yeniden topu kazanmaya çalışmak. borussia dortmund'un başarısının sırrı, barcelona'nın tiki takatısını işletmek için gerekli altyapıyı sağlayan anlayış bu. orhan uluca'nın yazılarında pek rastlayamadım ama bence fatih terim ve ersun yanal da tarihsel olarak türkiye futbolunda bu anlayışın öncü mümessileri oldular, hatta klopp yokken onlar vardı diyeyim de işi sulandırayım, eheh. zaten memlekette bu isimlere taktiksel açıdan itibar edilmemesini hiç anlamam. terim diyince on kişiden sekizi misal hemen motivasyona, oyuncularını nasıl gaza getirdiğine bağlar. bu "motivasyon" açıklaması (hatta sığlığı) uğruna onun taktiksel becerisi, türkiye futboluna getirdiği yenilikler hep görünmez olur. dikkat edin, terim ne zaman söyleşi vs gibi mecralarda motivasyon becerisi yegane alamet-i farikasıymış gibi sunulsa düzeltme yapma ihtiyacı hisseder ve taktik anlayışını ön plana getirmeye çalışır. ki hakikaten hakkıdır. deli danalar gibi pres yapma denen kavramı feldkamp galatasaray'ında tanıdım, ama daha akılcı, daha sonuç almaya yönelik, sahanın parselizasyonu ve topsuz oyun anlayışı bağlamında şekillenen bir taktik olarak anladığım gegenpressing, terim takımları tarafından icra edilmeye çalışıldı ve edilmeye devam ediyor gibi. özellikle 1999-2000 sezonunda galatasaray'ın türkiye ligi'nde oynadığı maçların pozisyon pozisyon, görselli mörselli bir taktiktel analizi yapılabilse (ki ne zaman türkiye'deki futbol programları goygoyu bırakıp ya da hakem hataları tartışmaktan vazgeçip pozisyon pozisyon taktik tartışacak allahaşkına?) orada gegenpressingin izleri bulunacak, adım gibi eminim. hakeza ersun yanal'ın özellikle gençlerbirliği zamanları. hatta şöyle bir benzetme bile yapılabilir. fatih terim, gegenpressing'i barcelona tarzı kullanırken (nihayetinde terim felsefesi topu ve oyunu daima kontrol etmeye yöneliktir); ersun yanal bir nevi dortmund tarzı takılarak topu kaptıktan sonraki ilk birkaç saniye içerisinde hızla sonuç almaya yönelir. neyse, lafı da iyice uzattık, orhan uluca'nın yazdıkları şuralarda olacağıdı (görselli mörselli, fevkalade), işi uzmanından öğrenmek isteyenler için birebir:
    http://www.futbolburada.com/…rsi-pres-gegenpressing
    http://www.futbolburada.com/…npressing-bayern-munih
    alman futbolunun yükselişinin önemli bir amili olarak "gegenpressing"i tartışan şu ingilizce yazı da fena değil:
    http://footballspeak.com/…/the-german-football.aspx
  • belki icat eden değildir ama yeryüzünün gelmiş geçmiş en iyi uygulayıcısı jupp heynckes ve onun hayvani fizikli bayern münih'idir.
  • umschaltspiel'in parçalarından biri. (bkz: umschaltspiel)
  • gegenpressing klasik bir hücum presi kastetmez. hücum pres evvelden beri kullanılan oyun şeklidir. gegenpressing, hücumdayken rakibin üstüne bilerek hatalı pas yaparak, hücum pres ile geri alıp, gole gitmektir. aslında savunmacı takımın bilerek düzenini bozup, bu düzensizliğinden yararlanmak. bir nevi oturmuş savunmaya kontra atak yapmak.
  • bu topraklarda 16 sene önce kullanılmış, bir de avrupa kupası getirmiştir.

    (bkz: topun olduğu yer bizim için pozisyon)
  • hull city kaptanı curtis davies: "size nefes aldırmıyorlar"

    http://www.thisisanfield.com/…aptain-ruthless-reds/
  • hull city maçındaki liverpool karşı presi:

    http://www.thisisanfield.com/…ng-v-hull-600x400.jpg
  • şurada anlatılmış,yüksek dayanıklılık gerektiren oyun anlayışı.
    (bkz: ileride basmak)
  • hücumun, topu rakibe kaptırdığınız anda ve bölgede başlaması gerektiği prensibine dayanan futbol terimi. dünyadaki uygulayıcıları arasında jurgen klopp, pep guardiola ve fatih terim gibi taktisyenler bulunur.
hesabın var mı? giriş yap