• cehennem sözcüğünün ibranice'deki adıdır ve "hinnom vadisi" anlamına gelir.

    hinnom vadisi, eski devirlerde israil krallığı'nda yaşayan insanların çocuklarını molek adlı puta kurban olarak sundukları bir yerdi. söz konusu şahıslar kendi çocuklarını canlı olarak bu putun ortasındaki ateşe atıyorlardı. israil krallarından biri olan yoşiya, bir gün bu uygulamaya bir son verdi. daha sonra burası zamanla, ağır suç işlemiş kişilerin cesetlerinin, hayvan ölülerinin ve ayrıca her çeşit çöpün atıldığı bir yer haline geldi. daha sonra insanlar bu çöplerin yığılmasını önlemek için bunları yaktılar ve devamlı kükürt atarak ateşin devamlılığını sağladılar.

    bu şekilde suçluların ve günahkarların cesetlerinin yakıldığı vadi olan gehinnom, kutsal kitaplarda cehennem olarak yerini aldı. birisinin ceza olarak ateşi hiç sönmeyen cehenneme, yani gehinnom'a, yani hinnom vadisi'ne atılacağına ilişkin örnekler 3 semavi dinde de bolca yer alır.
  • (ibr.) gözyaşı vadisi (ge = vadi, çukur; hinnom = gözyaşı). anlam genişlemesiyle 'cehennem'. fransızcaya 'géhenne', ingilizceye ise 'gehenna' şeklinde geçmiştir.
    (bkz: cehennem)
    (bkz: gehenne)
    (bkz: gehenna)
  • önceleri tanrılara ateşte yakarak insan kurban edilen sonradan da bir mezara layık bulunmayan kişilerin veya suçluların veya o dönemki inanışa ters kişilerin yakıldığı ve kükürt atılarak ateşin uzun süre harlı tutulduğu bölge.

    reelde 7-8 dönüm çukurumsu bir yerde eski zamanda geçen olayların cehennem diye islama eklenmesi ve toplama hikayelerle oluşan bir dinin 2020 yılında türkiyede bizi esir etmesi ve sefalete mahkum etmesi gerçekten inanılmaz amk dedirten durumdur.

    ilgili çukurun resmi
  • m.ö. vı.yy'da büyük israil krallığı'nın başına 12 yaşında kral olan menaşe adında genç bir kral geçti. menaşe, m. ö. .vı.yy'a kadar israill krallığında yasak olan çok tanrılı inançları özgür bıraktı.
    menaşe'nin özgür bıraktığı çok tanrılı inançlardan biri de tanrı molek'e yapılan tapınma ayinleridir.
    molek'e yapılan tapınma ayinlerinde çocuklar kullanılırdı. çocuklar "fırın şeklinde" yapılan tanrı heykeline atılırdı.
    zamanla bu tapınma bir ritüel olarak benimsendi ve giderek tüm israel krallığına yayıldı.bebekler canlı olarak molek'in önünde yakılan ateşe atılıyordu.
    yine menaşe gibi çocuk yaşta (8) israel kralı olan yoşiya, molek'e tapınmayı ortadan kaldırdı. kral yoşiya, israill krallığı'nda bir ferman yayınlayarak tüm çoktanrılı inançları yasakladığını açıkladı.
    kral yoşiya, molek'e tapınılan yeri çöplük yaptırdı. ge-hinnom' a, öldürülen suçluların cesetleri de atılmaya başlanınca "cehennem" fikri doğmaya başladı.
    zamanla ge-hinnom, insanların, suçluların sonsuz azap çekeceklerinin inanıldığı, cehenneme dönüştü.yine aynı şekilde ge-hinnom'un tanrısı molek ise; cehennemin sonsuz bekçisi baphomet (şeytan)'ye dönüştü. *
  • yahudi eskatolojisinde, ölümden sonra azap çekilecek olan cehennem.
    gehinnom molochun şehridir. i.ö 8. yüzyıldan beri vardır. (bilinen)
    (bkz: hinnom vadisi)
  • ibrani dinlerin tamamı, musevilik inancından gecmedir. yahudi şeriatı dediğiniz olgu, islam seriatinin da üstünde bir sertliğe sahiptir.(bkz: yahudi şeriatı) islam'a daha esnek bir halde kopyalanmıştir.

    eskiden yahudiler, antik kenan bölgesinde ( kardeş çocukları oldugu filistin bölgesi) puta tapilan dönemde molek isimli tanrı puta, çocuk kurban ederlerdi. inanmayanlari da buraya atarlardi. önceden ateş yaktıkları bu çukura, molek isimli tanrı puta kurban edecekleri çocukları ya da kendilerinden olmayanları atıp yakarak öldürürlerdi. işte o çukurun adı, günümüzde de ziyaret edebileceginiz (bkz: gehinnom) cukurudur. vadinin ismi de gehinnom vadisidir.

    bugün kudüs çöplüğü olarak geçen bölge bir dönem normal yollardan vefat edenlerin de, bölgenin çöplerinin de yakılarak yok edildikleri bir çukurdu. daha sonra sağlık gerekçesi ile yasaklandı.
    bölge günümüzde ziyaret edilebilir.
  • anar'ın efrasiyab'ın hikâyeleri romanındaki bir hikayede acıpayam'ın çöplüğü hinnom olarak geçer. bir başka romanında ise kudüs'ün hinnom vadisi olarak geçer idi galiba hangi roman hatırlayamadım. anar bazı şahıs ve mekanlara farklı romanlarda farklı atıflar yapar. bu da onlardan.
  • sevan nişanyanın cehennemde bir gezi isimli makalesinde irdelediği ibranice kelime.

    (bkz: http://nisanyan1.blogspot.com/…nnemde-bir-gezi.html)
  • hinnom'un vadisi demektir. müslümanların ölümden sonra gidileceğini düşündüğü cehennem inancı, buradan çıkan anlatılara dayanır.
  • günümüzde yeşil alan, bir tür mesire yeridir.
hesabın var mı? giriş yap