• yakın gelecek için gastronomi.

    bi süre daha "kuş boku soslu dana yanağı"cı tipler sağda solda fazlaca olacak gibi.
  • 4. dünya savaşı çıksa da çıkmasa da taş ustası olacaktır. çünkü dünya ne kadar gelişirse gelişsin, zenginler zanaatkarların eserlerini alır, fakirler ise seri üretimden çıkmışları.
  • sanildigi gibi yazilim degildir.
    iklim , cevre koruma ve enerji konulu sektorlerdir.
    biyomedikal alaninda yenilik uretebilecek bolumlerdir. ve tabiki norobilim alanindaki tıp.
    gerisi ölecek.
  • yeni nesil bir 657'li koronavirüs savaşçısı olarak (bkz: düğün gözlemcisi) .
  • böyle bir şey yok. artık kendinizi bu tarz eziyetlereden kurtarıp (bkz: afedersiniz) sik sok bölümler okumaktan vazgeçin. bahsedilen meslekler belli anadallarin alt dallarıdır. eğer yapabiliyorsanız ana dalını okuyun. alt dalına sonra bakarsınız.

    absürt bir örnek verelim. geleceğin mesleği cerrahlık diye cerrahlık okumayın, tıp okuyun. çünkü siz mezun olana kadar geleceğin mesleği anestezistlik olabilir. hatta belki de cerrahlık hiç olmamıştır.
  • (bkz: dış dünya arkeoloğu)

    örneğin mk876 gezegeninin 6 milyon yıl önce sona eren medeniyetini araştırır.
  • şunu farkettim. siz 15 yaşındasınız diyelim. vizyoner bir şekilde geleceğin mesleğini tespit ettiniz (siz tespit edemezsiniz de size iyi danışmanlık yapan birileri var), gittiniz okulunu okudunuz falan. buraya kadar her şey çok güzel. kilit nokta şu: ingilizce öğrenmediyseniz ve yurt dışında iş aramıyorsanız emeklerinizden ancak %10 verim alabilirsiniz. "geleceğin mesleği" derken adamlar en gelişmiş ülkelerde ihtiyaç duyulacak olan meslek demek istiyorlar. bu gençlere anlatılmayan önemli bir gerçek. bence buna dikkat etmek gerekiyor.

    mesela şöyle bir örnek verelim. 1950 yılındasınız. geleceğin mesleği endüstri mühendisliği dediler ve siz de okudunuz. şimdi bu meslek diyelim ki fabrikada verimliliği %4 arttıracak. amerika'da adamlar protestan ahlakına sahip. geçmiş yüz yıllarda "sosyal teknolojileri" keşfetmişler. her şeyin verimini zaten arttırabildikleri kadar arttırıp disipline edebilmişler. daha verimliliği arttıracak bir şey bulamıyorlar. o noktada işte o %4 bonus onlar için çok önemli. o yüzden para veriyorlar, imkan veriyorlar, çalışma konforu veriyorlar, saygı gösteriyorlar.

    bir de aynı yıl türkiye'de bir fabrikaya girdiniz diyelim. patron "kısmet" dedi -%7 verimlilik baloncuğunu gördünüz. "nasip" dedi -%6 verimlilik. akrabalar falan fabrikada klikler yarattı -%5'ler falan... yani sikmişim sizin getireceğiniz %4 verimliliği. adamların aptallıkları ve eksikleri yanında sizin %4 veriminizin hiç bir önemi yok. zaten adamlar sosyal olarak ilerleyebilse sizin endüstri mühendisliğinize gerek kalmadan verimlilik fırlayıp gidecek.
  • dolandırıcılık.sermayeye,iş gücüne, demirbaşa,mekana gerek olmayan, orangutan zekasına sahip herkesin ufak birkaç proje ile ülkemizde müşteri sıkıntısı çekmeyeceğini düşünüyorum.*
  • şu an gündemde olmayıp, gelecekte ihtiyaç duyulacağı ve revaçta olacağı düşünülen mesleklerdir.

    bunlardan bazıları:

    -alternatif enerji mühendisliği
    -sanal gerçeklik uygulamaları programcılığı
    -bilişim hukuku uzmanlığı (şu anda da ilgi çekiyor artık)
    - 3 boyutlu üretim tasarımı

    örnekler çoğaltılabilir. teknoloji ve iklimdeki değişimler yeni meslekler doğuruyor. konuyla ilgili de araştırma yaparken şöyle bir video gördüm. güncel olması açısından faydalı olabilir.
hesabın var mı? giriş yap