• günümüz gerçeği olan durum.

    eskiden ulan şu kadar param olsa ne güzel olurdu dediğim hiç bir şey güzel değil lan sanki, hepsi anlamını yitirdi gitti sanki...

    220 lira krediyi her ayın 7'sinde çekerken ulan az daha olaydı neler yapmazdım diyordum, çünkü 220 anca yetiyordu biraz özel tüketime girsen diğer ayın 7'si gelmek bilmiyordu. her seferinde ulan az daha olsaydı fikri... şimdi oldu bilmem kaç katı para geçiyor elime, ulan sanki içime öküz oturdu, o zaman heyecanlı gelen yaparım dediğim hiç bir şeyi yapmaz oldum.

    laptop vardı bir tane emektar, üniversiteyi bitirdim onunla. üniversite zamanı param olsa da çılgın bir laptop alsam diye bir hayal vardı. param oldu, şirket ondan daha takoz bir laptop verdi, o laptop'u da babama verdim haber falan okuyor. şuan yeni bir laptop alma isteğim sıfır. ne yapıcam ki lan. oyun oynardım eskiden şimdi oyun hevesi de kalmadı ve bu heves öyle hızlı yok oldu ki, farkettiğimde oturup ağlayasım geldi. bir iki kez call of duty falan açtım, yok olmadı.

    telefon, ulan para olsa en iyi işlemcisi, kamerası olanı alacaktım, param oldu aldım bir iphone, iphone'un iphone olduğu zamanlar ama hani 3gs'e ooooouuuv dediğimiz, hiç mutlu etmedi lan, hayal ederken daha mutluydum. baktım hiç bir fonksiyonunu kullanmıyorum verdim anneme. kendime bir samsung aldım, çift hatlı, akıllı olmayan bir model.

    ilk yatırım için ev hayalleri kuruyordum, artık kurmuyorum. alsam da mutlu olmayacağım biliyorum. bankalar falan mutlu olurdu ama onları mutlu edecem diye kendimi borca sokasım da yok. mutluluğu aramaya devam edeceğim bir süre daha. bakalım bulunur herhalde bir şeyler.

    neyse diyeceğim, öğrenciyken olan hevesi kaybetmeden yapabildiğinizi yapın lan, sonra öküz oturuyor cidden içinize.
  • sadece tüketim yaparak mutlu olunacağını sananların içinde buluduğu durum.
  • zenginlerin uydurmasıdır.
    tüm para kendilerine kalsın istiyorlar.
  • bir araştırma yapılmış, mutluluk ve gelir korelasyonu hakkında.

    sonuç: mutluluk ile gelir arasında direkt bir ilişki yok, ama mutsuzluk ile başkalarının ne kadar geliri olduğunu bilme arasında direkt bir ilişki var. gelir denen meret, senin kazandığındır. ne kadar olduğunun bir önemi pek yoktur. mesela, eğer etrafındaki insanlardan daha fazla kazanıyorsan bu seni mutu eder. herkes 1000 lira kazanıyorken sen 1100 lira kazanıyorsun mutlusundur. ama herkes 10,000 lira kazanırken sen 9,000 lira kazanırsan kendini mutsuz hissedersin.

    ne kadar para kazandığının, gelirinin ne kadar olduğunun (refah seviyesi haricinde) senin kişisel mutluluğuna bir katkısı yoktur. başkalarına göre ne kadar kazandığının ise katkısı ya da zararı çoktur.

    öte yandan mutluluğun maddi gelirle elde edilmesi insanı daha da mutsuzluğa sürükler. zira gelirin kaybedilme ihtimali her zaman vardır. ayrıca, gelirin sürekli yüksek seviyede seyretmesi belli bir süre sonra alınan zevklerin rutin hale gelmesine yol açar. ilk başlarda zevk aldığın şeylerden belli bir süre sonra zevk alamaz hale gelirsin. evlilik bile bu şekildedir aslında. rutine girince en sevdiğin partnerin bile artık baymaya başlar. ama çevrende kötü evlilikler varsa, bu bile seni mutlu eder.

    sonuç: mutluluk daima çevre ile ilgilidir. ve paylaştıkça çoğalır. bireysel olarak edinildikçe değil.

    edit. ilgili entry'yi buldum. vaktiniz varsa okuyun. yoksa mutlaka fav'a atın bir ara okuyun. ama mutlaka okuyun. sözlüğün en iyi entry'lerinden birisi bu çünkü #37803677
    ikinci edit. bunları yazmak bile mutlu etti, teşekkür mesajları aldım :) zira bu entry'yi yazarken linkini verdiğim entry'nin favori sayısı (ben dahil) 72 idi, şimdi baktım 130 küsur olmuş. birilerine dokunmuşum lan. birilerine bir şeyler verebilmişim. elleriniz dert görmesin yav. cumartesi gecesi evinde oturan bu ezik insanı mutlu ettiniz :) https://www.youtube.com/watch?v=c-d6tdupyik

    --- spoiler ---

    bilim insanları mutlu insanları incelediklerinde ortak bazı özelliklerin olduğunu belirlemişler:

    • mutlu insanlar aile ve arkadaşlarına önemli miktarda zaman ayırıyor ve bu ilişkilerini taze tutup onlardan zevk alıyorlar.

    • sahip oldukları şeyler için minnettarlık duyuyorlar.

    • birlikte çalıştıkları insanlara veya yoldan geçenlere ilk yardım eli uzatanlar genellikle onlar oluyor.

    • geleceğe olumlu bakıyorlar.

    • hayattan zevk alıyorlar ve “şimdi”de yaşıyorlar.

    • düzenli bir günlük veya haftalık egzersiz programı uyguluyorlar.

    • belirledikleri hedeflere, yapmak istediklerine kesinlikle bağlı kalıyorlar (örneğin çevre için, insan hakları için mücadele etmek, ahşap mobilya yapmak, çocuklarına kendi inançlarını öğretmek)

    • onlar da diğer insanlar gibi yaşamlarında stres yaşıyor, ama stresle baş etmede soğukkanlı ve güçlü olmak gibi bir silahları var.
    --- spoiler ---
  • gelir artınca değil öğrencilik bitince kayboluyor o mutluluk. öğrenciyken bütün zamanın sana ait, sadece vize ve final haftalarında biraz ders çalışıyorsun o kadar. aynı zamanda gençliğinin baharındasın, iyi arkadaşların da varsa senden iyisi yok. aile yanında da değilsen zaten nirvanadasın.

    iş hayatı başlayınca ise en iyi ihtimalle haftanın 5 günü çalışıyorsun, kalan 2 günde ne yapacaksın? kafanı mı dinleyeceksin, sosyalleşecek misin, gezip tozacak mısın? kendine ayırabileceğin yalnızca 2 günün var; paran olsa da zamanın yok. çalışmaktan, kariyer yapmaktan, makam mevki sahibi olmaktan aşırı derecede zevk almıyorsan haftanın 5 günü çalışarak hayattan zevk alman mümkün değil. bak bu iyimser yaklaşımdı bir de, türkiye'de artık haftanın 6 günü çalışmak da vaka-i adiyeden oldu. haftada 1 günün var, bu bir günün de haftanın yorgunluğundan dolayı uyumakla geçiyor, böyle bir ortamda gel de mutlu ol.
  • başkalarının geliri artarken benimki artmadığından bendeki mutluluğun giderek kaybolması olarak değiştirilirse katılacağım önerme.

    (bkz: kendine materyalist)

    (bkz: ne ilgisi varsa amk)
  • gelirle direkt ilintili değil bu durum. gelirin getirdiği olanaklarla farkındalığını arttırdığın için saf mutluluğunu yitirirsin.
  • vergi ve tüketim ürünlerinin zam yüzdesinin, gelir zammından fazla olmasının sonucunda ortaya çıkan durumdur.
hesabın var mı? giriş yap