• bir sampiyonluk maci sonrasinda toplum düzeninin degismesiyle dogru orantilidir.
  • bir haftalık gündem oluşturacak kadar önemlidir.

    maçtın bir hafta öncesinden tartışmalara başlayan ve gündemini tamamen o maça yönelten, birilerinin cebini daha çok dolduran ve - bu organizasyon tamamen x kuruluş zengin etmek için- diyen her şeyin farkında olup buna engel olmayan gelişmemiş bir toplumda futbol o kadar önemlidir ki can alma sebebi bile olabilir. fakat yeri geldiğinde medeniyet dersi de verebilir bu gelişmemiş toplumun insanları.
  • abd ve kanada haricindeki gelismis toplumlardakiyle at basi gider. ingiltere, fransa, almanya, japonya ve daha bir cok gelismis ulkede da futbola cok buyuk anlamlar yukleniyor. zaten abd ve kanada'da da futbola yuklenmeyen anlam, basketbol, amerikan futbolu ve beyzbola kaymis durumda.

    burada asil elestirilmesi gereken sey, toplumun, futbola verdigi onemden ziyade, fanatizmin b.kunu cikarip siddete basvurmasi ve sevinci de huznu de pic etmesidir.
  • türkiye gibi gelişmemiş toplumlarda futbol önemlidir. oysa gelişmiş ülkeler öyle mi? adamlar o kadar gelişmiş, o kadar çağdaş ki şampiyonluk sonrasında sevinmiyorlar.

    keşke ingiltere, fransa, almanya, italya, ispanya gibi gelişmiş ülkelerden ibret alsak da bu saçma futbol olaylarını bitirsek.
  • büyük yer kaplar.

    futbol, alt sınıfların en büyük eğlencesi olmuştur ve hala öyledir. zamanla bu eğlence bütün toplum katmanlarına yayılmıştır. büyük turnuvaların düzenlendiği yüce bir sektör haline gelmiştir.

    tabi bu süreçte şehirler arası artan rekabetin, mikro-makro milliyetçiliğin, spor kültürünün, futbolun kendine özgü güzelliğinin ve popüler sporların showbusinesslaşmasının büyük katkısı vardır.

    bu yüzden futbol sadece futbol değildir ve artık sadece alt sınıfların da eğlencesi değildir. bir eğlence yada afyon olmasından çok herkese sunulan mücadele biçimi, heyecandır.

    21. yüzyıl insanı arenada gladyatörleri izler gibi izlemiyor artık futbolu. futbol sahada yaşananlardan daha fazlasını temsil ediyor artık.
hesabın var mı? giriş yap