• maviçatı yayınlarından çıkan, dili sadeleştirilse de çocuklar için nutuk kadar çok baside kaçılmamış, font olarak times new roman'ı andıran bir yazı biçemi seçilen ve gençler için basılan kitap. her 5 sayfada bir siyah beyaz fotoğraflarla süslenmiş, ancak gençler için fotoğraflarla nutuk kitabı gibi zor kelimelerin günümüz türkçesi parantez içinde belirtilmemiş.

    kitaptan bir sayfa örneği
  • saygıdeğer efendiler, sizi günlerce alıkoyan uzun ve ayrıntılı konuşmam, en sonunda, geçmişte kalmış bir dönemin hikayesidir. bu da, ulusum için ve gelecekteki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktalar belirebilmis isem, kendimi mutlu sayacağım.
    efendiler, bu konuşmamla, ulusal hayatı bitmiş sanılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son esaslarını dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalışıyorum.
    bugün ulaştığımız sonuç, yuzyillardan bu yana çekilen ulusal felaketlerden doğan uyanışı ve bu sevgili vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir.
    bu sonucu, türk gençliğine emanet ediyorum.
    ey türk gençliği! birinci vazifen, türk bağımsızlığını, türk cumhuriyeti'ni sonsuza kadar korumak ve savunmaktir.
    varlığının ve geleceğinin tek temeli budur. bu temel, senin en değerli hazinendir. gelecekte de, seni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek iç ve dış düşmanların olacaktır. bir gün, bağımsızlık ve cumhuriyeti savunma zorunluluğuna düşersen, göreve atılmak için, içinde bulunacağım durumun olanak ve koşullar çok elverissiz bir nitelikte görünebilir. bağımsızlık ve cumhuriyeti'ni kastederek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmemiş bir zaferin temsilcisi olabilirler. zorla ve aldarmacayla sevgili vatanın bütün kaleleri zaptedilmis, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve ülkenin her köşesi fiili olarak ele geçirilmiş olabilir. bütün bu koşullarda daha acıklı ve daha korkunç olmak üzere, ülkenin içinde iktidara sahip olanlar aymazlik ve sapkınlık ve hatta hainlik içinde bulinabilirler. hatta bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını isgilacilarin siyasi emelleriyle birlestirebilirler. ulus, yoksulluk ve sıkıntı içinde yorgun ve bitkin düşmüş olabilir.
    ey türk geleceğinin evladı! işte, bu durum ve koşullar içinde bile görevin, türk bağımsızlık ve cumhuriyeti'ni kurtarmaktir! muhtaç oldugun güç, damarlarındaki soylu kanda mevcuttur!
    türkiye iş bankası kültür yayinlarindan çıkmış gençlerin anlayabileceği şekilde sadelestirilmis dili. kitabın en sonunda da yukarıda atatürkün gençliğe hitabesinin sade haline yer verilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap